Skott, skott, skott,……..

Skotträdsla kan vara ett fruktansvärt bekymmer för många hundar och hundägare. Rädsla har en benägenhet att även smitta av sig på ägaren. En snabb titt på hunden: blev den rädd? Hunden å andra sidan: En snabb blick på matte- blev hon rädd?

Det är många hundägare jag har rekommenderat att söka upp ett gäng retrieverägare och hänga med ut på apporteringsträning. Ett par tillfällern med skott och kast och själaglada retrievers brukar få många skotträdda hundar att ändra uppfattning om skott.

Hur gör man då när man har det motsatta problemet? När hunden går i taket eller gnäller av förväntan på att en fågel faller eller en dummie kastas?

Zakk har sedan jag startade honom på B-provet och Working Testet i juni dragit upp sin aktivitetsnivå på ett sätt som jag inte är riktigt nöjd med. Nu ska jag inte starta honom förrän till våren så det finns gott om tid att träna honom att ligga i den aktivitetsnivå jag vill ha honom i.

 Karin och jag bestämde oss för en inventering. Vi traskade ut på ängen mittemot Karins hus och lät den lille labbladååren springa fritt. Plötsligt sköt Karin ett skott och Zakk förvandlades till en antilop. Han flög genom luften i höga, långa skutt för att lokalisera nedslagsplatsen. Efter 5-6 stycken antilopsprång stannade han upp, tittade sig omkring och vände sig med förvåning om till mig för att fråga om jag möjligen sett var fågeln/dummien landade.

Inkallningssignalen är betingad på samma sätt som en klicker, vilket betyder att Zakk kommer sättande i sjuhundra blås när jag visslar mina tre korta signaler för inkallning. Väl framme vankas det godis och kel. Sedan fick han sticka iväg på nytt. Efter ett par minuter sköt Karin på nytt ett skott. Liten labrador förvandlades på nytt till antilop och flög över de sörmländska ängarna i graciösa och mycket höga språng.

Men…..besviket stannade Zakk upp, tittade sig omkring och vände sig om och frågade mig: – såg du nåt? Ny inkallning, godis och kel. Tredje gången var Zakk tämligen avprogrammerad och vände sig snabbt mot mig istället. Ingenting trillade ju ner från himlen!

Jag hade bestämt att under inga omständigheter ha Zakk under lydnad vid min vänstra sida. Jag ville att han skulle få erfarenheten att det kan skjutas utan att någonting händer. Jag ville dessutom belöna Zakk för att han spontant stannade upp och valde att söka kontakt med mig.

Sedan gick jag undan med Zakk och Karin lade ut dummies på fyra olika platser. Sedan ställde hon sig ytterligare ca 75 meter längre bort och började skjuta. Jag gick, planerat och utan fotkommando, planlöst fram och tillbaka, ungefär som när vi lär valparna att följa oss. Zakk visade ett ganska lågt intresse för skotten och när han spontant kom upp vid min sida, gjorde jag en halt och riktade honom mot en av stationerna med utlagda dummies (tygpåsar med granulat).

Vid det första tillfället gick Zakk ut snett och jag blåste stoppsignal efter ca 30 meter och gick fram och belönade honom för att han tvärstannade. Godis och lite gull. Därefter klev jag in vid hans sida och riktade honom mot en annan station med dummies. Den här gången gick han rakt ut och jag kunde blåsa närsökssignal, vilket innebär att han genast ska övergå till att leta på ett begränsat område, ca. 3×3 meter i det här fallet. Han hittade dummien och sprang snabbt tillbaka till mig.

Sedan gjorde vi en övning där jag satte Zakk och Karin som stod jämte honom ca 15 meter bort, sköt och slängde en dummie. Själv stod jag framför Zakk på ca 30 meters avstånd. Nu skulle jag få Zakk att inte vinkla höger mot Karin och den kastade dummien, utan istället göra helt om  och fortsätta bakåt mot en dold dummie.

Jag satte upp vänster arm ovanför huvudet, och försökte läsa vad Zakk tänkte. Zakk tittade på mig men sneglade åt Karins håll. Jag tog ned armen ett par sekunder och väntade ut honom. Sedan provade jag på nytt. Upp över huvudet med armen, väntades på hur Zakk tänkte tolka min lyfta arm. Nu tittade han på mig, sneglade mot Karin men vred sedan huvudet bakåt mot den plats Karin sedan tidigare lagt ut dummies.

Jag skickade honom på ett "uttecken", Zakk tvärvände och sprang rakt bakåt och hittade en dummie i vassen. Sedan bröt jag! Det finns ingen anledning att repetera samma övning på nytt. Zakk lärde sig hur mycket som helst under de sekunder han satt framför mig och övervägde om han skulle lita på min signal, eller om han skulle springa mot apporten som Karin skjutit och kastat iväg.

Det blev en suverän träning där Zakk låg i den balansnivå jag vill ha honom. Lugn, fokuserad och oerhört uppmärksam.

Jag ska starta träningen med skott på samma sätt ytterligare ett par gånger. Zakk får springa fritt och när han tar kontakt efter skottet visslar jag inkallning alternativt stoppsignal- och belöning från mig! När Zakk sedan ligger i rätt balansnivå kan jag fortsätta med att skicka honom på dolda dummies.

 

Kommentarer

6 svar

 1. Ja hu och fy Hemkomna från landet, skulle vi träna på klubben inför debuten i Lkl2 två dagar senare. Vad jag inte visste, var att det krockade med skotträningen. Under tävlingen fick vi planen närmast skogen där skytten stått två dagar tidigare. Vi hade 4 10:or och några därunder, men på framåtsändande och apportering, gjorde hon stora bågar bort från skogen. Jag var jätteledsen för att hon inte var den där glada och positiva. Och självklart jättebekymrad över om det ska fortsätta så. Får väl leta reda på alla glada retrievrar

 2. Vad ni är DUKTIGA!

  Kul att få hänge med på era träningar i bloggen

  Bra tips med att leta upp glada & galna retrievrar för botning av skottberörd "dampkees"

  Härligt foto på Zakk , vilken blick!

 3. Intressant träning! kanske kan vara nåt vi bör anamma framledes.

  Vinna har en viss tendens att varva på i spännande situationer

  Ha det gott!

  Heléne med Brassan & Vinna

 4. Mycket intressant…….Ert upplägg för att avdramatisera skottets betydelse är ju…genialt helt enkelt. Den träningen GAV mycket!!

  Ha det gott!

 5. oj vad duktiga ni är!! Blir alldeles rörd av att läsa texten och erat samarbete, skulle vara nära till tårar om jag stod och såg på …

  Vacker bild!!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

VAnliga frågor & SVAR (FAQ)

Problem i kassan

Har du inte köpt en utbildning hos oss tidigare?

Då har du antagligen påbörjat ett köp men ångrat dig när du kommit till betalningen. Allt har fungerat i vårt system men något har gått fel när du gått till vår banks system. Det innebär att ett konto skapats hos oss – vilket behövs för att du skall kunna betala (och därefter registreras på utbildningen).

Du har alltså avbrutit betalningen av någon anledning. 

Hur gör jag då?

Titta efter mail från oss där du får instruktioner om hur du skapar ett lösenord eller så begär du ett nytt lösenord via systemet.

Har du köpt en utbildning hos oss tidigare?

Systemet känner igen din e-postadress och då ska du börja med att logga in.

Hur loggar jag in när jag är i kassan?

Inringad i en tjock orange ruta finns funktionen för att logga in. Här kan du även be om ett nytt lösenord – om du råkat glömma det.

Jag kommer inte vidare från kassan när jag klickar på knappen “slutför köp”

 • Skrolla upp på sidan så ser du felmeddelandet och det som måste åtgärdas
 • Titta på fälten och rutorna – de som är markerade med röd linje är de fält som berörs

Prova igen (läs gärna vad som gäller för de olika felmeddelandena nedan)

Jamen jag har ju angett samma e-postadress i båda fälten!

Har du kopierat och klistrat in e-postadressen?

Då händer det ofta att ett så kallat blanksteg oavsiktligen kommer med – före eller efter e-postadressen. Blanksteg uppfattas av systemet som ett “tecken” – som då inte återfinns i första fältet.

Du har inte kryssat i rutan “Jag har läst och godkänner shoppens integritetspolicy samt villkor för anmälan och köp”

Kryssrutan är längst ned på sidan under betalningsvalen. Här finner du länkar till vår policy och våra villkor. Du hittar även dessa som länkar i sidfoten (längst ned på sidan).

När du väl skall betala slussas du vidare till en betalningsportal som ligger utanför vårt system. Denna sida kommer se olika ut beroende på vilken betalningsmetod du väljer och vilken bank den är kopplad till. Därför kan vi inte ge en generell instruktion utan bara förklara vad du skall vara uppmärksam på. Ditt bankkort måste vara aktiverat för internethandel.

OBS! Här måste du läsa NOGGRANNT vilken typ av BankId som banken godkänner och eventuellt klicka på rätt länk/knapp då vi inte vet exakt vilka alternativ ditt kort erbjuder.

 • Du kanske kan välja mellan BankId på den enheten du beställer från eller från telefonen. 
 • Du kanske bara kan välja BankId på den enheten du köper ifrån. Har du inget BankId installerat på den enheten får du problem.
 • Du kanske bara kan välja BankId på telefonen. Om du köpt på dator/tabloid måste du då först öppna BankId på telefonen och godkänna där före du klickar på “gå vidare”.

Exempel på hur olika det kan se ut/fungera

Här kan du välja att använda

  1. BankId installerat på enheten du köper ifrån
  2. BankId:installerat på telefonen
  3. SMS och pinkod

 

Här kan du bara använda BankId från telefonen.

Digitalt presentkort

Det går att köpa presentkort i vår shop. Det gäller för alla utbildningar som säljs i shoppen.

Du som köper presentkortet väljer själv:

 • summa 
 • vem/vilka du vill skicka presentkortet till via e-post
 • när du vill presentkortet skall skickas av vårt system
 • om du vill få e-post när presentkortet använts
 • om samma design skall gå till en eller flera mottagare
 • mellan våra olika motiv

När du fått ett presentkort med e-post medföljer en PDF-fil med instruktioner. Där finns flera alternativ.

Vi  rekommenderar

Vi tycker det är lättast att klistra in “koden” när du kommer till kassan.

 • Om ditt presentkort är värt mindre än den utbildning du väljer att köpa kommer du att få betala en del av utbildningen.
 • Om ditt presentkort är värt mer än den utbildning du väljer att köpa kommer ditt köp att innebära noll/0 kr.

 

Hur ser jag kvarvarande saldo på mitt presentkort?

När du köpt en utbildning hos oss (oavsett om det är med presentkort eller ej) – har ett konto skapats.

Du kan logga in på “Mina sidor” och där fylla i din kod för att se kvarvarande saldo på presentkortet.

 

Vad är "Mina sidor"?

Detta fungerar om du har konto här (det har du om du tidigare köpt en utbildning i denna shoppen). Du kan även be systemet skicka en länk via e-post för att sätta ett nytt lösenord (om du glömt lösenordet).

Om det däremot är första gången du shoppar hos oss kan du inte logga in före du köpt något.

Ett konto skapas automatiskt när du genomför ditt första köp och du får e-post med instruktioner om hur du går vidare.

Fakturauppg.

 • Du kan ändra de uppgifter som kommer att användas i kassan

Ordrar

 • Här ser du dina senaste ordrar (ordernummer, datum, status och summa)

Kontouppgifter

 • Här kan du ändra dina kontouppgifter (förnamn, efternamn, visningsnamn samt e-postadress). OBS! Ändrar du e-postadress är det alltså det du loggar in med.
 • Ändra lösenord (kräver du kan ditt nuvarande)

Räkna ut saldo på ditt presentkort

 • Fyll i presentkortskoden för att se aktuellt saldo

Mina “när du vill”-kurser

 • Längst ned på sidan kommer du åt dina aktiva “när du vill”-kurser och föreläsningar

Utbildning "när du vill"

Det är utbildningar i självstudieform (föreläsningar, kurser och annat) som:

 • du får tillgång till direkt när du betalt och valt lösenord (du får e-post med instruktioner om hur du ändrar lösenord)
 • är tillgängliga ett visst antal (fördefinierade dagar)
 • oftast är helt lärarlösa

När du fått bekräftelse på din betalning via e-post ska utbildningen vara tillgänglig längst ned på “Mina Sidor”. OBS! Där syns ingenting förrän du loggat in.

Hör av dig till oss om du vill gå om en utbildning i denna kategorin – före du köper den igen. Före omköp måste vi först återställa vissa inställningar för att det skall fungera.

På “Mina sidor” finns det en länk som heter “Glömt lösenordet”.

Klicka där och följ instruktionerna.

Vill du få vårt nyhetsbrev?

Du får ett mail där du godkänner prenumerationen.
Titta i skräpkorgen om du inte ser mailet.

villkor för anmälan och köp

genom att klicka i rutan när du checkar ut - godkänner du dessa villkor.

Kallelse till utbildning “på plats”

I samband med betalningen får du ett kvitto. Cirka tio dagar innan påbörjad kurs skickar vi information om vad du behöver ta med dig. OBS! Om du inte erhållit
information titta då först i din skräpkorg innan du kontaktar oss på kurser@evabodfaldt.com

Kallelse till Utbildning “när du vill”

Vi skickar inte ut en kallelse till kurser i kategorin “när du vill”. Kursen blir tillgänglig direkt efter att du köpt den och du kan gå in när du vill under de dagar kursen är tillgänglig.

AVBOKNING OCH ÅTERBETALNING

Avbokning ska ske skriftligt.

 • Återbetalning minus en administrativ avgift om 300 kr (kurser) sker senast 14 dagar före kursstart.
 • Vid förhinder senare än 14 dagar före kursstart måste du själv sälja platsen vidare till annan person i de fall då vi inte redan har en reservlista.
 • Vid sjukdom eller olycksfall ber vi dig kontakta din bank angående din avbeställningsförsäkring (vid kortbetalning).

ÖVRIGA VILLKOR

 • Enligt lagen om tillsyn över hundar och katter (Lag 2007:1150) har en hundägare alltid strikt ansvar för sin hund
 • Vill du ta bilder? Kontrollera först med övriga deltagare att de vill vill vara med på bild.
 • Filmning av lärare är inte tillåten.

Utskick

Du får INTE påminnelser eller annat såsom till exempel nyhetsbrev automatiskt, utan att aktivt själv kryssa i att du vill ha det när du checkar ut.

BETALNING

Vi accepterar kortbetalning och Swish via bokningssystemet.

Integritetspolicy

VI EFTERSTRÄVAR EN HÖG NIVÅ AV DATASKYDD

Vid samarbete med partners (kommunikatörer, designers, kreatörer och liknande) råder sekretess gällande all kunddata. Datan får bara användas inom Eva Bodfäldt Education AB. Detta oavsett om det gäller:

 1. Anonymiserad data – uppgifter som inte längre kan identifiera en fysisk person (går utanför GDPR)
 2. Pseudonymiserade data – information som enbart kan kopplas till en identifierbar fysisk person med hjälp av kompletterande uppgifter (omfattas delvis av GDPR:s krav).
 3. Personuppgifter – upplysningar som avser en identifierad eller identifierbar fysisk person (omfattas i sin helhet av GDPR:s krav).

  Personuppgifter handlar således om all slags information som direkt eller indirekt kan knytas till en (fysisk) person som är i livet. Det kan röra sig om namn, adress, bilregistreringsnummer, personnummer men även foton och ljudinspelningar. Läs mer här om personuppgifter.

För detta använder oss av Matomo Analytics. Vår installation är lokal – vilket innebär att endast vi har tillgång till statistiken. Även om vi skulle använda oss av Matomos molntjänster är deras servrar i Europa. Nya Zeeland är ett av de få tredjepartländer som i dagsläget är godkända ur GDPR-synpunkt.

VI SAMLAR IN PERSONUPPGIFTER FÖR ATT KUNNA: