Ja, vad ska jag svara? Jag tror i grunden att även så kallade felsignaler kan innebära att vi lätt fastnar i negativa irrbanor. Men förstår hunden för att sedan göra rätt, och det inte används som ett återkommande verktyg i träningen, är det självklart ok. Då har vi uppnått vårt syfte med felsignalen.
Problemet är på vilket sätt vi avgör när det är rätt att lägga in felsignaler. Just nu har t.ex min käre labrador bestämt sig för att göra klockrena sättanden under gång när jag säger kommandot “stå”.

Zakk har “alltid” varit duktig på att diskriminera signalerna, men helt plötsligt satte han sig under träningen idag och jag råkade felaktigt belöna honom. Jag var lite väl snabb! 🙂

Jag provade med en felsignal ett par gånger, men Zakk fortsatte att sätta sig. Risken är att jag sänker både hans och min motivation genom att fokusera på felet istället för att, 1. träna där jag ser vad han gör och 2. diskriminera signalerna sitt och stå.
 Nu tränas Zakk med nosen riktad mot mig medan jag/vi backar. “Sitt”, “Stå” “tomat” (Zakk ska inte gör någonting förutom att fortsätta röra sig mot mig). Vi får väl se om jag lyckats med diskrimineringsprocessen till på lördag när vi ska tävla i Nacka Cup. :-).

5 svar

 1. Har haft några runt mig som använder sig av felsignaler typ "ha ha, där blev det fel, nu är det min leksak, tjofaderittan osv". Hunden verkar tycka att det är himla skoj det med så jag vet inte hur pass effektiv en sån felsignal verkligen är…

 2. Hej, jag har funderingar att felsignaler gör att jag som förare glömmer bort att titta vad jag gör i min träning som gör att hunden har "missuppfattat" uppgiften. Det blir lätt felsignal istället

 3. Jag använder mig av en felsignal men som är lite mer retsam och trevlig: "oj, vilken tabbe". Men jag behöver inte ta undan belöningen ( om den är synlig framme) eftersom hunden vet att man bara får ta den på signalen "ja". Ibland går träningen snabbare framåt om man inte enbart belönar det rätta utan även påpekar vad vi inte vill ha – på ett mjukt retsamt sätt. Fast det beror så klart på i vilket stadie i inlärningen man är el hur situationen ser ut. I Evas fall med stå/sitt skulle jag istället gått tillbaka till "bebisnivå" och gjort träningen lättare för jag vet att jag inte skulle klara att hålla tillbaka min frustration och få felsignale "trevlig" så tätt in på Tävling // Hanna Axelsson

 4. Fast när jag tänker efter så använder jag nog mest en felsignal när hunden redan kommit en bra bit i inlärningen, när jag fokuserar på stadga. Det är ju himla osmart att fela om hunden inte vet vad som är rätt… // Hanna igen

 5. Tycker detta med felsignal är onödigt, Varför ?
  När hunden inte gör rätt el(fel)så uteblir belöningen och hunden får en ny chans till att göra rätt med ett nytt försök. Belöning för rätt beteende!
  Att lyckas måste vara viktigare att fokusera på än att använda sig av felsignal ?
  Tror att det lätt kan bli en ond cirkel där man tittar efter fel beteenden istället för det positiva.
  Felsignaler som jag sett vissa använda är väldigt glada tillrop, som man ser en aktivitetsökning på hunden ….vill man ha det resultatet av en felsignal ?

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.