Jens Karlsson och Tobias Gustavsson är verksamma vid Grimsö Forskningsstation där de arbetar med inventering av våra rovdjur, angrepp på tamboskap förorsakade av rovdjur och spårning av rovdjur med specialtränade hundar.
Ett sidoprojekt finansierat av SLU är ett projekt om arbetande hundar som innefattar grundforskning och tillämpad forskning relaterad till utveckling och utvärdering av arbetande hundar och träningsmetoder.
Bland annat ska de studera hur hundar riktningsbestämmer spår. Alla som sysslat med spår vet att det förekommer att hunden väljer att följa ett spår bakåt istället för framåt men varför vet vi inte.
De ska även studera om ett valptest kan förutsäga hundens egenskaper som vuxen. Någonting som hittills visat sig extremt svårt att förutse.
ID-spårning av varg där hundar ska lära sig att individbestämma avföring från en varg. Idag kostar en individuell test 10.000 kronor. En tränad hund innebär ett mycket billigare alternativ till den konventionella testen.
Utbildningen av ID-hundar har tidigare gjorts på amurtigrar i Ryssland.
Jens och Tobias återkom ofta till sk. kvalitetssäkringar vilket innebär certifieringsprov för att lita på att deras hundar verkligen fungerar i skarpa lägen. Det innebär för Jens och Tobias del att konstruera tester och prövningsordningar.
Jens ställde en fråga till publiken: – Vad kännetecknar en bra träningsmetod?
Effektiv, enkel, trevlig, att hunden förstår, billig, flexibel och snygg var några förslag från engagerade åhörare.
Jens ställde även frågan om vilka träningsmetoder det finns. Det finns fortfarande en hel del missförstånd om definitionen av vissa begrepp, däribland operant betingning, där fortfarande en del hundägare likställer det med positiv förstärkning istället för konsekvenser av sitt handlande. Det innefattar sålunda både negativ och positiv förstärkning.
En vanlig uppfattning bland hundägare är att det är naturligt att skilja mellan uppfostran och momentinlärning. Tobias kommentar var att; – Skillnaden existerar bara i våra huvuden!
Hundar lär sig inte på ett annorlunda sätt för att det är en vardagssituation. Ovillkorligheten som vissa hävdar är nödvändig är ju lika viktig när vi lär in moment.
Begreppet dominans är ett begrepp som innefattar oerhört många tolkningar. En vanlig kommentar är att; – min hund är så dominant!
Det finns inga starka belägg för att dominans är en stabil egenskap, utan snarare en beskrivning mellan två parter, och att det byggs upp under tid.
Dominans är inte;
· Lika med aggressivitet utan snarare ett tecken motsatsen
· Inte samma sak som ledarskap – och inte liktydigt med att kontrollera en annan individs beteende.
· Dominansförhållanden kan inte beskrivas vid ett första möte.
Dominans i hundträning innebär att hindra någon – men inte att lära eller uppfostra lära hunden någonting.
Det ger en snabb effekt, vilket är påtagligt när vi ser de tv-program som visas. Hundtränaren tar över hunden, dominerar den med ett snabbt resultat som följd. Vad händer när personen inte är där? Vad har hunden lärt sig?
Dominans bygger på att personen finns i närheten. Med andra ord: Finns inte personen där så är det fritt fram för hunden att agera.
Fortsättning följer imorgon.
Titta på >> FEM I TOLV, Jens Karlsson (om vargar och rädslor)
5 svar
Tack för igår, det var intressant och kul!
Märta
vàntar ivrigt pà morgondagens fortsàttning
Ruskigt intressant, grämer mig så att jag missade föreläsningen.Tina
Åh tack för rapporten!
Verkade vääääldigt intressant ☺
Hälsningar Annelie & Kevin
PS. Såg Carina med sin lugg oxå, så söt! Hälsa så mycket ;o)
Hej!
Å vad bra föredraget var!! Jag hade egentligen behövt gå tidigare men jag kunde inte slita mig. Oerhört intressant. Får vi en uppföljare?
maria med flatgänget