Mode och trender inom hundvärlden

Vi svenskar är itutade sedan generationer tillbaka att Sverige är ett fantastiskt land. Faktiskt lite mer fantastiskt än andra länder! Sjukvård, jämlikhet, äldrevård djurskydd och mycket mer.

Jag säger inte att det är sant, men det är många gånger så vi uppfattat det lilla, men stora landet Sverige. Därför är det märkligt att vi utan att blinka faller i farstun för tyska, engelska och amerikanska synsätt på hundträning och hundägande.

Vad är det som gör att MyDog väljer att ta hit Ceasar Milan som kommer från ett land där stackel (halsband med piggar på insidan av halsbandet) och elhalsband är helt lagliga "hjälpmedel". Ett land där dessutom merparten av hundarna kastreras. Ett land där många hundar förvaras i burar och där daglig motion inte alls är någonting självklart för många hundägare. Hur påverkar det faktumet, Ceasar Milans val av träningsmetoder? Hur kommer Ceasar Milans synsätt påverka våra egna värderingar om djurhållning och hundträning i Sverige?

Vad är det som gör att många lyfter engelsmännen till skyarna när det gäller retireverträning? Varför sväljer så många att det är en nödvändighet för utvecklingen av en duglig jakthund att förvara hundarna i hundstall istället för att bo tillsammans med oss?

Det är just exakt det som många jägare hävdat, "hungriga hundar jagar bäst". Vi vet att det är skitsnack! Den enda anledningen är att det är praktiskt omöjligt att förvara så många hundar inomhus samtidigt.

IPO utgör ingen skillnad. Vi plockar inte bara in "nya" metoder utan vad värre är: Vi tar också in en syn på hundar såsom verktyg till oss människor. Det är en syn som många svenska hundorganisationer de senaste tjugo åren arbetat hårt för att den ska försvinna.

Det gör mig därför ledsen och bestört att se att Svenska kennelklubben, SBK och Royal Canin samarbetar om att bjuda in Ceasar Milan. Var tog dressyrpolicyn vägen?

Vi har arbetat hårt med att förändra attityder. Låt inte arbetet förstöras av inhyrda experter med helt andra grundläggande värderingar om djurhållning och träning. 

 

Kommentarer

261 svar

  1. Bra Eva!! Vi är många som reagerar "hemma på kammaren". Tack för att du tar täten och sätter ner foten.

    Bra och tydligt formulerat!

    En hundälskare som inte kommer att delta på MyDog

  2. Håller med dig..

    Kan inte föstå hur de tänker som tar hit honom..

    SKK protesterade när de visade hans program på TV..sen tar de hit honom..vad är det för dubbelmoral??

    Är det sånt mina medlemspengar ska gå till?? Då är inte SKK en organisation för mig och mina hundar!!

    Vad det gäller kastraktion..så har det ju blivit modegrej här i landet oxå..Djursjukhusen och Försäkringsbolag pushar på för att folk ska kastrera sina hundar..man får rabatt mm..det löser alla hundproblem..då slipper folk träna sina hundar..tror de..helt sjukt är det!!

    Sen är det ju aldrig riskfritt att göra ingrepp..men det talas det inte om överhuvudtaget.

  3. Supert Eva!

    Håper flere dyktige og respekterte hundetrenere går i bresjen og er klare og tydelige i sine standpunkter!

    Kram

  4. Så bra att du sticker ut hakan, Eva. Du har ett namn inom hundvärlden, och därför tar det mer skruv när du agerar än när vanliga dödliga protesterar. Är så trött på att försöka förklara för folk att Ceasars metoder är förbjudna i det här landet. Dressyrpolicyn är tyvärr väldigt ofta bara ord på ett papper.

  5. Tack för det inlägget! Visste inte att det var SKK som var med att stödja hans färd hit, ännu en anledning till att välja bort det medlemsskapet.

  6. Det är uppenbarligen så att marknaden behöver utvidgas, men marknaden måste börja tänka själv!!! Agera! Protestera med sakliga argument!

  7. Jag hoppas att Cesar får se och lära sig en hel massa saker när han är här på besök !

    Övriga världen ligger långt efter både vad gäller djurhållning och dressyr metoder överlag.

    Jag tycker också att det är trist att se hur nya hundägare väljer att använda sig av förlegade dressyr metoder pga inspiration från länder som inte kommit längre….

  8. Det finns så många "vanliga" hundägare som inte är så insatta och följer den/de som syns och hörs mest. Skönt att någon som har stor kunskap och erfarenhet vill sätta ord på en avvikande åsikt och faktiskt tala för hunden. Vi har kommit långt i Sverige med synsätt och värderingar när det gäller våra älskade hundar, men samtidigt har vi lång väg kvar att gå. Höj din röst oftare Eva. Tack!

  9. STORT VARMT TACK EVA att du tar upp detta och vågar skriva det rakt ut. Mycket starkt och bra av dig. Vi behöver alla gå samman och motverka denna obehagliga trend!

    Hoppas att alla som vill få slut på bestraffningar i TV rutan går in på Facebook och går med i gruppen: Mot Bestraffning av Hund i TV! – Fram med Forskning och Resultat istället!

    Vi behöver slå oss samman för att få tillbaka saker i balans.

    Tack för ordet
    Helena Sundsgård

  10. Jag tror att vi har något att lära av alla, och att många har nåt att lära av oss.
    Om vi istället för att slå oss för bröstet, och vara så snabba att peka finger åt folk som har en annan bakgrund, är lite ödmjuka och tar till oss de vettiga bitarna i andras träningstänk – så har vi chans att komma mycket längre mycket snabbare.

  11. Hej Kristina!

    Jag tycker att du har helt rätt. Självklart ska vi ta till oss kunskap och influenser från andra länder. Det tråkiga är dock när metoder går stick i stäv med allt det arbete vi lagt ned på att få bort våldsmetoder inom hundträning. Vi ska vara tacksam att vi har en lag som förbjuder användande av el i träning och hantering av djur. Vad jag vill ha sagt med mitt inlägg är att vi ska tänka oss för när vi tar in tränare från andra länder. Vilken djurhållning står de själva för? Ödmjukhet inför kunskap är en självklarhet- men inte när det övergår i djurmisshandel.

  12. Och var kommer hundsverige hamna efter en hel Cesarshow på hovet??

    Vilket onödigt slöseri med tid att försöka förklara för "folk" att hundhållningen skiljer sig markant från dessa länder med promenader o dyl, o att inget problem blir löst för hunden efter en (i vissa fall)nära döden upplevelse pga syrebrist… Givet att den är spak EFTER..

  13. Bra med protest. Dock tror jag brist på etik i hundhållning är vanligt även i Sverige. Har tex mycket tråkiga egna erfarenheter av IMMIs brist på etik.

  14. Det kanske är tid för ett nytt hundsportsförbund som står utanför både SBK och SKK och deras eventuella olika ställningstaganden – en del av dem skulle jag personligen aldrig ställa mig bakom. Ett förbund för människor som är genuint intresserade av att träna, leva och tävla med hund, av att ta del av forskning och framsteg och med ett tydligt avståndstagande för att trycka ner andra oavsett om det gäller människor eller djur.

  15. Bra skrevet, Eva!

    Hvis man snur litt på situasjonen så kan man jo se dette som en gylden mulighet til å gjøre folk mer bevisst når det gjelder hundetrening og hundehold.

    Det gjelder bare at flere gode debattører kommer på banen!

  16. Heja Eva!

    Kanonbra att du tar upp detta prblem som heter cesar.

    Men jag tycker inte bara vi har ett cesarproblem i vårt hundland. Utan vi har ett problem till… och det är hundkurser via TV. Oavsett om det är en liten "söt" mexikanare, "stöddig" svensk, kaxig svensk eller äldre dam som tävlat SM.

    Så skapar TV fan imig så mycket problem för oss andra som håller vettiga hundägarkurser runt om i Sverige. När våra kursare kommer och tror att allt går att fixa till på en kafferast. Och att allt man behöver göra är att väsa som en orm, kasta en kasse burkar, använda ryck och välta hunden på rygg och tala om vem som bestämmer…

    Till Ina ! Håller med dig fullständigt dags att skrota SKK & SBK

    Ursäkta att jag klmapade in så här !

  17. Med tanke på den flock hundar CM har själv, en salig blandning olika raser, storlekar och temperament, många av dem med en mycket traumatisk bakgrund.. Hur han handskas med dessa hundar och hur de bemöter honom så kommer ingen att få mig att köpa snacket om att han misshandlar hundar.
    Filmen där han hanterar en alaskan husky och det påstås att hunden ligger näst intill medvetslös skulle jag kalla rent förtal. Lyssna på vad karl'n säger på bandet. Han avråder ju ägarna från att använda strypkopplet eftersom han upptäcker att det stressar hunden.

  18. Kan bara hålla med Kristina! Hundar är ärliga, hundarna på hans avsnitt är glada att se honom, tar åt sig när han måste säga till dom, men inte är dom rädda alls när han går in till dom!

  19. Vad har Cesar Millan med IPO att göra? Och var kommer detta IPO-agg ifrån? Eller är du bara ännu en i raden av motståndare mot skyddsarbete i sig?

  20. Kristina: En fråga då bara. Du skriver om CM´s behandling av huskyn. Om han nu inte rekommenderar att man använder sig av stryphalsband. Hur kommer det sig då att han stryper denna husky under så otroligt lång tid och dessutom gör det på fler olika hundar?? Jag behöver inte lyssna på vad han säger på filmerna…det räcker med det hemska jag får se. En hund som stängt av, en hund som väntar på att dö.

    Om han nu konstaterat att stryphalsband inte är bra utan stressande…hur jäkla lång tid ska det ta för människan att sluta använda det?

    Bort med Ceasar Milan från rutan!

  21. Vi synes dette var kloke ord. Vi liker ikke CM treningsmetoder. Og liker ikke at det vises på tv. Når det må ha en advarsel i starten av programmet sier det seg jo selv at det ikke her helt bra. Men vi liker din artikkel, og vi har linket til den

    Godt nyttår

    Klem fra Anneli, Barte-Marte og Magnus Olsen

  22. Hej alla samman. Nu ska jag göra mig mindre populär! Det ni pratar om,dressyr och "hundskola" har inte med balans och hundpsykologi att göra. Skola/dressyr är just skola.., som att lära sig sitta fint,hämta boll,komma på inrop, på ett fält tillsammans med andra hundar som gör samma sak. Lära sig trix är som att gå på universitet och lära sig A,B,C och 1,2,3..en advokat,en läkare eller en professor behöver inte vara socialt kompetenta.., de kan t.o.m vara galna;) Många så kallade "välutbildade" hundar, så som polishundar, bombhundar, vakthundar, knarkhundar och liknande kommer till C.M för att hjälpa husse/matte med "jobbiga" beteenden. Han rehabiliterar instabila hundars psyke, när ingen annan eller inget annat har hjälp! Man kan inte göra halvmesyrer för att rehabilitera en psykiskt instabil människa, då går det inte med ett djur heller. M.v.h angelo

  23. Mja, Angelo. Jag uttrycker mig som lekman, men som erfaren hundägare. Jag tycker faktiskt att inlärning och psyke är väldigt nära kopplade till varandra! Brutala eller ogenomtänkta träningsmetoder kan ge "instabila" hundar. Väl genomtänkta och positiva träningsmetoder ger även instabila eller t ex veka hundar en bra möjlighet att fungera och leva ett gott liv.
    Det gäller även människor:)

  24. "Do not attempt these techniques yourself without consulting a proffesional"

    Så står det ofta i bild när CMs program visas. Jag förstår inte varför man vill visa tekniker för hundägare som man avråder dem från att använda utan proffs hjälp?

    Mao så vänder sig hans TV-program till fel målgrupp, varför visa något som många gånger kan vara en en felaktig/farlig metod för oss vanliga hundägare att använda? Kan vi hundägare alltid avgöra vilka metoder som är olämpliga/lämpliga att använda?

    Jag har sett CM göra saker som jag kan tycka är ok, men det förmildrar inte det faktum att andra av CMs metoder är grymma.

    Fram för mer hundprogram med utbildning i förebyggande syfte så slipper vi kanske råka ut för att hamna i ett läge där det gått för långt.

  25. Hallå! Exakt vad gillar ni inte med CMs metoder? Att han tar jobbet ifrån "hundpsykologerna" i landet, eller?

  26. Mycket tänkbart…
    Reagerade på en sak, vad är det för fel på att kastrera hundarna? Är inte det bra? Ska inte hunden användas i avel är det väl bättre att låta kastrera hunden? Eller tänker jag helt fel?

  27. Blandade tankar här känner jag.

    Först, vad har Ceasar att göra med IPO? Här tror jag det handlar om okunskap hos författaren och ett personligt agg mot sporten.

    För att man bor i ett land där vissa hjälpmedel eller en viss hundhållning är tillåten. Innebär det att ALLA hundägare i det landet är FÖR dessa metoder eller sätt?

    Allt handlar väl om att lyssna på ALLA. Alla hundägare, instruktörer osv har något att tillföra. Man ska visa en ödmjukhet mot den kunskap de besitter. Sedan plocka ut godbitarna och de delar man själv känner är korrekt för den träningsstilen man själv anammat.

    Att el och stackel är förbjudet i Sverige tycker jag är helt rätt. Men man ska heller inte glömma bort att det faktiskt räddat livet på en hel del hundar i vardagen.

  28. Eva, ser att du till höger här i spalten har Agrias länk. Hur ställer du dig till att även de är med och sponsrar och stöttar att Cesar kommer till My Dog?

  29. Ceasar på Hovet, rena väckelsemötet. Sen kommer det pssst:as åt höger och vänster. Och detta flum om energier, att folk går på det. Visste inte att även SBK var med på eländet.

    Kram

    Tina

  30. Vem som helst kan inte använda sig av samma tekniker som en psykolog använder sig av på människor väl!? Tänk på allesamman vad kritik, hat och avundsjuka brukar bottna i…,brist på information,kunskap och praktik. Jag har använt mig av C.M´s hundpsykologi och tekniker på många hundar som behövt rehabiliteras, och jag kan bara säga att det fungerar otroligt snabbt och effektivt.., och aldrig har jag behövt använda ström eller annat tjafs!

  31. Det är som vanligt en otrolig brist på nyansering i debatten.

    "förvara hundar i hundstall"

    Har alla hundar som bor inne i hus med familjen det bättre än kennelhundar per automatik? "Förvaras" inte hundar i hus? Okunnigt och beklämmande att försöka knipa poäng på förmänskligandets syn på hunden. En hund som bor i ett hus har det NATURLIGTVIS alltid bättre än en kennelhund? En gyllende bur är också en bur, det är många hundar som bor inne i hus som inte har ett värdigt och bra liv.

    "Vad är det som gör att många lyfter engelsmännen till skyarna när det gäller retireverträning"

    Att många lyfter en del av britterna till skyarna i retrieverträning beror på att de är förbaskat duktiga. Vad tror du själv? Tror du att alla britter slår sina hundar och att britternas alla hundar lever ett eländigt liv???

    Det är som vanligt gott om brist på självkritik och gott om höga tankar om sig själv och sina ideér som det enda rätta och saliggörande.

    Vad är det som gör att SKK låter Anders Hallgren breda ut sig oemotsagd nummer efter nummer i tidningen Hundsport?

    Allting är inte svart eller vitt Eva.

    Det finns många duktiga människor och många olika och bra sätt att hålla sina hundar på.Och att hålla ett öppet sinne kan göra att man lär sig mer, och ibland från oväntade håll…

    Och det finns många dåliga sätt att hålla sina hundar på.Och många gånger finns inte ett hundhus/hundgård inblandat över huvudtaget…

    Och apropå en kommentar om Cesar på hovet och väcklesemöte – vad är det för skillnad på honom och andra "gurus"?

    Här tänker ingen själv – antingen håller man med Eva eller så håller man med Cesar….. Halleluja!

  32. Jag måste nog säga att jag tycker CM är en suverän hundtränare. DJag gilalr itne stackel eller el! Det är jag emot. Men han r duktig på att arbeta med hundens eget språk och få till bra lösningar.

    Jag tycker inte om allt han gör men som med alla instruktörer jag ser, jag plockar ur de godbitar som jag kan tycka är bra.

    Allt behöver inte vara svart eller vitt, stryp behöver inte vara värdelöst. Icke strypbehöver inte alltid bara det bästa.

    Försök vara lite objektiva, se att er lösning kanske inte är den bästa för alla.

    Lyssna på dem alla i stället för att förkasta!

    Ingela

  33. Bra Eva och det gläder mig att så många delar Dina åsikter. Problemet med CM:s TV-program tycker jag är att det finns så många oerfarna hundägare, som aldrig går på några vettiga hundkurser, utan tar till sig allt som visas helt okritiskt. Bedrövligt att SKK och SBK dessutom bjuder in CM.

  34. verkar finnas bra vidriga ting att anvànda sig av mot stackars djur men klart… àr man av en sadistisk làggning och inte har vett att lòsa problem pà ett vettigt sàtt blir man tydligen beroende av bàde stackel och elhalsband

    HUR kan nàgon fòrsvara tortyr?

    Stà pà dig, Eva och TACK fòr vad du stàr fòr!

  35. Jag har rehabiliterat flertalet hundar enligt C.M´s skola, och många av dem har gått alla möjliga sorts "hundskolor".., vilket tydligen inte gör någon större nytta. Hundar som fungerar perfekt under deras träningar, tävlingar och annat.., men som hemma bestämmer vad som gäller. Som skäller på allt och alla för att vakta "flocken",är osäkra, dominanta, eller har andra obalanserade beteenden. Även en sicuritas hund har jag hjälpt med C.M´s hundpsykologi, så jag vet att det funkar, snabbt och effektivare än allt annat jag sett eller hört om! Utan ström och tortyr som vissa tror är C.M´s specialitet..lol;)

  36. Hej. Jag har en hund som har varit mycket svår att få att fungera. Han är en bruksmalle. Han har hög skärpa, sociala brister mot människor och har svårt för olika miljöer. Det som fungerat bra med honom är att vara tydlig, vänlig och inte bestraffa. Man bör tänka på att om man ska bestraffa en hund, så kan det hända att man får svar.

    Och för egen del så vill jag ha en god relation med min hund, och då bör inte någon form av straff användas.

    Min hund har jag tävlat, han har åkt på läger med mig, varit förevisningshund på SBK när jag hållit kurs och varit terapihund åt andra hundaggressiva hundar.

    Det hade aldrig gått om jag inte hade sett och accepterat min hund för den han är, och hjälpt honom med hans rädslor.

    Om en person som Cesar skulle hantera min hund, så skulle han sannolikt blivit biten(vilket iochförsig inte vore första gången).

    Det han säger som är bra är att hundar ska motioneras och aktiveras, men det tycker jag är rätt självklart.

  37. Din hund är inte balanserad om han har sociala brister.., vilket betyder att han är flockledare i familjen. Bestraffning är inte samma sak som korrigering.., om en person håller på att drunkna och i panik håller på att dra ner dig när du försöker rädda den panikslagna drunknande personen.., visste du att man ska ge den personen en ordentlig lavett för att försöka "skrämma" bort chocktillståndet för att undvika drunkna själva? Är detta också bestraffa? Vakna nu och sluta behandla era hundar som små prinsessor, det är en hund inte din dotter eller själsfrände! Av de hundratals hundar jag har träffat sista 2-3 åren som jag har fattat vad balanserad ser ut som, så kan jag räkna bra balanserade hundar på en hand! Resten behöver någon sorts rehabilitering för att bli balanserade och harmoniska. Låter det som om vi svenska hundälskare har koll på vad vi sysslar med med våra hundar, och aggility lekar o.s.v.., från min sida verkar det som att vi människor gör dessa hundkurser och allt vad det heter mer för våran egen skuld än för hundarnas skuld…

  38. Jag vill utbringa en stor "skål" för dig EVA BODFÄLDT för att du sticker ut hakan på det här sätet!

    Jag vill även passa på att Tacka dig Eva för allt du gör för oss hundägare som vill leva i harmoni och glädje tillsammans med våra fyrbenta vänner!

    Och framförallt vill jag tacka dig fär att du skrivit en så himmla vettig bok

    KONTAKTKONTRAKTET!

    Tack för att du är du Eva och för att du finns!

    Kram Anette med keesarna

  39. Jag blir oerhört trött på att folk dömmer ut Ceasar för att han använt El-halsband ett fåtal gånger (i 2 tv-program av dom ca 160 jag sett(skulle tro att ca 180 tv-programm gjorts),varav han inte använde El-funktionen i 1 av dom 2 bara "vibrations-funktionen")

    Stackel har han aldrig satt på en hund i nått av dom tv-programmen,utan det har ägaren själv gjort,troligen p.g.a att dom redan testat "allt"

    Sen är det STOR skillnad på att träna en hund och att rehabilitera en hund som har stora problem.

    Men här verkar bara folk tro på att vifta med en godisbit framför en hund som håller på att döda en annan hund är enda lösningen,medans jag tycker att den hunden skall ha en Kraftig korrigering (inte straff, en korrigering skall ske när ett oönskat betende sker och ett straff är efter ett oönskat betende redan sket och hunden inte förstår varför man gör så)

    För enligt mig gör endast hundar det dom har fördel i och undviker saker som ger obehag.

  40. Ingen person är perfekt och gör allt rätt, inte Cesar heller, men han har varit oerhört inspirerande för mig och hans tänk har gjort mig till en mycket bättre hundtränare. Och de flesta vet ju om att även om en hund kan vara jätteduktig när godiset finns där, så kan den både vara helt olydig och opålitlig som lös i den vanliga vardagen med hunden, och/eller vara opålitlig mot andra människor eller andra hundar. Dvs den saknar en bra flockledare som bestämmer på ett lugnt och vänligt sätt och vid behov tillrättavisar när hunden gör fel.

    I sin senaste bok lär sig Cesar om momentträning av andra kända tränare. Och vi har massor av lära av Cesar, om vi klarar att bortse från att Cesar vid ytterst få tillfällen har använt el, och sällan stackel. Redskap är faktiskt inte en viktig del av Cesars lära. Men här hemma byter en viss Barbro ofta ut hundens halsband mot sitt eget stryp för att det ska göra ondare när hon rycker. Att hon inte använder stackel är nog bara för att man inte får ha det i Sverige. Enda skillnaden mellan hårda ryck med stryp och lätta tag med stackel är att skaderisken med stryp är högre. Jag tycker att det märks tydligt att Cesar ligger före de flesta svenska tränare i hundkunnande, och förstår man inte att man kan lära sig mer om hund av honom så är man inte tillräckligt ödmjuk. Jag gissar att flertalet som inte förstår Cesars metoder har låg erfarenhet av svåra hundar och tror att det räcker med godare godis och klicker och "momentträningstänk". Men hunden blir inte mer social och mer pålitlig i grunden på det sättet. Det handlar om social kommunikation, inte om beteenden, när hunden är i obalans.

  41. Bara för att ett land som tillåter vissa saker behöver väl inte det betyda att alla som kommer därifrån förespråkar det?! Det verkar ju inte vara fler än vid ett tillfälle som CM använt el och om inte jag minns fel så räddade det livet på de hundarna.

    Jag har aldrig heller hört CM förespråka att hundar ska straffas, utan att ett felbeteende ska korrigeras. Vari ligger djurplågeriet i det?

    Bra att SKK lyfter fram någon som ser hunden som en hund, och inte det förmänskligade djur som många här verkar göra!

  42. Ett inlägg som detta skapar debatt… 😉
    Men det är väl bra! Jag håller med vissa saker och andra inte. Min åsikt i allt detta är att jag inte gillar alla svenska metoder heller. Jag har tagit till mig "godbitarna" från flera olika. Ingen är perfekt!!! Och vad beträffar CM så har han oxå godbitar som passar mig! Så att döma ut honom eller ngn annan helt och hållet, det tycker jag inte är okej. I hans program, visst motion är inte ngt som hör till vanligheten, men som ngn skrev, det är väl bra att även han kan få se ngt annat hur vi tar hand om våra hundar här där vi faktiskt, oftast, motionerar våra hundar fysiskt väldigt bra. Det kan väl vara utvecklande för honom oxå?!?!
    Som sagt, döm inte ut folk totalt för att du inte gillar vissa saker hos denne… Det är vi alldeles för duktiga på!! Se hellre och belys de bra saker som faktiskt alla har!!

  43. Bra rutet Eva.

    Som stor hundvän ser jag de flesta hundprogram som visas på tv med tanken att alltid kan man lära sig något. Jag har följt Ceasars program. Det finns flera vägar till resultat och vägarna kan ge olika bieffekter. Ceasar löser absolut de problem han ställs inför men till vilket pris?

    Någon skrev om att relationen till hunden är det viktigaste, så är det för mig också, jag tar hellre än längre väg än en quickfix som skadar relationen.

    Någon annan skrev att en hund är inte ens dotter eller ens själsfrände, det säger en hel del om personens syn på hundar. Mina hundar är mina bästa vänner och det beror på intet sätt på att jag saknar människovänner. Jag är lyckligt lottad på båda fronter. Flera av mina människovänner har sagt att de gärna skulle vara hund hos mig. Det kanske är en fråga att ställa sig, skulle du vilja vara hund hos dig?

    Någon skrev om Ceasars användande av strypkoppel, han säljer ju t o m ett strypkoppel som är konstruerat så att öglorna för kopplet hamnar högt upp på halsen där det gör som mest ont på hunden.

    Ni som hyllar Ceasar, har ni prövat en kurs hos Eva? Jag tror att ni ännu inte fått möjligheten att se att man kan nå resultat även med trevliga metoder, även om det kanske tar lite längre tid.

    Hälsningar

    maria med flatgänget

  44. Bra skrivet!

    Förstår dock inte varför så många är emot kastrering???

    Finns så många oönskade djur ute i vårt land både katter och hundar, som tillkommit pga tjuvparning, oseriösa hundägare som avlar på sina hundar hit och dit. Dessutom mår många djur betydligt bättre av kastrering. Jag är för att alla djur som inte ska avlas på kastreras.

    Är själv hundägare med en kastrerad tik och en hane. Ingen av dem har blivit lydigare men de mår så betydligt bättre som kastrater!

  45. Bra skrivet säger jag också,minns när jag var ung och dom förbjöd halsbanden, hundar for illa,nu 45 år senare har det blivit på "mode"igen vi går ju bak i tiden,folk ser ser bara hur det ser ut i tv rutan.Hur kan Svenska kennelklubben,Royal Canin,Sbk, bjuda in C M när vi har här i Sverige folk med mjukare metoder som är duktiga och kunniga,hade väl varit på plats att visa vad vi i Sverige kan åstadkomma utan el och pigga halsband.
    Mina hundar är mina vänner och dom ska inte fara illa, det är mitt ansar./Christel

  46. Ang. "straff": Viss förvirring tycks finnas om vad detta är! Jag kommer väl inte att nå fram här till de personer som har en egen idé om vad det ska betyda, men det skulle ju vara rätt bra om alla höll sig till normal terminologi inom inlärningspsykologi.

    Så här är det: Straff är en konsekvens av ett beteende, som minskar sannolikheten att beteendet upprepas. (Man kan säkert formulera det mycket bättre dock.)

    Endast så, inget mer eller mindre.

  47. Eva har helt rätt.

    Eva Bodfält är lösingsfokuserad och hittar lösninar när man ska arbeta bort ett dåligt beteende. Cesar "skrämmer" istället bort det felaktiga beteendet, inte tränar bort det. CM pratar att man ska bli ledare över sin hund men ledarskapet ska man förtjäna och bevisa genom sina handlingar mot hunden. Genom att bjuda in Cesar till hovet tar man ett stort kliv tillbaka i hundvärlden.

  48. Jeeez, alldeles nyligen har jag funnit att det tydligen finns ett brett missnöje hos somliga vad gäller CM rehabilitering av hundar. När jag upptäckte det, först hos en i min bekantskapskrets så berättade hon att – jo minsann han STRÖP ju hundarna. – Va?!, sade jag, det har jag aldrig någonsin sett! Då började det snackas om nån video på youtube..och herregud..varför bli förvånade att man i landet lagom inte kan se en helhet, objektivt.
    Men det är klart, om man "inte ens behöver lyssna", utan rycker saker ur sitt sammanhang, då kan man ju få till det mest fantastiska hitorier.

    Jag har sett flera säsonger av CM's show och tycker han är helt otrolig att handha problemhundar. Jag har aldrig sett några stackel, el-halsband eller strypmetoder. Vilket j-la bullshit! CM är verkligen en människa som älskar hundar och som vigt sitt liv åt att hjälpa sådana som blivit illa behandlade eller är hemlösa.

    Er rädsla lyser verkligen igenom, från författaren av artikeln och dennes hejjaklack ! Det är lite för genomskinligt – Åhhh…neeej…titta inte på honom och lär….kom till oss…vi kostar bara Xkr/h..Vad gör den som författade detta inlägg..jo..hoppsan minsann hon är visst hundpsykolog och bedriver kursverksamhet. Föga förvånande.. Ni gapar och orerar om grundlösa påståenden, väx upp!

    Att CM blir inbjuden till Sverige av Svenska kennelklubben, SBK, och Royal Canin – ja det KAN ju bero på att de tycker att han gör ett bra jobb och sprider nyttig kunskap till de som är intresserade av hundpsykologi och hundrehab. Det beror säkerligen inte på att han är en "Hundstrypare" från Californien.

  49. Tycker alla som förespråkar CM här att kreti o pleti kan använda de metoder som visas i hans program?

  50. C.M. är hundens bäste vän, och den enda person som vad jag sett, utför mirakel med 100-tals så kallade "omöjliga hundar som måste avlivas", det är allt jag orkar skriva just nu:)

  51. Jag tror att många tyvärr inte sett att det går att nå resultat på andra sätt än Ceasars.

    Jag tror absolut att Ceasar älskar hundar och de gör säkert ni som är nöjda med hans metoder, men vad jämför ni hans metoder med?

    Avlivning eller Ceasar? Problem eller Ceasar? Tänk om det finns en tredje väg? som inte går ut på att genom obehag skrämma hunden till lydnad utan som bygger på en ett ömsesidigt förtroende.

    Kärnan är ju att ge och få förtroende till/av hunden.

    Det jag pratar om är inte nån enstaka film på youtube, den har jag inte ens sett, jag har bara sett programmen på tv. Ja jag tillhör Evas hejaklack och hejaklacken för alla som behandlar sina hundar med respekt och kärlek.

    Hälsningar

    maria med flatgänget

  52. Härligt men så många åsikter. Jag kan inte säga bu eller bä över hund i hundgård. MEN – jag får ofta höra att du skämmer bort dina hundar låt dem inte vara hos dig hela tiden, låt dem sova i bilen osv.De kommer då att lyda mig bättre är tipset eller förklaringen :-/ NEJ – jag tänker inte låta mina hundar inte få vara med mig. Jag har köpt mina hundar för att ha trevligt ihop med. Träffa trevliga människor, tävla, jaga, men de mesta tiden är mina hundar sällskapshundar. Varför – jo jag jaktsäsongen är inte under hela året jag har ett jobba som inte har med hundar att göra så hundarna är mitt fritidsintresse kan man säga. Jag kan inte tycka att mina hundar har visat ett sämre resultat över att de får vara med mig. Ang CM så tycker jag inte man skall visa sådan dressyrmetoder på TV. PUNKT Jag tänker fortsätta att behanda mina hundar med respt samt som hundar.

    /Kristina med Labbarna

  53. Detta handlar bara om pengar och marknadsandelar. Eller ska jag säga uteblivna pengar och marknadsandelar för Eva Bodfäldt?

    Gå inte till Cesar för guds skull, han är dum! Kom till mig…

    Tänk lite själva…

  54. Så man får inte tycka om man har en marknadsandel? Då kan syftet med ens åsikt inte vara för hundars bästa?

    Jag har ingen marknadsandel eller privata vänskapsband till någon hundtränare men tycker att Eva är den i särklass bästa instruktören jag gått för och de är många, just för hennes hundtänk och finurliga lösningar på problem.

    Av den anledningen följer jag sporadiskt hennes blogg och hamnade mitt i denna debatt.

    Läser man kommentarerna så ser man att att vi som kommenterat antingen dissat Ceasar eller hyllat honom. Läser ingen kommentar som dissar Evas metoder. Kan det vara så att när man väl prövat Evas metoder så inser man hur mycket bättre (och roligare) de är?

    Hälsningar

    maria med flatgänget

  55. Det som gör mig mest ledsen bland CM-anhängarnas kommentarer här är den föraktfulla tonen för att nån står upp för att vi ska hålla på vår dressyrpolicy. Flera skriver att man måste vara öppen för andra metoder än de man själv använder, då kanske det skulle vara trevligt med ett öppet sinne tillbaka? Jag tillhör varken klicker- eller CM-gänget, jag tränar jakt med retriever på ett i mina ögon hyggligt sätt. Tror ni att Cesar Milan är ideell i sin verksamhet? Det finns nog få som är så komersiellt inriktade!

  56. Härligt med en debatt om träningsmetoder!

    Det finns ju många metoder och utövare i vår herres hage. I Sverige har vi relativt goda kunskaper om inlärning, och en relativt schysst inställning till vår trognaste vän hunden.

    Kan vi bara se till att vara även hundens bästa vän så vore livet toppen!

  57. Trist med Agria. Har alltid haft dem som försäkringsbolag. Nu har jag precis skaffat valp och skall försäkra henne, men valet kommer inte falla på Agria och självklart flyttar jag över de anna till ett annat bolag oxå.

    Vad gäller övriga arrangörer av MyDog så handlar det inte om kunskapsspridning utan det handlar enkom om ekonomi. Genom att sponsra Cesar Millan på MyDog ser kennelklubben med fler till att öka inkomsterna på sitt näst största evenemang.

    Det är som Eva skrev beklämmande!

  58. Trist med Agria. Har alltid haft dem som försäkringsbolag. Nu har jag precis skaffat valp och skall försäkra henne, men valet kommer inte falla på Agria och självklart flyttar jag över de andra till ett annat bolag oxå.

    Vad gäller övriga arrangörer av MyDog så handlar det inte om kunskapsspridning utan det handlar enkom om ekonomi. Genom att sponsra Cesar Millan på MyDog ser kennelklubben med fler till att öka inkomsterna på sitt näst största evenemang.

    Det är som Eva skrev beklämmande!

  59. Måste tyvärr säga att okunskap lyser igenom ordentligt då så många Eva fans ser C.M´s korrigeringar som bestraffning och smärtsam behandling. Man ska inte kritisera för mycket om något man inte förstår tycker jag.., och han gör MYCKET ideelt arbete, tror inte han har problem med att hjälpa många gratis, när han tjänar 600 miljoner om året!

  60. Men ärligt talat, jag tycker att var och en ska ta en ordentlig funderare kring varför man skaffar sig hund. Vad är anledningen till att vi vill ha hundar runt omkring oss, som familjemedlemmar eller nyttodjur? Misshandel/glädje?

    Varför ägnar vi oss åt hundsport? Spontant känns det ju som om drivkraften borde vara glädje, kärlek eller nyttan av det samarbete som ju hunden har en suverän förmåga till. Misshandel/glädje?

    Tycker diskussionen ska röra relationen till vår bästa vän och de metoder vi använder för att uppnå de mål vi människor sätter upp. Varför vill man misshandla sin hund? Jag har inga svar men undrar en massa. Om är någon nu tycker att el/stackel är okej om det handlar om att rädda en hund från avlivning. Då undrar jag om inte man ska fundera på varför vi ska ha hundar som inte är lämpade att leva i det samhälle vi lever i. Hur kan vi få uppfödare att ta sitt ansvar i sitt avelsarbete?
    Diskussionen har dock en förmåga att bli onyanserad och polariserad – för eller emot korrigeringar / för eller emot positiv träning.

    Frånvaro av våld/misshandel ska i Sverige inte ens behövas diskuteras, för oavsett hur man tränar sin hund, är alla vi som tränar för tävling/prov reglerade av det rådande regelverk – Dressyrpolicyn! Ny ställs ju allt på sin spets, är detta bara en samling ord som i realiteten inte har någon som helst betydelse?

    Jag vet varför jag har hund!!!

  61. Jag tillhör inte dem som har något fan i hundinstruktörsvärlden. Däremot lyssnar jag och tar del av så många olika idéer som möjligt, för att själv bilda mig en uppfattning om hur jag ska träna på mest effektiva sätt med min egen hund. Jag har hållt på med hundar sedan barnsben och gjorde min första tävling som tolvåring 1968. De som håller fast vid de träningsmetoder som användes då har väldigt svårt att hävda sig på tävlingsbanan i dagens konkurrens. Och jag lovar att moderna metoder inte går ut på att följa efter en köttbulle. De som påstår detta har läst och sett, men inte förstått.

    De "som kan tala med hundar" som vi sett i olika skepnader på TV har en sak gemensamt. Deras metoder påminner mig om det som utövades på tidigt sextiotal. Jag vet inte om det är för att de så snabbt som möjligt ska lösa ett hundproblem, men metoderna är beklämmande. Nog vore det bra mycket trevligare och mer relevant för de flesta hundägare att visa instruktörer som arbetar med positiva metoder. Det finns gott om sådana både i Sverige och utomlands.

  62. Ingrid (kommentar 78) jag blir väldigt glad av ditt inlägg. Du har varit med tillräckligt länge för att se resultaten av en massa olika metoder och kan reflektera över resultaten. Härligt!

  63. Starkt att du vågar ha en åsikt i detta ämne Eva även fast det väcker många känslor!!
    Det intressanta tycker jag är att de som tycker Cesars sätt att jobba med hundar är vettigt är de "vanliga" hundägarna, de som inte har hund och "självlärda" hundtränare (som Cesar, hundcoachen osv) utan egentlig utbildning. De som har en djupare utbildning i hundars beteende och språk har en helt annan syn på dominans och flockliv. Ungefär som om någon skulle jobba som psykolog men sakna utbildning i människors beteende, bara ha erfarenheten att ha umgåtts mycket med människor. Det skulle aldrig få tillåtas. Låt han jobba men ta bort han från TV!

  64. Märta (kommentar 79), ja jag har sett väldigt mycket. Allt från folk som använt stackel på framföringar på rapporten, använt vidjor och lyft hunden i öronen som en kanin och på fullt allvar tror att hunden ska bli en tyst, fokuserad och harmonisk rapporthund som gör sitt yttersta. Jag har sett tävlingsförare som lyckades bra på 70-och 80-talet, men som i dag inte kommer någonstans. Samma människor pratar hånfullt om muta och godisautomater. Men har som sagt knappast förstått "skillnaden som gör skillnaden". I stället skyller de på hundmaterialet. Att hundarna är för veka i dag. Jag vet inte om det underförstått betyder att hundarna inte är tillräckligt stryktåliga

  65. Jag kan inte se annat än att det är självklart att en organisation med en dressyrpolicy – inte anlitar en föreläsare som inte följer densamma. För inte kan det väl (obs ironi)handla enbart om pengar? Förhoppningsvis så hade de bara otur när de tänkte…

  66. Man upphör aldrig att bli förvånad, det är helt klart.

    För det första, påståendet om de som tycker CM gör ett bra jobb anser att "kreti och pleti" ska använda hans metoder?

    Programmet skildrar hur en professionell hundtränare/hundpsykolog hjälpen människor med hundar som har utvecklat extrema beteenden som de tappat kontrollen över. I 9 fall av 10, ligger problemet hos ägaren. Han visar hur han arbetar med hundar, och det finns såklart massa olika sätt att rehabilitera hundar. Mer eller mindre framgångsrika också.

    Det börjar tyvärr mer och mer verka som att de som eldar på om Cesars "bestraffningar"(?!), "strypmetoder" osv, aldrig sett ett enda program av Dog Whisperer! Ni vet väl att man behöver inte blåsa ut den andres ljus för att ens eget skall lysa starkare!

    – Nej Anki, det du kallar "kreti och pleti" skall inte använda CM:s rehabmetoder – vilket alltid också framgår i programmen – nämligen att man inte skall praktisera dessa metoder av rehabilitering själv, utan konsultera ett proffs".

    Jag tycker det är intressant hur artikelförfattaren Eva ondgör sig över H U R man kan ta hit CM då han faktiskt:

    1. kommer från "ett land där stackel och elhalsband är helt lagliga "hjälpmedel"."

    och:

    2. han kommer från "ett land där många hundar förvaras i burar och där daglig motion inte alls är någonting självklart för många hundägare.." osv.

    Ursäkta, men du verkar vara väldigt mycket för kollektiv bestraffning, för att använda ditt eget vokabulär.
    Skall CM straffas för att det finns människor som behandlar sina djur illa, eller för att det finns lagar i USA som inte finns här?

    Är det någon som förespråkar vikten av motion så är det väl Cesar Millan? Jenkarna är ju så korkade att de inte fattat att man måste gå ut med vovven också. Den kan inte bara hänga på armen när man traskar runt i gallerian.

    Nr 80 Pernillaa som anser att
    "de som tycker Cesars sätt att jobba med hundar är vettigt är de "vanliga" hundägarna, de som inte har hund och "självlärda" hundtränare (som Cesar, hundcoachen osv) utan egentlig utbildning."

    – Jag förstår att du tror att bara man plöjer sig igenom ett antal böcker och läser lite kurser på universitetet samt skaffar sig en fin titel, gör automatiskt att man blir en excellent hundpsykolog.
    Antagligen ungefär lika bra som alla människopsykologer, som haft högst betyg i alla ämnen, full pott på högskoleprovet och som inte varit utanför campus på 10år.
    En sådan person tror jag förstår t.ex en post-traumatiskt skadad människa MYCKET bättre än någon som själv gått igenom samma sak och som vigt 20år av sitt liv åt att framgångsrikt hjälpa sådana människor. Det har du helt rätt i.

    Nr 80: Gunilla – Huvudet på spiken!

    Jag förstår att han som i folkmun kallar sig Hundcoachen inte heller faller denna protektionistiska skara människor på läppen, eller som Eva" skriver:

    "Vi plockar inte bara in "nya" metoder utan vad värre är: Vi tar också in en syn på hundar såsom verktyg till oss människor."

    Gud förbjude att man tar hit något till lilla Sverige som gör att människor lär sig något de kanske har hjälp av – då blir det ju en faktura mindre…

    Hundar älskar att vara "verktyg" till oss människor, de är "eager to please" – har ni missat det? De mår bra av att ha uppgifter att fokusera på, spåra, leka, dra pulkor, köra agility osv.. allt efter vilken ras vi talar om.

    Sedan finns det ju människor som går till jobbet och låter hunden sitta ensam 8h/dag – 5 dagar i veckan. Positiv stimulans behöver alla våra djur, vilka vi än talar om. Och det är också vad dessa omtalade personer Cesar Millan och Hundcoachen jobbar med.
    Detta verkar dock ha gått er fullständigt förbi.

  67. Det är bra med den här typen av diskussion. Jag har nu via alla inlägg i debatten fått ytterligare tillfälle att rannsaka mig själv och min egen hantering av hundar. Hur agerar jag och vad skulle jag kunna ändra på för att kunna bli den hundägare jag egentligen vill vara?

    Gott Nytt Hund-År!

    ps. en liten passus till Gunilla. Jag tror du har fått det här med samarbete med Barbro B om bakfoten. Vad jag kan komma ihåg så hade Barbro och Eva inget samarbete alls utan de hade sina program varannan vecka. ds

  68. Pia, det stämmer att de hade olika veckor. Men vid åtminstone ett tillfälle satt båda i studion.

    Sedan förstod jag aldrig om Eva med sin valpskola ville vara en motvikt eller ett komplement till Barbros problemträning. Var budskapet att så länge hunden är valp så ska man förebygga med nästan bara positiv förstärkning, men om valpen inte har fått denna start så får Barbro komma in?

    NÄR kommer någon som visar hur man botar en problemhund med nästan inga korrigeringar alls?? Victoria Stilwell är väl närmast hittills. Hon ger ägarna hemläxor och återkommer flera veckor senare, och då behöver hunden inte vara "färdig", men ska ha blivit bättre. Fast även Victoria (som även hon är emot Cesar) använder mycket korrigeringar och pratar om ledarskap.

    Och Victoria tar sig inte an lika svåra hundar som Cesar.

    Ingen har visat att de kan bättre än Cesar, med helt andra metoder, när det gäller svåra/aggressiva hundar. Medan Cesar hävdar att han faktiskt botar dem. Det är värt att lära av.

    Men så länge de okunniga ägarna har hand om hunden, dvs den är inte hos honom på hans hundcenter, så måste han nöja sig med att lära dem att gå ut och gå med den på ett sätt som ger den motion. Att t ex stanna och vänta på slakt koppel varje gång det spänns, då skulle det inte bli mycket motion på den tid som amerikanska ägare vill avsätta på att rasta hunden.

    I sin senaste bok skriver han att de har filmat 317 avsnitt och använt elhalsband i 8 av dem. Det är 2,5 procent. Låt bli att visa de avsnitten i svensk TV, gärna för mig!

    Hur många här inne har sett mer än högst några få avsnitt?

    Sedan har ju karln själv mycket att lära om kontaktskapande och aktivering, med mera. MEN – han håller faktiskt inte på med vanlig hundträning (inlärning av kommandon). Det finns det redan så många andra som gör.

    Sedan att klaga på att han kommer från ett land där de inte motionerar hundarna… Åsyftas löpband? Det skulle nog enstaka svenska hundar också ha nytta av, om alternativet är att få för lite promenad. Äldre ägare köper ibland hundar med för mycket energi, för det gick när de var yngre. Och ägare kan skada sig eller bli sjuka. Och många ägare tränar inte hunden till att kunna vara lös annat än på vissa ställen.

    Många av oss använder ju löpband själva, i stället för att jogga i spåret. Motionscykel också, i stället för att cykla på vägarna! Är det fel?

    Det är bra för en hunds rehabilitering också när den har blivit skadad. Precis som hundsim. Hunden måste inte simma i sjön.

    Och i de flesta fall lär ju faktiskt Cesar ägarna att gå ut med hundarna. Har man varit i USA så vet man att det är en stor prestation bara det! Det är väl bara när en högenergi-hund har kommit till en lågenergi-ägare som löpbandet kommer fram. Man borde väl omplacera hunden i stället. Men om ägaren inte vill skiljas från sin hund då?

    Jag tror att Cesar har gjort erhört mycket gott för framför allt amerikanska hundar. Han är en eldsjäl som brinner för att hundar ska få det bättre – samtidigt som han tjänar mycket pengar. Svenskar får inte det att gå ihop. Men så är vi ju lite vid sidan av resten av världen också…

    Vi (människor/svenskar) har ofta lätt för att snabbt dissa en person utan att faktiskt veta tillräckligt för att kunna bedöma denne rättvist.

    Jag väger den sporadiska användningen av el och stackel mot allt det goda och finner att det goda överväger!

  69. Om inte "Kreti och pleti" ska använda sig av CMs metoder varför ska det då visas för de samma? Jag har sett massor av skrämmande exempel hos "vanliga" hundägare där de använder CMs metoder bara för att de sett att det funkar för honom på TV. Många anser sig nog vara proffs vad det gäller deras egen hund. Kom ut i den vanliga världen och lyssna på en del hundägare man träffar i skogen på sina promenader, arbetsplatser mm, man blir ibland chockad. Inga av dem har frågat/konsulterat ett yrkesmässigt proffs innan.

    Även om det finns en del ok i det hela så får vi inte, enligt min åsikt, acceptera en person som även använder sig av grymma metoder. Det gör vi ju inte i det övriga livet.

    Jag förstår faktiskt inte vad han ska hit och göra? Vad är nyttan, vad är nöjet?

    Vi har en hel del fantastiska hundtränare/hundägarcoacher i Sverige som arbetar i förebyggande syfte vilket skulle kunna innebära att vi inte behöver andra metoder om folk lyssnar och lär av dem.

    Gott Nytt År till Eva B och alla hundägare och deras hundar.

  70. Håller med om att vissa metoder CM använder är helt förkastligt, andra ok. Tyvärr tycker många hundägare att det tar för lång tid är för svårt och kostar för mkt pengar att lära sög belöningstekniker. Många ggr upplever de det lättare med korrigeringstekniker..
    Har jättemånga som inte kan/vågar klippa klorna på sin hund. De betalar hellre för att någon annan gör det. Har flera ggr provat att ha en kloklippkurs men intresset har varit svalt…

  71. Bara funderar på att Eva skriver att vi tar in en syn på hunden som verktyg till oss människor. Det är väl ändå så våra raser har kommit till. Dom har avlats fram för ett ändamål nämligen att vara en hjälp och ett verktyg till oss människor, jakthund, vallhund, draghund osv. Det är när man går ifrån det synsättet och förmänskligar hundarna som problem uppstår. Framgångsrika hundtränare är värda att lyssna på oavsett om dom heter Ceasar elle Brittisk retrievetränare. Hundar söker inte efter vänner utan dom söker efter en ledare. Här har Ceasar något att förmedla tycker jag. Själv har jag inte för avsikt att åka och lyssna på honom, utan jag kör mitt sätt att träna hund, vilket i mångt och mycket stämmer överens med den filosofi som Ceasar har.

    Jag är övertygad om att en hund inte vet att den gör fel om man inte talar om det.

  72. Det slår mig att av alla dessa inlägg är det endast ett litet fåtal som skriver under med sitt namn. Förnamn, javäl, annars endast initialer eller någon lustig signatur. Det hade ju varit intressant att få gå in på en blogg eller hemsida och få ta del av de metoder som t ex Angelo använder vid rehabilitering av hundar. Vi står väl alla för det vi tror på? Räknar med att alla här vet vem Lars Fält är. Läs därför noggrant inlägget som Tobias Gustavsson skrivit.

    Gott Nytt Hundår till er alla önskar Gerd Mortensen, Västerås.

  73. Vill börja med att be alla läsa 88:an! Många bra poäng i den skriften; och för den som undrar hur jag jobbar.., så titta på C.M. Jobbar ganska exakt efter hans modell! Hemsida är på gång till nästa år.
    Gott Nytt År allesamman! 🙂

  74. Angelo, jag tycker att alla skulle börja med att läsa inlägg 87.

    Och i stället för att fokusera på Evas fakturor vore det trevligt att hålla sig till sakfrågan.

    Jag har även tittat in på Gunillas hemsida (inlägg 88) och läst hennes träningsfilosofi. Måste tillstå att jag håller med om det mesta som hon skriver där. Jag funderar därför på vad som skapat två så starka motpoler i denna debatt. Oftast handlar det om rädsla och att man vill försvara sina ena metoder. Själv korrigerar jag min hund. Klart att jag talar om när hon gör fel. Ungefär som i leken "gömma nyckel". Det vill säga i hjälpande syfte – inte bestraffande. Alltså en himmelsvid skillnad mot att lyfta upp, skaka om, rycka, slita och använda stackel.

    Jag har inte sett många klipp på CM men de jag sett får mig ändå att ställa frågan. Främst till Gunilla och Angelo som verkar ha svaret:

    Vad exakt har C M att tillföra svensk hundhållning/hundträning?

  75. Eftersom flera i kommentarsfälten undrat vad som är fel med kastrering vill jag gärna ge min syn på detta ingrepp.

    Ämnet behandlas i senaste numret av Hundsport Special. Där beskrivs både för- och nackdelar med kastrering. Jag har inga problem med att kastrering sker av medicinska skäl. Men jag tycker att man måste ta sig en funderare på vart vi är på väg. Kastrering har varit tillåtet sedan slutet av 80-talet. Mellan åren 2002 och 2008 har dock antalet kastrationer utan medicinsk orsak ökat med 300%! Vi måste fråga oss varför och vad det kan få för konsekvenser om ingreppen fortsätter att öka.

