Rangordning eller familjeliv?

Jag var ofta förundrad över att jag inte såg det jag borde se när jag läste om vargars beteende. Ganska snabbt efter min utbildning slutade jag att betrakta våra hundar ur ett vargperspektiv och intresserade mig mer för vad som sker mellan oss och våra hundar, utan jämförelser med hundens anfader vargen.

Idag är jag glad över att jag inte lät mig bevekas och falla i rangordningsfällan.

Några axplock ur Animals make us human.

"In the wild, wolfes don´t live in wolf packs, and they don´t have an alpha male who fights the other wolfes to maintain his dominance. Our whole image of wolf packs and alphas is completley wrong. Instead, wolfes live the way people do: in families made up of a mom, a dad, and their children",

"The mom and dad never stop being the mum and dad. The parents are always the parents and the pups don´t challenge their parents for dominance over the family". Animals make us human, Temple Grandin.

"The reason everyone thought wolfes live in packs led by an alpha, is that most researchs on the social life of wolfes has been done on wolfes in captivity, and wolfes living in captivity are almost never natural families. Animals make us human, Temple Grandin.

Jag undrar hur studier på "naturliga beteenden" hos människor fallit ut om vi gjort dem på inlåsta människor.

Tavla gjort av färgad sand Puerto de la Cruz.

Kommentarer

12 svar

 1. Dessutom lär det finnas ytterligare en förklaring till varför myten om alfa-hannen är så seglivad. Forskningen lär ha bedrivits av manliga forskare som var lite selektiva i sin perception….

  Snygga bilder!

 2. Alla säger varg hit och dit men det finns olika arter av vargar, och det glömmer vi när vi pratar om det. Jag tycker folk pratar om det som om det vore vår gråvarg. När jag var på kurs hos Davis Selin så nämde han någon om att hunden kan vara mer besläktad med räv arten.

  /Mvh Carro

 3. Men,,jag har inte några "faktiska" belägg,,men "flocken" är alltid uppdelad i olika rangordningar-precis som det är ur hundens synvinkel i det vilda samt som vår familjemedlem. Var individ har sin ställning i flocken.

 4. Är det inte så, att varje individ finns och har en uppgift som behövs. När vi säger rangordning, så lägger vi en värdering i det – högre upp är bra, längre ner är dåligt. Kanske det inte är så? Vargar kanske inte värderar de olika funktionerna som vi gör?

 5. Bra att du tar upp det här. Allt för många hundar trycks ner och domineras kraftigt för att många tror att det är så det fungerar i en vargflock. Att sedan vargarna i en famliljegrupp har olika uppgifter kan väl bero på att de är bra på olika saker? Vissa är bäst på att spåra, andra bäst på att springa eller att döda bytet.

 6. Varg är varg och hund är hund. Många säger att man bör vara ledare över sin hund för så är det i vargflocken. Personligen kommer jag aldrig att hålla med om detta då våra hundar aldrig kommer att se oss som vargledare, då vi inte är vargar. Vår uppgift med hela vårt hundägande är och kommer alltid att vara ömsesidigt med stor förståelse och en bra vägledning med konsekvens. Att försöka stå över sin hund förlorar man bara på i längden. Dessutom leder det bara till en nedtryckande maktkänsla och ett enormt förtryck för ens bästa vän “hunden“. Jag och min hund har ett ömsesidigt förhållande, ett eget språk kan man säga och det har vi kommit jättelångt med när det gäller förståelse för varandra. Men visst händer det att han ibland överraskar mig genom att vara smartare *S*

  Sandtavlan var jättecool, däremot skulle det vara lite svårt att ha den i vardagsrummet

  Den sista bilden får mig verklgien att minnas hur vacker Teneriffa är Ha det så gott. Kramiz

 7. Ett stort fel vi människor ofta gör är att förmänskliga hundarna. Vi förmänskligar ju inga andra djurarter utan accepterar dess beteende som de djur de är?

  En annan fälla är just detta med alphaledare osv och det gammeldags dominansförhållandet som anses behövas.

  Men om vi ändå tänker oss vargflocken som en familj (vilket den ju är i fritt tillstånd) och överför den domnisticerade hundens roll i vår egen familj? Hur behandlar vi våra barn? – Inte nu för tiden med skarp dominans och massor av förbud. Men vi försöker ju ändå uppfostra våra barn till att bli trevliga individer med oss som kärleksfulla och goda förebilder och lekkamrater och uppmuntrar deras positiva initiativtaganden i olika aktiviter. (Barn gör inte i första hand som du säger utan tar i första hand efter vårt eget uppträdande och agerande.) Av någon anledning så får vi ju våra barn att inte skrikande boxa gästerna i magen när de kommer innanför dörren eller rusa fram och hoppa på folk som vi möter i skogen. Likaså kan vi se att ju mer vi lär oss ju lättare och roligare är det att lära in mer. Under hög stress lär vi oss inget, vi behöver fokusera i lugn och ro för att ta till oss ny inlärning.

  Kanske vi ska ska vara noggrannare med valpuppfostran för att slippa åtgärda en massa tonårsproblem? Kanske vi också ska utgå från att vi tillsammans med hunden är en familj, och inte krångla till det värre än så?

 8. Superbra att du tar upp det. Jag bor i det nya vargreviret i stockholm. Och vargforskarna har informerat oss att i flocken är det föräldrardjur och valpar. Dom använder sej inte av alfabegreppen.

 9. Det jag ibland kan fastna på i tankarna är frågan om våra hundar lever i "fångenskap" och alltså kan jämföras med studier gjorda på vargar i fångenskap. Eller om hundens beteende när det gäller "rangordning" inte går att jämföra med vargar alls?

 10. Rangordning?? Finns det i huvudtaget bland vilda djur, alltså som inte lever i fångenskap?

 11. Den här boken ska jag definitivt läsa. Ibland tycker jag det är så svårt att sätta rätt ord på varför jag tränar som jag tränar och min syn på mitt förhållande till min hund – vilket gör det knepigt att få folk att förstå varför jag inte faller in i vargflocksledet när det talas om hundträning. Mer kött på benen är vad jag behöver! 🙂

 12. Forskning på "ville" hunder viser at de lager ikke flokker. De parer seg med hvem de vil og samarbeider ikke om valpene. De er semisolitære, altså de lever delvis alene. Se bl.a Ray og Lorna Coppingers bok "Dogs – A New Understanding of Canine Origin, Behavior and Evolution."

  Det blir et nytt liv for hundene når vi mennesker endelig stopper med dette lederskapstullet

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

VAnliga frågor & SVAR (FAQ)

Problem i kassan

Har du inte köpt en utbildning hos oss tidigare?

Då har du antagligen påbörjat ett köp men ångrat dig när du kommit till betalningen. Allt har fungerat i vårt system men något har gått fel när du gått till vår banks system. Det innebär att ett konto skapats hos oss – vilket behövs för att du skall kunna betala (och därefter registreras på utbildningen).

Du har alltså avbrutit betalningen av någon anledning. 

Hur gör jag då?

Titta efter mail från oss där du får instruktioner om hur du skapar ett lösenord eller så begär du ett nytt lösenord via systemet.

Har du köpt en utbildning hos oss tidigare?

Systemet känner igen din e-postadress och då ska du börja med att logga in.

Hur loggar jag in när jag är i kassan?

Inringad i en tjock orange ruta finns funktionen för att logga in. Här kan du även be om ett nytt lösenord – om du råkat glömma det.

Jag kommer inte vidare från kassan när jag klickar på knappen “slutför köp”

 • Skrolla upp på sidan så ser du felmeddelandet och det som måste åtgärdas
 • Titta på fälten och rutorna – de som är markerade med röd linje är de fält som berörs

Prova igen (läs gärna vad som gäller för de olika felmeddelandena nedan)

Jamen jag har ju angett samma e-postadress i båda fälten!

Har du kopierat och klistrat in e-postadressen?

Då händer det ofta att ett så kallat blanksteg oavsiktligen kommer med – före eller efter e-postadressen. Blanksteg uppfattas av systemet som ett “tecken” – som då inte återfinns i första fältet.

Du har inte kryssat i rutan “Jag har läst och godkänner shoppens integritetspolicy samt villkor för anmälan och köp”

Kryssrutan är längst ned på sidan under betalningsvalen. Här finner du länkar till vår policy och våra villkor. Du hittar även dessa som länkar i sidfoten (längst ned på sidan).

När du väl skall betala slussas du vidare till en betalningsportal som ligger utanför vårt system. Denna sida kommer se olika ut beroende på vilken betalningsmetod du väljer och vilken bank den är kopplad till. Därför kan vi inte ge en generell instruktion utan bara förklara vad du skall vara uppmärksam på. Ditt bankkort måste vara aktiverat för internethandel.

OBS! Här måste du läsa NOGGRANNT vilken typ av BankId som banken godkänner och eventuellt klicka på rätt länk/knapp då vi inte vet exakt vilka alternativ ditt kort erbjuder.

 • Du kanske kan välja mellan BankId på den enheten du beställer från eller från telefonen. 
 • Du kanske bara kan välja BankId på den enheten du köper ifrån. Har du inget BankId installerat på den enheten får du problem.
 • Du kanske bara kan välja BankId på telefonen. Om du köpt på dator/tabloid måste du då först öppna BankId på telefonen och godkänna där före du klickar på “gå vidare”.

Exempel på hur olika det kan se ut/fungera

Här kan du välja att använda

  1. BankId installerat på enheten du köper ifrån
  2. BankId:installerat på telefonen
  3. SMS och pinkod

 

Här kan du bara använda BankId från telefonen.

Digitalt presentkort

Det går att köpa presentkort i vår shop. Det gäller för alla utbildningar som säljs i shoppen.

Du som köper presentkortet väljer själv:

 • summa 
 • vem/vilka du vill skicka presentkortet till via e-post
 • när du vill presentkortet skall skickas av vårt system
 • om du vill få e-post när presentkortet använts
 • om samma design skall gå till en eller flera mottagare
 • mellan våra olika motiv

När du fått ett presentkort med e-post medföljer en PDF-fil med instruktioner. Där finns flera alternativ.

Vi  rekommenderar

Vi tycker det är lättast att klistra in “koden” när du kommer till kassan.

 • Om ditt presentkort är värt mindre än den utbildning du väljer att köpa kommer du att få betala en del av utbildningen.
 • Om ditt presentkort är värt mer än den utbildning du väljer att köpa kommer ditt köp att innebära noll/0 kr.

 

Hur ser jag kvarvarande saldo på mitt presentkort?

När du köpt en utbildning hos oss (oavsett om det är med presentkort eller ej) – har ett konto skapats.

Du kan logga in på “Mina sidor” och där fylla i din kod för att se kvarvarande saldo på presentkortet.

 

Vad är "Mina sidor"?

Detta fungerar om du har konto här (det har du om du tidigare köpt en utbildning i denna shoppen). Du kan även be systemet skicka en länk via e-post för att sätta ett nytt lösenord (om du glömt lösenordet).

Om det däremot är första gången du shoppar hos oss kan du inte logga in före du köpt något.

Ett konto skapas automatiskt när du genomför ditt första köp och du får e-post med instruktioner om hur du går vidare.

Fakturauppg.

 • Du kan ändra de uppgifter som kommer att användas i kassan

Ordrar

 • Här ser du dina senaste ordrar (ordernummer, datum, status och summa)

Kontouppgifter

 • Här kan du ändra dina kontouppgifter (förnamn, efternamn, visningsnamn samt e-postadress). OBS! Ändrar du e-postadress är det alltså det du loggar in med.
 • Ändra lösenord (kräver du kan ditt nuvarande)

Räkna ut saldo på ditt presentkort

 • Fyll i presentkortskoden för att se aktuellt saldo

Mina “när du vill”-kurser

 • Längst ned på sidan kommer du åt dina aktiva “när du vill”-kurser och föreläsningar

Utbildning "när du vill"

Det är utbildningar i självstudieform (föreläsningar, kurser och annat) som:

 • du får tillgång till direkt när du betalt och valt lösenord (du får e-post med instruktioner om hur du ändrar lösenord)
 • är tillgängliga ett visst antal (fördefinierade dagar)
 • oftast är helt lärarlösa

När du fått bekräftelse på din betalning via e-post ska utbildningen vara tillgänglig längst ned på “Mina Sidor”. OBS! Där syns ingenting förrän du loggat in.

Hör av dig till oss om du vill gå om en utbildning i denna kategorin – före du köper den igen. Före omköp måste vi först återställa vissa inställningar för att det skall fungera.

På “Mina sidor” finns det en länk som heter “Glömt lösenordet”.

Klicka där och följ instruktionerna.

Vill du få vårt nyhetsbrev?

Du får ett mail där du godkänner prenumerationen.
Titta i skräpkorgen om du inte ser mailet.

villkor för anmälan och köp

genom att klicka i rutan när du checkar ut - godkänner du dessa villkor.

Kallelse till utbildning “på plats”

I samband med betalningen får du ett kvitto. Cirka tio dagar innan påbörjad kurs skickar vi information om vad du behöver ta med dig. OBS! Om du inte erhållit
information titta då först i din skräpkorg innan du kontaktar oss på kurser@evabodfaldt.com

Kallelse till Utbildning “när du vill”

Vi skickar inte ut en kallelse till kurser i kategorin “när du vill”. Kursen blir tillgänglig direkt efter att du köpt den och du kan gå in när du vill under de dagar kursen är tillgänglig.

AVBOKNING OCH ÅTERBETALNING

Avbokning ska ske skriftligt.

 • Återbetalning minus en administrativ avgift om 300 kr (kurser) sker senast 14 dagar före kursstart.
 • Vid förhinder senare än 14 dagar före kursstart måste du själv sälja platsen vidare till annan person i de fall då vi inte redan har en reservlista.
 • Vid sjukdom eller olycksfall ber vi dig kontakta din bank angående din avbeställningsförsäkring (vid kortbetalning).

ÖVRIGA VILLKOR

 • Enligt lagen om tillsyn över hundar och katter (Lag 2007:1150) har en hundägare alltid strikt ansvar för sin hund
 • Vill du ta bilder? Kontrollera först med övriga deltagare att de vill vill vara med på bild.
 • Filmning av lärare är inte tillåten.

Utskick

Du får INTE påminnelser eller annat såsom till exempel nyhetsbrev automatiskt, utan att aktivt själv kryssa i att du vill ha det när du checkar ut.

BETALNING

Vi accepterar kortbetalning och Swish via bokningssystemet.

Integritetspolicy

VI EFTERSTRÄVAR EN HÖG NIVÅ AV DATASKYDD

Vid samarbete med partners (kommunikatörer, designers, kreatörer och liknande) råder sekretess gällande all kunddata. Datan får bara användas inom Eva Bodfäldt Education AB. Detta oavsett om det gäller:

 1. Anonymiserad data – uppgifter som inte längre kan identifiera en fysisk person (går utanför GDPR)
 2. Pseudonymiserade data – information som enbart kan kopplas till en identifierbar fysisk person med hjälp av kompletterande uppgifter (omfattas delvis av GDPR:s krav).
 3. Personuppgifter – upplysningar som avser en identifierad eller identifierbar fysisk person (omfattas i sin helhet av GDPR:s krav).

  Personuppgifter handlar således om all slags information som direkt eller indirekt kan knytas till en (fysisk) person som är i livet. Det kan röra sig om namn, adress, bilregistreringsnummer, personnummer men även foton och ljudinspelningar. Läs mer här om personuppgifter.

För detta använder oss av Matomo Analytics. Vår installation är lokal – vilket innebär att endast vi har tillgång till statistiken. Även om vi skulle använda oss av Matomos molntjänster är deras servrar i Europa. Nya Zeeland är ett av de få tredjepartländer som i dagsläget är godkända ur GDPR-synpunkt.

VI SAMLAR IN PERSONUPPGIFTER FÖR ATT KUNNA: