Efter en dags kursande är det skönt med ett bad, tycker Zakk

Nä, ingen MH utan bara en vanlig regnskur.

Jag har just avslutat en tre dagarskurs i tävlingsträning. Två labbar, en schäfer, en schipperke, en tollare och en storpudel. Det är alltid kul med blandade raser. Som vanligt utgick jag från  mitt belöningssystem som jag tidigare bloggat om.

Ett moment som en del tävlande sliter med är ljudgivning. “Jag har försökt allt”!
Helenas labbe är en av “di tyste”, eller rättare sagt….han var en av “di tyste”. Helena har nämligen fått honom att skälla.
Vi började med att binda upp Ture i ett träd. Jag la mig på knä och med huvudet nedböjt mot marken. Sedan vidrörde jag med yttersta fingertopparna en tennisboll, ungefär på samma sätt som när en katt upprepade gånger nuddar en mus. Smack! – Rör den på sig??? Någon gång kanske den får fart……
Kriteriet för att jag sprätter iväg bollen till hunden är när hunden visar aktivitet mot bollen. Det spelar ingen roll hur, bara han/hon försöker att komma åt bollen. Jag sprätter iväg bollen till hunden för en stunds tuggande.
Många försöker felaktigt spela upp hunden genom sin egen aktivitet, men med svårskallade hundar leder det ofta till en hoppande hund eller i värsta fall, en hund som blir alltmer passiv.

Jag repeterar övningen på nytt men progressen ligger i att jag likt katten försiktigt petar/rör en aning vid bollen, som för att se OM den ska sprätta iväg.
Det är som en flyttad schackpjäs, stanna upp i rörelsen, vad är hundens drag ???? Kanske rycker han/hon till lite hårdare i halsbandet? Belöna med at sprätta iväg bollen till honom/henne.
Repetera inte övningen fler än tre gånger. Låt pausen göra sitt, inför nästa träningstillfälle.
I Helenas fall räckte det med mina tre förstärkningar för att hon sedan under lunchen fick fram det efterlängtade skallet när hon på nytt band upp Ture och repeterade övningen.

3 svar

  1. Å va smart, tänk om man hade ett uns av ditt tänk i huvudet 🙂
    Ha en fortsatt skön sommar!
    / Annelie & Nova

  2. Å hur får man bort skallet sen? Lärde tysta Isa att skälla, men så fort hon ser bollen nu börjar hon skälla, suck.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.