    En och annan översexuell hanhund kan sannolikt må bra av kastrering . En och annan tik med problematiska löp och ständig skendräktighet likaså. Men det är knappast troligt att dessa problem är så omfattande som antalet kastreringar visar. I så fall bör lösningen letas inom hundaveln. Min övertygelse är att kastrering i stor grad utförs för att tjäna våra syften. Hundens drifter är jobbiga att hantera och tikens löp stör vår tävlingsplanering. Dessutom blodar "eländet" ner. Jag skulle vilja påstå att större delen av de kastrationer som görs, utförs pga av bekvämlighet. Så vad skulle nästa steg bli vad gäller användningen av hunden som "verktyg"? Ska vi operera stämband så att hunden inte stör med sitt skällande? Ska katternas klor opereras bort så att de inte förstör i hemmet? Kommer jag som uppfödare att i framtiden få acceptera följande svar på frågan om valpköparen vill ha hanhund eller tik: "Det spelar ingen roll. Vi ska ändå kastrera."?

    Hur ska vi kunna utvärdera avel om flertalet hundar kastreras? Vad händer med avelsbasen?

    Frågan är alltså större än ett ingrepp med operationskniven. För mig handlar det minst lika mycket om huruvida våra hundar får vara hundar med de drifter och naturliga beteenden de har. Jag tycker att de ska få det.

  76. Angelo, jag har bara en sak att säga om din flockteori- min hund VET att jag är människa. Av den anledningen har han inget behov av att dominera mig.. Hans reservation är helt enkelt en nedärvbar rädsla. Om du har hyfsad kunskap om hundar och nedärvning, så vet du att rädsla har väldigt hör nedärvbarhet.. OM jag skulle börja dominera den här hunden, så skulle jag ganska snart få svar. Vilket inte är särskilt konstigt, med tanke på vilka egenskaper min hund har.. Jag rekommenderar att du läser Freddy Worm Christiansens senaste bok. Tror den heter vargar och hundars beteende.

    Har överhuvudtaget lite svårt för det här "tänket" att hundar skulle vilja "ta över".. För tillfället har jag tre bruksmallar, två hanar och en dräktig tik i mitt hushåll. Ingen av dom har någon gång försökt "ta över".

    Jag behandlar mina hundar vänligt, är konsekvent och det skulle aldrig falla mig in att trycka ner dom.

  77. vare sig CM har använt sig av elhalsband 8 av 317 avsnitt eller om "man bara sett CM använda elhalsband 2 gånger i hans program" så har han använt det och det är fortfarande lika fel!

  78. Tack Eva, för ett mycket bra inlägg! Som ägare till en hund med mycket egna viljor och tankar, kan jag försäkra att det är mycket arbete med att bygga upp förtroendet – men det räcker med ett fel från mig för att rasera förtroendet för en lång tid.

  79. faaast Ingrid, vänta nu.
    naturliga beteenden.. hur naturligt är det för hundar att bo såå tätt som våra hundar gör idag? Det blir populärare och populärare att skaffa hund, vare sig man tänkt arbeta med den eller ej, områden blir hundtätare för varje dag, var är det naturligt? Var är det snällt att låta en okastrerad hanhund var och varannan dag känna driften att "sätta på" något? Det är inte snällt någonstans.
    Bara stressande för hund och ägare.
    Att kastrera behöver inte vara av bekvämlighetsskäl utan för att vara snäll emot hunden.
    Man vet oftast, om man ska eller inte ska använda sin hund i avel innan man skaffar den.
    Jag har en vacker hund, alla säger det, många på stan frågar om dom kan få använda honom till sin tik, jag är glad över att min hund är kastrerad. Jag skulle aldrig kunna tänka mig äga en okastrerad hane.

  80. Ingrid, från Cesar kan väl alla åtminstone ta till sig EN sak, att det viktigaste redskapet i hundträning och allmän samvaro med hunden är (borde vara) – du själv! Hur du beter dig, hur du kommunicerar, hur du mår.

    Jag vill också säga att jag har lärt mig väldigt mycket av Eva, från kurs och från hennes bok. Men jag har inga problem med att plocka från alla håll… Bra att ha många verktyg i lådan, beroende på vem ägaren är, vem hunden är och vad målet är.

  81. Tja Gunilla… Han Milan tycker att hundar ska motioneras mer… Det är ju vettigt, men ganska basal kunskap. I synnerhet eftersom de flesta av oss har hund på ett annat sätt, än de har i USA… För övrigt tycker jag inte att han har något att tillföra.

  82. Tack för att du skriver det många av oss tänker och tycker. Håller helt med dig i alla delar.

  83. Svar till kommentaren "Jag hade nyligen en hundägare på kurs som berättade (gråtande) att de hängt hunden över en trädgren och lyft den så den inte nådde marken, för att sett att Cesar Millan gjort det, och de orkade inte lyfta hunden upp som Cesar gjorde därför hade de använt ett träd. Orsak: Hunden hade gjort ett utfall mot en annan hund. Det blir lätt fel…. eller hur?"

    Det är tragiskt att höra att någon försöker kopiera metoder men gör det till något helt annat. CM's korrigeringar (vilket det är) kommer när hunden gör fel, mao timing. Det handlar inte om att straffa hunden, att hänga upp den i ett träd kan inte komma i rätt tid! Men att folk inte kan tänka själva och gör konstiga versioner av en duktig hundmänniskas metoder kan man ju knappast beskylla CM för. Tänk själv!

  84. Alla ni som undrar varför Ceasar ska komma? Ingen ska behöva se hans metoder? Usch vad hemskt! Jag har ett råd till er – ÅK INTE TILL MY DOG SÅ SLIPPER NI SE HONOM, men låt de som vill se, lyssna och lära göra det.

    För egen del så har jag inget behov av att lära min hund springa runt och pocka på uppmärksamhet och aktivering hela tiden eller att den ska vara med överallt. Jag tycker om när hunden är lugn och man har en sån där härlig kontaktkänsla när man ser på sin hund. Men för er som hela tiden vill ha en aktiv hund så ska jag inte ta det ifrån er. Ta då inte ifrån mig chansen att på närmare håll få se vad Ceasar har att säga. Och JA! jag har sett fler än ett par avsnitt och gillar mycket av hans tankar, men jag behöver inte följa honom slaviskt för det. Man måste ju plocka ut det som man tycker man kan ta till sig, oavsett vem som sagt det.

  85. Anna (kommentar 100). Jag har haft flera hanhundar genom åren och känner inte igen mig i din beskrivning att en okastrerad hane skull vara stressad och orolig. Observera att jag inte heller är emot kastrering, utan frågan är var man sätter sin etiska gräns för vad vi får göra med våra djur. Är det okey att skära bort stämbanden så att inte grannar störs. Är det okey att operera bort klorna så att den inte repar parkettgolvet?

    Anna, vad tror du skulle hända om alla som köper en hanhund resonerar som du? Ytterst få utgår från att deras hanhund kommer att användas i avel. Förutom en kraftigt försämrad avelsbas, så kommer vi inte längre att kunna utvärdera våra hundar mentalt. En kastration påverkar hundens beteende och vi vet då inte längre hur hunden egentligen skulle ha blivit. Jag tycker du ska försöka få tag i Hundsport special senaste numret. Där står mycket tänkvärda saker om kastration. Både för -och nackdelar.

  86. Svar till Gunilla (kommentar 101). Jag tror i grunden inte att ditt sätt att tänka hund skiljer sig speciellt mycket från mitt. Jag plockar också, men fysiskt våld oavsett om vi pratar om stackel, el eller kraftiga ryck i ett stryphalsband – det finns däremot inte i min verktygslåda.

  87. Svar till Tina (kommentar 105): Så kan man resonera vid folkstorm kring ett Tv-program som tittarna tycker har för grova skämt. Men här handlar det inte om huruvida vi tänker se CM i Göteborg eller inte. Det handlar om att vi har en dressyrpolicy framtagen och godkänd av SBK (som är en specialklubb inom SKK). Och att dessa organisationer bjuder in en instruktör som näppeligen kan påsås arbeta i enlighet med dressyrpolicyn.

    Sedan vet jag inte vad du menar med det du skriver om hundar som ständigt springer runt, pockar på uppmärksamhet för att aktiveras och som ska vara med överallt. Utveckla gärna det.

    Till er som verkar tro att det bara är en klick fanatiska "godisautomater" i Sverige som reagerat på CM's metoder. Så är det inte. Jag har kontakt med flera proffstränare i både Europa och USA som debatterat metoderna på Facebook. Och ja, jag har sett mer än några enstaka program med CM. Detta har väldigt lite med modern hundutbildning att göra.

  88. En sak som slår mig när jag läser alla inlägg av er som hyllar CM och påtalar att hans metoder fungerar..

    Hur vet ni det? Har ni träffat de hundar han behandlat..före och efter hans behandlingar?

    Ingrid (inlägg 96)..jag håller med dig i det du skriver.

    Jag tror oxå att folk kastrerar sina hundar i bekvämlighetssyfte..om de inte varit tvungna av medicinska skäl.

    Tacka sjutton för att djursjukhusen har kampanjer och vurmar för kastreringar..tänk vad pengar de tjänar på alla dessa hundägare..

    Problemet "översexuella hundar" beror ju på aveln..man avlar på hanar som är testesteronstinna..

    För min del köper jag inte ursäkten "tjyvparning"..det är nog en liten del som är precis det istället för rent slarv hos hundägare..

    Och ja..min hundflock består av både hanar och tikar samtidigt och har alltid gjort..och det är inget stort problem..

  89. Jag rehabiliterar och tränar människor enligt C.M´s metod sedan ett tag tillbaks. Öppnar företag officiellt i veckorna. Har hjälpt över 15 hundar och deras ägare. Lättare och roligare jobb får jag leta efter. En så länge, (på grund av människans skuld de gångerna), har det behövts max 9 sessioner a ca 2.5 tim. Hade det varit enbart hundens beteende, så hade det tagit max 3 besök kanske! Har än så länge bara fått fantastiskt nöjda klienter och hundar. Så ja, jag har träffat många hundar som genomgått en rehabilitering C.M´s way! Funkar förvänadsvärt snabbt och enkelt!

  90. Hund dressyr metoder har alltid diskuterats och kommer alltid att diskuteras, liksom barnuppfostran.
    Alla metoder fungerar på ett problematiskt ekipage, just för att man inför en förändring och att man bryter "dåliga" vanor hos både hundägare och hundar. Men ingen metod är "kvick fix" en dålig vana tar lika lån tid att bryta som den tagit att skapa

    kastrera!!!

    Jag tycker att det bara är fördelar med kastrering!!! Men det är ingen generell metod för att få en hund lugn, som redan skapat ett dåligt beteende. Många av de hundar jag arbetar med skulle aldrig haft de problem de har att vistas med andra hundar om de redan vid unga år blivit kastrerade. Hundar på hunddagis och hundar som umgås mycket i miljöer med andra hundar har en mycket bättre tillvaro om de är kastrerade.
    Varför har vi så svårt med kastrering av hundar, man har kastrerat katter, hästar, tjurar och grisar i generationer… vad är skillnaden?Anledningen är alltid av fördel för oss och djuren blir lättare att hantera och får det enklare att umgås i grupp.

  91. Om Tobias läser den här bloggen så känner jag att jag måste ställa en fråga till honom. Du skriver i texten från er kommande bok att en bestraffning måste vara kraftig för att ha en god effekt. Och eftersom det är så, så kan hunden bli chockad. Och eftersom den kan bli chockad så ska vi inte bestraffa. Dessutom blir vi frustrerade och arga när vi bestraffar, ännu ett skäl att inte bestraffa. Låter som något slags Moment 22…

    Jag tycker att texten bygger för mycket på experiment från typ råttor i bur som får lära sig genom starka elstötar att inte trycka på en spak som tidigare gav dem pellets. Det har inte så mycket med vår hundhållning att göra. Hundar kan minska sina beteenden därför att vi lugnt talar om vad som gäller. Du skriver att vi blir frustrerade när vi bestraffar. Det är exakt det som Cesar gång på gång lär oss att vi inte får bli. Om man utdelar ett straff lika lugnt som när man klickertränar (då är man faktiskt också calm-assertive), då lär sig hunden faktiskt även av verbala tillsägelser. Därför är ofta ett "Schhh" eller ett stilla "A-A" mycket effektivare än att till exempel skrika "TYST!!" Även om skriket, tekniskt sett, är starkare och mer skrämmande och därför, enligt dig, effektivare?

    Problemet är att inlärningsteorin främst kommer från experiment där det inte finns något samspel med en människa som hunden respekterar och känner sig trygg med. (Det skulle inte vara vetenskapligt att ha med hundägare, relation är inte vetenskap) Men när en sådan människa sätter upp en begränsning i hundens beteende, då lyssnar hunden, om relationen är bra.

    Det är sådant som Cesar håller på med.

    Hundägare kan faktiskt få sina hundar att sluta göra saker som inte är bra – utan att behöva ta till "storsläggan" och chocka hunden.

    Däremot är koppeldragande något av det svåraste, eftersom oppositionsreflexen stimuleras när hunden drar. Då vill den automatiskt trycka bort obehaget. Bättre där att träna mycket följsamhetsövningar än att rycka stenhårt i kopplet a la Barbro! För när hunden är ensam med sin egen ägare då drar den säkerligen i kopplet igen, men nu med lite mera ont i halsen…

    Operant inlärning missar helt att ta hänsyn till dels ägarens sinnesstämning, dels ägarens relation med hunden. Därför kan man inte prata hundträning "i verkligheten" utan att också prata relation och ledarskap.

    Angående experimentet du beskriver – där hade hundarna säkerligen tidigare fått förstärkning många gånger på att äta en godbit som erbjuds dem av en människa. Eller hur? Däremot hade hundarna säkert inte tränat alls på att vägra ta emot mat ur en människas hand. De visste inte att det var fel. De hade lärt sig att inte ta, men inte lärt sig att inte ta emot. Om ingen hade "trugat" hundarna, då hade nog många klarat det. Så det var ett orättvist experiment.

    Men det stämmer att hundar inte skäms, utan det är ju en försvars/underkastelsereaktion på vårt hot. Håller med dig där i alla fall!

  92. Hej Gunilla

    Ditt påstående om moment 22 är helt korrekt (trots att du inte verkar ha läst texten särskilt noga). Det är precis den slutsatsen vi ville att läsaren skulle komma fram till. Det som är så himla bra med hundträning är att det är så enkelt att utvärdera; funkar det så är det en bra metod – fungerar det inte så är det inte en bra metod. Hoppas vi är överrens där

    också!

    Vad beträffar experimenten med råttorna så har jag lite svårt att svara för det. Jag har nämligen inte nämnt något sådant experiment i texten.

    Nej, jag skriver inte att vi blir frustrerade när vi bestraffar. Jag säger att vi bestraffar FÖR att vi blir frustrerade.

    Schh, AA, TYST! är inte något som hunden föds med att förstå (oavsett vad CM säger). Innebörden lär sig hunden genom att associera ljudet med någonting. Eller hur? Själva syftet med ett obehag är just att det ska vara obehagligt. Självklart är ett kraftigare obehag obehagligare än ett mindre kraftigt obehag:) Därmed borde väl ett kraftigt obehag även vara effektivare. Påstår du att det är tvärtom?

    Om beteendet minskar så är det en effektiv bestraffning. Om det inte minskar så är det en dålig bestraffning. Prova och återkom gärna i ärendet.

    Ja, man riskerar att slå ut korttidsminnet om obehaget är för kraftigt. Det är därför det är så svårt att arbeta med bestraffningar. Obehaget måste vara tillräckligt kraftigt för att beteendet ska upphöra för alltid, samtidigt som det inte får vara så kraftigt att hunden inte minns vad de faktiskt gjorde.

    Det vore mycket lättare att bemöta dina påstående om du angav referenser. Du pratar tex om hundstudier där man inte tar hänsyn till relationsaspekten. Vilka studier syftar du på då?

    Du kan i alla fall inte mena våra egna studier för där tar vi definitivt hänsyn till det. Jag tycker att den kritiken borde riktas till hundinstruktörerna på tv i stället och inte minst till CM som verkar ha till uppgift i livet att skapa rädda och osäkra hundägare. Man bygger inte relationer genom att mata hunden med godis, och man bygger inte heller upp den genom rycka i kopplet.

    Operant betingning betyder att man lär sig att associera sitt beteende med konsekvensen av just det beteendet. Konsekvensen kan vara trevlig men den kan också innebära att man får en elchock eller att man får en stekpanna i huvudet. Du sysslar med operant betingning, CM sysslar med operant betingning, jag sysslar med operant betingning, oavsett om vi vill eller inte. Vi har däremot lite olika åsikter om vilka typer av konsekvenser vi vill använda.

    Det du undrar över ang. experimentet om hundarna och godiset, står i artikeln. Jag kan skicka den till dig om du vill. Ett tips är att faktiskt läsa de studier som kommer ut om hundar. Det är inte så många men borde rimligen vara intressant för den som är hundintresserad. Dessutom innebär det att det blir lättare att diskutera och kritisera om man faktiskt har läst den…

    Jag har massor att säga om CM men väljer att inte ge mig in mer specifikt i den diskussionen. Jag tycker, precis som i hundträningen, att det är bättre att erbjuda ett alternativ i stället.

    Jag har tyvärr inte tid att följa diskussionen här men blir då och då tipsad om att någon ställt en fråga. Om jag inte svarar så betyder det alltså inte att jag struntar i det.

    Min mailadress är gustavsson.tobias@yahoo.se

    Hälsningar Tobias

  93. Tänk vad uppfriskande om denna diskussion kommit fram på AdventureDog´s "Hund i TV" i december i Stockholm – som var en rätt lam tillställning.

    Man kan aldrig veta vad som försiggår bakom kameran mellan tagningarna. Det enda man kan vara säker på är att vi blir lurade… Det som är positivt med CM är i alla fall att han förespråkar målet lugn förare och balanserad hund i sitt förhållningssätt. Och tvärtom vad någon tidigare skrev, så tror jag mycket på att hunden tar till sig vilken energi vi utstrålar. (Är vi frustrerade och rädda/osäkra så blir hunden olycklig – kanske mer vaktig mot omgivningen, är vi glada och avslappnade så blir hunden det också.)

    Jag tror på att bygga upp en god relation med valpen. Då blir den lyhörd och faktiskt förstår ett "A-A" eller "Nej" även om den inte fått något "straff" kopplat. Är vi tydliga så kan hundar läsa oss väldigt ingående utan att vare sig straff eller annan förstärkning än vår samarbetskänsla med hunden behövs, och grunden är att vi har kul ihop på bådas villkor (självklart olika lätt beroende på individens mentalitet). Gäller alltså att bygga detta från grunden.

    De fall (läs "hundägare") som CM m fl problemlösare tar sig an saknar ju ovanstående så man kan inte alltid jämföra metoder. Det är därför det borde vara mycket mer intressant för hundägare att se hur man bygger upp ett bra förhållande till sin hund (såsom t ex Eva B:s presentation i "Godkväll" för några år sedan) istället för att proppa TV-kanalerna med mer eller mindre extrema hundproblem. Förstår inte att MyDog inte tar tillvara chansen att visa uppbyggande av relation via någon av landets duktiga instruktörer istället för att återigen spela på folks sensationslystnad att se hundar som t ex bits och gör utfall. Det är bara sorgligt att se alla osäkra hundar som inte känner trygghet i vår människovärld.

    Att vi går in i olika roller (trygghets-, samarbets- och bestämmanderoll) såsom Kent Svartberg beskriver i sin bok "Bra relation" tror jag mycket på!

  94. Oj vad stor debatt det blivit här!

    Vi börja med att säga, Eva bra skrivet!

    jag tänker inte säga så mkt mer än att: HUR tror ni hundens nacke mår av koppelryck, koppelkorrigeringar och att vi stryper dem? Sätt ett koppel på dig själv och be någon knycka till så mkt den bara kan?

    Ta ett koppel och rappa dig själv över rumpan? ansiktet? få se hur skönt det känns!

    eller varför inte sätta fast ett elhalsband och så får någon styra vad som är rätt och fel och ela dig?

    man kan vara en tydlig och bestämd förare för sin hund utan att rappa den, strypa den, ela den eller skrämma den för händer.

    En bra förare slår inte sin bästa vän. En hund gör aldrig något för att den "pekar finger" utan hundar har bara olika personligheter och är olika självständiga.

    jag har tyvärr låtit min hund bli rejält korrigerad på en del jaktkurser av instruktörer och det ångrar jag sååååå mkt. Jag tackar bara min hund för att hon är så stark och inte tagit stor skada av detta. Jag hoppas hon förlåter mig, men hundar är ju förlåtande. Frågan är om jag kan förlåta mig själv för att jag inte stod på mig och visste bättre. MEN vi gröngölingar inom hundträning vi ser upp ju upp till dessa duktiga instruktörer och litar på dem. Men aldrig igen. Det ska vara rätt magskänsla.

    håller med talaren innan mig som skriver så här :

    Att vi går in i olika roller (trygghets-, samarbets- och bestämmanderoll) såsom Kent Svartberg beskriver i sin bok "Bra relation" tror jag mycket på!

  95. Verkar fortfarande som de flesta blandar ihop "straffas" med "korrigera"! Korrigeringen är inte ett straff, utan ett sätt att visa/avleda, från ett beteende. Är beteendets intensitet låg typ 2-3a..,(skala 1-10), typ att din hund börjar snegla med fel kroppsspråk på en annan hund, så räcker det med en korrigering med intensitet 3-4a, vilket ibland kan räcka med bara ett sshcyy, ibland med ett litet kort och diskret koppel drag. Missar man denna "blick" från sin hund och intensiteten hinner stegra till en 5-6a, alltså att hunden morrar, skäller och drar mot den andra hunden, så får man korrigera med en 6-7a, för att det ska funka. Alltså ett tydligare kroppsspråk mot hunden, tydligare sschyy, och tydligare koppelkorrigering, och eventuell stanna helt och få hunden att sätta sig ner.., kanske med ryggen emot för att snabbare få hunden lugn. Ju snabbare man kommer på hundens felbeteende, desto mindre korrigering behövs.., det har alltså till stor del med timing och kunskapen att kunna se när ett "felbeteende" är på gång att uppstå!

  96. Men varför måste man korrigera att en hund sneglar på en annan hund? kan man inte avleda på andra sätt? Ge hunden en annan uppgift? skvallerträning?

    jag vill INTE att min hund ska tänka "åhh jag ser en hund= nu får jag ett ryck i kopplet"

    Korrigera något=rätta till ngt och att korrigera är inte fel så länge det inte är att göra hunden illa, vilket det faktiskt är för många. Korrigera betyder för mig att rätta ett felbeteende och det behöver jag inte göra genom att fysiskt ta i min hund hårt.

  97. Jag håller med dig, Angelo – kommentar 117, att en korrigering inte behöver likställas med "straff". Kan ju räcka med att jag rätar upp mig, intar ett bestämt kroppsspråk och blockerar framför hunden – "matte bestämmer över omgivningen framför oss". Resultatet beror självklart på om hunden respekterar min vilja. Skulle jag i det läget stoppa hunden med hjälp av ett koppel så kan jag inte vara säker på om den hejdat sig pga respekt för mattes vilja eller om det bara beror på att matte fysiskt varit tillräckligt stark – med eller utan extrahjälpmedel såsom uppdragna strypkoppel under öronen, grimmor etc…

    Behöver straff utdelas såsom du beskriver (i min värld så är ett koppelryck som gör ont oavsett grad – ett straff) så kan jag tycka att man redan har misslyckats? Man blir en åtgärdare istället för en förebyggare – med resultat att beteendet inte tas bort. Hunden LÄR sig inte på korrigeringar, hunden LÄR sig på förstärkning/belöning av alternativt beteende – om förstärkningsalternativet står högre i kurs naturligtvis!

    Många gånger så är det så lätt att förebygga t ex spända hundmöten genom att visa hunden att matte/husse "tar smällen/tar ansvar" genom att gå något framför hunden så den inte får chans att ta ögonkontakt och spänna mot den andra. Det är ju därför det funkar så bra när CM lär sina adepter att hela tiden ha hunden vid sidan i löst hängande koppel istället för att hunden ligger på och drar i kopplet framför föraren. Men stackel, grimmor och uppdragna strypkedjor är fusk! Hunden kan inte visa att den VÄLJER att samarbeta med/lita på dig.

    Ännu bättre om hunden sätter mötet i samband med t ex rolig lek med matte/husse. En sådan hund kan man även tryggt ha lös framför sig på promenad då den självmant kommer att snabbt söka upp ägaren när den skymtar ett möte. – Jfr Evas "Skvallerträning". Många gånger är det just vår koppelhantering som triggar hunden till att göra utfall. – Och jag blir förvånad om någon inte skulle tycka att det senare alternativet gör hundinnehavet roligare?

  98. Ang "Jag tror på att bygga upp en god relation med valpen. Då blir den lyhörd och faktiskt förstår ett "A-A" eller "Nej" även om den inte fått något "straff" kopplat. "

    Testa att säga nej eller A-a med en helt neutral röst till en valp, ingen valp skulle avbryta det den håller på med utom möjligen för att titta nyfiket på dig om den uppfattar att du pratar med den. De första gångerna måste man antingen visa hunden genom att fysiskt hindra den eller använda en röst som gör att hunden uppfattar att det inte är okej. Det har som allt annat med operant inlärning att göra, den lär sig förstå att vi vill att den blir passiv när vi säger åt den. Om alla som Tobias skrev läste lite mer fakta om hundar så slipper vi många diskussioner och kan hålla oss till ämnet (som aldrig har ett slut): vilka metoder fungerar bäst..

  99. Självklart anpassar jag mitt röstläge och kroppsspråk till den hundindivid jag har för att den ska lyssna och förstå ett "nej". Har inga problem med det, likaväl som att låta glad på rösten för att signalera det. Även ett litet barn på 1 år som ej förstår alla ord, uppfattar den skillnaden.

  100. Gunilla!

    Vi kan väl knappast hävda att detta är en vetenskaplig diskussion. Jag liksom alla andra som sysslar med forskning har åsikter. Den som påstår något annat ljuger. Åsikten ska vara väl underbyggd, men det ska ju å andra sidan allas åsikter vara kan man tycka. CM är däremot ett bra exempel på någon som sprider dåligt underbyggda åsikter. Ett exempel är hans sk. vargkunskaper som han av någon anledning sitter och berättar om som om de vore sanningar. För oss som arbetar med ämnet framstår hans resonemang som skrattretande. Den typen av resonemang tenderar att spä på något som redan är tillräckligt utbrett i hundvärlden, nämligen biologisk analfabetism. Man särskiljer hunden från alla övriga arter i betydligt fler avseenden än vad man borde. Principerna och mekanismerna för hur man lär sig saker skiljer sig inte så mycket som många tycks tro.

    Nu när jag har tittat på betydligt fler avsnitt av hans program sitter jag och funderar på var alla de sk extrema hundarna är. Om man anser att det är extrema problem och extrema hundar så bör man kanske utöka sina referensramar något.

    Med en väldigt förlegad syn på sociala strukturer, dominans, ledarskap och relationer så anser jag fortfarande att han skrämmer hundägarna. Hela principen bygger på att hävda och undertrycka. Om du inte gör så här så händer det här. Hundägare är tillräckligt rädda människor ändå tycker jag. Som man efter några avsnitt lätt kan konstatera så använder han den pedagogiken redan i det allra första samtalet med hundägaren. Flummiga och totalt intetsägande, ovetenskapligt prat om energier, dominans (med totalt fel betydelse) och underkastelse kan ju får vem som helst att se ett monster i vilken hund som helst.

    Nej, detta får bli mitt slutinlägg i den här diskussionen. Nu har jag tittat på avsnitten hela helgen och kan konstatera att det han ägnar sig åt är inte hundträning. Det han sysslar med är att gå runt med tummen i ögat på hundarna och hindra dom från att göra saker. Det är inte inlärning. Att han dessutom lyckas bli biten av vissa av dom där hundarna är däremot nästan skickligt. Hans tv-serie får däremot högsta betyg som kursmaterial om man vill titta på konflikthandlingar och rädslebeteenden.

    Hälsningar Tobias

  101. Att bjuda in Ceasar Milan och prata om hundträning är som att bjuda in Hitler att prata om mänskligarättigheter, ungefär lika trovärdigt.

  102. #95 "Jag har inte sett många klipp på CM men de jag sett får mig ändå att ställa frågan. Främst till Gunilla och Angelo som verkar ha svaret:

    Vad exakt har C M att tillföra svensk hundhållning/hundträning?"
    Mitt svar är att.., det alla andra, som jag har sett, sysslar med är inte rehabilitering. Det har inte med att få en balanserad hund. Cesar tar bort oönskade beteenden. Inte dressyr, aggility, gå fot, hämta bollen,och andra "tränings lekar".., detta är olika sorts,( "skolor, eller dagisverksamheter"), i mina ögon. Vad C.M tillför är att hjälpa hundar med sina "problem", och träna människor att hundens balans stannar kvar, efter rehabiliteringen.

  103. Spännande diskussion! Som nyutexad instruktör inom SBK så undrar jag lite hur organisationen tänker när man "tjatar" om vår dressyrpolicy och att den ska följas och vad man ska göra om man ser någon som inte följer den.

    Vilket jag tycker är bra! Ja gillar att vi ska vara juste mot våra vänner!

    Men när man officiellt stödjer en person som inte jobbar efter den policyn så gör dom inte vårt jobb lättare direkt!

    Tycker CM gör bra saker för det amerikanska folket tex att dom ska motionera sin hund… som har en helt annan hundhållning och intresse av hund än vad dom flesta svenskar men ser inte riktigt vad han ska tillföra oss som har dressyrpolicyn att följa och vill följa den!

    Eller ska SBK avveckla den? Har dom ångrat sig?

    Hade haft mer förståelse om man tagit hit CM parallellt med någon duktig hundtränare som jobbar enligt policyn och haft en jämförelse med för och nackdelar enligt SBK´s sett att se på hundträning.

    Finns absolut något att plocka av alla hundtränare (ja nästan i alla fall) men nu var ju inte det huvudfrågan utan hur kan man officiellt stödja någon som helt klart inte jobbar enligt de direktiv som organisationen säger att vi ska följa?

    Inte förstår jag hur dom tänker!!

  104. Angelo: det Cesar gör när han praktiskt tränar hundar är att korrigera hundens beteende, sk "quick-fix" metoder, han tar bort symtomet på ett problem. Han tränar också genom att lära dem att det inte lönar sig med utåtagerande beteendet, biter hunden så håller han kvar. För mig är det inte rehabilitering utan lika mycket dressyr som tex agility, hunden lär sig vilket beteende som fungerar och inte. Rehabilitering för mig är att ta bort orsaken till beteendet (rädsla/aggressivitet) för att problembeteendet ska försvinna för gott. Med quickfix försvinner beteendet i en viss situation, men orsaken finns ju kvar om man inte gör något åt den.

  105. Det är en del av rehabiliteringen, den intressanta och svåra delen är att träna människor att vara den självklara, tydliga, lugna och självsäkra ledare som en hund ser upp till, respekterar och älskar. Att förändra hundens "beteende" är alltid lätt, då hunden egentligen bara väntar på att någon ska ta tag i händelserna så att hunden kan få slappna av genom att ge ansvaret till sin "flockledare"! Men då krävs det att vi som hundägare ger hunden vad den behöver för att vara balanserad. FYSISK/MENTAL UTMANING – REGLER,BEGRÄNSNINGAR,GRÄNSER OCH SIST ÖVERÖSER MAN HUNDEN MED KÄRLEK! Och alltid så måste man utstråla ett lugn och ett självförtroende, som en ledare måste göra för att massan ska respektera och lyssna på hans/hennes ord!

  106. Fast så värst mycket till aha uplevelse kan inte det ha varit.. Det är ju bara att ta vem som helst av den gamla stammen, så trycker de också ner hundar och dominerar dom.. Det är definitivt inget nytt med det.. Fast alla har ju inte dollargrin och kan marknadsföra sig förstås…

  107. Tusentals hundägare vars hundar har blivit rehabiliterade och och själva tränade för att bibehålla balansen och harmonin mellan hund/ägare, har också fått aahhhaaa upplevelsen ska du veta! Miljontals andra också runt om i världen. 😉

  108. #131

    Vad menas med "den gamla stammen"?

    Jag trodde inte CM höll på med ren hundträning utan lösa problem. Att lära hunden moment m.m. och att få borta dåliga, kanske rent av farliga, beteenden är inte riktigt samma sak.

    I slutänden ska man inte glömma att felet att något går fel är oftast ägarens/tränarens. Det är då hunden som det blir synd om när den ska korrigeras (vilket någon nämnt ofta sker i ren frustration).

    Det förvånar mig att det blivit en sån stor grej av att CM bjuds hit. För visst är vi väl intellegenta människor nog för att se vad vi kan använda och vad som är helt förkastligt?

  109. Bästa Eva!

    Till att börja med får jag tacka för senast, Till skillnad från dig har jag tagit del av dina kunskaper, men du har aldrig tagit del av mina. Just därför kan jag uttala mig om ditt blogginlägg utan att förödmjuka någon.

    Cesar Milan har definitivt en uppgift även här i Sverige.

    Hade ni som försörjer er på att försöka hjälpa hundar och hundägare varit duktiga nog, då hade Cesar Milan aldrig kommit till Sverige.

    Historien kommer alltid ikapp, det vet vi, så även inom "hunderiet", Den pedagogik och "Disneyfiering" av djuren som tillämpas har enligt mig skadat många hundar och hundägares relationer till sina hundar.

    Man behöver inte som du gör ta till ytterligheter och anklaga, för att därmed ge tyngd åt sin egen uppfattning och verksamhet, Jag anser att man skall visa vad man går för och genom det påvisa ens egen kompetens.

    Jag är helt övertygad om att även Eva fått stor succé i sin verksamhet, men fortsätt då och så länge inte ALLA blir nöjda med det, så måste det finnas dörrar öppna även för annat.

    Vill passa på att önska er alla en God Fortsättning på det nya året.

    Bästa hälsningar

    Pierre Wahlström

    Tjänstgörande Officer i hundtjänst under 21 år.

    Världsmästare i IPO (för schäfer)

    8 ggr deltagare vid VM

    Flerfaldig Svenskmästare

    Nordisk mästare

    Uppfödare av 7 hundar som deltagit vid VM.

    (möjligen har jag för lite erfarenhet & kunskaper för att uttala mig?..)

  110. #134 Håller med dig till 100%.., och ok då, du har väl precis tillräckligt med erfarenhet och kunskap för att uttala dig då..hehe;)

  111. Problemet är att en del människor vill ha resultat direkt, en sk quick-fix. Jag tror inte, som Pierre, att de som tränar hund i Sverige inte är duktiga nog. Det finns ett flertal bevis på motsatsen. Resultatlistan i mondioring och lydnad är exempel på detta.

    Det är tex hundägaren som har rottisblandningen och saknar tillräcklig kunskap som vill ha resultat fort, och inte anser sig ha tid med annan träning som vill ha quick-fix.

    Jag anser inte att ändamålen helgar medlen. Det går väldigt bra att både fostra och träna hundar mjukt.

    Faktum är att man tjänar på det i längden!

    Liv, som tävlar ibland för att det är kul och föder upp hundar riktade mot tävling och tjänst.

    (PS. Gamla stammen menas oftast det äldre gardet på BKna, som tränar med ryck och slit, och belöning är en dunk i sidan.)

  112. Ni som gullar,kelar och leker sönder era hundar, och tränar "mjukt", kommer just behöva lååång tid om någonsin, för att få er hund att respektera er, och då även lyssna och lyda. En hund som respekterar sin ägare älskar även sin ägare. Det krävs respekt för att hunden ska se dig som "ledare", den ledare som ger trygghet,som utstrålar lugn och självförtroende, som bestämmer vad som ska göras och som har ansvar för "flocken".., den ledaren blir värd kärlek på riktigt. Annars ser hunden dig bara som en lek kompis som man kan utnyttja, busa och leka med, men inte behöver lyda så värst…

  113. Ni som gullar,kelar och leker sönder era hundar, och tränar "mjukt", kommer just behöva lååång tid om någonsin, för att få er hund att respektera er, och då även lyssna och lyda. En hund som respekterar sin ägare älskar även sin ägare. Det krävs respekt för att hunden ska se dig som "ledare", den ledare som ger trygghet,som utstrålar lugn och självförtroende, som bestämmer vad som ska göras och som har ansvar för "flocken".., den ledaren blir värd kärlek på riktigt. Annars ser hunden dig bara som en lek kompis som man kan utnyttja, busa och leka med, men inte behöver lyda så värst…

  114. Oj vilken fart debatten tog här! Intressant att läsa så många synpunkter.

    Jag är så glad att jag vet vart jag står i den här frågan (eller frågorna kanske man skulle säga). Jag har till skillnad från en del andra förhållandevis kort erfarenhet av hundar, men det jag lärt mig på de få åren är helt fantastiskt.

    Jag har stor förståelse för dem som gillar Cesar Millan. Jag gjorde det själv. Men det var innan jag skaffade hund. Och nu vet jag bättre. Dvs, jag vet vad som är bättre för min mig och mina hundar, för vår träning, för vår vardag tillsammans, för våra tävlingsresultat, och framförallt, för vår relation.

    Alla tycker som de vill. Och jag tycker att Cesar är ett stort marknadsföringsjippo (inom detta har jag betydligt längre professionell erfarenhet och vet definitivt vad jag pratar om). Och i övrigt att han är ungefär lika duktig som de flesta andra icke kända "traditionella" tränare. Inte mer, inte mindre. Men jäkligt mycket satsad på, och en enorm industri med en massa lönsamhet i idag.

  115. Ojoj, vilken diskussion!

    #139. Hur får du respekt från andra människor?
    Har du lika mycket respekt mot din hund som du kräver att den ska ha för dig?

    CM kan mycket väl vara duktig på problemhundar, men gör han problemhundar lyckliga?
    Enligt mig har CM inget i Sverige att göra, enligt mig kunde de valt att ta hit en vettigare(ja!).

  116. hhmmm, håll dig till marknadsföring om det är allt du tror C.M handlar om. Han har tagit fram ett helt nytt tänkande ang hundpsykologi och de tekniker som används vid rehabiliteringarna. Inget annat har lika snabb lösning och mera tydlig pedagogik till människan bakom hunden, som C.M. Jag har jobbat med många hundar vars husse/matte innan jag kommer säger att hunden är omöjlig med ditt och datt. När jag sen dyker upp så tar det ibland bara timmar, och så ser hundägaren en helt annan hund med helt andra beteenden än innan. Så länge jag är närvarande så går det bra, och sen när ägaren blir ensam med hunden, så återkommer besvären…, vad innebär detta tror du? Inte är det fel på hunden i alla fall, och verkligen inte på C.M´s sätt att jobba med hundar heller! Detta scenariot har jag upplevt flertalet gånger, vilket säger mig att C.m´s sätt är otroligt effektivt, snabbt och välbehövligt överallt där det finns obalanserade hundar! Och enligt min erfarenhet av alla hundar jag har träffat ute helt apropå, överhuvudtaget alla hundar jag sett eller läser om, även här inne, så är det flertalet hundar som behöver rehabiliteras och flertalet hundägare som behöver tränas!

  117. Jag tror inte att vi ska gå så långt att vi menar att vi vet hur hundar känner sig. Det är väldigt lätt att förmänskliga sina djur. En hund gör det som lönar sig. Du kan få effekten genom att belöna beteenden, både i allmänlydnad och "tävlingslydnad", och du kan få samma effekt om en hund undviker obehag.

    Skillnaden märks i hur hunden förhåller sig till den som handhar den.

    Eftersom jag både tävlar, avlar och lever med mina hundar nära mig i vardagen, så behöver jag ha hundar som lyssnar på mig.

    Jag har aldrig riktigt förstått varför det skulle finnas något problem med det, och att träna/fostra sina hundar mjukt.

    Nu vet jag förstås inte vad alla som skriver om ledarskap, menar med det. Det är ett ganska ogreppbart begrepp som var och varannan slänger sig med, men som inte säger så mycket.

    Jag använder hellre ordet relation.

    Och i min och mina hundars relation ingår inte CMs "tänk".

    Och trots det så är mina hundar väluppfostrade och går bra på tävling!!

    Det finns ett flertal bevis på att mjuk träning och framgång hänger ihop. Större delen av Sveriges lydnadselit tränar mjukt, och även allt fler inom brukset.

    Det finns även de inom IPO som börjar se fördelarna med att träna mjukare, och med mer belöning.

    jag har också träffat tjänstehundsfolk, som är på gång in som förare och som är aktiva med hund på sin fritid. Också de tränar mer belöningsbaserat och straffar/korrigerar mindre. Det är mycket tillfredsställande att se!!

  118. Håller med Pierre till hundra procent, sen har jag en fundering . hur kan det vara möjligt att kalla sig hundpsykolog då psykologi betyder läran om människans beteende.

  119. Angelo (kommentar 139). Jag vet inte om jag ska skratta eller gråta. Vem är det nu som förmänskligar hunden?

    Jag kan också undra vad du har för bild av "mjuk" träning? Är det inlärning med belöning och utan fysiskt våld som du kallar "mjuk" träning? Och förespråkar du motsatsen? Jag tror inte det. bara det faktum att du utgår från att hunden gör det jag vill för att jag "bestämmer" är förbannat förlegat.

    Det fanns en tid då barnen fick stryk om de inte kunde sin katekes. Och visst fan lärde de sig katekesen.

    Det fanns en tid då vi lärde hundarna ligga på kommando genom att kasta ner dom med våld samtidigt som vi skrek "Ligg". Och visst tusan lade dom sig på kommando. Vi försökte "lura" dem och göra snabba högersvängar så att vi fick anledning att ge snabba ryck, så att hunddjävlarna skulle vara uppmärksamma.

    I dag med det du kallar "mjuka" metoder har vi hundar som går på tårna och bara väntar på att deras förare ska ge dem ett kommando – för de tycker det är så förbaskat roligt!

    Fattar du nu då?!!!

  120. Ja dagens ungdomar är ju mycket bättre än de var förr!! Våldtar och hittar på skit som äldre generationer knappt visste var för något.., lite stryk hade nog behövts i vissa fall, både hemma och i skolorna!!! Det daltas för mycket med hundar och barn/ungdomar!! Vissa hundar behöver inte rehabiliteras, de är ganska balanserade och funktionsdugliga. Men de hundar jag talar om i rehabiliteringssyfte, är "problemhundar", precis som det finns "problembarn", och till dessa kan man inte bara fråga snällt och ge en leksak eller godis för att deras beteenden ska tas bort, då krävs det mera av allt! Fysisk/mental träning, disciplin och positiv förstärkning,(kärlek)! Det krävs också rätt man/kvinna som tar tag i problemen!

  121. Som vanligt så ser vi bara ytterligheter diskuteras. alla metoder har sin fördel beroende på individ. Men den nya så kallade mjuka dressyren som jag sett en hel del varianter på, utmynnar för det mesta i ren psykisk tortyr. mycket modernt bland S.k. hundpsykologer.<br />Efter 30 års arbete med och tävlande i alla bruksgrenar samt lydnad så har jag lärt mig att varje individ kräver sitt sätt att tränas på.

  122. Som vanligt så ser vi bara ytterligheter diskuteras. alla metoder har sin fördel beroende på individ. Men den nya så kallade mjuka dressyren som jag sett en hel del varianter på, utmynnar för det mesta i ren psykisk tortyr. mycket modernt bland S.k. hundpsykologer.
    Efter 30 års arbete med och tävlande i alla bruksgrenar samt lydnad så har jag lärt mig att varje individ kräver sitt sätt att tränas på.

  123. Angelo 142. Hade inte tänkt kommentera CM:s metoder…men vad menar du med nedanstående "Han har tagit fram ett helt nytt tänkande ang hundpsykologi och de tekniker som används vid rehabiliteringarna. Inget annat har lika snabb lösning och mera tydlig pedagogik till människan bakom hunden, som C.M.".

    Vad är den nytänkande hundpsykologin?

    För mig är det nämligen allt annat än nytt…

  124. Jag undrar- har du någon hemsida där det går att se vad du gör?

    Dra paralleller med ungar nu och då, tror jag inte ger så mycket…

    Men när det gäller problemhundar kan jag ge svar på tal. Främst för att jag har en själv. han är tränad fostrad på det sätt jag anser att alla hundar ska tränas/fostras.

    Det betyder inte att jag är kravlös-inte alls. Men det innebär att jag inte använder mig av metoder jag sett CM använda.

    Inga koppel bakom öronen (faktum är att jag oftast använder breda polstrade tyghalsband), inga nyp eller ryck eller andra saker som gör ont.

    Smärta ger ingen inlärning.

    Jag har hundar med mycket egenskaper, mycket av allt kan man säga.

    Och om man ska använda sig av metoder som gör ont på sån typ av hund, så bör man vara medveten om att man kan få svar. Tyvärr är det mer än en hund som avlivats för att de har ägare som väljer att sätta "hårt mot hårt".

    Okunskap ställer till det på många sätt, och de som får lida för det är hundarna.

    CM har, enligt min mening, liten kunskap om hur han ska hantera hundar och detta leder till att han med jämna mellanrum lyckas bli biten.

    Om han hade läst hund bättre så hade han kunnat undvika de situationerna.

  125. Pierre (kommentar 134). Får börja med att gratulera till alla dina meriter. Det är stort! Men ganska ointressant i sakfrågan kan jag ju tycka. Nu har du ju egentligen inte skrivit så mycket i själva ämnet mer än att ge goda råd till Eva. Skulle vara mycket mer intressant att höra hur du ställer dig till SBK:s dressyrpolicy och om du tillämpar den i praktiken? För det är detta som tråden handlar om. Varför SKK och SBK ställer sig bakom att ta in en föreläsare/instruktör som inte jobbar i enlighet med den dressyrpolicy som antagits.

    Tyvärr har tråden emellanåt (delvis med min egen hjälp) kommit att handla om vad som är effektivaste träningsmetoden och så snart detta dras upp så svarar "motsåndarna" till "mjuka" metoder att det ju kanske fungerar när det gäller lydnad och andra cirkuskonster. Och att rehabilitering av problemhundar är något helt annat. Underförstått att då får man bryta mot SBKS's dressyrpolicy? Att då är det ok att använda stackel och el? Och att hänga upp hunden i stryphalsbandet så den tappar andan. Är det korrekt uppfattat?

  126. Kan ju tillägga att till ovanstående talare att det finns en hel del människor inom sv lydnadseliten och sv bruks som ännu jobbar med korrigering , kanske att man jobbar mer i moment med positiv inlärning , men man skiljer på vardag och plan och det ser jag inga som helst fel med . Man måste ju givetvis anpassa metod efter individ och några fantastiska lösningar som fungerar på alla finns inte, sedan får jag hålla med P.W att lite väl mycket Disney är det på sina håll och någonting säger mig att han har lite mer erfarenhet än dom flesta här av hund , sedan är jag inte enig med honom i allt . Var och en blir salig på sin tro

  127. Ref till mitt föregående inlägg (kommentar 151) så kanske man skulle ta och strukturera det hela fråga för fråga.

    Strukturen skulle kunna se ut som följer:

    1. Följer CM SBK's dressyrpolicy?

    2. Om svaret är nej (vilket jag förmodar) – är det då rätt att just SKK och SBK tar in CM? (Om någon anna gör det så tror jag aldrig denna tråden ens skulle startats)

    3. Träning för tävling – vilka metoder är de effektivaste? Krävs det att man bryter mot SBK's dressyrpolicy för att få konkurrensmässiga/beständiga resultat? Eftersom jag vet att svaret på frågan är nej (annars skulle alla vi som startade vår hundträning på 60-talet, fortfarande tillämpa stackel, hårda ryck och managemnet by fear) så kan man gå till nästa punkt.

    4. Om nu inlärning utan att bryta mot SBK's dressyrpolicy är tillämpbart vid elitträning med högt ställda mål på hundens vilja och intensitet att utföra det vi ber den att göra – gäller detsamma vi träning av problemhundar?

    Det verkar som om vi fastnar i punkt 4. Om vi skulle bli överens om att fysiskt våld inte är nödvändigt eller ens effektivt för att komma långt på tävling – det finns bättre metoder. Varför fungerar inte detta vid träning av problemhundar?

  128. Pierre (kommentar 134).

    Kul att någon med så mycket erfarenhet från skyddshundsträning skriver här.

    Vad tycker du om grundfrågan (som jag uppfattar den), att hålla sig inom dressyrpolicyn?

    Tycker du att alla duktiga/topptränare i Sverige håller sig inom den?

    Om inte, ska vi ändra på dressyrpolicyn eller träningsmetoderna?

    Mvh

    Margitha Nordquist

  129. Svar till Aha (kommentar 152): Du nämner nog kärnan i alltiop och det som vi inte "talat ut" om. Du skriver att en hel del folk inom lydnad och svenskbrukest använder korrigering. Vem har sagt att det är förbjudet att korrigera sin hund? Jag korrigerar min hund. Även under inlärning.

    Är det inte ordet korrigering vi borde definiera då? Hur ska en korrigering utföras för att vara effektiv? Hur får den inte utföras enligt SBK's dressyrpolicy?

  130. Angelo, i din kommentar nr 142 skriver du så här: "Inget annat har lika snabb lösning och mera tydlig pedagogik till människan bakom hunden, som C.M. Jag har jobbat med många hundar vars husse/matte innan jag kommer säger att hunden är omöjlig med ditt och datt. När jag sen dyker upp så tar det ibland bara timmar, och så ser hundägaren en helt annan hund med helt andra beteenden än innan. Så länge jag är närvarande så går det bra, och sen när ägaren blir ensam med hunden, så återkommer besvären…, vad innebär detta tror du?"

    Jag kan tala om för dig vad detta innebär…;) Det innebär följande:

    1. Du har gett dem värdelös, oengagerad och otydlig "pedagogik till människan bakom hunden" eftersom de sedan inte lyckas själva.

    2. Du har använt dig av alla instruktörers smartaste trick genom tiderna – att själv ta hunden. Eftersom hunden inte har någon tidigare relation med dig så kommer den att vara "medgörlig". Detta fenomen händer alltid, oavsett om du ska komma åt ett dåligt beteende eller om du vill få upp hunden i hög aktivitet/samarbetsvilja vid t ex lydnads-/bruksträning. Jag lovar dig att alla instruktörer kan skriva under på det!

    Ibland kan det vara bra att göra så för att visa hundägaren att fallet inte är hopplöst. Men en RIKTIG instruktör ser sedan till att människan bakom hunden lyckas själv. Vad betalar de annars för??

    Det andra larvet orkar jag inte ens kommentera. Men mina hundar skulle nog tycka att du var en riktig glädjedödare, om du menar vad du har skrivit längre ner.

  131. Annika, det missade jag helt. Såg det nu när jag läste länken. Ett bra ställningstagande av SBK. Hoppas de fortsätter att jobba med dressyrpolicyn. Jag har lite tips att ge dem hur de skulle kunna göra inom min gren

  132. Tack Annika (160). Ingrid (161), jag gissar/hoppas att SBK gärna tar emot tips. Allt engagemang och frivilliga insatser är värdefulla när det gäller föreningsliv.

  133. Till 155 det är ju lite det som problemet -vi har alla olika referensramar till vad en korrigering är För vissa är allt korrigering tom att säga nej för mig fungerar det inte , däremot så vill jag påpeka att jag anpassar vardagsfostran utifrån vilken hund jag har framför mig (och jag vill just trycka på det att den relationen löser man i vardagen så slipper man krångla på plan ) jag har haft hundar som har varit väldigt enkla där det absolut inte krävts mycket och jag har haft dom som krävt betydligt mera stramma tyglar så att säga .

    Men det jag kanske ogillar mest är att det finns gott om ekipage som jobbar med korrigering ocg så att säga inte står upp för det, man följer så att säga strömmen när folk ser på och inte annars men jag kan även förstå det på ett visst sätt för idag så krävs det så ohyggligt lite på vissa håll i landet för att du skall få mobben på dig och det leder endast till att folk smyger .

  134. SKK och eller SBK har inte bjudit in CM.
    Den gällande dressyrpolicyn är till för att skydda hundarna från övergrepp. Tyvärr är resultatet tveksamt.

  135. Tkr att Cesar är bra ibland, som det här med att man ska vara lugn. Men jag är definitivt för dom mjuka metoderna. På 2 dagar har den mjuka fungerat så mycket bättre (+ gladare hund) än den mer "tuffa" (inte så värst tuff) som vi har använt oss av i ca 1,5 år nu 🙂

  136. Oj vilken batalj. Ok min tur nu då. Ja det brukar ta c.a 10 timmar av teori i hundpsykologi och tekniker,(indelat i 5 st 2,5 timmars sessioner), innan hundägaren kommer in i själva tänkandet och hittar sitt lugna och självsäkra jag. Sorry att jag inte lyckas efter 1:a sessionen.., jag är väl värdelös i pedagogik då;) Det händer att "svaga ledare" behöver återbesök, men det löser sig alltid till sist,(so far:)! Korrigering som jag ser det är; Tillrättavisande av ett beteende som skadar hunden! Att visa ett bättre alternativ. Varje gång C.M korrigerar en hund, så handlar det om att lugna ner hunden så han kan få "kontakt" med hundens sinne. Det går inte om hunden inte sitter still och är lugn, i alla fall lugn. Sen kommer inlärningen, som kan vara på 1000 tals sätt, både roliga och stimulerande och allt möjligt. C.M har levt och lever "på riktigt" med en 25-30 hund stor flock, från morgon till natt.., han kan hundars beteenden och språk bättre än någon annan. Varför är han alltid sista utvägen innan avlivning för hundratals hundar? Man blir inte så stor oavsett marknadsföring om man inte vet vad man sysslar med! Lägg ner fjanteriet med era hundar och ta kommandot över hushållet som så många hundar styr över idag. Hunden behöver en lugn och självsäker ledare som har ansvaret så hunden slipper stress av att alltid vakta,skälla,morra och ta första smällen vad som än händer. När hunden känner att människan är en tydlig ledare som den kan vila huvudet emot. Då kommer ett lugn smyga sig in i hunden och obalanserade beteenden kan försvinna bara av detta! Där är beviset för att ledarskap är viktigt bland flockdjur, jag ser den effekten hela tiden.., när klientens självkänsla och självförtroende ger ett lugn i sinnet. Detta känner alla djur av, och hunden speciellt, för den är inte van vid det med från ägare. Min hemsida kommer upp snart, öppnar rehabilitering för hundar i Malmö snart, så den är på gång. Men du som undrar hur jag jobbar. Titta på Cesar, jobbar som han.., försöker vara som han i alla fall, och än så länge har jag bara glada klienter och hundar:)

  137. Barnaga är förbjudet i Sverige men när det gäller våra fyrbenta vänner sträcker man sig inte längre än till förbud mot el och stackel. Borde inte vi högt stående intelligenta djur kunna klara oss utan att bestraffa våra hundar med aga och övergrepp?
    Jag tycker att man ska tänka sig för mycket noga och bestämma sig för vilken etik och moral man vill ha i förhållande till sin hund. Korrigeringar utförda på rätt sätt är något helt annat. Det gäller även i barnuppfostran. Bygg upp ett förtroende, se till att vara en värdig ledare för din hund. Vi har väl köpt hund för att ha en vän och ett sällskap inte för att få ett verktyg där ändamålen helgar medlen?
    Det vore ett underbetyg till en själv om man ska behöva ta till våld på sin vän.
    Jag tycker att Evas inlägg var både modigt, tydligt och inget självändamål utan tvärt om en debattväckare som behövs!
    Anne Nerell

  138. Håller helt med dig, Anne(168)! Det tråkiga med sådana här diskussioner är att det ofta drar iväg åt två extrema håll. Att vara en tydlig och lugn ledare som hunden kan lita på (och som även sätter ner bromsen emellanåt) är inte en motsättning till att träna/hantera hunden på lagligt sätt enligt SKK:s dressyrpolicy.

    Varför blir en hund ett problem för sin ägare? Kan ofta bero på att ägaren obehärskat tagit i med "hårdhandskarna" på okonsekvent sätt och genom det förhållningssättet faktiskt tipsat hunden hur man ska bete sig mot omgivningen. Antingen kanske hunden svarar tillbaka eller så blir den till en krypande stackare som fråntagits allt självförtroende och som därigenom blir värdelös att använda i "jobb".

    Om hunden inte vågar bete sig likadant mot sin ägare, så kan dess beteende visa sig mot omgivningen istället genom överdrivet vaktande, ej tillåta att någon utomstående kommer in i dess närmaste kroppszon osv.

    Ett argument som ofta används för att kunna bruka vilka metoder som helst, är att t ex CM eller dess förespråkare har räddat hundar från avlivning. Då kommer man till ytterligare ett avgörande. Ska alla hundar räddas till livet? Rent krasst så kanske en del inte ska behöva leva vidare i vår människovärld? Här ligger också ett stort ansvar på uppfödare som borde se till den mentala arvbarheten i mycket högre grad än till den exteriöra!

    Förutom det självklara – etik och moral – så anser jag det därför mycket smartare att arbeta med POSITIV FÖRSTÄRKNING (alltså att förstärkning/belöning tillförs för att öka hundens lust att upprepa beteendet) och NEGATIVT STRAFF (alltså att förstärkning/belöning tas bort och därigenom släcker ett oönskat beteende).

    Det motsatta – att arbeta med POSITIVT STRAFF (alltså att hunden påförs ett obehag) och NEGATIV FÖRSTÄRKNING (alltså att obehaget försvinner när hunden slutar göra det oönskade) känns helt enkelt inte lika effektivt i hundträningssammanhang – oavsett om det gäller "uppfostran" eller "momentträning" – och är dessutom inte något roligt sätt att behandla sin vän på.

    Oavsett lagar så finns det alltid människor som överskrider dessa. Finns även psykiskt och fysiskt misshandlade barn oavsett att aga är förbjudet enligt lag.

  139. Angelo det finns en stor skillnad mellan de metoder du försöker få andra att tycka om och det motsatta. Väldigt många av oss som tränar hundar på det "mjuka" sättet, dvs att ta bort orsaken till problemet, har haft en period i början av hundlivet då vi trott att det är som Cesar säger men sedan gått vidare när vi insett att det inte ligger så mycket fakta bakom hans metoder och att andra sätt fungerar bättre. Jag misstänker att du inte har någon utbildning och att du aldrig har tränat på vårat sätt. Har aldrig hört om någon som tvärtom har tränat med positiv förstärkning (på riktigt) men gått över till Cesars metoder. Då menar jag inte de som har hittat en medelväg mellan positiv och negativ förstärkning, utan de som precis som Cesar anser att de flesta av hundens problem har med dominans att göra. De som kan bli övertygade att Cesars metoder fungerar är nybörjare och vanliga hundägare som inte har så mycket kunskap än. Men misstänker att ditt syfte med inläggen inte är att övertyga andra utan att provocera och skapa diskussioner.

  140. Japp, så är det Catarina! Jag började också med ryck och slit modellen.. Med korrigeringar och straff.. Men jag ändrade metod när jag fick min väldigt problematiska mallehane. Där gick jag helt bet med såna metoder, och fick lov att utvärdera vad jag höll på med. det var med honom jag upptäckte hur mycket längre jag kom med belöningsträning! Att vara lugn och trygg med sin hund tycker jag självklart är bra, och det kan jag vara även om jag belöningstränar.

    Jag undrar om Angelo skulle fixa att ro iland en riktigt besvärlig hund med brister här och där. Jag betvivlar det!!

    Det är skillnad på hund och hund. Troligen lär även han få något nyp, precis som CM fått pga sin oförmåga att läsa av hund och respektera det dom visar.

    CM är inget mer än en produkt som drar in pengar. Så värst mycket hundkunskap tycker jag inte att han har.

  141. Jag tror att alla hundägare borde läsa igenom dressyrpolicyn från SKK och utifrån den sätta sina egna regler och ramar runt hundträning…. Slutet av den sammanfattas så här

    "Det är inte möjligt att dra en skarp skiljelinje mellan tillåtna och otillåtna sätt att tillrättavisa hund. I princip skall det i de flesta fall räcka med verbal tillrättavisning och/eller kroppsspråk."

    Kanske vore det bra om dressyrpolicyn bifogades i "Välkommen valp" foldern så att budskapet kanske läses av fler nyblivna hundägare? Varför inte tydliggöra den bättre på SKK:s hemsida?

    Det vore nog även bra att man diskuterar den vid starten av kurser eller träningsgäng så man kan se att man har en gemensam syn på det hela och därigenom tillsammans se till att man följer den. Under mina år som aktiv hundägare och tidigare instruktör måste jag skamset erkänna att jag alltid vetat om att den finns men faktiskt aldrig pratat om den med träningskompisar och kursdeltagare. Inte heller de jag gått kurs för har någonsin pratat om den.

    Pratar vi mer om den är det nog mer naturligt för folk att tänka till.

  142. Allt är ju nästan förbjudet i Sverige.., betyder det att det är rätt? Ingen som tänkt.., varför är det bara här hemma där så mycket är förbjudet och kontrollerat? Har alltid Sverige rätt och resten av världen fel?! Tydligen tror alla svenskar så! Ni tycker väl att svensk lagstiftning är bäst med.., 1 år för våldtäkt, om man har tur, flertalet grova våldsbrott utan större konsekvenser, men blåser man staten på lite skattepengar så blir det tuffa straff.., det är också rätt bara för att det är svenskt, eller?!!! Jag kan sitta här och berätta historier sedan jag var 11 år med hundar och mina erfarenheter av det men jag hoppar över det till en person som förändrat mitt liv, och jag ber om ursäkt om jag låter som en man från Jehovas Vittne som raggar folk till kyrkan, men jag har få gånger i mitt liv, om någonsin blivit så imponerad av en människas kunskap,karisma,intelligens…U name it, som jag har av Cesar Millan. Det jag har sett , läst och hört om vad han har gjort och dagligen gör för hundar OCH familjer, par eller ensamma människor, är verkligen imponerande. Med det i åtanken och att jag i c.a 2 år har praktiserat hans teorier och hans tekniker och hans sätt att tänka…, och att ett 20 tal klienter efter, så är resultaten av C.M´s sätt verkligen positivt. Det längsta jag har behövt jobba med en hund och deras ägare har varit 6st träningspass + 2 återbesök. C.a 2,5 timme per besök ca brukar det ta. Alltså 8 gånger 2,5 tim är 20 timmar. Dessa klienter har inte hört av sig på 4 veckor nu. I snitt behöver jag vara närvarande 5 sessioner. Därefter brukar hundägarna ha kommit in i tänket och kan köra på med de tekniker som har rekommenderats för det specifika fallet. När jag ser tillbaks på detta och har funderat i max 30 sekunder, så vet jag att jag har hittat den lättaste vägen för att nå hundar "på riktigt". Med de mest logiska verktyg och den mest logiska hundpsykologin jag sett, så blir det hela roligt, spännande och fascinerande. Nu pushar jag för något som jag tycker är hela källan för vad jag tycker om hundar och hundpsykologi.Alla åren innan jag trodde jag visste så mycket om hundar, har jag lagt bakom mig och försöker lära mig av hundar att leva för stunden och i nuet:) Viktigare än många kanske tror, är trygghetskänslan man som människa har bland djur. För att bli vass på hundar kan man aldrig vara det minsta orolig i vilken som helst situation man hamnar i..,djur och då även hundar känner det direkt. Jag har haft lätt med kontakt med djur hela mitt liv, och alltid dragits till djur, och de till mig. Men ändå så visste jag ingenting innan jag började med detta. En ny värld har öppnat sig och allt är tydligt. C.M´s hundpsykologi kommer från hunden själv. C.M säger själv att han har lärt sig det mesta från hundar… allt han gör och praktiserar har han att tacka sina hundar för. Han kopierar hundarnas beteenden. Kroppsspråket är MYCKET viktigt. Tonen i rösten. Kan du spela lugn om du är osäker och rädd för ett djur, en hund? Nej! Inför en människa..,? Ibland. Men aldrig djur. Hundar känner.."luktar" människans kemikalier som utsöndras i din hjärna,(som adrenalin exempelvis), hunden märker på din ton, ditt kroppsspråk och hur du rör dig om du är lugn och självsäker, rädd eller annat. Han har kopierat hundar och jag kopierar C.M. Så länge man hjälper familjer och framförallt stackars hundar så tycker jag det är ok…, eller? 80-90% av alla hundar jag har träffat sista 2 åren, hade i en låtsasvärld suttit på mentalsjukhus eller gått på lugnande och antidepressiv medicin. Kan det vara så illa, eller är det bara i storstäder som Malmö där folk inte vet bättre!!? Hoppas och tror att folk uppåt landet och i mindre städer och byar tar hand om hundens behov innan vi begär så mycket av hunden! mvh angelo

  143. Det var ett ruskigt osammanhängande inlägg… Och inte så speciellt "förklarande".. Jovisst kroppsspråk är viktigt, men lukter och om djur dras till en person eller inte… Nja..

    För mig är det fullständigt ovidkommande om en person har utstrålning när det gäller hundkunskap. det är kunskapen jag är ute efter. Vill jag se någon med utstrålning, då går jag på bio..

    Och ja, jag tycker att det är helt rätt att el och stackel är förbjudet i Sverige! Finns det NÅGON som tycker det är bra att det används utomlands?

    Återigen, jag förstår inte parallellen med hund/människa..

    Vad har lagar mot el/stackel med straffsatsen för våldtäkt att göra?

  144. Där har vi problemet.., svårigheten att förstå.. och tyvärr är det hundarna som får lida! Teoretisk kunskap är en sak, att med rätt känsla och energi utöva tekniker och få kontakt med hundar, är en annan sak. Om du får ett notblad till ett musikaliskt stycke till en "svår" komposition, tror du då att du kommer att kunna spela detta stycke på rätt sätt och med rätt känsla om du är en nybörjare i det instrument som musiken är skriven till?
    Var det också osammanhängande och svårbegripligt…?

  145. Nä, jag tränar inte hund efter känsla, jag tränar utifrån kunskap. Att jag känner FÖR mina hundar är inte samma sak, det har inget med träningen att göra.

    Energier har inte heller något med hundträning att göra.

    Det är flummigt, ospecifikt och säger inget om HUR träning går tillväga att säga att man ska ha rätt känsla och energi.

    Betyder det att det kvittar vad man gör, bara man har rätt känsla och energi?

    Personligen tror jag hundar lider tusan så mycket mer av koppelryck, stackel och el, än de någonsin kommer att göra av belöningsträning..

    För övrigt undrar jag om du anser att svenska lagstiftningen är fel som förbjuder stackel och el?

  146. #"Energier har inte heller något med hundträning att göra.
    Det är flummigt, ospecifikt och säger inget om HUR träning går tillväga att säga att man ska ha rätt känsla och energi."
    Detta är det största problemet jag har vid rehabilitering av en hund! Att få hundägaren att förstå och acceptera denna "flummiga" information. Tror du verkligen inte att energi är viktigt när man jobbar med djur, så är du lååångt ute och cyklar. Djur/hunden är hyperkänslig för vilken energi du sänder ut, om man är lugn,stressad,rädd,osäker,frustrerad,arg.., det är ofta dessa vibbar som sätter igång en hunds felbeteenden av hundägaren själv! Du kan kunna 100 bra tekniker för hundrehabilitering eller uppfostran, men har du inte rätt energi och kroppsspråk så lyssnar och respekterar inte hunden den information du vill förmedla på samma 100% -iga sätt. Det är därför man hör att vissa tränar sina hundar upp till ett år innan dom ser resultat.., jesus! Det behövs timmar om man har rätt hand med djuren, glöm inte att hunden är ett djur, inte din son eller dotter som många tror..;)

  147. Håller ni på än?? Måste säga, bra kämpat Angelo! Ja, det är en ny värld som öppnar sig, som man kanske har anat men saknat ord för. Hundar är så otroligt känsliga för våra nyanser. De kan t ex bete sig helt olika beroende på vem du pratar med i telefon, eftersom den i andra änden av luren väcker olika känslor i dig, vilket hunden märker.

    Själv tänker jag i termer av sinnesstämningar. Det finns flera, och undergivenhet är en av dem. Om en hund inte visar undergivenhet ibland mot sin ägare, så är ägaren ingen ledare, utan antingen bara kamrat eller rentav enbart mat-och-promenad-betjänt. Och en hund som inte visar undergivna signaler, den är inte så lydig att man tryggt kan ha den lös.

    Jag gissar att inte en enda hundägare härinne som är oförstående till Cesars tänk, har god kontroll på sin hund som lös i olika situationer. Och jag tror också att hunden (om den inte är gammal och trött) drar i kopplet under den mesta tiden av promenaden när den inte går fot och tigger godis.

    Under de senaste ca 10-15 åren har vi lärt oss om operant och klassisk inlärning, men samtidigt föll kunskap om hunden i glömska. Olika teoretiker hävdade rentav att ledarskap, dominans och underkastelse var en myt, eller inte behövdes. Allt går i vågor. Båda kunskaperna behövs, både inlärningskunskap och hundkunskap. Och Cesar HAR hundkunskap. Och man kan faktiskt köra både Cesar Millan OCH klicker! Fast inte samtidigt!

    PS Jag upplever att starka aha-upplevelser kommer en i taget, då och då, och bara efter många erfarenheter och tankearbete, helt enkelt när eleven är redo.

    Man kan läsa en bok och inte tycka att den ger någonting. Fem år senare läser man om samma bok och plötsligt förstår man vad författaren menar. Typ.

    Man blir aldrig fullärd och ska alltid sträva efter att förstå mer. Det räcker långt att studera hundars beteende mot varandra, mot människor, mot omgivningen, och försöka förklara vad ni ser. Hundar är fantastiska.

  148. Ja hehe, jag försöker ha tålamod och ge tips, men det verkar nästan som att det folk en gång lärt sig på någon "hundskola" inte vill släppa in ny information.., men det är ju skönt att se att någon inte har skygglappar på sig:), och förstår vad en hund behöver för att vara balanserad och nöjd med sitt liv! Håller med vad du skrev ovan;)

  149. Ny kunskap är alltid bra men vi skall inte förglömma att hunden är samma varelse som den alltid varit och i debattens höga vågor så måste vi skilja på äpplen och päron , nu har jag inte studerat CM alla program men några har jag sett och det han håller på med är ju INTE moment inlärning utan relation hund /människa och vardag. Sedan så är det så att alla länder har olika lagstifningar så jag förmodar att han har tänkt alla hålla sig till den svenska när han är här. Vi har ju utländska ekipage som tävlar här i sverige då o då ska vi stå vid gränsen och vägra släppa in dom i landet ?? För tänk om dom går och vinner och så har dom använt utrustning hemma som är olaglig här ??? Jag är ingen förespråkare av stackel eller el och anser att det är bra att det finns ett förbud i sverige , men vi måste inse att vi kan ju inte sätta oss till doms över andra länders lagstiftning – det vi däremot kan göra är ju att jobba och visa resultat med dressyr som inte innefattar dessa medel .

  150. Dressyr och liknande är ingenting som C.M sysslar med alls. Han rehabiliterar hundar och tränar människor så att hund och ägare kan ha en balanserat och harmonisk relation, med varandra och alla andra! Stackel och el har använts i extrema fall då hundägare ej har kunnat hindra hunden från att skada sig i sitt beteende. Alltså på grund av en "svag" hundägare vars ända möjligheter att välja mellan, har varit avlivning eller dessa tvivelaktiga metoder!

  151. Bra Angelo (183) att du ändå håller med om att det då är tvivelaktiga metoder.

  152. Nej Gunilla, min hund drar inte i kopplet trots att jag varken sagt tsscchhh, ryckt till den i nacken, ej petat in ett finger i sidan eller tvingat henne till undergivenhet.

    Jag helt enkelt bara stannade varje gång hon drog i kopplet och hon lärde sig själv att det lönade sig inte att dra i kopplet för gjorde hon det så kom hon ingenstans. Krävde inte många upprepningar för att det "problemet" skulle lösa sig.

  153. *fniss* Nä mina hundar drar inte i koppel, springer inte fram till främmande och förvånande nog går allihop lösa med mig på promenaden.. Största problemet jag har med det, är att de kommer hela tiden och ska leka.. Och då har jag fyra hundar med mig: två mallehanar, en malletik och en corgitik.

  154. Och otroligt nog, mina hanar håller sams.. Och tikarna också.. trots mitt bristande ledarskap..

  155. Vissa hundar har inga större problem, i alla fall inte i ägarens ögon.., och många hundar fungerar bra i de flesta situationer, då behövs ju ingen rehabilitering!

  156. Vet faktiskt inte vad jag skulle föredra, gå hela livet och vara rädd för spikar i halsen och elchocker som kan komma när som helst när jag minst anar det eller avlivning. Förstår du vilken stress det innebär att gå hela livet och vara rädd för saker?? Det finns ALLTID andra sätt att testa och säger man att elchocker är enda vägen eller att det krävs stackel för att kunna ta hunden på promenad så beror det på att ägarna är för lata för att lägga ner energi på att träna hunden! Sjukt att försvara dessa tortyrredskap!

    Och Gunilla, klicker och Cesar hör inte ihop. Klickerträning bygger på att hunden hela tiden aktivt ska bjuda på beteenden (i alla situationer) och Cesar bygger på att hunden ska vara passiv när inte ägaren bjuder in den (i alla situationer). Det går inte ihop, stackars hunden blir ju jätteförvirrad om den ena minuten blir belönad för aktivitet och nästa minut korrigerad för detsamma.

  157. Min ena mallehane hade stora problem. Han är miljökänslig, socialt reserverad, har hög försvarslust och skärpa. I det stora hela så är han inte särskilt lyckad mentalt. Han är i nuläget som vilken hund som helst. Jag ställer upp honom på bordet hos veterinären, och de kan göra vad de vill med honom, så länge jag är med. Han är tävlad/tränad i spår, sök och skydd.

    Han är hunden som lärde mig att träna mjukt. En sån typ av hund går du inte på som främmande eller som familjemedlem med korrigeringar, och får ett hållbart resultat.

    Jag prövade det, och det fungerade väldigt illa.

    Det som fungerade var att belöna rätt beteenden, och lära honom alternativa beteenden.

    Tex, istället för att stirra på människor och göra utfall så fick han titta på mig för att få belöning.

    Idag går han lös när vi möter folk och hundar, och han tittar aldrig på dom. Faktum är att han numer är så säker att han agerar terapihund åt hundrädda hundar. Han svarar inte på andra hundars aggressiva signaler. Han är också den hund jag har med på kurs, som förevisningshund.

    Han är en hund som jag blev rådd att avliva av tjänstehundsfolk och aktiva bruksmänniskor..

    Den hunden har lärt mig hur det lönar sig att träna hund!!

    Och på det viset tränar jag min nuvarande tävlings/avelstik också. Det är en dam med mycket humör, som inte heller är lämplig att träna med korrigeringar eller gå på fysiskt alltför hårt.

    Hon är nu två år och tävlad i bruks med uppflytt, före sin två-årsdag.

    Hon sköter sig också bra med hundar och folk, precis som mina hanar och lilla corgin.

    Om jag har vägarna förbi Malmö (vilket är troligt) så ska jag höra av mig, så du får träffa mina hundar. Skriv in din mail bara!!!

  158. Annika C, att stanna när hunden drar är en bra metod, även om den kräver en enorm konsekvens. Och du har regler och du sätter gränser. Känns "rules, boundries and limitations" igen?

    Liv, då HAR du ett bra ledarskap, även om du kanske inte vill erkänna det? Med fyra lösa hundar måste du ha gjort klart för dem många gånger vad de får och inte får göra. Dina mallar har ju inga medfödda kunskaper att man inte ska till exempel gå till främmande. Eller de kanske är helt ointresserade av andra människor? Men jag slår vad om att jag kunde fresta dem med något, t ex boll eller godis, och du skulle då behöva kommunicera en gräns med bestämd röst. Och det är väl helt OK?

    Catarina, när jag vill köra klicker/inlärning, då tar jag helt enkelt fram klickern, och då vet min hund vad som gäller! Det är en annan situation.

    Om vi möter någon (jag är dagmatte och rastar andras hundar, så vi kan bli en liten grupp ibland) så är nummer ett att de inte får gå fram, det initiativet får de inte ta. Om någon försöker så säger jag nej. Men de hundar som kommer ihåg att skvallra, de får beröm och godis. Det går ju att lära hundar att "Inte göra A… men B går bra".

    Men jag förstår vad du menar. Man får mer tveksamt skvaller, inga pisksnärtreaktioner direkt, eftersom grundidén är att "behärska sig". Tills jag säger "Varsågod". Då får de sticka iväg och känna sig fria. Men inte jaga, inte bråka och inte gå fram till folk. Det mesta annat är tillåtet.

    Hunden blir varken bra på att vara kuvad eller bra på spontana initiativ, utan det blir något mittemellan ute på promenad.

    Däremot kastar min hund beteenden på mig så som hon ska under en stund med klickerträning inomhus på kvällen.

    Hundar anpassar sig fort efter olika situationer… Hunden behöver inte alls ALLTID vara "kuvad" eller ALLTID vara "gränslös", det tycker i alla fall jag…

  159. Jag har en bra relation med mina hundar. Uppnådd med belöningsträning. Ordet Nej för mina hundar betyder- Ta kontakt med mig, så ska jag säga vad du ska göra och så blir du belönad för det.

    Mina hundar vill ha de resurser jag har och arbetar för det, även på promenaden.. Om du skulle dra upp en boll och kasta så skulle de inte springa, av den enkla anledningen att de har tränats att ha självbehärskning.

    Sånt tränas in väldigt enkelt med en attraktiv leksak alt. gott godis och en inlärd frisignal. Hunden lär sig att vägen till det den vill ha går genom mig, och genom att vänta.

    Jag vet inte hur många som haft roligt åt mig och mina hundar, när jag sagt "fri hund".. I det stora hela har de lärt sig att det ALLTID lönar sig att ta ögonkontakt med mig. Beteendet är så befäst att min tik kommer upp på promenaden och erbjuder det flera gånger, och blir belönad varje gång..

    Den sortens träning är anledningen till att hundarna håller sig runt mig. Det är lönsamt!! Inte för att jag har något fenomenalt "ledarskap".

  160. Liv, det låter som att du har gjort ett bra jobb och fått massor av erfarenheter på köpet. Är han också tränad i att främlingar är typer som kan ge honom godis, särskilt om de stirrar på honom… eller låter du bara ett fåtal, dem han känner, hälsa på honom?

  161. Eftersom vi tränat sök och skydd så är han tränad att få belöning av främmande. Men jag låter inte människor som inte kan hund hälsa på honom.. Inte heller barn. Det känns onödigt att utsätta honom, och andra för det.

  162. Konsekvens är A och O för mig i min hundträning och uppfostran så länge det jag vill uppnå känns viktigt. Känns inte så betungande utan snarare utvecklande.

    Ja, jag har regler och gränser, dock utan att min hund har ett undergivet beteende. Jag är stolt att kunna gå på mina promenader och visa upp en glad hund som bjuder på på beteenden som jag uppmuntrar, som har lärt sig att det jag inte gillar lönar sig inte. Dessutom har hon oftast (hon är inte felfri och det är inte jag heller)en on/off knapp.

  163. Jag tror det är oerhört viktigt att personer som tex Angelo, som ska "rehabilitera" hundar, är medvetna om att de kan råka på hundar som fungerar som min mallehane.

    Går man in som främmande person med en sån hund, så kommer den ofelbart att bita. Och den kommer att bita HÅRT, inga små tillrättavisande nypningar.

    Det är inte hundens fel, det är människans fel som inte avläst hunden och lämnat den ifred.

    Träffar man på en sån hund, så bör man träna belöningsbaserat och träna in alternativa beteenden.

    Det är ALLTID det som lönar sig!

    Oavsett hur lugn man känner sig eller om man är fylld av positiv energi, så kommer en sån hund att försvara sig.

  164. Tack för era svar, Liv och Annika C. Jag förstår. Det underlättar förstås alltid att ha en hund med inbyggt hög samarbetslust (vet inte vilken ras Annika C har). Jag kan inte se er träning, men det skulle förstås varit intressant att ses. Jag bor dock utanför Stockholm…

  165. Tillägg: Jag var otydlig i inlägg 179 med "den som är oförstående till Cesars tänk"… Ska man gå efter hans koncept i ord eller hans handlingar? Jag tror att ni kör efter hans koncept, men inte efter hans handlingar.

    Jag tror att ni alla kör mycket efter "gränser först, belöning sedan". Som att stanna varje gång hunden utan att kolla med er vill till något som inte ni vill till. Det är ju även det att straffa de initiativ som hunden tar som man inte vill ha. My way or no way.

    Jag är också nyfiken på vad ni tycker om Anders Hallgrens dominans/underkastelsetest på sidan 67 i "Alfasyndromet", om ni har den boken. Det är elva frågor av typen: Kommer din hund för att bli klappad? Viftar din hund på svansen mot dig och lägger öronen bakåt och vill pussas? Puffar på dig? Ser undergiven ut när du låter arg? (Om ni någonsin låter arga). Om man kan svara ja på minst sju av frågorna så ser hunden dig som ledare, vilket alltså är eftersträvansvärt. Enligt Anders Hallgren år 2006 åtminstone.

    Ja, vi vill väl också ha ett socialt samspel med vår hund, och att hunden då visar främst ranglåga signaler mot oss, inte ranghöga? Eller vill vi bara ha ett samspel om tillgång till resurser? Ledarskap handlar väl även om våra inre egenskaper, inte bara om hur tekniskt duktiga vi är på att ge hunden vad den vill ha enbart på våra villkor.

    Men just när en ”arbetsnarkoman” som en malionis är i arbete och vill vinna godis eller leksak, då skickar den väl inte sociala/undergivna signaler till föraren. Då är öronen spetsade, inte bakåt, och den frågar bara efter vilka regler som gäller för hur den ska få det den vill ha – från vår ficka eller i omgivningen. Jag tror att brukshundar m fl är lätta att jobba med oavsett filosofi eftersom de är så föremålsinriktade och avlade på att vilja samarbeta med människan.

    Man kan vinna ett ledarskap via träning om hunden är (sam)arbetsvillig. Cesar kör en annan väg. Träning är inte hans grej. Men han tog med en underaktiverad schäfer en gång till en instruktör som höll kurser, och denne började direkt dra en trasa i ett snöre till hunden. Cesar lär sig om träning just nu, så vi kanske kommer få höra honom säga lite annorlunda saker i framtiden?

    Sedan tror jag, att om jag var en fluga på väggen hemma hos er, då kunde jag peka ut många gånger då ni säger ”Nej, inte jaga katten”, ”Nej, akta babyn”, ”Nej, inte vara i den soffan”, ”Nej, inte hoppa på mormor”… Det finns nog saker som er hund inte får göra även om den ber er om lov? (Men naturligtvis får hunden veta vad den får göra i stället).

    Att sätta upp regler och gränser kommer man nog inte ifrån.

    Jag har haft en tävlingsvillig och mot hundar lite dominant hund, en försvarsinställd och het hund – och nu har jag en otroligt social och undergiven hund. Det är väldigt lärorikt att ha hundar som är olika till sättet, och relationen till dem blir olika. Men alla måste ju lära sig att det är mina regler som gäller…

    Funderar nog mest högt… Lite rörigt kanske det blev?

  166. Men jag tänker så som man en gång i forntiden blev lärd på instruktörsutb ledarskap = auktoritet INTE brutalitet , det är lederskap för mig och all dressyr måste anpassas efter individ .

  167. Men jag tänker så som man en gång i forntiden blev lärd på instruktörsutb ledarskap = auktoritet INTE brutalitet , det är lederskap för mig och all dressyr måste anpassas efter individ .

  168. Ja "Aha" (201), jag har även lärt mig att om man är en auktoritet så kan det likställas med en god ledare som hunden gärna och frivilligt följer. Likställt med en bra chef på jobbet som tar initiativ till vettiga grejer, en bra förälder o s v.

    Handlar man däremot auktoritärt så har det en annan negativ betydelse.

    Gunilla (199), jag har nyligen lärt mig att det gamla ordet "undergiven" är spolat av välinitierade kretsar och kallas numera istället "icke-konfrontativ". Tänker man på denna innebörd så behöver man inte ens dra in gammalt rangordningstänk och fundera på om hunden visar tillräckliga underkastelsesignaler.

    Jag vill gärna upprepa mig och håller fortfarande på att Kent Svartberg har en mycket bra modell för hur vår relation med hunden bör vara för att alla vågskålar ska stämma, den s k TSB-modellen. Att vi kliver in i olika roller alltefter behov – trygghetsrollen, samarbetsrollen och bestämmanderollen. OCH att det ska vara lagom dos av varje ingrediens, t ex ca 3/4 mer samarbete än bestämmande för att det ska bli lagom med trygghet för hunden. Det tänket passar mig i alla fall perfekt och känns mest verklighetsförankrat.

  169. Om man hälsar på en hund på rätt sätt, så kommer aldrig en hund att känna behovet av att skydda, vakta eller bita någon! Jag har träffat allt från, osäker/rädd, till dominanta och aggressiva hundar, och första "träffen" är mycket viktig! När jag träffar husse/matte tillsammans med hund gör jag följande;
    Jag hälsar som vanligt på människorna och mer eller mindre nonchalerar hunden. Ingen direkt ögonkontakt, absolut inget klappande eller fysisk kontakt, om inte hunden skulle börja hoppa upp mot mig, för då korrigerar jag detta lite försiktigt. Sedan tar man plats i hemmet på en stol eller vad som bjuds. Jag låter alltid hunden i sin egen takt komma fram och hälsa, alltså lukta på mig och min energi. Det är därför viktigt att jag hela tiden koncentrerar mig på att vara lugn,harmonisk och självsäker, så att hunden känner att jag inte visar osäkerhet eller andra emotionella känslor, som annars kan få en hund att bli osäker… Vid detta laget, undertiden jag sitter och pratar med husse/matte, så känner hunden att "här finns inget hot", och på så sätt kommer förtroendet att byggas upp. När hunden "hälsar" så får jag läsa av när hunden talar om för mig att den är redo för att bli klappad. Om en hund kommer fram och sniffar på mig och sedan försiktigt vänder sig ifrån mig så hälsar jag ej på hunden, den undviker mig. Alltså är den inte redo än. Jag väntar på att hunden puffar på mig, antingen med nosen, eller annan del av sin kropp med rätt kroppsspråk och energi. Då där hunden visat att det är ok, så kan jag hälsa och visa hunden min uppmärksamhet. Därefter kan man börja rehabiliteringen genom att ta hunden på en 20 – 30 minuter lång promenad,(på rätt sätt), genom vilket man stärker bandet mellan sig och hunden. Sen är det bara att köra på med den träning som hunden i fråga behöver, och självklart hundägaren. Hunden brukar fatta galoppen ganska omedelbart, däremot hundägaren får man jobba lite mera med:)

  170. Nu har skk kommenterat inbjudan av CM och med en länk till policyn , och jag tycker att deras argument är bra o vettiga och policyn är lättbegriplig och jag skulle vilja tipsa alla som inte läst den att läsa den och inse att man utgår ifrån individ

  171. Vilket liv för att CM kommer tänk att alla blir så rädda. Eller är det så att ni alla mjukisar och så kallade hundpsykologer är rädda att han ska avslöja er inkompetens. Var inte oroliga det har jag gjort för länge sen. vilket resulterar i att jag ständigt har mellan15 till 20 så kallade problemhundar att ta hand om efter att ni förstört dom.

  172. HAHAHA…,205, jag skulle kunna säga exakt samma sak, men det är bra för affärerna om inte annat, men stackars hundar!!!

  173. Jag tror tyvärr fortfarande att vi/ni pratar förbi varandra genom att vi associerar till två olika världar. Vi som tränar och tävlar med hund har utvecklat relation och samarbete sedan valptiden. De hundar Angelo m fl refererar till saknar helt dessa erfarenheter. De är kanske inte i egentlig mening problemhundar, men deras beteende har blivit ett problem för deras ägare.

    För att mötas måste man därför först bli överens om vilka metoder som är effektivast vid träning för tävling på elitnivå. Bestraffnings-eller belöningsfilosofi om man utrycker det förenklat. Först därefter en diskussion om vad som inte är tillämpbart av detta på en hund som saknar den grund som vi har gett våra hundar.

    Jag skulle också vilja be Angelo och TM beskriva exakt vad de lägger in i ordet "mjukismetoder" (kommentar 205 och 206) och hur vi som tränar på elitnivå i stället borde göra för att uppnå bättre samarbete, noggrannare och snabbare utföranden.

    Till Angelo (kommentar 174) så har jag poängterat det tidigare och säger det igen: Det är inte bara i Sverige som man reagerat på CM's metoder.

    Vad gäller din kommentar 180, så är vi inte ovilliga att lära nytt, men fysiskt våld i samband med hundträning LÄMNADE vi för ett par decennier sedan. Inte för att vi helt plötsligt blivit blödiga, utan för att vi hittade effektivare metoder.

    Gunilla, flera har redan svarat på din kommentar 179 och jag kan också göra det. Min hund drar inte i kopplet och jag är fullständigt avslappnad när hon är lös på våra promenader. Det må komma människor, hundar, ryttare, vilt – det finns inte i hennes sinnesvärld och inte i min heller att hon skulle sticka i från mig för det. Och jag har mycket sällan/nästan aldrig godis med mig på våra promenader. Ledarskapet baserar sig på att det är jag som bestämmer när aktivitet startar och stoppar. Det baserar sig inte på ett hot om repressalier utan hon är helt enkelt intresserad av vad jag som ledare kan tänkas hitta på.

    Jag förstår heller inte varför du frågar om det är ok att korrigera. Klart att det är ok. Den springande punkten är snarare HUR korrigering görs.

    Jag håller med både Angelo och Gunilla i delar av deras inlägg, men skulle vilja ha svar på var i den s.k. rehabiliteringen som stackel, el och kraftiga koppelryck och annat övervåld kommer in i bilden? Det är där någonstans som jag inte alls vill vara med på er "resa" längre.

  174. "Jag håller med både Angelo och Gunilla i delar av deras inlägg, men skulle vilja ha svar på var i den s.k. rehabiliteringen som stackel, el och kraftiga koppelryck och annat övervåld kommer in i bilden? Det är där någonstans som jag inte alls vill vara med på er "resa" längre."

    El och stackel är något som aldrig behövs så länge C.M är närvarande, finns ingen mening för han behöver inte det för att få den kontakt och respekt som behövs för att han ska kunna "tala" till hundens sinne. Problemet kommer när hundägare lämnas ensam med sin hund. "Svaga" hundägare har ibland som sista utväg för att kunna fortsätta rehabiliteringen av sin hund bara dessa verktyg för att kunna kontrollera att hunden inte skadar sig i sitt obalanserade beteende. Det är faktiskt många gånger ett val mellan avlivning eller dessa mindre populära metoder!

  175. Angelo, nu börjar vi komma någonstans. Du skriver att svaga hundägare kan behöva använda stackel och el "som verktyg för att kontrollera att hunden inte skadar sig i sitt obalanserade beteende".

    Jag blir oerhört nyfiken. Kan du vara mer konkret och beskriva en sådan situation. Så som du formulerar det låter det ungefär som att hunden har fått typ ett epilepsianfall eller något liknande. Jag förstår att det inte är det du avser, men vad är det hunden gör för att den svaga ägaren ska behöva använda stackel och el?

    Sedan svarade du inte på min fråga: vad lägger du in i ordet "mjukismetoder" och hur borde vi som tränar på elitnivå i stället göra för att uppnå bättre samarbete, noggrannare och snabbare utföranden?

  176. "Jag blir oerhört nyfiken. Kan du vara mer konkret och beskriva en sådan situation."
    Ett exempel från en av C.M´s klienter var följande. En hund som av osäkerhet och rädsla var fixerad av att krafsa och bita sig igenom en vägg in till hemmets garage. Ingenting fungerade som ägaren gjorde, som C.M rekommenderade då ägaren inte hade det lugn och den pondus som behövdes för att hunden skulle lyssna.
    Hunden hade redan skadat sig ganska ordentlig i munnen, tassar och kroppen då den pressat sig igenom hålet som den om och om igen bet och krafsade upp. I detta fallet så användes el, så att hunden fick en lite stöt vid närmande av stället som var hundens besatthet.

    "vad lägger du in i ordet "mjukismetoder" och hur borde vi som tränar på elitnivå i stället göra för att uppnå bättre samarbete,"

    Jag menar att det är lite för mycket, min hund är min dotter, min hund är min själsfrände,o.s.v.., många verkar glömma att det är en hund! Framförallt små hundar har för lite disciplin att följa. Helt enkelt tycker jag att vi hundägare måste "visa" tydligare vem det är som är "ledare", och ta över ansvaret genom att vara en trygg,lugn och självsäker ledare i alla situationer när vi är med våra hundar, så att hunden kan slappna av och känna att den inte har ansvaret för "flocken", utan vi människor ska ha den rollen. När hunden respekterar och då även "lyssnar" till oss lugnar hunden ner sig och alla beteenden som ej är önskvärda blir mycket lättare att ta bort. Visst ska man ge positiv förstärkning när hundens beteende bättras, men inte godis och kel varje minut, och korrigering är något som inte ska ses som djurplågeri och något som ger hunden smärta.., detta är inte sanningen och inte vitsen med korrigering som jag visar och rekommenderar, (C.M´s metoder). En korrigering är till för att distrahera en hund från ett obalanserat beteende, bryta en fixering eller lugna ner hunden så att man kan "tala med sinnet"!

  177. Intressant, Angelo (211). En rädd hund "botar/rehabiliterar" man alltså med att lägga på den ännu mer rädsla? – Med förklaringen/försvaret att den annars skadar mun, tassar och kropp. Låter som mentalavdelningar där patienter bakbinds med förklaringen/försvaret att de inte ska behöva skada sig själva. Skulle tippa på att en så pass ångestladdad hund hittar på något annat (än just den väggen) för att kanalisera sin ångest, eller så tappar den livsgnistan och blir inåtvänd och "avstängd". Inget höjdarliv precis. Men det får man naturligtvis inte se på TV sen. Återigen – ingen rehabilitering, man har gett sig på symptomet och inte orsaken.

    Ursäkta mig, men jag har inte hört en enda människa på elitnivå (i vilken gren som helst) kalla sin hund för "dotter" eller "själsfrände". Det är rent förtal av hel grupp människor som seriöst arbetar med sina hundar för en trevlig och vettig samvaro – till gagn för båda parter. (Skulle förresten tro att många hundproblem som folk får, bottnar i att man köper fel hundras och inte låter hunden göra det den är ämnad för. Många borde inte ha hund alls. Skrämmande med de CM-program från USA där man tror att hunden trivs med att vara hemma 13-14 timmar själv och sedan ligga harmoniskt och gulla i soffan med husse när han trött kommer hem från jobbet. – Djurplågeri!)

    Håller med dig om att det finns olämpliga ägare som inte är goda ledare för sina hundar, men dessa finner du INTE företrädesvis bland de som arbetar med positiv förstärkning och negativt straff. Dessa hundar har annat krav att jobba för – belöningskrav. Men det finns absolut inget som säger att man inte får gå in i bestämmanderollen när så krävs. Skulle tippa att du blandar ihop detta med människor som mutar sina hundar? Men det är en helt annan sak. Skulle du t ex inte själv hellre anstränga dig lite extra och arbeta för att få ut din lön istället för att någon tvingar dig att arbeta oavlönad?

    Skulle också tippa att du inte är riktigt insatt i vad tävlande på hög nivå innebär? Med överdriven "trygghet" där ägaren bestämmer och tar ansvar för vartenda steg hunden ska ta i alla lägen, samt med användande av positivt straff och negativ förstärkning, gör att man får mycket osjälvständiga hundar som är totalt oanvändbara på t ex jakt/jaktprov och i bruksgrenarna. En hund som är för hårt hållen, "frågar" ägaren om allt, vågar inte ta initiativ och håller lågt tempo för att inte framkalla en ägare som ger den obehag. En sådan hund blir ingen bra tävlingshund. "Lönen" för hunden har man inte alltid i fickan förresten. Lönen för fågelhunden kan vara att få apportera ytterligare en fågel, för spårhunden att få fortsätta följa spåret, för sökhunden att hitta figuranten, för agilityhunden att få ta ett hinder till osv. Ägaren visar förutsättningarna och hunden arbetar självständigt under givna villkor.

    Föreslår att man helt enkelt skippar snacket om mjuka resp hårda metoder. Det innebär ingenting och ger bara upphov till hat och överlägsna attityder mellan människor.

  178. Tävlings hundar och hundar som har ett socialt liv och får utlopp för de behov de behöver fysiskt/mentalt har inte dessa problem. Denna hund jag berättade om var som du nämner, en hund som fick vara i trädgården många timmar utan att få något inspirerande att göra överhuvudtaget. C.M´s klienter i USA är som du också nämner totalt väck när det gäller att ge sina hundar den fysiska och mentala utmaning som en hund kräver för att vara balanserad, jämfört med svenska hundägare. De hundar som C.M jobbar med har mycket större problem än vad svenska hundar har. I USA så verkar många hundägare vara helt bakom flötet många gånger som hundägare!!! Personer på elitnivå får inte dessa problem med sina hundar, mindre problem finns dock även där. Jag har rehabiliterat en sicuritas hund, (schäfer), som fungerade perfekt på "jobb", men i privatlivet var det hunden som styrde och ställde. C.M har många polishundar,bombhundar,knarkhundar och andra typ av brukshundar som klienter. De fungerar bra på jobb, men är obalanserade i hemmet och i sina privatliv. Vaktar hemmet med aggressivt beteende, skäller när det ringer på dörren, mot andra hundar och människor ute, alltså har tagit över ledarrollen när den ej jobbar, då hundföraren har kommandot. Slappnar man av med ledarskapet utanför jobbet, regler-gränser-begränsningar, så tar hunden över direkt!

  179. Angelo (213), håller helt med dig om att man bör ha en ömsesidig grundrelation som håller i både vardan och i arbete, finns ingen anledning att sära på det. Man ska också ha i minne att hundar liksom vi människor är olika. Det finns individer som genetiskt t ex är hårda, har hög skärpa eller har dåliga nerver, svårast med de som har detta i kombination. För samtliga hundar anser jag ändå att det är effektivast och roligast att arbeta med positiv förstärkning (belöna rätt beteende så att den självmant vill upprepa det) resp negativt straff (snuva hunden på belöningen när den ej gör önskat beteende, så att den anstränger sig för att ta reda på vad som krävs för att få denna). Inte att påföra den positivt straff (obehag) och arbeta med negativ förstärkning(obehaget lättar). Finns mycket större risk att man framkallar negativa förändringar/avarter i hundens beteende med det senare sättet, t ex såsom du beskriver om obalanserade hundar. Finns också mycket stor risk att man får antingen en apatisk hund som inte vågar ta initiativ till något alls eller en som tar ut sin frustration på annat/andra.

    Det ideala förhållandet, anser jag, är att bjuda på en lagom dos samarbete, bestämmande och trygghet, individanpassat för den personlighet just min hund har. Gäller att i tid under hundens uppväxt kunna "läsa hund" för att anpassa sitt förhållningssätt till den individ man har. Jag håller också med dig om att detta förhållningssätt är färskvara! Gäller att leva upp till detta varje dag. Ju mer erfarenhet man får så blir man förhoppningsvis bättre och bättre på det.

    Med tanke på vad du säger om USA och med förhoppning om att den stora majoriteten av svenska instruktörer, privata såväl som inom SBK, arbetar efter moderna metoder och inte producerar fram – som TM/205 påstod – problemhundar. (En felmarginal är naturligtvis de kursdeltagare som inte har förmåga eller inte orkar ta till sig kunskap – kanske tycker det är bekvämare att titta på TV och göra egna experiment utefter det…?) Man skulle kunna knyta ihop påsen och återkomma till Evas ord i bloggen: "Vi har arbetat hårt med att förändra attityder. Låt inte arbetet förstöras av inhyrda experter med helt andra grundläggande värderingar om djurhållning och träning."

  180. Hej,

    Har läst alla inlägg här och det är mycket intressant att höra så många tankar om hur hund ska tränas och vad vi har hund till. Vi är nog ganska långt komna i Sverige när det gäller hundhållning, djurhållning överlag, men ska vara försiktiga att klappa oss på bröstet också. Vi har fortfarande mycket att lära och pengar och framgång kommer alltid styra.

    Två saker jag undrar över;

    1.Det pratas hela tiden om metoder! Några har nämnt hunden som individ men det hade varit trevligt om fler tänker så när de tränar sin hund eller håller kurser och inte bara kör på olika "metoder" och fastnar i det tänket.

    2. Om nu Eva är en hundmänniska som många lyssnar på, tränat för och tar på stort allvar ( har själv inte träffat henne ska tilläggas ) så blir iallafall jag lite fundersam när hon inte har rätt information i sin text då det gäller vilka som sponsrat att C.M. kommer till MyDog. SBK, som någon så snällt la en länk till i ett inlägg, är INTE inblandade i eller stödjer att han var här. SKK hittar jag ingen information om, men å andra sidan om vi ska prata avelsarbete så vet jag inte riktigt ifall SKK är på rätt bana alltid när det gäller friska och mentalt sunda hundar.

    Sen som alltid, lika många hundar vi har, lika många tankesätt om hur en hund ska tas om hand kommer det finnas. Vi vet ju alla bäst själv, eller?

    Ha ett bra hundår alla!

    Sara

  181. Min erfarenhet som instruktör inom SBK och inom Hemvärnet (hundtjänstinstruktör) säger att det är ytterst sällan vanliga hundägare använder "hårda metoder" mot sina hundar. Problemet är snarare tvärt om – de kan inte sätta gränser och/ eller lära in rätt beteende för de ställer inga krav på hunden. Detta skapar osäkerhet hos hundarna och dessa hittar på egna ofta icke önskvärda beteenden och lösningar på olika situationer. Det är alltså okunniga hundägare som skapar problemhundar, i nio fall av tio.

    De flesta hundägare önskar sig en snabb lösning på problemen. Där är ALLA tv-program av ondo, oavsett använd "metod". De få minuter som visas på tv är ofta bara en bråkdel av allt jobb som läggs ner på just den individen, men det buskapet når liksom inte fram. Alltså förväntar sig människor att få en quick-fix när de väl kommer på kurs.

    Många väljer också fel ras när de skaffar hund, eller tänker inte igenom sin vardagssituation tillräckligt. Om man skaffar en blandras rottis-labbe-schäfer, vad får man då? Jo, en stor, stark, arbetsglad hund med stor kamplust, förmodligen. En dröm att arbeta/ tävla/ träna med i rätta händer men ett potentiellt monster tillsammans med en ägare som inte har tillräcklig kunskap.

    En annan sak: förutom att man måste ta hänsyn till hundindivid och ägarens bildningskapacitet måste man också se på hundens levnadsbetingelser. Bor du isolerat på landet är det knappast några svårigheter att ha hunden lös på promenaden genom skogen. Bor du i stan i ett bostadsområde måste hunden tränas att klara att gå fint i koppel, möta andra hundar på smala cykelvägar på VARJE promenad, vara lös på små gräsplättar med störningar i form av människor, cyklar, bussar, hundar, katter etc. Alltså ingen avgränsad appellplan utan varje dag, varje rastning.

    Vad gäller Freddy Worm Christiansen har jag varit på föreläsning för honom och hört honom berätta, samt tagit del av hans bok. Min åsikt är att han kan mycket om vargar men väldigt lite om hundar, ur synpunkten träna, tävla, jobba tillsammans med dem. Värt att tänka på.

  182. "Problemet är snarare tvärt om – de kan inte sätta gränser och/ eller lära in rätt beteende för de ställer inga krav på hunden. Detta skapar osäkerhet hos hundarna och dessa hittar på egna ofta icke önskvärda beteenden och lösningar på olika situationer. Det är alltså okunniga hundägare som skapar problemhundar, i nio fall av tio."
    Precis så är det! Man måste när man väljer hund vara ärlig mot sig själv och rannsaka vilken energi man har i sig. Är man en lågenergi människa så kan man inte förvänta sig ett bra förhållande med en högenergi ras som exempelvis Border collie, Pitbull, Jack russel, o.s.v. Man måste anpassa sin egen energi till den hunds energi som man ska köpa. Annars uppstår problem!

  183. Angelo (219), jag blir lite nyfiken, vad lägger du in för egenskaper i en högenergi-människa?

    Jag tolkar din beskrivning av högenergi-hund ungefär som stor kamplust/arbetslust(?).

  184. En livlig person, som tycker om fysiska aktivitet. Tränar, ute och går eller springer långa rundor, allt som har med att vara energisk att göra. Dessutom besitter ledarskap, och hellre ger order än att ta order.
    Lågenergi person, tycker om att sitta inne kolla film, lugn och avslappnad "layed back" person, som inte direkt älskar att fysiskt aktivera sig. Bryr sig inte så mycket om disciplin och hårda regler.

  185. Gunilla:

    När du skriver saker som att du tror minsann att alla som inte förstår CM's metoder kan inte ha sina hundar lösa gör att jag tappar all förtroende för dig som en hundtränare och resonabel människa.

    Du kan gärna komma hem till mig och gå med på promenad med min hund. Tro mig vad du skulle förvånas över att hon faktiskt kan gå lös förbi andra hundar, katter, människor, harar, rådjur- alla tänkbara scenarion i olika miljöer. Jag ger henne knappast godis, det har jag inte tid med att bära runt på hela tiden. Trots detta hyser jag inga positiva känslor inför CM's metoder och det lär du veta vid detta laget 😉
    Usch det var verkligen ett nästintill arrogant uttalande måste jag säga. Inte ens jag går så långt som att säga att CM's metoder inte funkar. Men en fungerande metod är inte alltid en etisk metod heller.

    svar till 121. När jag tränade min valp till nej, dvs "app-app" så sa jag det med någt högre tonläge, dock ej något som uppfattades som aggressivt eller obehagligt. Valpen tittade på mig, jag berömde hennes kontakttagande. Efter att ha gjort så ett par gånger så associerar inte min valp "app-app" med något negativt utan bara att hon ska avbryta för att titta på mig.

    Angelo: jag är faktiskt jäkligt förvånad över att ingen svarat ditt inlägg om att man borde ge barn stryk. Du hade ALDRIG i livet fått komma nära varken barn eller hund om jag fått bestämma! Jag blir illamående, man ger sig INTE fysiskt på svagare varelser!!! Vad uppnår man genom att ge djur och barn stryk tycker du förutom att de förlorar all respekt för dig i processen?? Hur känns det att domdera och slå varelser som är försvarslösa? Som inte kan säga sluta? Hur känns det att behöva ta till primitiva hjälpmedel för att forcera sin "uppfostran" på dem?

    Jag tackar stjärnorna för att min mor och far inte slog mig, jag var och förblir ett lyckligt barn med föräldrar som var mycket mera uppfinningsrika än att ta till knytnävarna. Modern min är själv pedagog och skulle nog gett dig en trevlig diskussion angående barnaga!!!
    Jag tror nog att mina hundar är precis lika glada, för att jag valt att få fram lyckliga hundar som är lydiga för att de vill, inte för att de kommer få stryk eller obehag annars.

  186. 224 GUNILLA.
    Nu får du lugna dig lite gumman!
    Vem ger dig rätten att anklaga mig för att vara för barnaga och djur misshandel!? Sen antyder du att mina föräldrar har slagit mig som barn!! Jesus vilka sjuka tolkningar. Du kan inte må bra som människa!! Jag trodde folk fattade dramatiken i jämförelsen med "problem hundar" och "problem barn/ungdomar"! Men du läser ordagrant och fattar ingenting! Läs igen och tänk efter tack!

    – "Ja dagens ungdomar är ju mycket bättre än de var förr!! Våldtar och hittar på skit som äldre generationer knappt visste var för något.., lite stryk hade nog behövts i vissa fall, både hemma och i skolorna!!! Det daltas för mycket med hundar och barn/ungdomar!! Vissa hundar behöver inte rehabiliteras, de är ganska balanserade och funktionsdugliga. Men de hundar jag talar om i rehabiliteringssyfte, är "problemhundar", precis som det finns "problembarn", och till dessa kan man inte bara fråga snällt och ge en leksak eller godis för att deras beteenden ska tas bort, då krävs det mera av allt! Fysisk/mental träning, disciplin och positiv förstärkning,(kärlek)! Det krävs också rätt man/kvinna som tar tag i problemen!
    jag kan tillägga att jag är utbildad A.R.T-tränare. Kolla upp vad det är så fattar du att min moral och etik är på samma sida som din, trots mitt arga inlägg. angelo

  187. Ingrid (223). Jo, jag har läst båda dina länkar och visst är det en tolkningsfråga men jag tycker att det står tydligt på SBK´s hemsida att de inte varit med om att ta hit CM.

    Egentligen handlar det om, som jag ser det, att offentliga personer som folk lyssnar på och ser upp till ska ha genomtänka argument och rätt information när de uttalar sig. Man måste få tycka och säga, absolut, men då vi så tydligt ser bara i detta forumet på vissa kommentarer att folk inte tänker själva är det viktigt med rätt information. Någon frågade Eva om Agria, då hon har en logga på sin hemsida och de också sponsrade MyDog t ex. Det har inte kommenterats. Är inte det intressant? Som jag skrev, allt handlar till syvene och sist om pengar och framgång för individen.

    Sen vill jag bara säga också att visst kan Freddy Worm Christiansen mycket om vargar, men är det inte vargar i fångenskap hans flesta teorier baseras på?

    Allt är inte svart eller vitt.

    Elhalsband och stackel är förbjudet i Sverige tack och lov, men inte i Danmark, rätta mig om jag har fel. De har också uttalat sig att de inte vill ha dit C.M p g a hans metoder… Danskarna har också förbjudit rasen Ovcharka på grunder av vad som KAN hända med en sådan hund i fel händer.

    Läste idag faktiskt om just elhalsband och SKK. Innehav av elhalsband är tydligen inte förbjudet och jordbruksverket kan bevilja dispens, men SKK försvarar dispensrätten och vill inte kräva ett lagstadgat totalförbud. SKK vet jag inte riktigt var de står…

    Rätta mig gärna om jag har fått fel information

  188. Angelo: Gumman? Visste inte att vi skulle kalla varandra för smeknamn! Ok Angie då, hör här.

    Jag har inte alls antytt att du har blivit slagen. Jag tror du läste mitt inlägg lite väl snabbt och läst meningar som inte funnits. Jag sa bara att jag själv är tacksam för att jag slapp det. Ibland om man vill uppfostra små människor så tänker jag "hade jag velat bli slagen?". Svaret är ganska självklart, nä jag hade inte velat det för det gör ONT. "Hade jag varit tacksam om mina föräldrar hittade andra sätt att uppfostra mig?" Japp det hade jag varit definitivt.

    "lite stryk hade nog behövts i vissa fall, både hemma och i skolorna!!!"
    Jag vet inte alls hur du får till detta som någon metaforisk liknelse? Jag tycker du är ganska rak med att barnen ska ha stryk. Jag tycker också att det är självklart att jag läser inlägg som de är, inte som metaforiska liknelser hela tiden, om inte den som skriver påpekar det.
    För övrigt, min mor jobbar faktiskt med svåra problembarn som har diagnoser eller föräldrar som är missbrukare/förbrytare etc. Det behövs inte "tuffa" tag, för henne räcker det med att vara konsekvent och tydlig. När de gör fel så lämnar hon dem och säger att de får tänka efter lite, då kommer de krypande och säger "förlåt" bara man väntar ut dem. Hon har ALDRIG lagt en hand på barnen och de avgudar henne! De tycker att hon är vänlig, bra och de vill inte göra henne besviken.
    Nu är det en annorlunda diskussion från hundar men ungefär detta förhållande vill jag ha med dem. Jag använder faktiskt likadana metoder som min mor, just förutom att jag skippar "resoneringen" som man gör med barn. Det funkar utmärkt för mig och de hundar jag tränat.

    Vilken utbildning du har, ja det spelar väl ingen roll? Ditt uttalande står ju för sig själv och du får skylla dig själv för att du skriver att du skulle puckla på barn/hundar och sedan låtsas du som att det är en uppenbar metafor.. huh..
    Precis som Annika blir jag förvånad över att du hyser dessa tankar och CM's tänk när ART är i princip positiv förstärkning i ett nötskal. Jag förstår inte hur du inte kan applicera detta på hundar också?

  189. De problembarn/ungdomar jag jobbade med var 13-18 åriga ungdomar som rånade, våldtog, misshandlade och gjorde alla möjliga kriminella handlingar. Dessa killar och tjejer behövde mycket kärlek och förståelse, men ibland så var man tvungen att sätta ner foten för att visa vem som bestämmer, annars fick man inte den respekt som behövdes för att dom skulle lyssna på det man lärde ut! Samma gäller "svåra" fall av hundar som protesterar genom aggressivitet och dominans.
    Jag måste tydligen förtydliga det jag skrev ang barn aga. Varför tror ni att Sverige har de sämsta skolorna i europa, i alla fall bland de sämsta! Jag har jobbat på flera skolor i Malmö och pratat med många lärare runt om i landet, och det ser likadant ut i stora delar av landet. Om du visste hur stor procent av dagen 9:e klass elever som knappt kan läsa, skriva och räkna så hade du inte trott mig! Varför är det så då? Ingen disciplin i skolorna eller något respekt för lärarna. "Håll käften hora", är en vanlig fras i Sveriges skolor från elev till lärare, bara så att du vet. I södra Europa där elever i samma ålder är minst 3-4 år före i matte och där ungdomar nästan verkar "lillgamla" på grund av hur bra dom pratar sitt modermål, finns det respekt för äldre över lag, och såklart för sina lärare. Säger du hora till en lärare, eller idiot, så kan det bli en lusing kan du tro, och sedan 2 till när föräldrarna får reda på det. Efter den korrigeringen så lär inte det hända igen, eller? Här får ungdomar och barn inga konsekvenser alls som biter, och det är därför detta landets ungdomar mer eller mindre är analfabeter, och kriminella i sinnet! En lavett eller smisk i stjärten har i alla fall gjort att mina föräldrars generation 60 år plus, är väluppfostrade och respekterar människor, och när dom gick i skolan så fanns det bara respekt för lärare. Dagens bortskämda och dåligt uppfostrade barn och ungdomar, och hundar har inte mycket till framtid stackare!!!! Läs tidningen, kolla nyheterna, och läs om skolor i Sverige, så ser ni konsekvenserna av "silkeshands uppfostran", och inga konsekvenser av felbeteende…!!!

  190. (226)"Jo, jag har läst båda dina länkar och visst är det en tolkningsfråga men jag tycker att det står tydligt på SBK´s hemsida att de inte varit med om att ta hit CM"

    Sara, meddelandet på SBK's hemsida kom upp med anledning av denna debatt.

    Angelo (230), kan det möjligen vara så att de barn och ungdomar som du tycker ska ha "lusing" är de barn och ungdomar som har fått känna på allra flest?

  191. Fel uppfostran av olika slag.., oftast har dom inte fått rätt konsekvenser för vad dom gjort innan, men det finns exempel på föräldrar som bara slår utan att tala med barnen också, absolut. Men lika ofta, så har dom fått göra som dom vill, främst i skolorna.., hemma kan det vara både för slappt eller för tufft, och ofta finns inga pappor närvarande, som förebild och ledare!

  192. Ingrid (231) Just den här debatten på den här sidan kom upp för att Eva B skrev felaktig information om SBK som SBK var tvungen att rätta till.

    Skrift är alltid svårt, det blir alltid feltolkningar. Nu har jag sagt mitt då jag tycker att inläggen har blivit personpåhopp istället för fakta, då menar jag inte dig Ingrid.

    Tack för mig, nu ska jag följa den intressanta utvecklingen på SVTs nya program om omplaceringshundar som jag hoppas att ni alla har hört talas om och skrivit på listan att den inte ska visas. Vansinne, och ifall CM kan skapa ramaskri på bloggar i Sverige, så borde detta som ska visas skapa ramaskri bland alla kunniga hundfolk, instruktörer, hundspykologer you name it och göras något åt!! Där kan det omöjligt handla om hundens bästa!!

  193. Men jisses Angelo, nu får du väl ge dig! Har du inte såpass mycket förstånd att du avhåller dig från att skriva sånt här? Även om det är din åsikt, så borde du begripa att andra människor reagerar..

    För egen del måste jag säga att jag är djupt förvånad över att de tillåtit dig att alls jobba i skolor..

  194. Sara, Eva hänvisade till att SBK fanns med bland Mydogs samarbetsparnets kring mässan där CM bjudits in. SBK gjorde ett avståndstagande och klargjorde att de inte var delaktiga i detta och talade om att de tidigare tagit avstånd från vissa av hans metoder.

    Jag kan faktiskt inte se något fel i Evas upplysning med det underlag som fanns den 27 december.

    Dessutom en uppfriskande debatt kring våra dressyrmetoder, korrigering, straff och belöning

  195. Jisses, och jag är förvånad över hur ointelligent du är som inte kan läsa mellan rader och och använda sunt förnuft när du tolkar en skrift, men sen har du ju gått i svensk skola så det kanske inte är så konstigt! Lägg ner och diskutera mig som person och försök lära dig något om hundar i stället.., vilket verkar vara kört ändå.., forsätt du ge ben,leksaker,kärlek,kärlek,kärlek och inga konsekvenser,regler eller disciplin till din hund om du vill….

  196. Haha Angelo, jag som på skämt tänkt skriva att jag hoppas verkligen inte du jobbar med barn/ungdomar efter ditt idiotinlägg förut! Undrar dessutom hur man beter sig när ens förebild använder våld och hot om våld? Kanske genom att senare själv använda just det? Men just det du använde ju inte våld du sätter ju bara ner foten….

  197. USA är nog sämst i världen när det gäller att ge hunden det den behöver för att vara balanserad, men jag börjar inse att vi inte är ligger så långt bakom, vissa av oss i alla fall, här i Sverige.
    För mycket daltande och förmänskligande av hunden.., där ligger 995 av problemet av våra obalanserade hundar, sen spelar det ingen roll hur beteendet hos hunden ser ut, alltid samma orsaker bakom, men som tur är så är det alltid samma medicin som krävs för rehabiliteringen! Wow så mycket jobb jag kommer att ha, bra kan tyckas, men stackars hundar…

  198. Angelo, du är nog inte ens medveten om vad du själv skriver. Det finns ingen orsak att läsa mellan raderna, det är väl ändå inte bibeln du skriver med Jesus oändliga parabler. När du tydligt skriver att barn borde få stryk så varför ska man tolka det annorlunda? Och varför är man ointelligent för att man inte gör det? För att du tycker det? Kan det inte bara vara så att du kommunicerar dåligt? Jag tycker att det vore lika logiskt som att läsa mellan raderna på ett kvitto från konsum…
    Du ju skriver rakt upp och ned att barn borde få stryk, en lusing, att andra länder är bättre för att barnen får det, dina föräldrar var bättre för att de fick det. Jag blir bara förfärad!! Det finns ingen vettig pedagog som skulle stå bakom dig med de tankarna.
    Vart någonstans du fått fram att dagens ungdomar är kriminella och analfabeter? Var finns denna statistik? Hur kommer det sig att jag känner en majoritet av uppfostrade och icke kriminella ungdomar än vad jag känner motsatsen? Tror du inte att din syn är enbart baserad på dina egna observationer? Eller har du träffat varje ungdom i landet, eller ens majoriteten?
    Vilka vågade kommentarer man kläcker ur sig här egentligen..

    För övrigt så tycker jag att du har ett väldligt onyanserat sätt att se på "mjuka metoder". Man ger konsekvenser men inte i form av positiv bestraffning som cesar millan gör. Det innebär inte att man inte har regler, disciplin eller att hundarna får göra som de vill. Jag tror att du hade lite mer insikt i metoderna än så och du ska verkligen inte uttala dig utan att ha läst på. För det kan jag säga, min vän, att du inte gjort.

  199. Det ska vara "Jag TRODDE att du hade lite mer insikt i metoderna än så och du ska verkligen inte uttala dig utan att ha läst på. För det kan jag säga, min vän, att du inte gjort."

    Så att du inte tror att jag är är en av dessa analfabetiska kriminella ungdomar du talar om.

  200. Om du inte ser att vi har ett sjukt stort problem med ungdoms kriminalitet, mycket på grund av ungdomsarbetslöshet,(Sverige högst i Europa), så måste du bo i en liten idyllisk håla någonstans i skogen. Kom till Malmö, eller åk till en stad med över 50 000 invånare, så ser du nog saken från ett annat perspektiv. Du stavar jätte bra, grattis, men jag undrar om du förstår vad du skriver! Eller så blundar du för sanningen, för det skulle jag hållit med dig om, den är skrämmande! Exakt samma sak gäller många hundägares kunskap i att kunna kommunicera med sina hundar. Det jag i grunden av allt skit, (som det verkar som att jag har skrivit enligt flera), vill få fram är att det daltas för mycket med hundar här i Sverige.., inte så överdrivet mycket som i USA där man klär upp hunden med märkes kläder, ordnar stora födelsedagar för hundarna, knappa promenader…om några överhuvudtaget, och en massa annat tjafs! Men vi här hemma gör också en hel del fel när det gäller anledningar för hund köp och tankar om hur man uppfyller en hunds liv och behov, både fysiskt och mentalt. Många köper sin hund på grund av dålig mental hälsa, och använder hunden som ett plåster på såret, efter att ha varit med om någon traumatisk eller en sorglig händelse. Många gånger är en hund ett verktyg för en hobby eller en tävlingsform, vilket inte är för hundens skuld, utan helt egoistiskt för människans skuld och nöje! Om man köper en hund, enligt mig, så ska man göra det för att man älskar hundar,och för hundens skuld. Man tar reda på vad en hund behöver för att den ska få ett balanserat inre och en fin relation med dig som hundägare.
    FYSISK/MENTAL UTMANING – Så hunden fysiskt och, (anpassat till ras och ålder), får tömma sig på energi så rastlöshet,oro,fixering,aggressivitet o.s.v, inte överförs till hunden. MENTAL STIMULANS, som spåra, kontroll lekar o.s.v, har samma effekt på hunden.
    REGLER – GRÄNSER – BEGRÄNSNINGAR.., är precis som det låter.., att få kontroll,respekt,kontakt och närhet med din hund på det mentala instinktiva planet! Och sist men inte minst, lika viktigt som de andra bitarna, och det som alla är bäst på att göra för att det är roligt,enkelt och det passar oss bra…, KÄRLEK o POSITIV FÖRSTÄRKNING. Gör man dessa bitar rätt med LUGN OCH SJÄLVFÖRTROENDE, OCH i den ordningen, så har man en balanserad hund, vilket skapar en balanserad människa vilket skapar —————————–> ETT BALANSERAT O HARMONISKT FÖRHÅLLANDE med en fantastisk varelse som blir din bäste vän. Eller så får man kanske en osäker,icke social,koppel dragande,mötes skällande,stirrig,aggressiv.., obalanserad hund. Hunden lider mer är människan! Om ni visste vilka suckar jag har hört komma ur hundar som jag ÄNTLIGEN, lyckas varva ner och lugna ner.., då hade ni förstått vad dom har gått igenom. Stackare!!!

  201. Aha, så att komma till rätta med kriminalitet hos ungdomar är att ge dem en hyvling, inte att stoppa arbetslösheten? Jag förstår inte det resonemangen? Straffa ungdomar som mår dåligt för att de faktiskt visar hur dåligt de mår?

    Du resonerar för mig ganska udda. Å ena sidan säger du precis vad jag håller med om, hundar får inte den fysisk och psykisk stimulans som krävs. Men å andra sidan säger du att om en hund är aggressiv ska man ge den en hyvling och vara mer bestämd.
    Hunden är summan av sin miljö och genetik. Om du straffar symtomen så är du orättvis mot hunden, för du ger den ingen chans att tala ut om hur dåligt den har det.

  202. Vi gör ett experiment med mjuka metoder med Angelo och ignorerar hans dåliga inlägg och beteende, och så berömmer vi dom bra sakerna han säger!

    Börjar således med att säga att jag håller med Angelo att hunden behöver motion och psykisk stimulans! Bra sagt!

  203. Ahhh tack, men din mjuka metod rehabiliterade inte bort vad jag tycker om att vi skämmer bort både ungdomar, kriminella och våra hundar;)
    Vill poängtera att jag inte slår, eller någonsin har slagit ett barn/ungdom eller en hund någonsin i mitt liv! Jag är absolut inte en våldsam person. Men det verkar som om det är mycket bättre hyfs på ungdomar och barn söder ut i vilket fall, ungdomar säger ni till äldre och lärare, och goddag och godkväll till personer runtomkring sig även om dom inte känner varandra. Respekt och uppfostran både i hemmet och i skolan, som garanterat inte kommer från samma över mjuka tänk som här hemma. Funkar det där borde det funka här.., eller vi ska hålla oss till att vara passiva och inte blanda oss varken i barnens beteende, eller hundens! Dom klarar sig bäst själva om "dom får räkna ut själv med tiden vad som är bra och dåligt".
    Det kan vara för sent om man väntar för länge mina vänner. Det är poängen från min sida!

  204. Jag tycker det är jättebra att du inte är en våldsam person som slår barn/ungdomar eller djur och hoppas att det kommer fortsätta så!

  205. "Jag gissar att inte en enda hundägare härinne som är oförstående till Cesars tänk, har god kontroll på sin hund som lös i olika situationer. Och jag tror också att hunden (om den inte är gammal och trött) drar i kopplet under den mesta tiden av promenaden när den inte går fot och tigger godis."

    Så skrev jag i inlägg 179, och det var nog lite provocerande. Jag vill bara förtydliga att jag inte menade "Om du inte hyssjar, kickar och rycker i ett stackel så kan du inte ha hunden lös". Det är några av Cesars metoder, men jag menade inte dem, utan just TÄNKET. Att det är viktigt att inte vara t ex arg när man tränar hunden. Att det är viktigt med regler och gränser. Att hunden måste få utlopp för sin energi. Och att vi ska berömma när hunden visar en lugn undergivenhet mot oss, främja den sinnesstämningen.

    Sedan är ju min personliga tro att det är omöjligt att låta en hund leva sitt liv som lös utan att använda positivt straff, dvs påföra något som får hunden att minska på det vi tycker är fel att göra. De hundar jag har sett som har tränats i princip "bara positivt" har varit kopplade, och har de fått vara lösa så har de inte varit så väldigt lydiga.

    Sedan, om man ska vara teknisk, så är det svårt att undvika positiva straff helt och hållet, för det betyder ju bara "något påförs som gör att ett felbeteende upphör och inte återkommer lika ofta". Alla sätt att avbryta hunden (även t ex en inkallning) som resulterar i att den inte gör X så ofta längre, är per definition ett positivt straff. Men jag håller med om att det inte är så Cesar jobbar direkt…

    Regler och gränser behövs, det är nog alla eniga om, och jag tror att många av "de bara positiva" faktiskt håller ovanligt hårt på regler och gränser. De har, vad jag förstår, inget "stopp där-du gör fel-ord", så de måste noga se till att hunden inte självbelönar sig. Även de vill uppnå en hög kontroll över hunden, men jobbar annorlunda.

    Sedan undrar jag om inte Cesar vänligt men bestämt skulle avböja att få sin lära förknippad med några av Angelos uttalanden?

  206. Allt jag kan som fungerar,har jag lärt mig av C.M, när det gäller hundpsykologi och tekniker i en rehabilitering.

  207. Nja jag är ganska säker på att inkallning inte alls räknas som positivt bestraffning eftersom definitionen av positivt bestraffning är ett negativt uppfattat stimuli som hunden inte vill uppleva igen och därför upphör med ett beteende. Hunden vill ju komma på inkallning, därför kan det inte ses som positiv bestraffning. Eftersom hela poängen av inkallningen är att hunden uppfattar det som att den ska få komma till dig och göra något roligt. Man talar då om "positive interrupter" dock vet jag inte om detta är ett rent beteendevetenskapligt förankrat ord.

    Så har jag förstått det i alla fall när jag diskuterat det med andra hundtränare. Men jag kan ju ha fel.

  208. Alla hundtränare, hundexperter, hundkännare och allt vad det heter, konkurrerar om att komma på nya benämningar, och tolkningar och undersökningar. Av studenter och "specialister", som kanske inte ens har hund.., och så lyssnar många blint på deras ord! Jag lyssnar och tror blint på en man som har levt med djur sedan har var barn, och intimt med hundar sedan 14. Helt insnöad på hundar, kallad hundpojken i Mexiko av sina vänner, retad. Sedan 15-20 år tillbaka har har levt med en hund flock som flockledare,, från morgon till natt. Mellan 25-30 hundar finns i flocken idag. Han har studerat, luktat, inandats hans livs passion alla dessa år. HUNDAR!! Dessutom har jag sett resultat från 1:a parkett ett 20-tal gånger. Jag jobbar som C.M i Malmö och väntar bara på att papperna ska bli klara sen öppnar jag eget:)

  209. Hej Gunilla (250), i filmen du länkar till så har man precis som du säger, verkligen blandat äpplen och päron… Detta är inte negativt straff, det är positivt straff. Dels säger han "bad behaviour!" i ett rätt skarpt tonläge, dels – precis som du påpekar – lyfter han upp valpen men dels pratar han också om "timeout". Det sistnämnda får vi inte se på filmen men jag utgår ifrån att det är att bli utestängd från flocken (husse) när han bär iväg valpen utom synhåll, och det är bland det värsta straff en hund kan få…

    I båda dina beskrivningar av positivt straff (246 och 250) så förklarar du det med att man "påför hunden något". Du glömde ordet "obehag". Man påför alltså hunden ett obehag av något slag.

    Man behöver inte alls ta till positivt straff för att få hunden att "lyda", att komma in till ägaren vid möten eller jaga vilt o dyl. Rekommenderar alla som tror det att gå en "skvallerkurs" för Eva Bodfäldt! Funkar kanon! Dessutom behöver man inte själv vara aktiv och hålla koll framåt för att hinna nej:a hunden eller kalla in, hunden sköter det själv!

  210. Om du tycker att vi inte vet hur hunden uppfattar stimulit så kan du heller inte säga att valpen i videon uppfattar det obehagligt. Hur hunden uppfattar stimulit kan vi veta genom kroppspråk och ev. hormonnivåer. Detta är dock begränsat till våran nuvarande kunskap om etologi och biologi men av samma orsaker så är i princip all vetenskap begränsat idag. Eller har jag missuppfattat dig?

    Ett negativt stimuli är inte en negativ bestraffning. Ett negativt stimuli är något som anses dåligt/obehagligt av hunden. Definitionen av negativ och positiv bestraffning är att göra saker obehagligt för hunden respektive ta bort något bra, precis som Annika säger.

    Jag hittade i alla fall det jag funderade på, jag skulle definera inkallningen som:
    "Premack principle is a special case of reinforcement […] which states that a highly preferred activity can be used effectively as a reinforcer for a less preferred activity." När du gör en inkallning så väljer hunden att lyssna för att den kommer att få godis, den genomgår en mindre motiverad aktivitet för att få äta godiset, en mer motiverad aktivitet.

    Att den där människan på videon tror en sak, tja det lägger inte in något i debatten för min del mer än att både du och jag är medvetna om att han gör fel.

  211. En sak jag inte fattar är att det ska vara sååå himla rörigt, svårt osv att träna hund!
    Sunt förnuft kommer man långt med!
    Alla tränar på sitt sätt, och jag anser att så länge man inte skadar eller får hunden att mår dåligt så får de väl träna på sitt sätt! jag vet folk som är väldigt imponerade av Ceasar som inte gör illa sina hundar! jag har sett folk som inte använder sej av ceasar som gör illa sina hundar! Så det spelar ingen roll hur man tränar, bara man inte skadar eller gör illa, fysiskt eller psykiskt!
    Alla dessa vackra ord… Herre gud!
    Hälften av alla hundägare som går kurs fattar inte ens alla de här fina termerna!

    Hitta DITT sätt att träna, och sen tillför sunt förnuft och att man inte ska göra illa sin hund! Då har man kommit rätt långt!

    Själv plockar jag från många olika tränare som jag anser är bra!

  212. Annika och Dijana, efter vad jag har lärt mig så behöver inte ett positivt straff vara obehagligt "i sig självt". Det är elevens uppfattning som styr.

    Om belöningen för ett utfört arbete är sämre än den man var van vid/förväntade sig, så tenderar prestationen att sjunka efter det. Individen blir besviken, på normal svenska.

    På samma sätt kan det vara en förstärkning, "belöning" för en kampglad hund att bli bortknuffad varje gång den hoppar på en person.

    Skvallerträning är säkert oftast bra, jag använder det själv. Men jag har också Nej till hands. Även en skvallertränad hund KAN jaga. (Hur effektivt det är med skvallerträning respektive Nej beror förstås på hur man har tränat, hur noga, hur mycket osv)

  213. Gunilla, intressant diskussion! Ang det första stycket i ditt inlägg nr 254:

    Helt riktigt! Det är elevens uppfattning som styr om en sak är obehaglig eller positivt förstärkande. Det är därför vi måste ta hänsyn till individen, hur den uppfattar saken! Ser man t ex till weimaranervalpen i filmen så har den massor av icke-konfrontativa signaler (s k undergivenhet) som den sedan använder sig av för att inte reta upp den högljudda mannen. (Tror han att valpen är döv, förresten?) Personligen så tycker jag inte om den utstrålningen hos en hund om den går till överdrift, men det kan ju vara en smaksak.

    Ditt stycke 2 i samma inlägg: Helt riktigt! Därför ska man aldrig lura en hund på vilken belöning den förväntar sig efter en belöningssignal. Förespegla t ex inte hunden att det kommer att bli rolig lek med en kamptrasa när du i själva verket tänker ge en torr frolic… Även här ett bra tips av Eva B, att ha olika signaler inför olika typer av belöningar, då vet hunden vad den kan förvänta sig, t ex "Bus!" vid lek och "Varsågod" till godis.

    Ditt stycke 3: Självklart! För mina hundar är bästa sättet att få igång dem att leka, genom att knuffa bort dem!

    Ditt stycke 4: Alldeles riktigt – all träning beror på hur pass noga, konsekvent och effektivt man tränat. Mina hundar vet också vad "nej" betyder. Jag kan inte se att det finns något motsatsförhållande till att hundarna vet vad "nej" betyder resp att träna med positiv förstärkning.

  214. Då är vi jätteöverens, Annika! 😀

    Jag har bara läst att Eva har döpt olika belöningar, men vet inte hur det går till i praktiken. Man kan väl inte säga "Nästa förstärkning kommer att bli bus" och sedan säger man "Sitt!" och sedan busar man?

    Om hunden tänker på godis och man säger "Bus!" och sedan försöker busa med hunden… då blir det väl fel i alla fall?

    Förklara gärna.

  215. Jag vill kommentera påståendet att man inte skulle kunna ha lösa hundar om man inte använder straff!!!???

    Hur tänker du då, för att hunden (när den är lös) ska välja husse/matte istället för hundar, vilt, etc så gäller det ju att husse/matte är roligare än det andra som lockar! Något annat är bara nonsens (fungerar säkert dock på "förarveka" raser, missupffatta mig rätt där) men inte på en vanlig, nyfiken och social hund.

    Själv har jag en Borderterrier från rena jaktlinjer, men jag vill inte jaga, köpte henne bara för att jag vill ha ett driv i hunden och inte bara en soffpotatis (och det fick jag =)) )

    Henne har jag fått viltren genom att tokbelöna när hon har tänkt jaga/spåra.

    Förklaring: När hon var bara lilla valpen så gick vi mycket i skogen för att få mycket spår, så fort hon började spåra eller springa åt nåt annat håll än mitt så belönade jag som en galning (med rösten på avstånd och när hon kom för att kolla varför jag blev så glad så blev det kel och godbit) samma sak vid direktretning, alltså när hon såg ett djur, även om hon började tulta iväg (bordervalpar springer inte särskilt fort) i samband med markeringsträning har denna sorts träning lett till en tydlig markering så fort hon känner doft/ser vilt/hundar… BARA POSITIV TRÄNING!

    Jag la också hela första 2-3 dagarna hemma på att pränta in hennes namn, genom att säga namnet och ge godis direkt (inte kolla av…) upprepa 10×10 ggr per dag, valpens namn är alltid= godis, denna träning har lett till att hon alltid vänder på en femöring vid inkallning, oavsett retning. BARA POSITIV TRÄNING!

    När jag däremot tränar lydna/tricks/specialsök/agility etc så har jag ett felkommando, ungefär som man säger bra när dom gör rätt så säger jag fel när dom gör fel, helt neutralt men ett sätt för hunden att snabbt veta att det den gör är felaktigt beteende så att vi kan gå vidare. Ex: Jag tränar lydnad och säger stanna, hunden börjar gå, då säger jag fel och börjar om… Jag kallar in hunden men den sätter sig snett, jag säger fel och automatiskt (självklart betingat) så tar hon ett nytt varv runt mig, sätter sig rätt och får sitt bra. BARA POSITIV TRÄNING!

    /Bea

  216. Jag förstår inte riktigt resonemanget? Vilken elev menar du? Jag och du som elev eller hunden/barnet/förökspersonen?
    Är lite trög just nu känner jag

    Du har helt rätt i att en hund inte behöver ta en knuff som positiv bestraffning, det är ju ändå reaktionen på hunden som talar om det var obehagligt eller inte i.e. om det var positiv bestraffning eller inte och till följd ska beteendet upphöra/minska. Det är inte alltid våra intentioner stämmer överrens med hundens upplevelse, den kan då istället (som du säger) ta det som positiv förstärkning.
    Precis som att valpen på filmen uppfattar behandlingen som något mycket negativt, han "skäller" på den, tar i den och placerar den på ett annat ställe. Något som i teorin hade kunnat varit negativ bestraffning (borttagandet av flocken) blev i verkliga fallet positiv bestraffning i. o. m. hundens uppfattning av det hela, ex. att den inte tyckte om att bli upplyft, hur den uppfattade personens röst.
    Meningen med negativ bestraffning är inte att hunden ska bli låg och därför sluta utan att hunden ska inse att beteendet den utför inte ger den det den önskar.
    När man definerar dessa olika typer av bestraffningar och förstärkande så är egentligen resultatet och hundens uppfattning som avgör huruvida det var si eller så. Genom att ex. ge en hoppande hund uppmärksamhet genom att bli arg så kan man istället råka använda positiv förstärkning, trots att det inte alls var meningen. Förstår du hur jag tänker?

  217. Håller helt med Beatrice och Dijana i inlägg 257 och 258. Men ska besvara Gunilla på frågan i 256:

    Så här har jag uppfattat det: Vi tar ett enkelt moment som t ex "sitt". Hunden vet inte i förväg vilken belöning den ska få. Men efter kommandot "sitt" och den satt sig, så säger jag ett friord som ska signalera att det är fritt fram att gå upp från sittandet för att få belöningen.

    Om jag då säger friordet "bus" så innebär det att hunden kommer till mig för att leka kamplek, jaktlek eller "knufflek".

    Säger jag "varsågod" så kan det innebära att hunden får springa till en externt utställd matskål med godis i.

    Säger jag "duuktig hund" så vet hunden att det är kel-tajm hos matte.

    Hunden vet alltså inte i förväg vilken belöning som kommer. Oavsett om den kan tänkas "tänka på" något abstrakt så finns det inga frågetecken om vilken belöning som kommer att presenteras i och med att man talar om det med ordet. Man kan också kolla att hunden förstår belönings-friorden genom att ha både en matskål framställd och t ex en boll liggande på planen.

    Nu kanske någon opponerar sig och tycker att "min hund gillar bara godis" och därmed är kamptrasan ingen belöning. – Men då gäller det att lära hunden att alla belöningar är lika mycket värda. Detta går också, men tar lite mycket utrymme att beskriva här.

    Ibland kanske man vill bekräfta att hunden gör rätt, men man vill inte att den t ex går upp från sitt sittande. Då kan man bekräfta med ett lugnt och varmt "braa" som då betyder att "du gör rätt, fortsätt så". På det viset har hunden fortfarande förhoppning om att belöningssignalen kan komma lite senare.

  218. Annika, det låter likt hur jag kör på mina kurser. Jag skiljer på Duktig, Braaa (kallar det för "stödberöm") och Varsågod.

    I systemet du beskriver ovan, står Varsågod för allt godisgivande, även det som ägaren ger hunden ur fickan?

    Bea, det låter onekligen som om du har god löslydnad med bara positiva metoder – grattis! Ditt inlägg fick mig att tänka efter. Det du beskriver är ett mer raffinerat sätt att stoppa felbeteenden.

    Jag har dock alltid tyckt att det inte är ett ärligt sätt. T ex om hunden hoppar vilt på ett barn, då känns det naturligt för mig att först undertrycka hoppandet med t ex Nej, i rätt sekund. Sedan gör vi om, och nu är chansen stor att hunden nu dels är mer försiktig, dels hälsar på annat sätt, som den väljer själv. Och det belönas så klart. T ex vända rumpan till, stå stilla, stå och vifta med hela kroppen, sitta, trycka sidan mot, slicka handen…

    Med Nej slipper jag bestämma exakt vad hunden ska göra i stället.

    Visst kunde man ropa hundens namn i stället och belöna, men då finns risken att jag belönar början till ett felbeteende. Om hunden vill jaga katten, vill jag då belöna att den står och stirrar/lurpassar på den, genom en glad inkallning? Nej, jag vill ha ett ord som betyder "Fokusera INTE på det där, undvik det". Och se hunden "göra rätt", dvs visa ett undvikande beteende.

    Om din hund ska låta bli en sak som ligger framme, kallar du då på den varje gång den visar intresse? Eller säger att den ska ligga någonstans? Eller du kanske aldrig låter frestande saker ligga framme.

    I vardagen har du alltså inget fel-ord, utan bryter med inlärda kommandon och moment, men vid hundsporter har du fel-ord. Jag undrar varför. Kan hundar lära sig vad som är fel eller inte? Du kunde väl avbryta med hennes namn där också? Jag skippade faktiskt felmarkör med min hund i tävlingslydnaden efter ett tag, för att hon skulle orka hela vägen till elit. Jag ignorerade felen, log och gjorde om.

    Jag vill alltså kunna dämpa en hund i vardagen vid behov, men inte vid tävling.

    Men jag tackar så mycket för att du beskrev utförligt hur du tränar, det var väldigt intressant att läsa, och också inspirerande.

    Ifall du bor i Stockholmsområdet så bjuder jag dig till mig i Upplands Väsby. Vi kunde gå ut med ett gäng lösa hundar i härliga strövområden och du visar hur du gör. Dijana och Annika är också välkomna!

    Det är väl tur att det finns träningsmetoder för alla smaker. För hur vetenskaplig metoden än är, så måste människan förstå och trivas med metoden också.

  219. Gunilla: det hänger jag gärna på med eftersom jag bor i Knivsta! det kniviga är bara att hitta tid när man har valp, häst och examensarbete framför sig.

  220. Hej Gunilla (260),

    Tack, jag kommer gärna, bor i Vallentuna så det är inte långt ifrån. Du och jag "känner" egentligen varandra då vi för många år sedan träffades emellanåt på Väsby BK. Nyligen har vi också träffats, kanske var det på AdventureDog?

    Som sagt, så har jag ett "nej" på mina hundar också även om jag inte använder det vid möten av t ex människor och hundekipage. Det nej:et betyder "stoppa upp med allt du gör just nu och ta kontakt med mig för vidare info". Håller helt med dig om att man behöver ha ett "nej" också. Jag kanske t ex tappar en matbit från diskbänken. Säkerligen finns det hundar som inte tar något ätbart alls om de inte får ett "varsågod" först, men här skulle jag t ex använda ett "nej" i vanlig samtalston – vilket räcker för mina hundar.

    Ang "varsågod" som belöningsfriord så funkar det med godis från fickan också, likaväl som vid en extern belöning.

  221. Delar man upp inläggen så är dom väl snart uppe i 300 st…?

    Tänkte på det där med felsignal (Beatrice/257) i neutral ton. Jag går t o m så långt att jag med lite GLAD inlevelse säger typ "hoppsan, vad fel det blev", bryter min position och kanske bollar med belöningen lite retsamt inför hunden och stoppar sedan ner den i fickan. Hunden brukar då förstå att den faktiskt får anstränga sig lite mer för att ta reda på hur den ska få sin belöning. För mig känns det som att hunden kan bli låg (och tappa tempo) om man använder ett neutralt felord, men det är som jag upplever det. Beror säkert på vad man har för hundindivid också.

  222. Annika, du ser mina telefonnummer och min mejl på min hemsida, så ta kontakt! Men vänta tills efter helgen, då har jag mer tid. Förhoppningsvis känner jag igen dig…

  223. @160

    Är inte det definitionen av inkallningen???
    Att kunna bryta felbeteenden och få hunden att komma till husse/matte istället. Vad Jag ville visa är att man, mha positiva metoder kan få en lydig hund. Och oftast mycket snabbare och lättare än om man använder negativa metoder!
    Sen att man får underbar relation till sin lyckliga hund, ja det ser Jag som den största fördelen!!!

    /Bea

  224. Annika!

    Har en liten fundering till dig angående hundträning för jag tror att du har en aning om det. Har du lust att hjälpa mig så maila gärna till Belethien@hotmail.com
    jag vore väldigt tacksam om du vill, annars får du ignorera mig

  225. "Titta också gärna på den här filmen och säg vad du tycker!"

    Säg inte att detta var för "hård" träning med! Hans "sit" var inte alls strängt, lyssna på tonen, melodin i ordet. Bara tydligt enligt mig och med en uppåtgående melodi i "sit", vilket inte alls tolkas som hotfullt. Jag jobbar inte som han gör alls, men tycker det ser ut som att han får det resultat han söker, och valpen verkar inte ha något emot denna övning. Om ni tycker detta är "elak" träning, så förstår jag om era hundar inte bryr sig om vad ni tycker eller gör!

  226. Angelo (268): Bara för att du inte fått något gensvar på ditt senaste inlägg, så betyder det inte "ha, där fick dom minsann så dom teg, och dom tog tydligen åt sig också". Det visar bara att uppfattningen nog allmänt är att innehållet var alltför "udda" och tillämpningen av negativt straff är på gång – ifall det inte framgår…

  227. Det är lugnt:) Jag fick skrivet vad jag ville, och ni får skriva vad ni vill. Rolig och intressant diskussion allesamman:)

  228. Gunilla, när jag går in på din sida och ser att du är utbildad på Hundens Hus blir jag lite förvånad att du kan anse att Cesar är en bra förebild! Med tanke på hur mycket han läser av hundar fel gällande dominans (tänker framför allt på försvar av mat/saker, hantering), hur tokiga råd han kommer med som förstör för många som testar hemma, hans symtombehandling och oetiska utrustning (även om det är få gånger så förekommer det ändå och det räcker tycker jag) så är det inte en person som jag på något sätt alls vill säga något positivt om även om han har en del bra synpunkter (alla har väl något bra att ta av). Det finns ju andra att referera till när det gäller sitt kroppsspåk och en säker attitiyd. Hundens hus talade ganska ordentligt mot hans program och jämförde honom med att vara på koncentrationsläger, och han användes ofta som exempel på hur man INTE ska göra. Hur går det ihop om du inte delar deras syn på problemhundsträning?

  229. Kära Nyfiken. Var står Hundens hus? Utbildningen till problemhundskonsult var mycket bra, men när jag gick där fick jag också se några riktigt tråkiga aversiva metoder. Mer säger jag inte.

    En av flera saker jag beundrar hos Cesar är att han är väldigt bra på att läsa hundar och svara dem på rätt sätt – utan godis och utan kommandon. Han jobbar med relationer och sinnesstämningar – både mellan hundar och mellan hundar och människor. Jag anser att han är jäkligt skicklig på hund, och den som inte ser det kan jag bara beklaga. Däremot det här med beteenden är han inte så bra på.

    För att vara komplett som hundtränare ska man ha kännedom om, och förstå, alla slags metoder. Man ska till exempel kunna påverka en hund, och få den att följa, även utan godis/boll. Alla metoder har sina fördelar – och sina tillkortakommanden.

    Även om jag vore nyutexaminerad från Hundens Hus så behåller jag rätten att träna som jag själv vill och lita till mitt eget omdöme.

    Jag minns inte att Cilla på ADC jämförde Cesar med koncentrationsläger.

    Det får stå för henne. Men jag tror att de nio miljoner judar som dog i Hitlers koncentrationsläger på 40-talet gärna hellre skulle velat vara ett rehabiliteringsprojekt i Cesars flock.

    Däremot minns jag att hon talade om Nej som brytkommando och om allt som kan gå fel när tv-tittare kopierar tv-tränarnas metoder. Och då är det minst lika farligt att titta på våldsamma Barbro Börjessons metoder. Rejäla koppelryck och skrik och kastade saker – men utan varningslapp och tydligen godkänt i lag, alltså fritt fram för tv-tittarna att prova på!

    Kära Nyfiken, akta dig för att se i svart-vitt och ansluta dig till den enda rätta läran. Var just nyfiken – nyfiken på alla metoder, analysera, jämför, titta på hunden, försök förstå vad som händer. Kanske den ena metoden är rätt för ett visst tillfälle/hund, och en annan metod rätt för ett annat tillfälle/hund. Annars begränsar du dig i din utveckling. Det gäller alla som tränar hundar, anser jag.

  230. Jag fattar inte att folk gnyr om att det är så hemskt att kastrera sina hundar! På hästar har vi gjort det hur länge som helst och där är det ingen som gnäller, snarare pratar man om att det är bättre för djuren. Jag har en kastrerad han-hund OCH NU SKA NI FÅ HÖRA!!!! Han mår bra!!!! Inget hände under kastrationen och han är fortfarande samma glada pigga hund som innan! Det enda som har förändrats är att han inte längre rymmer till grannens tik var och varannan dag, vilket innebär att han kan få vara ute i trädgården precis hur mycket han vill!!! Han har även nu mycket lättare att hålla vikten, vilket var ett stort problem innan då han fick massor av mat, men ändå var mager. Ska man inte ha sin hund till avel tycker jag det är lika självklart att man kastrerar den som att man kastrerar sin katt, jag skulle vilja höra er förklara vad som är skilladen på att kastrera sin hund jämfört med att kastrera sin katt eller häst.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Vill du få vårt nyhetsbrev?

Du får ett mail där du godkänner prenumerationen.
Titta i skräpkorgen om du inte ser mailet.

villkor för anmälan och köp

genom att klicka i rutan när du checkar ut - godkänner du dessa villkor.

Kallelse till utbildning “på plats”

I samband med betalningen får du ett kvitto. Cirka tio dagar innan påbörjad kurs skickar vi information om vad du behöver ta med dig. OBS! Om du inte erhållit
information titta då först i din skräpkorg innan du kontaktar oss på kurser@evabodfaldt.com

Kallelse till Utbildning “när du vill”

Vi skickar inte ut en kallelse till kurser i kategorin “när du vill”. Kursen blir tillgänglig direkt efter att du köpt den och du kan gå in när du vill under de dagar kursen är tillgänglig.

AVBOKNING OCH ÅTERBETALNING

Avbokning ska ske skriftligt.

  • Återbetalning minus en administrativ avgift om 300 kr (kurser) sker senast 14 dagar före kursstart.
  • Vid förhinder senare än 14 dagar före kursstart måste du själv sälja platsen vidare till annan person i de fall då vi inte redan har en reservlista.
  • Vid sjukdom eller olycksfall ber vi dig kontakta din bank angående din avbeställningsförsäkring (vid kortbetalning).

ÖVRIGA VILLKOR

  • Enligt lagen om tillsyn över hundar och katter (Lag 2007:1150) har en hundägare alltid strikt ansvar för sin hund
  • Vill du ta bilder? Kontrollera först med övriga deltagare att de vill vill vara med på bild.
  • Filmning av lärare är inte tillåten.

Utskick

Du får INTE påminnelser eller annat såsom till exempel nyhetsbrev automatiskt, utan att aktivt själv kryssa i att du vill ha det när du checkar ut.

BETALNING

Vi accepterar kortbetalning och Swish via bokningssystemet.

Integritetspolicy

VI EFTERSTRÄVAR EN HÖG NIVÅ AV DATASKYDD

Vid samarbete med partners (kommunikatörer, designers, kreatörer och liknande) råder sekretess gällande all kunddata. Datan får bara användas inom Eva Bodfäldt Education AB. Detta oavsett om det gäller:

  1. Anonymiserad data – uppgifter som inte längre kan identifiera en fysisk person (går utanför GDPR)
  2. Pseudonymiserade data – information som enbart kan kopplas till en identifierbar fysisk person med hjälp av kompletterande uppgifter (omfattas delvis av GDPR:s krav).
  3. Personuppgifter – upplysningar som avser en identifierad eller identifierbar fysisk person (omfattas i sin helhet av GDPR:s krav).

    Personuppgifter handlar således om all slags information som direkt eller indirekt kan knytas till en (fysisk) person som är i livet. Det kan röra sig om namn, adress, bilregistreringsnummer, personnummer men även foton och ljudinspelningar. Läs mer här om personuppgifter.

 

VI SAMLAR IN PERSONUPPGIFTER FÖR ATT KUNNA: