Bra, bus, varsågod och slut

Visst kan man klicka sig igenom träningen även efter att hunden lärt sig beteendet men vi utvecklar både relationen och beteendet om vi istället använder oss av olika belöningsord som talar om för hunden vilken typ av belöning som den ska få.

Fotograf, Stefan Magnusson

Allting har bieffekter, så även klickerträning som lätt blir alltför teknisk om vi inte ser upp. Risken är att vi hastar fram genom belöningen och i vår iver prioriterar så många klick som möjligt. Istället kanske vi ska lägga en del av vår iver på vilka olika sätt vi belönar våra hundar på.

Jag menar inte enbart hur vi kastar godis, bollar, kamptrasor etc utan även vilken känsla som vi själva förmedlar till våra hundar. Tycker du själv att det är kul att leka? Vilka känslor hos dig själv under leken spelar du på? Har du provat någon gång att låta din hund känna sig så björnstark att han/hon lyckas dra omkull dig?  Har du berättat sagan om "Stora stygga Vargen" samtidigt som ni busar? Leker du tekniskt eller leker du på riktigt? Har du själv kul?

Social belöning – jag gillar dig!

Det finns en hel del hundar som inte besvarar våra klappar och smekningar. – Ge hit bollen, uttrycker de med all tydlighet samtidigt som de drar sig undan vår fysiska beröring. Samma hund kan en stund senare ligga och rapa i soffan och älska att bli kliad – men varför inte under lydnadsträning?

Tyvärr lågprioriterrar vi ofta den sociala kontakten och anser inte att det är en belöning. Men på samma sätt som vi ofta får lära hunden att ta ett föremål för att få en godis eller vice versa, kan vi lära hunden att kedja social kontakt med lek eller en godis. "Viftar du på svansen och ger mig en puss – så får du en godis".

Mina egna belöningsord är, "bra" = fortsätt så, men jag kan även använda "bra" som en kvalitetsäkrare, dvs jag testar hundens kunskap genom att berömma den. Ett enkel test är att låta hunden sitta ned. Släng ut en godis framför hunden som den inte får ta. Istället för att du säger "varsågod" säger du ett glatt "bra". Sitter hunden kvar?  prova i flera andra moment. Tål momentet ett glatt "bra" utan att hunden avbryter momentet?

Ytterligare ett belöningsord är "bus", som betyder att hunden ska rikta sin aktivitet mot mig och inom armlängdens avstånd. Jag kan leka både med eller utan föremål . "Bus" betyder däremot inte att hunden drar iväg och att hunden får lämna klassrummet.

"Varsågod" använder jag när hunden ska lämna mig och springa från mig, till en matskål eller en leksak. kanske en person som håller i matskålen eller leksaken.

Jag länkar belöningarna med varandra. "bra" kan leda till "varsågod" förutsatt att hunden besvarar min sociala kontakt. "Varsågod" kan länkas med "bus". "Bra" kan länkas med "bus". Fördelen med flera belöningssignaler, är att vi inte riskerar att ritualisera samma känsla och samma typ av belöning hos hunden. Gör det något då? Ja, därför att risken för bieffekter ökar om vi belönar på ett sterotypt sätt.

Dessutom är min erfarenhet att beteendet utvecklas snabbare genom att vi använder flera olika belöningssystem.

Ett "varsågod" är ofta en förutsättning för att hunden ska tillgodogöra sig störningsträning på ett bra sätt. En hund som lärt sig "varsågod" kommer inte heller behöva korrigeras för att den sticker. Hunden är trygg i vetskapen att om han/hon är följsam så kan det leda till "varsågod". Hunden behöver inte sticka sin väg.

"Slut" / "Gå och kissa" betyder att det ringer ut ur klassrummet. Hunden är fri att göra vad den vill.

Genom att vara noga med olika belöningssystem skapar du trygghet, variation och uppmärksamhet.

 

 

Kommentarer

6 svar

 1. Det här är en av de viktigaste och härligaste sakerna jag tog med mig från kursen med dig, du skall bara veta hur kul vi haft vid "Bus" efter att det lagts till vår belöningsrepetoar! Du är guld Eva… 😉

 2. Halloj Eva! Jag tänker i stort sätt som du beskriver i din blogg (även om jag inte har exakt samma ord)
  Men när det gäller klappar, smek och närhet som belöning på lydnadsplanen så fungerar det ganska dåligt i vårt fall. Min hund är inte heller i vardagen någon kelgris. Han kan komma en kort stund för att bli kilad och smekt, men det är inget som sker varje dag. Däremot kan han leka bra med mig, och han svarar fint på muntligt beröm i lydnadsträningen.

  Jag kan exempelvis efter min belöningssignal säga "herrejäklar vad du är duktig" med en uppskattande röst vilket han gillar och tar till sig. Då lyser ögonen och svansen viftar vilt.
  Skulle jag i det läget i stället klappa om honom (vilket jag under en period jobbade hårt med…) verkar han mest tycka det är jobbigt. Och även om han accepterar det så känns det inte som någon belöning.
  Efter passet brukar jag försöka sätta mig med honom och ha en liten "nedvarvningsstund" med kel. Men det är nog mest för att jag själv tycker det är mysigt, ha ha!

  Alltid intressant att läsa dina bloggar. Hoppas ni får en fortsatt bra kursvecka!

 3. Jag kan aldrig bli påmind om det här med social belöning för ofta. Jag får hela tiden gå tillbaka och värdeladda samvaron. Tack igen Eva!

 4. Intressant och bra! Inte bara delen om att variera med sociala belöningar och hur man kan lägga upp det, utan också att tänka till om hur mycket man själv ger sig hän i leken och vilken känsla man har. För mig och säkert andra blir även leken under träningspassen lätt mekaniserad.

 5. Sen kursen "sikta mot stjärnorna har vi jobbat mycket med Bra, Bus, Varsågod och Slut . Hundarna är mycket mer förväntasfulla och nyfikna på mina belöningar än vad dem var förr. Dessutom får jag verkligen kontakt med Hela hunden. Kul kul kul

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

VAnliga frågor & SVAR (FAQ)

Problem i kassan

Har du inte köpt en utbildning hos oss tidigare?

Då har du antagligen påbörjat ett köp men ångrat dig när du kommit till betalningen. Allt har fungerat i vårt system men något har gått fel när du gått till vår banks system. Det innebär att ett konto skapats hos oss – vilket behövs för att du skall kunna betala (och därefter registreras på utbildningen).

Du har alltså avbrutit betalningen av någon anledning. 

Hur gör jag då?

Titta efter mail från oss där du får instruktioner om hur du skapar ett lösenord eller så begär du ett nytt lösenord via systemet.

Har du köpt en utbildning hos oss tidigare?

Systemet känner igen din e-postadress och då ska du börja med att logga in.

Hur loggar jag in när jag är i kassan?

Inringad i en tjock orange ruta finns funktionen för att logga in. Här kan du även be om ett nytt lösenord – om du råkat glömma det.

Jag kommer inte vidare från kassan när jag klickar på knappen “slutför köp”

 • Skrolla upp på sidan så ser du felmeddelandet och det som måste åtgärdas
 • Titta på fälten och rutorna – de som är markerade med röd linje är de fält som berörs

Prova igen (läs gärna vad som gäller för de olika felmeddelandena nedan)

Jamen jag har ju angett samma e-postadress i båda fälten!

Har du kopierat och klistrat in e-postadressen?

Då händer det ofta att ett så kallat blanksteg oavsiktligen kommer med – före eller efter e-postadressen. Blanksteg uppfattas av systemet som ett “tecken” – som då inte återfinns i första fältet.

Du har inte kryssat i rutan “Jag har läst och godkänner shoppens integritetspolicy samt villkor för anmälan och köp”

Kryssrutan är längst ned på sidan under betalningsvalen. Här finner du länkar till vår policy och våra villkor. Du hittar även dessa som länkar i sidfoten (längst ned på sidan).

När du väl skall betala slussas du vidare till en betalningsportal som ligger utanför vårt system. Denna sida kommer se olika ut beroende på vilken betalningsmetod du väljer och vilken bank den är kopplad till. Därför kan vi inte ge en generell instruktion utan bara förklara vad du skall vara uppmärksam på. Ditt bankkort måste vara aktiverat för internethandel.

OBS! Här måste du läsa NOGGRANNT vilken typ av BankId som banken godkänner och eventuellt klicka på rätt länk/knapp då vi inte vet exakt vilka alternativ ditt kort erbjuder.

 • Du kanske kan välja mellan BankId på den enheten du beställer från eller från telefonen. 
 • Du kanske bara kan välja BankId på den enheten du köper ifrån. Har du inget BankId installerat på den enheten får du problem.
 • Du kanske bara kan välja BankId på telefonen. Om du köpt på dator/tabloid måste du då först öppna BankId på telefonen och godkänna där före du klickar på “gå vidare”.

Exempel på hur olika det kan se ut/fungera

Här kan du välja att använda

  1. BankId installerat på enheten du köper ifrån
  2. BankId:installerat på telefonen
  3. SMS och pinkod

 

Här kan du bara använda BankId från telefonen.

Digitalt presentkort

Det går att köpa presentkort i vår shop. Det gäller för alla utbildningar som säljs i shoppen.

Du som köper presentkortet väljer själv:

 • summa 
 • vem/vilka du vill skicka presentkortet till via e-post
 • när du vill presentkortet skall skickas av vårt system
 • om du vill få e-post när presentkortet använts
 • om samma design skall gå till en eller flera mottagare
 • mellan våra olika motiv

När du fått ett presentkort med e-post medföljer en PDF-fil med instruktioner. Där finns flera alternativ.

Vi  rekommenderar

Vi tycker det är lättast att klistra in “koden” när du kommer till kassan.

 • Om ditt presentkort är värt mindre än den utbildning du väljer att köpa kommer du att få betala en del av utbildningen.
 • Om ditt presentkort är värt mer än den utbildning du väljer att köpa kommer ditt köp att innebära noll/0 kr.

 

Hur ser jag kvarvarande saldo på mitt presentkort?

När du köpt en utbildning hos oss (oavsett om det är med presentkort eller ej) – har ett konto skapats.

Du kan logga in på “Mina sidor” och där fylla i din kod för att se kvarvarande saldo på presentkortet.

 

Vad är "Mina sidor"?

Detta fungerar om du har konto här (det har du om du tidigare köpt en utbildning i denna shoppen). Du kan även be systemet skicka en länk via e-post för att sätta ett nytt lösenord (om du glömt lösenordet).

Om det däremot är första gången du shoppar hos oss kan du inte logga in före du köpt något.

Ett konto skapas automatiskt när du genomför ditt första köp och du får e-post med instruktioner om hur du går vidare.

Fakturauppg.

 • Du kan ändra de uppgifter som kommer att användas i kassan

Ordrar

 • Här ser du dina senaste ordrar (ordernummer, datum, status och summa)

Kontouppgifter

 • Här kan du ändra dina kontouppgifter (förnamn, efternamn, visningsnamn samt e-postadress). OBS! Ändrar du e-postadress är det alltså det du loggar in med.
 • Ändra lösenord (kräver du kan ditt nuvarande)

Räkna ut saldo på ditt presentkort

 • Fyll i presentkortskoden för att se aktuellt saldo

Mina “när du vill”-kurser

 • Längst ned på sidan kommer du åt dina aktiva “när du vill”-kurser och föreläsningar

Utbildning "när du vill"

Det är utbildningar i självstudieform (föreläsningar, kurser och annat) som:

 • du får tillgång till direkt när du betalt och valt lösenord (du får e-post med instruktioner om hur du ändrar lösenord)
 • är tillgängliga ett visst antal (fördefinierade dagar)
 • oftast är helt lärarlösa

När du fått bekräftelse på din betalning via e-post ska utbildningen vara tillgänglig längst ned på “Mina Sidor”. OBS! Där syns ingenting förrän du loggat in.

Hör av dig till oss om du vill gå om en utbildning i denna kategorin – före du köper den igen. Före omköp måste vi först återställa vissa inställningar för att det skall fungera.

På “Mina sidor” finns det en länk som heter “Glömt lösenordet”.

Klicka där och följ instruktionerna.

Vill du få vårt nyhetsbrev?

Du får ett mail där du godkänner prenumerationen.
Titta i skräpkorgen om du inte ser mailet.

villkor för anmälan och köp

genom att klicka i rutan när du checkar ut - godkänner du dessa villkor.

Kallelse till utbildning “på plats”

I samband med betalningen får du ett kvitto. Cirka tio dagar innan påbörjad kurs skickar vi information om vad du behöver ta med dig. OBS! Om du inte erhållit
information titta då först i din skräpkorg innan du kontaktar oss på kurser@evabodfaldt.com

Kallelse till Utbildning “när du vill”

Vi skickar inte ut en kallelse till kurser i kategorin “när du vill”. Kursen blir tillgänglig direkt efter att du köpt den och du kan gå in när du vill under de dagar kursen är tillgänglig.

AVBOKNING OCH ÅTERBETALNING

Avbokning ska ske skriftligt.

 • Återbetalning minus en administrativ avgift om 300 kr (kurser) sker senast 14 dagar före kursstart.
 • Vid förhinder senare än 14 dagar före kursstart måste du själv sälja platsen vidare till annan person i de fall då vi inte redan har en reservlista.
 • Vid sjukdom eller olycksfall ber vi dig kontakta din bank angående din avbeställningsförsäkring (vid kortbetalning).

ÖVRIGA VILLKOR

 • Enligt lagen om tillsyn över hundar och katter (Lag 2007:1150) har en hundägare alltid strikt ansvar för sin hund
 • Vill du ta bilder? Kontrollera först med övriga deltagare att de vill vill vara med på bild.
 • Filmning av lärare är inte tillåten.

Utskick

Du får INTE påminnelser eller annat såsom till exempel nyhetsbrev automatiskt, utan att aktivt själv kryssa i att du vill ha det när du checkar ut.

BETALNING

Vi accepterar kortbetalning och Swish via bokningssystemet.

Integritetspolicy

VI EFTERSTRÄVAR EN HÖG NIVÅ AV DATASKYDD

Vid samarbete med partners (kommunikatörer, designers, kreatörer och liknande) råder sekretess gällande all kunddata. Datan får bara användas inom Eva Bodfäldt Education AB. Detta oavsett om det gäller:

 1. Anonymiserad data – uppgifter som inte längre kan identifiera en fysisk person (går utanför GDPR)
 2. Pseudonymiserade data – information som enbart kan kopplas till en identifierbar fysisk person med hjälp av kompletterande uppgifter (omfattas delvis av GDPR:s krav).
 3. Personuppgifter – upplysningar som avser en identifierad eller identifierbar fysisk person (omfattas i sin helhet av GDPR:s krav).

  Personuppgifter handlar således om all slags information som direkt eller indirekt kan knytas till en (fysisk) person som är i livet. Det kan röra sig om namn, adress, bilregistreringsnummer, personnummer men även foton och ljudinspelningar. Läs mer här om personuppgifter.

För detta använder oss av Matomo Analytics. Vår installation är lokal – vilket innebär att endast vi har tillgång till statistiken. Även om vi skulle använda oss av Matomos molntjänster är deras servrar i Europa. Nya Zeeland är ett av de få tredjepartländer som i dagsläget är godkända ur GDPR-synpunkt.

VI SAMLAR IN PERSONUPPGIFTER FÖR ATT KUNNA: