Skvallerträning är en träning som underlättar vardagen väsentligt, oavsett om det gäller att lära hunden att skvallra i koppel, lina eller lös.
Jag stöter ibland på en del missuppfattningar om vilket beteende som ska förstärkas och hur man bäst belönar.

Det är inte meningen att det är kopplet som är signalen för att hunden ska vända och ta kontakt. Om hunden går ut i kopplets längd för att sedan vända tillbaka kommer beteendekedjan: att gå längst ut i kopplet, vända tillbaka och bli förstärkt! Det vill du troligen INTE!

Kriteriet för belöning är att hunden tittar till alternativt lystrar till ljudet för att snabbt vända och söka kontakt med ägaren, alternativt stoppar upp. Båda dessa beteenden kan belönas. Däremot kan aldrig hunden som rör sig mot ljudet alternativt personen, hunden, haren belönas. Risken är att du lär in en felaktig beteendekedja.
När det gäller belöningen är det många som står stilla vid belöningstillfället. Det är tyvärr någonting som jag själv lärde ut till en början. Problemet är att hunden efter en tids träning kommer att se ut som den tittar på en tennismatch med huvudet ständigt i rörelse mellan dig och objektet.

Rör dig från hunden i belöningen under tiden du belönar honom/henne, alternativt släng ut godis på marken som hunden får leta efter.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.