Zakk tävlar 1:an

2011 har inte varit Zakks och mitt år rent tävlingsmässigt. Sjukdomar har satt stopp för starter i såväl jaktprov som i bruks spår. Målet att vara uppflyttade i elitjakt och elitspår under sommaren ändrades drastiskt till att istället plocka bort tonsiller och försöka få rätsida på ofta återkommande svansförlamningar.

Jag anmälde oss istället till en lydnadsetta på Nacka BK. Vi kom dit vid 08.00 i morse och fick startnummer tre vilket knappt kunde varit bättre.Vi startade med platsliggning och tandvisning. Jag märkte att Zakk förvånande nog inte var helt tillfreds med situationen med främmande hundar intill sig. Jag fick säga kommandot två gånger innan han lade sig ner långsamt. Dessutom lade Zakk hakan min känga som för att säga, – du tänker väl inte gå härifrån? Han satte sig omedelbart upp när jag gick iväg. Ett snyggt sättande i två minuter blev resultatet. 🙂 5 poäng av 10 möjliga. Här har jag tyvärr någonting att fundera över som jag missat i generaliseringsträningen.

Tandvisningen fick Zakk en 10:a på.

Zakk är orutinerad och har bara gjort en appell och en lägre tävling vilket gör att jag prioriterar hans attityd framför höga poäng. Känslan Zakk hade inför och i platsliggningen är inget jag vill att han ska ta med sig i framtida tävlingar.Därför gick vi direkt efter tandvisningen till bilen och hämtade ett märgben. Jag kom lagom tillbaka när hunden före oss startade sitt program. Bortanför appellplanen, in i ett buskage,  kastade jag ut märgbenet vilket fick labradoren i en helt ny sinnesstämning. Jag lämnade honom sittande och ställde mig tjugofem meter bort och inväntade vår tur.

– Startnummer tre välkommen in på planen, ropade tävlingsledaren. Vi sprang in till början av planen och gick sedan fot till startpunkten. Zakk var mycket laddad med märgbenet i färskt minne. Fotgåendet var mycket bra på sträckorna men med usla halter. De var både sena och sneda. Jag skyllde tyst för mig själv på att han var för het på grund av märgbenet. Först efteråt när jag analyserade min prestation insåg jag att jag normalt aldrig håller högerhanden på bröstet. Inte ens när jag störningstränar honom i fotgåendet. Jag kan sträcka ut handen helt plötsligt framför mig, för att se om Zakk bibehåller positionen men jag måste med skammens rodnad säga att jag är smått allergisk mot att höja handen mot mitt bröst, eftersom så många förare felaktigt går med handen tryckt mot bröstet. När de sedan tar ned handen har hunden många gånger ingen aning om vad den ska göra. I det här fallet blev resultatet det motsatta. Zakk blev störd av min högra hands placering.
Poäng, 7,5.

Nästa moment var nedläggande under gång. Nu gick fotgåendet utmärkt eftersom jag såg ut som vanligt med armarna pendlande längs mina sidor.
10 poäng av 10 möjliga.
Jag lämnade sedan Zakk för en inkallning. Jag gick tjugo meter och vände mig om. Zakk satt som en stenstod och inväntade min inkallningssignal och kom sedan som ett skott. Helt plötsligt efter drygt halva sträckan ser jag hur hans ögon antar en klotrund form och en fråga formas i hans blick. – Märgbenet Morsan, märgbenet……
Zakk förebereder sig, inom loppet av en hundradels sekund, att tvärnita. Jag tjoar till ett dubbelkommando och han kommer pliktskyldigast in vid min sida och ställer sig. – Märgbenet Morsan!!!! Poäng 6 av 10.

Jag är fortfarande fundersam till vad som hände eftersom jag kört raka inkallningar med externa belöningar, just för att han ska generalisera inkallningen till alla miljöer, situationer och belöningar. Men, jag har missat någonting i hans utbildning. Min tanke är ju naturligtvis att lära Zakk att han ska springa så snabbt som möjligt för att, i första hand, lyssna efter “ut” eller “bus”. (stick bakåt/kom till mig och lek).
Ställandet under gång gjorde han perfekt. 10 poäng.
Apporteringen likaså, 10 poäng.
Hopp över hinder, 10 poäng.
Helhetsintryck 10 poäng.
Sammanlagt skrapade vi ihop 163 poäng. Precis över marginalen. Eftersom jag var säker på att vi, med våra våra missar, inte skulle klara minimigränsen för ett första pris 160 poäng, höll jag på att bokstavligen trilla av stolen när tävlingsledaren sa att vi fått ihop 163 poäng.
Jag var ju så glad att Zakk hade rätt attityd i lydnaden.Nu blev jag dubbelt glad. Tvåan nästa!!! 🙂

