Apportering och följsamhet

Hundar bär på föremål – när de själva vill. Stora och små saker som vi gärna vill att de ska ta, men de bär även på saker vi absolut inte vill att de ska släpa omkring på. Ju viktigare föremålen är för oss människor, desto större är risken för att det kommer uppstår konflikter mellan oss och hunden.

Kanske är det största problemet, just det faktum att vi har svårt att tänka oss att dela upp momentet. Vi SKA ha föremålet i vår hand, oavsett om vi behöver hoppa,skutta eller springa åt andra hållet. Risken för att hunden uppfattar apporteringen som en lek eller som en dominanshandling är därför relativt stor.

1. Kräv inte att hunden behöver lämna apporten i din hand om du har problem med en hund inte vill komma fram till dig. Vänta istället med signalen “loss” tills du förstärkt och belönat att hunden vill följa och titta på dig: med föremålet i munnen.
Omedelbart din hund närmar sig dig med föremålet i munnen belönar du med signalen “varsågod” och slänger iväg en godbit bakom eller vid sidan om dig själv. I den stunden avbryter du hundens bärande och han/hon kommer att släppa föremålet för att istället äta upp godbiten. Om din hund har ett starkt föremålsintresse kommer han/hon snabbt ta upp föremålet på nytt och du kan upprepa samma kriterium: att röra sig mot dig med föremålet i munnen.
Backa eller rör dig lugnt från din hund, utan kommandon. Ha is i magen och belöna BARA när din hund rör sig mot dig. Rör då och då din arm utan att du säger “varsågod”, för att på det viset lära hunden vilken signal som innebär belöning. Risken är annars stor att så snart du viftar med din arm kommer hunden att släppa föremålet.
Genom att förlänga tiden för “varsågod” shejpar du på det här viset fram apporteringen. Först när din hund kan följa dig vid sidan och du kan berömma och klappa honom/henne innan du säger “varsågod”, är det dags att sätta fram handen och säga “loss”.
Träna på asfalt eller på annan slät yta så att din hund omedelbart hittar godbiten. Det är inte sök vi ska lära honom/henne. 🙂

Börja träningen med föremål som inte är så laddade för dig och hunden. Tänk på kriteriet och var noga med belöningssignalen “varsågod” så att inte ett felaktigt “bra” slinker ur din mun. För du vill väl inte att din hund släpper apporten när du berömmer honom/henne?

Kommentarer

9 svar

  1. Tänk Eva, min nya lilla raring hon försökte kasta allt till mig för belöning så där fick jag tänka om och tänka hand istället för belöning! Hon är 18 månader idag och jag tycker att hon har en väldigt fin apportering! För övrigt håller jag med i princip, bara ett inlägg när fantasin måste användas för att få till det med hunden som fungerar annorlunda!

  2. Hej Peggy!

    Det är inte helt ovanligt på en del BC har jag lagt märke till :-).

    Jag upplever att risken för det beteendet ökar när hunden är väldigt nära oss. Jag tänker framför allt på att metoden fungerar bra på hundar som INTE vill komma eller vara nära oss med föremål i munnen. Då kan den här tränignen vara en isbrytare. 🙂

  3. "Rör då och då din arm utan att du säger "varsågod", för att på det viset lära hunden vilken signal som innebär belöning." Tack för det tipset, Eva. Viktigt!

  4. Tack Eva, för att du delar med dig. Precis nu sitter jag och funderar på hur jag ska få min Ella att tycka om apportering och inte tugga eller tveka att ta upp apporten. Så detta inlägg satt som en smäck. Jag är väl medveten om att Ella uppfattar mig som dominant. Jag ska försöka köra enligt detta ett tag.

  5. Som ett förtydligande så har jag alltid jobbat som Eva skriver tidigare, fick bara en tvärtomhund helt plötsligt och det är ju oxå nyttig lärdom ! dvs think outside the Box 🙂

  6. För mig, som i massor av år haft hundar som i princip helt saknar föremålsintresse ( typ vinthundar och liknande), har nyckeln varit att få dem att betrakta föremålen som en "handelsvara" snarare än något intressant. Något som man kan använda för att köpa sig en belöning med.
    De hämtar och levererar allt jag ber om, med samma precision och intensitet. Småmynt, glasflaskor, rockring, kottar etc. Ber jag om det så kan de håller de fast en stund så att jag kan ta en bild e.d. (som bc:n med rosen här). Det tar lite tid och tålamod att komma dit, men är inte alldeles hopplöst..
    Om det är någon tävlingsmässig apportering har jag däremot ingen aning om eftersom jag inte tävlar:-))

  7. Vet ännu inte om min teori funkar, men hade en tanke om när Adde var valp skulle han få känna på alla möjliga material, så hela köksgolvet var fullt av flaskor, bestick, plastgrejor, kläder etc. Visserligen är han en apporterande ras, men kan nog ändå vara bra att få prova på och få beröm. Han överlevde detta och nu ska vi testa metallapporten :-). Han har fortsatt att hämta grejor som vuxen, men det gör mig inget, eftersom jag kan stoppa honom eller be att få grejen.

  8. Jag har kombinerat det som Susanne (valpträningen) och Hundstina gjort. Tror nog att min tik (för övrigt puddingen med rosen på bilden) betraktar allt som möjligt att bära/apportera – just för att kunna idka byteshandel med det. Jag utnyttjar varje tillfälle till bärande. Hon bär i princip allt jag erbjuder; hammare, kratta, spade, servett, pincett, termos (lite hal), kvitton, vattenkannor osv. I grunden har hon inget föremålsintresse, men ett stort intresse av samarbete.
    En metallapport är förstås inget bekymmer alls:))

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

VAnliga frågor & SVAR (FAQ)

Problem i kassan

Har du inte köpt en utbildning hos oss tidigare?

Då har du antagligen påbörjat ett köp men ångrat dig när du kommit till betalningen. Allt har fungerat i vårt system men något har gått fel när du gått till vår banks system. Det innebär att ett konto skapats hos oss – vilket behövs för att du skall kunna betala (och därefter registreras på utbildningen).

Du har alltså avbrutit betalningen av någon anledning. 

Hur gör jag då?

Titta efter mail från oss där du får instruktioner om hur du skapar ett lösenord eller så begär du ett nytt lösenord via systemet.

Har du köpt en utbildning hos oss tidigare?

Systemet känner igen din e-postadress och då ska du börja med att logga in.

Hur loggar jag in när jag är i kassan?

Inringad i en tjock orange ruta finns funktionen för att logga in. Här kan du även be om ett nytt lösenord – om du råkat glömma det.

Jag kommer inte vidare från kassan när jag klickar på knappen “slutför köp”

  • Skrolla upp på sidan så ser du felmeddelandet och det som måste åtgärdas
  • Titta på fälten och rutorna – de som är markerade med röd linje är de fält som berörs

Prova igen (läs gärna vad som gäller för de olika felmeddelandena nedan)

Jamen jag har ju angett samma e-postadress i båda fälten!

Har du kopierat och klistrat in e-postadressen?

Då händer det ofta att ett så kallat blanksteg oavsiktligen kommer med – före eller efter e-postadressen. Blanksteg uppfattas av systemet som ett “tecken” – som då inte återfinns i första fältet.

Du har inte kryssat i rutan “Jag har läst och godkänner shoppens integritetspolicy samt villkor för anmälan och köp”

Kryssrutan är längst ned på sidan under betalningsvalen. Här finner du länkar till vår policy och våra villkor. Du hittar även dessa som länkar i sidfoten (längst ned på sidan).

När du väl skall betala slussas du vidare till en betalningsportal som ligger utanför vårt system. Denna sida kommer se olika ut beroende på vilken betalningsmetod du väljer och vilken bank den är kopplad till. Därför kan vi inte ge en generell instruktion utan bara förklara vad du skall vara uppmärksam på. Ditt bankkort måste vara aktiverat för internethandel.

OBS! Här måste du läsa NOGGRANNT vilken typ av BankId som banken godkänner och eventuellt klicka på rätt länk/knapp då vi inte vet exakt vilka alternativ ditt kort erbjuder.

  • Du kanske kan välja mellan BankId på den enheten du beställer från eller från telefonen. 
  • Du kanske bara kan välja BankId på den enheten du köper ifrån. Har du inget BankId installerat på den enheten får du problem.
  • Du kanske bara kan välja BankId på telefonen. Om du köpt på dator/tabloid måste du då först öppna BankId på telefonen och godkänna där före du klickar på “gå vidare”.

Exempel på hur olika det kan se ut/fungera

Här kan du välja att använda

    1. BankId installerat på enheten du köper ifrån
    2. BankId:installerat på telefonen
    3. SMS och pinkod

 

Här kan du bara använda BankId från telefonen.

Digitalt presentkort

Det går att köpa presentkort i vår shop. Det gäller för alla utbildningar som säljs i shoppen.

Du som köper presentkortet väljer själv:

  • summa 
  • vem/vilka du vill skicka presentkortet till via e-post
  • när du vill presentkortet skall skickas av vårt system
  • om du vill få e-post när presentkortet använts
  • om samma design skall gå till en eller flera mottagare
  • mellan våra olika motiv

När du fått ett presentkort med e-post medföljer en PDF-fil med instruktioner. Där finns flera alternativ.

Vi  rekommenderar

Vi tycker det är lättast att klistra in “koden” när du kommer till kassan.

  • Om ditt presentkort är värt mindre än den utbildning du väljer att köpa kommer du att få betala en del av utbildningen.
  • Om ditt presentkort är värt mer än den utbildning du väljer att köpa kommer ditt köp att innebära noll/0 kr.

 

Hur ser jag kvarvarande saldo på mitt presentkort?

När du köpt en utbildning hos oss (oavsett om det är med presentkort eller ej) – har ett konto skapats.

Du kan logga in på “Mina sidor” och där fylla i din kod för att se kvarvarande saldo på presentkortet.

 

Vad är "Mina sidor"?

Detta fungerar om du har konto här (det har du om du tidigare köpt en utbildning i denna shoppen). Du kan även be systemet skicka en länk via e-post för att sätta ett nytt lösenord (om du glömt lösenordet).

Om det däremot är första gången du shoppar hos oss kan du inte logga in före du köpt något.

Ett konto skapas automatiskt när du genomför ditt första köp och du får e-post med instruktioner om hur du går vidare.

Fakturauppg.

  • Du kan ändra de uppgifter som kommer att användas i kassan

Ordrar

  • Här ser du dina senaste ordrar (ordernummer, datum, status och summa)

Kontouppgifter

  • Här kan du ändra dina kontouppgifter (förnamn, efternamn, visningsnamn samt e-postadress). OBS! Ändrar du e-postadress är det alltså det du loggar in med.
  • Ändra lösenord (kräver du kan ditt nuvarande)

Räkna ut saldo på ditt presentkort

  • Fyll i presentkortskoden för att se aktuellt saldo

Mina “när du vill”-kurser

  • Längst ned på sidan kommer du åt dina aktiva “när du vill”-kurser och föreläsningar

Utbildning "när du vill"

Det är utbildningar i självstudieform (föreläsningar, kurser och annat) som:

  • du får tillgång till direkt när du betalt och valt lösenord (du får e-post med instruktioner om hur du ändrar lösenord)
  • är tillgängliga ett visst antal (fördefinierade dagar)
  • oftast är helt lärarlösa

När du fått bekräftelse på din betalning via e-post ska utbildningen vara tillgänglig längst ned på “Mina Sidor”. OBS! Där syns ingenting förrän du loggat in.

Hör av dig till oss om du vill gå om en utbildning i denna kategorin – före du köper den igen. Före omköp måste vi först återställa vissa inställningar för att det skall fungera.

På “Mina sidor” finns det en länk som heter “Glömt lösenordet”.

Klicka där och följ instruktionerna.

Vill du få vårt nyhetsbrev?

Du får ett mail där du godkänner prenumerationen.
Titta i skräpkorgen om du inte ser mailet.

villkor för anmälan och köp

genom att klicka i rutan när du checkar ut - godkänner du dessa villkor.

Kallelse till utbildning “på plats”

I samband med betalningen får du ett kvitto. Cirka tio dagar innan påbörjad kurs skickar vi information om vad du behöver ta med dig. OBS! Om du inte erhållit
information titta då först i din skräpkorg innan du kontaktar oss på kurser@evabodfaldt.com

Kallelse till Utbildning “när du vill”

Vi skickar inte ut en kallelse till kurser i kategorin “när du vill”. Kursen blir tillgänglig direkt efter att du köpt den och du kan gå in när du vill under de dagar kursen är tillgänglig.

AVBOKNING OCH ÅTERBETALNING

Avbokning ska ske skriftligt.

  • Återbetalning minus en administrativ avgift om 300 kr (kurser) sker senast 14 dagar före kursstart.
  • Vid förhinder senare än 14 dagar före kursstart måste du själv sälja platsen vidare till annan person i de fall då vi inte redan har en reservlista.
  • Vid sjukdom eller olycksfall ber vi dig kontakta din bank angående din avbeställningsförsäkring (vid kortbetalning).

ÖVRIGA VILLKOR

  • Enligt lagen om tillsyn över hundar och katter (Lag 2007:1150) har en hundägare alltid strikt ansvar för sin hund
  • Vill du ta bilder? Kontrollera först med övriga deltagare att de vill vill vara med på bild.
  • Filmning av lärare är inte tillåten.

Utskick

Du får INTE påminnelser eller annat såsom till exempel nyhetsbrev automatiskt, utan att aktivt själv kryssa i att du vill ha det när du checkar ut.

BETALNING

Vi accepterar kortbetalning och Swish via bokningssystemet.

Integritetspolicy

VI EFTERSTRÄVAR EN HÖG NIVÅ AV DATASKYDD

Vid samarbete med partners (kommunikatörer, designers, kreatörer och liknande) råder sekretess gällande all kunddata. Datan får bara användas inom Eva Bodfäldt Education AB. Detta oavsett om det gäller:

  1. Anonymiserad data – uppgifter som inte längre kan identifiera en fysisk person (går utanför GDPR)
  2. Pseudonymiserade data – information som enbart kan kopplas till en identifierbar fysisk person med hjälp av kompletterande uppgifter (omfattas delvis av GDPR:s krav).
  3. Personuppgifter – upplysningar som avser en identifierad eller identifierbar fysisk person (omfattas i sin helhet av GDPR:s krav).

    Personuppgifter handlar således om all slags information som direkt eller indirekt kan knytas till en (fysisk) person som är i livet. Det kan röra sig om namn, adress, bilregistreringsnummer, personnummer men även foton och ljudinspelningar. Läs mer här om personuppgifter.

För detta använder oss av Matomo Analytics. Vår installation är lokal – vilket innebär att endast vi har tillgång till statistiken. Även om vi skulle använda oss av Matomos molntjänster är deras servrar i Europa. Nya Zeeland är ett av de få tredjepartländer som i dagsläget är godkända ur GDPR-synpunkt.

VI SAMLAR IN PERSONUPPGIFTER FÖR ATT KUNNA: