Denna vargavinter gör att aktiveringsmöjligheterna blir begränsade. En aktivering som Zakk uppskattar är att springa runt föremål. Träd, hus, snöhögar. Helt enkelt allting som går att runda.

Vi har naturligtvis börjat på ett kort avstånd. Enklast är att börja med en hjälp. Lägg kopplet runt trädet. Locka med en godbit snett framför hundens nos. Locka vänligt men låt det ändå bli en problemlösning där din hund aktivt måste gå runt trädet för att få godbiten/leksaken. I princip ska du kunna sätta godbiten framför nosen på din hund  och säga "gå runt". När din hund förstår kommandot ökar du undan för undan avståndet. Variera belöningen, låt hunden springa runt fler saker osv.

Det är en rolig aktivering, speciellt på längre avstånd och som nu i djupsnö. Ibland sätter jag en apport i munnen på Zakk, trä, metall, eller tungapport innan jag skickar honom runt någonting. Ren tempoträning mao . Dessutom vet Zakk inte hur många varv han ska springa innan belöning eller en annan uppgift.

 

5 svar

  1. I den här kylan är det kanske metallapporten man ska använda för att träna "håll kvar"… eller kanske inte? :rolleyes

  2. Eva, du har nu bloggat om ett ämne som verkligen berör många! Många kommentarer och många frågor som nu hänger i luften. Tror det är dax för dig att bemöta det…..

  3. Ja vart tog det blogginlägget vägen…. jag läste det inlägget här för ca 22 timmar sen

    Andra kuliga grejer att göra med sin hund är att kasta ut en eller flera godisar i den djupa snön eller leksaker för den delen, och be dom leta/dyka i snön

  4. Nora har tränat oss att kasta en matkula till henne när hon klättrar upp på något (sten, träd etc) under promenaden – hon ska också fånga den i luften. Mycket gympa blir det faktiskt

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.