Kommentarer

11 svar

 1. NEIMEN DU Eva.. den statusen på Facebook…
  Nå kjenner jeg meg lurad, for dette gikk jo knall bra! Hele 5 stk 10'ere!!
  Grattis så myyyye! Ja nå er det kl2 neste 😀

 2. Alltid spännande att man aldrig blir fullärd i det här med djurträning! Hur mycket man än tänkt och förberett dyker nya spännande utmaningar upp att träna på som ger ny kunskap till oss alla! Duktiga var ni ordentligt! Har du tänkt på att ha kopplet i vänster hand i stället när du kör linförighet? då slipper du ju höger brösthöjd på höger hand! Nu är du kanske redan klar med detta moment?! Och bara fria följet som gäller men ändå en liten tanke att ta med! Det är ju faktiskt helt tillåtet!
  Är säker på att ni bränt upp er till elit till denna sommar med frisk hund och härlig attityd! Kanske ses vi på någon tävling!

 3. Med så många stavfel så var jag tvungen att skriva om mitt inlägg. Här kommer det på nytt. "Slarvmajan"

  Tack! @ Peggy! Äh, det var ju en riktig miss av mig. Jag vet mycket väl att jag kan ha kopplet i vänsterhanden men det hade jag förbisett. Den enda gången jag håller handen i brösthöjd är ju vid framförgåendet eftersom jag aldrig tränar med koppel annars. Nu blir det inget mer koppel för vår del. 🙂

 4. Förmodligen en bra analys du har gjort. Inte så lätt att räkna ut i förväg hur det ska gå. Hundar är ju inga maskiner:-) Det är ju detta som gör hundträning så spännande. Grattis med 1:an!
  /Gerd

 5. Fotgående på bilden såg mycket bra ut! Alla 10:or som du fick på en del andra moment, måste ha varit utmärkt utförda.
  Tävla inte kl II före 2012, momenten blir mer anpassade till klassen då.
  Man är ju alltid mer osäker på en ny hund, det påverkar givetvis.
  Grattis till första priset!!

 6. Grattis duktiga ni! Kan inte vara lätt att utföra detta med allas ögon (mer än normalt) på sig!

 7. GRATTIS, ni bàda och ha det bra med eller utan màrgben jag tycker det àr bra gjort med tanke pà Zakks alla svàrigheter den gàngna sommaren.
  VOV VOV WAOUUUUUUU
  mumlan

 8. Kul Eva. Ibland saknar jag lydnadstävlandet men har inte känt mig redo att blanda upp systematisk lydnadsträning för Tara med jaktträningen. Annars finns här möjlighet att träna inomhus i en hangarunder vintern…. Blir allt lite sugen när jag läser din beskrivning. Grattis båda två.

  /Viveka

 9. Härligt att läsa att du tar attityden före poängen, håller fullständigt med! Hellre en glad 0 än en grå sjua;)
  /Annelie

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

VAnliga frågor & SVAR (FAQ)

Problem i kassan

Har du inte köpt en utbildning hos oss tidigare?

Då har du antagligen påbörjat ett köp men ångrat dig när du kommit till betalningen. Allt har fungerat i vårt system men något har gått fel när du gått till vår banks system. Det innebär att ett konto skapats hos oss – vilket behövs för att du skall kunna betala (och därefter registreras på utbildningen).

Du har alltså avbrutit betalningen av någon anledning. 

Hur gör jag då?

Titta efter mail från oss där du får instruktioner om hur du skapar ett lösenord eller så begär du ett nytt lösenord via systemet.

Har du köpt en utbildning hos oss tidigare?

Systemet känner igen din e-postadress och då ska du börja med att logga in.

Hur loggar jag in när jag är i kassan?

Inringad i en tjock orange ruta finns funktionen för att logga in. Här kan du även be om ett nytt lösenord – om du råkat glömma det.

Jag kommer inte vidare från kassan när jag klickar på knappen “slutför köp”

 • Skrolla upp på sidan så ser du felmeddelandet och det som måste åtgärdas
 • Titta på fälten och rutorna – de som är markerade med röd linje är de fält som berörs

Prova igen (läs gärna vad som gäller för de olika felmeddelandena nedan)

Jamen jag har ju angett samma e-postadress i båda fälten!

Har du kopierat och klistrat in e-postadressen?

Då händer det ofta att ett så kallat blanksteg oavsiktligen kommer med – före eller efter e-postadressen. Blanksteg uppfattas av systemet som ett “tecken” – som då inte återfinns i första fältet.

Du har inte kryssat i rutan “Jag har läst och godkänner shoppens integritetspolicy samt villkor för anmälan och köp”

Kryssrutan är längst ned på sidan under betalningsvalen. Här finner du länkar till vår policy och våra villkor. Du hittar även dessa som länkar i sidfoten (längst ned på sidan).

När du väl skall betala slussas du vidare till en betalningsportal som ligger utanför vårt system. Denna sida kommer se olika ut beroende på vilken betalningsmetod du väljer och vilken bank den är kopplad till. Därför kan vi inte ge en generell instruktion utan bara förklara vad du skall vara uppmärksam på. Ditt bankkort måste vara aktiverat för internethandel.

OBS! Här måste du läsa NOGGRANNT vilken typ av BankId som banken godkänner och eventuellt klicka på rätt länk/knapp då vi inte vet exakt vilka alternativ ditt kort erbjuder.

 • Du kanske kan välja mellan BankId på den enheten du beställer från eller från telefonen. 
 • Du kanske bara kan välja BankId på den enheten du köper ifrån. Har du inget BankId installerat på den enheten får du problem.
 • Du kanske bara kan välja BankId på telefonen. Om du köpt på dator/tabloid måste du då först öppna BankId på telefonen och godkänna där före du klickar på “gå vidare”.

Exempel på hur olika det kan se ut/fungera

Här kan du välja att använda

  1. BankId installerat på enheten du köper ifrån
  2. BankId:installerat på telefonen
  3. SMS och pinkod

 

Här kan du bara använda BankId från telefonen.

Digitalt presentkort

Det går att köpa presentkort i vår shop. Det gäller för alla utbildningar som säljs i shoppen.

Du som köper presentkortet väljer själv:

 • summa 
 • vem/vilka du vill skicka presentkortet till via e-post
 • när du vill presentkortet skall skickas av vårt system
 • om du vill få e-post när presentkortet använts
 • om samma design skall gå till en eller flera mottagare
 • mellan våra olika motiv

När du fått ett presentkort med e-post medföljer en PDF-fil med instruktioner. Där finns flera alternativ.

Vi  rekommenderar

Vi tycker det är lättast att klistra in “koden” när du kommer till kassan.

 • Om ditt presentkort är värt mindre än den utbildning du väljer att köpa kommer du att få betala en del av utbildningen.
 • Om ditt presentkort är värt mer än den utbildning du väljer att köpa kommer ditt köp att innebära noll/0 kr.

 

Hur ser jag kvarvarande saldo på mitt presentkort?

När du köpt en utbildning hos oss (oavsett om det är med presentkort eller ej) – har ett konto skapats.

Du kan logga in på “Mina sidor” och där fylla i din kod för att se kvarvarande saldo på presentkortet.

 

Vad är "Mina sidor"?

Detta fungerar om du har konto här (det har du om du tidigare köpt en utbildning i denna shoppen). Du kan även be systemet skicka en länk via e-post för att sätta ett nytt lösenord (om du glömt lösenordet).

Om det däremot är första gången du shoppar hos oss kan du inte logga in före du köpt något.

Ett konto skapas automatiskt när du genomför ditt första köp och du får e-post med instruktioner om hur du går vidare.

Fakturauppg.

 • Du kan ändra de uppgifter som kommer att användas i kassan

Ordrar

 • Här ser du dina senaste ordrar (ordernummer, datum, status och summa)

Kontouppgifter

 • Här kan du ändra dina kontouppgifter (förnamn, efternamn, visningsnamn samt e-postadress). OBS! Ändrar du e-postadress är det alltså det du loggar in med.
 • Ändra lösenord (kräver du kan ditt nuvarande)

Räkna ut saldo på ditt presentkort

 • Fyll i presentkortskoden för att se aktuellt saldo

Mina “när du vill”-kurser

 • Längst ned på sidan kommer du åt dina aktiva “när du vill”-kurser och föreläsningar

Utbildning "när du vill"

Det är utbildningar i självstudieform (föreläsningar, kurser och annat) som:

 • du får tillgång till direkt när du betalt och valt lösenord (du får e-post med instruktioner om hur du ändrar lösenord)
 • är tillgängliga ett visst antal (fördefinierade dagar)
 • oftast är helt lärarlösa

När du fått bekräftelse på din betalning via e-post ska utbildningen vara tillgänglig längst ned på “Mina Sidor”. OBS! Där syns ingenting förrän du loggat in.

Hör av dig till oss om du vill gå om en utbildning i denna kategorin – före du köper den igen. Före omköp måste vi först återställa vissa inställningar för att det skall fungera.

På “Mina sidor” finns det en länk som heter “Glömt lösenordet”.

Klicka där och följ instruktionerna.

Vill du få vårt nyhetsbrev?

Du får ett mail där du godkänner prenumerationen.
Titta i skräpkorgen om du inte ser mailet.

villkor för anmälan och köp

genom att klicka i rutan när du checkar ut - godkänner du dessa villkor.

Kallelse till utbildning “på plats”

I samband med betalningen får du ett kvitto. Cirka tio dagar innan påbörjad kurs skickar vi information om vad du behöver ta med dig. OBS! Om du inte erhållit
information titta då först i din skräpkorg innan du kontaktar oss på kurser@evabodfaldt.com

Kallelse till Utbildning “när du vill”

Vi skickar inte ut en kallelse till kurser i kategorin “när du vill”. Kursen blir tillgänglig direkt efter att du köpt den och du kan gå in när du vill under de dagar kursen är tillgänglig.

AVBOKNING OCH ÅTERBETALNING

Avbokning ska ske skriftligt.

 • Återbetalning minus en administrativ avgift om 300 kr (kurser) sker senast 14 dagar före kursstart.
 • Vid förhinder senare än 14 dagar före kursstart måste du själv sälja platsen vidare till annan person i de fall då vi inte redan har en reservlista.
 • Vid sjukdom eller olycksfall ber vi dig kontakta din bank angående din avbeställningsförsäkring (vid kortbetalning).

ÖVRIGA VILLKOR

 • Enligt lagen om tillsyn över hundar och katter (Lag 2007:1150) har en hundägare alltid strikt ansvar för sin hund
 • Vill du ta bilder? Kontrollera först med övriga deltagare att de vill vill vara med på bild.
 • Filmning av lärare är inte tillåten.

Utskick

Du får INTE påminnelser eller annat såsom till exempel nyhetsbrev automatiskt, utan att aktivt själv kryssa i att du vill ha det när du checkar ut.

BETALNING

Vi accepterar kortbetalning och Swish via bokningssystemet.

Integritetspolicy

VI EFTERSTRÄVAR EN HÖG NIVÅ AV DATASKYDD

Vid samarbete med partners (kommunikatörer, designers, kreatörer och liknande) råder sekretess gällande all kunddata. Datan får bara användas inom Eva Bodfäldt Education AB. Detta oavsett om det gäller:

 1. Anonymiserad data – uppgifter som inte längre kan identifiera en fysisk person (går utanför GDPR)
 2. Pseudonymiserade data – information som enbart kan kopplas till en identifierbar fysisk person med hjälp av kompletterande uppgifter (omfattas delvis av GDPR:s krav).
 3. Personuppgifter – upplysningar som avser en identifierad eller identifierbar fysisk person (omfattas i sin helhet av GDPR:s krav).

  Personuppgifter handlar således om all slags information som direkt eller indirekt kan knytas till en (fysisk) person som är i livet. Det kan röra sig om namn, adress, bilregistreringsnummer, personnummer men även foton och ljudinspelningar. Läs mer här om personuppgifter.

För detta använder oss av Matomo Analytics. Vår installation är lokal – vilket innebär att endast vi har tillgång till statistiken. Även om vi skulle använda oss av Matomos molntjänster är deras servrar i Europa. Nya Zeeland är ett av de få tredjepartländer som i dagsläget är godkända ur GDPR-synpunkt.

VI SAMLAR IN PERSONUPPGIFTER FÖR ATT KUNNA: