Det var en ovanlig vecka eftersom det hade slunkit in en katt bland hermelinerna. Tosca 15 månader ville prova på retrieverlydnad. – Lydnad som lydnad, sa Karin.

Min röda tråd genom hundträningen består i att skilja mellan tapetsering och grundarbete. Tapetseringen innebär alla kommandon och färdigheter som våra hundar behöver kunna. Inkallningssignal är en sådan. Grundarbetet, eller grundträningen, är det som vi lär hunden utan att sätta ord på beteendet. Beteenden som passivitetsträning och följsamhetsträning.

Vi pratade under kursen om vilken attityd som jag som förare förmedlar. Vilken sinnesstämning förmedlar jag till hunden när jag vill att den ska vara lugn? Ilska, irritation, nervositet eller……..lugn och ro?

Vi tränade följsamhet, inte fotgående, genom att föraren gick runt med en eller ett par skålar med godis i. När hunden spontant sökte sig till vänstersidan ställdes skålen ned på marken men utan att hunden fick ta godiset som fanns i den.

Ett par skålar ställdes ut och hundarna förstod snabbt att det hände något kul om de själva sökte sig till vänster sida. Ett enkelt sätt att förstärka följsamhet invid vänster sida. Sök position vid vänster sida = "varsågod".

Attityden hos hundägaren är att inte bry sig om hunden överhuvudtaget!  Det är hundens ansvar att hålla reda på oss – inte tvärtom. När den söker upp vänster sida kan träningen börja. Halter och sittande vid sidan är därför till en början ointressant. Tvärtom, så försöker jag tidigt i mina kurser att lägga in störningar genom att jag  med matskålen i handen lockar bort hunden från sin ägare. – Kom till mig!!!

Naturligtvis kastar sig hunden mot mig till en början. I den stund hunden kastar sig ut i kopplet tvärvänder ägaren och går åt andra hållet. Hunden har inte så stort val än att följa efter. I den stund hunden kommer invid vänster sida, oavsett hur störningen är placerad, skickas hunden på ett "varsågod". Kriteriet är att hunden söker sig intill vänster sida men postionen behöver inte på något sätt vara perfekt. Jag vill bara ha ett uns följsamhet: Följ mig utan att kopplet stretar.

Hunden behöver inte till en början gååååååååååå fot utan, enbart i samband med störningar, lära sig att söka sig intill vänster sida för att få ett "varsågod" till matskålen.

 

Karin och Tosca smyger på ……….

Lotta och Virus leker "tafatt".

Ulla och Mira tränar stadga med att Mira trycks framåt mot matskålen. Syftet är att hon inte ska springa förrän Ulla säger "ut".

Jenny och Rune tar en liten kelstund.

 

8 svar

  1. Man kanske skulle gå en retriverkurs med den grymma lilla hunden. Lydnad som lydnad liksom! Ni verkar ha haft jättekul!

  2. Hej! Skulle också vilja se film på det du beskriver. Låter som en kalasrolig kurs, kör du sådana en gång per år?

  3. Tack för en helt ENORM vecka Eva! Jag är sååå glad att jag kom ner och fick lära mig massor…och möjlighet att börja med den mer följsamma livsstilen

  4. Vilken bra vecka! Trevliga kurs kamrater och massor med inspiration. Träning pågår för fullt.

  5. Jag kan bara instämma med övriga deltagares inlägg – vilken vecka vi hade!! Träningen, även med störning, går nu riktigt bra och jag har rätt sinnesstämning då jag vill att Virus ska vara lugn. Kunde inte vara bättre!

    Lotta

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.