Jag tror att de tre mest vanliga förekommande frågorna instruktörer ställs inför  är följande:

1. Hur får jag hunden att sluta dra i kopplet?
2. Hur får jag  hunden att komma inkallning?
3. Hur länge måste jag hålla på med godis eller lek?

Sanningen är att jag vet inte någon aktiv hundägare som upphör med godis eller lek. För en del hundar innebär arbetet en form av belöning. Exempel på det är vallhunden, jakthunden och draghunden. Vi bygger helt enkelt en bra relation till hunden genom att låta det den utföra det arbete den är avlad för.
Det är oerhört sällan den aktive hundägaren ställer frågan när han/hon kan sluta belöna eller aktivera hunden. Orsaken är troligen, att det är så självklart för den aktiva hundägaren att se på godis och lek som en självklar del i arbetet.

Därför är ovanstående frågor ofta så  hopplösa att besvara. Om hunden inte förväntar sig att det händer roliga saker runt ägaren, varför ska den då komma på inkallning? Om hunden väldigt ofta får höra att han ska sluta dra i kopplet och som dessutom upplever hotande ögonkontakt och skäll vid sidan, varför ska den hunden vilja gå nära?
Det finns kanske helt enkelt ingen trygg plats för hunden att söka sig till!

Väldigt många problemhundar är, som Anders Hallgren sa redan för trettio år sedan, understimulerade hundar där vi istället för att lösa ett akut problem borde börja fundera på grundorsaken bakom en viss problematik. Vissa raser och vissa personligheter kommer aldrig att bli bra sällskapshundar. De vill ha ut mer av tillvaron och oss.

Nu ska jag packa väskan, klippa klorna på den nyopererade Zakk och förbereda morgondagens resa till Norge. Kurs för Canis Osloavdelning. Det ska bli kul! Lite påhälsning blir det hos vänner, både på vägen dit och på vägen hem.

Trevlig helg!

3 svar

  1. Det är så skönt att du sätter huvudet på spiken och ger kraft att fortsätta övertyga hundägare om vad de vinner mest på! Du är en pärla, Eva!

  2. Instämmer rakt av, de flesta hundarna vill ha ut mer av oss än likadanapromenader året om./ Sun

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.