Där satt den!

Det var en av de varmaste dagarna på året men eftersom retrievers arbetar  en hel del i vatten så bedömde jag att vi trots allt skulle åka till Värmland för att försöka bärga hem den sista ettan på vår väg till jaktchampionatet.
Provet gick tack och lov mestadels i skogen i skugga, förutom själva vattenarbetet. Ett jaktprov innebär att hundarna ska bedömas i flera olika discipliner. Hundarna arbetar alltid i par. Ofta väntar den ena hunden medan den andra hunden arbetar men de kan även prövas samtidigt. Hundtolerans är därför en del av bedömningen. Hunden som väntar på sin uppgift och som väntar i passivitet intill föraren bedöms också. Det är oerhört viktigt att hundarna är knäpp tysta, oavsett vad den andra hunden gör.

Skott kan rent generellt utgöra ett problem för många hundar. När det gäller retrievers innebär skotten alltid att det faller någonting. I det här fallet kan det innebära problem för många retrievers som reagerar med alltför hög förväntan på att någonting faller vilket lätt och felaktigt resulterar i att hunden gnäller och “knallar”. Att “knalla” innebär att hunden lämnar sidan utan vårt kommando.
Det ses inte med blida ögon och innebär ett underkännande av momentet. Passiviteten och lugnet är därför oerhört viktiga grunder i jaktträningen. Hunden FÅR inte gnälla och den FÅR inte “knalla”. Det innebär i värsta fall att en del hundar aldrig kommer till start eftersom tyngdpunkten felaktigt legat på alltför mycket kast och apportering.

Nåväl, det första momentet skedde i gles tallskog nära vatten. Zakk skulle ta en dubbelmarkering vilket innebär att det står en person halvdold bakom ett träd ungefär 30 meter ute i skogen. Framför mig, på någon meters avstånd, står en skytt som avlossar ett skott. Kastaren kastar iväg dummien i en båge genom luften, Zakk markerar nedslagsplatsen, och det kommer ett nytt skott. Dummie nummer två slängs i linje med den andra apporten med ca 25 meters mellanrum. Nu gäller det för hunden att komma ihåg båda nedslagsplatserna och apportera in båda dummisarna, en i taget, utan förarens hjälp.

Det kan låta enkelt, men om det finns någon form av hinder på väg ut mot dummien är det lätt att hunden tappar riktningen vilket innebär, speciellt när hunden ska hämta nummer två, att han eller hon gärna springer tillbaka till den först slängda- och redan hämtade apporten. Föraren måste då styra tillbaka hunden till rätt område, och som ni säkert redan räknat ut, så kan det i värsta fall resultera i att hunden inte lyder anvisade tecken från föraren. Båda apporterna kastades med bravur ned i två olika gropar vilket innebar att det krävdes såväl noggrannhet och fysisk återhållsamhet när de kom fram till området. Zakk apporterade båda apporterna exemplariskt. Det känns alltid skönt med en bra start!

Zakk fick vila i skuggan intill mig medan den andars hunden skickades på ett fritt sök. På det här provet var bredden på sökområdet inte mer än femtio meter men det var en uppförsbacke som slutade i en brant och cirka 80 – 100 meter på djupet. Det fanns ingen vind, vilket innebär att hundarna nästan måste ställa sig på dummien för att hitta den. Svårt, varmt och väldigt utslagsgivande. Stötestenen på det här provet var enligt mig söket och landmarkeringarna.

Sedan fortsatte vi nedåt en stig mot vattnet och vidare mot nästa station. Under förflyttningen ska hundarna gå fot invid vår sida. Under hela provet ska hundarna vara lösa, oavsett om de arbetar eller väntar på sin tur. Ögonkontakt är inte ett önskvärt beteende i den här typen av fotgående eftersom hundarna ska förhålla sig uppmärksamma på vad som sker i omgivningen.

Dirigeringen var kort ca 40 meter, men den var klurig eftersom den gick på skrå i en tallbacke. Trots detta så upplevde jag att landdirigeringen var det enklaste momentet för dagen. Båda hundarna hämtade in sina apporter och vi fortsatte till vattnet där jag och Zakk fick vänta intill den andra hunden som skulle göra sin dubbelmarkering på vatten. På andra sidan viken, dold bakom ett träd väntade en kastare. Ett skott avlossades från skytten, som stod någon meter framför oss. Det var en repetition av landmarkeringen, men i det här fallet bestod störningen av vass och näckrosor. En apport hamnade i vassen och den andra ute på mer öppet vatten fast bland näckrosorna. Det är inte alltid lätt att se skillnad på dummies och näckrosor, vare sig för hund eller människa och det gäller för oss förare att minnas nedslagsplatserna ifall hunden glömt var apporten föll. Jag vet för jag har stått på ett prov där varken jag eller Zakk mindes den ena markeringen. Tack och adjö, där rök det första priset.

Hundarna ska självklart använda sin nos men det gäller att jyckarna kommer ihåg riktningen och den ungefärliga nedslagsplatsen. Det först hämtade dummien är sällan ett problem men just i vatten så kan den andra dummien hinna flyta iväg och då kan föraren behöva gå in med dirgieringsanvisningar om hunden inte själv reder ut situationen. Avslutningsvis var det Zakks tur att hämta in fem dummies på söket som vår parkamrat inledde med. Sedan avslutades provet med att den hunden fick göra den för Zakk inledande dubbelmarkeringen på land.

Tack Zakk, det gjorde vi bra! Du är en ZZZZZZZZZuperhund!!!!!!!!!!

Kommentarer

4 svar

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

VAnliga frågor & SVAR (FAQ)

Problem i kassan

Har du inte köpt en utbildning hos oss tidigare?

Då har du antagligen påbörjat ett köp men ångrat dig när du kommit till betalningen. Allt har fungerat i vårt system men något har gått fel när du gått till vår banks system. Det innebär att ett konto skapats hos oss – vilket behövs för att du skall kunna betala (och därefter registreras på utbildningen).

Du har alltså avbrutit betalningen av någon anledning. 

Hur gör jag då?

Titta efter mail från oss där du får instruktioner om hur du skapar ett lösenord eller så begär du ett nytt lösenord via systemet.

Har du köpt en utbildning hos oss tidigare?

Systemet känner igen din e-postadress och då ska du börja med att logga in.

Hur loggar jag in när jag är i kassan?

Inringad i en tjock orange ruta finns funktionen för att logga in. Här kan du även be om ett nytt lösenord – om du råkat glömma det.

Jag kommer inte vidare från kassan när jag klickar på knappen “slutför köp”

 • Skrolla upp på sidan så ser du felmeddelandet och det som måste åtgärdas
 • Titta på fälten och rutorna – de som är markerade med röd linje är de fält som berörs

Prova igen (läs gärna vad som gäller för de olika felmeddelandena nedan)

Jamen jag har ju angett samma e-postadress i båda fälten!

Har du kopierat och klistrat in e-postadressen?

Då händer det ofta att ett så kallat blanksteg oavsiktligen kommer med – före eller efter e-postadressen. Blanksteg uppfattas av systemet som ett “tecken” – som då inte återfinns i första fältet.

Du har inte kryssat i rutan “Jag har läst och godkänner shoppens integritetspolicy samt villkor för anmälan och köp”

Kryssrutan är längst ned på sidan under betalningsvalen. Här finner du länkar till vår policy och våra villkor. Du hittar även dessa som länkar i sidfoten (längst ned på sidan).

När du väl skall betala slussas du vidare till en betalningsportal som ligger utanför vårt system. Denna sida kommer se olika ut beroende på vilken betalningsmetod du väljer och vilken bank den är kopplad till. Därför kan vi inte ge en generell instruktion utan bara förklara vad du skall vara uppmärksam på. Ditt bankkort måste vara aktiverat för internethandel.

OBS! Här måste du läsa NOGGRANNT vilken typ av BankId som banken godkänner och eventuellt klicka på rätt länk/knapp då vi inte vet exakt vilka alternativ ditt kort erbjuder.

 • Du kanske kan välja mellan BankId på den enheten du beställer från eller från telefonen. 
 • Du kanske bara kan välja BankId på den enheten du köper ifrån. Har du inget BankId installerat på den enheten får du problem.
 • Du kanske bara kan välja BankId på telefonen. Om du köpt på dator/tabloid måste du då först öppna BankId på telefonen och godkänna där före du klickar på “gå vidare”.

Exempel på hur olika det kan se ut/fungera

Här kan du välja att använda

  1. BankId installerat på enheten du köper ifrån
  2. BankId:installerat på telefonen
  3. SMS och pinkod

 

Här kan du bara använda BankId från telefonen.

Digitalt presentkort

Det går att köpa presentkort i vår shop. Det gäller för alla utbildningar som säljs i shoppen.

Du som köper presentkortet väljer själv:

 • summa 
 • vem/vilka du vill skicka presentkortet till via e-post
 • när du vill presentkortet skall skickas av vårt system
 • om du vill få e-post när presentkortet använts
 • om samma design skall gå till en eller flera mottagare
 • mellan våra olika motiv

När du fått ett presentkort med e-post medföljer en PDF-fil med instruktioner. Där finns flera alternativ.

Vi  rekommenderar

Vi tycker det är lättast att klistra in “koden” när du kommer till kassan.

 • Om ditt presentkort är värt mindre än den utbildning du väljer att köpa kommer du att få betala en del av utbildningen.
 • Om ditt presentkort är värt mer än den utbildning du väljer att köpa kommer ditt köp att innebära noll/0 kr.

 

Hur ser jag kvarvarande saldo på mitt presentkort?

När du köpt en utbildning hos oss (oavsett om det är med presentkort eller ej) – har ett konto skapats.

Du kan logga in på “Mina sidor” och där fylla i din kod för att se kvarvarande saldo på presentkortet.

 

Vad är "Mina sidor"?

Detta fungerar om du har konto här (det har du om du tidigare köpt en utbildning i denna shoppen). Du kan även be systemet skicka en länk via e-post för att sätta ett nytt lösenord (om du glömt lösenordet).

Om det däremot är första gången du shoppar hos oss kan du inte logga in före du köpt något.

Ett konto skapas automatiskt när du genomför ditt första köp och du får e-post med instruktioner om hur du går vidare.

Fakturauppg.

 • Du kan ändra de uppgifter som kommer att användas i kassan

Ordrar

 • Här ser du dina senaste ordrar (ordernummer, datum, status och summa)

Kontouppgifter

 • Här kan du ändra dina kontouppgifter (förnamn, efternamn, visningsnamn samt e-postadress). OBS! Ändrar du e-postadress är det alltså det du loggar in med.
 • Ändra lösenord (kräver du kan ditt nuvarande)

Räkna ut saldo på ditt presentkort

 • Fyll i presentkortskoden för att se aktuellt saldo

Mina “när du vill”-kurser

 • Längst ned på sidan kommer du åt dina aktiva “när du vill”-kurser och föreläsningar

Utbildning "när du vill"

Det är utbildningar i självstudieform (föreläsningar, kurser och annat) som:

 • du får tillgång till direkt när du betalt och valt lösenord (du får e-post med instruktioner om hur du ändrar lösenord)
 • är tillgängliga ett visst antal (fördefinierade dagar)
 • oftast är helt lärarlösa

När du fått bekräftelse på din betalning via e-post ska utbildningen vara tillgänglig längst ned på “Mina Sidor”. OBS! Där syns ingenting förrän du loggat in.

Hör av dig till oss om du vill gå om en utbildning i denna kategorin – före du köper den igen. Före omköp måste vi först återställa vissa inställningar för att det skall fungera.

På “Mina sidor” finns det en länk som heter “Glömt lösenordet”.

Klicka där och följ instruktionerna.

Vill du få vårt nyhetsbrev?

Du får ett mail där du godkänner prenumerationen.
Titta i skräpkorgen om du inte ser mailet.

villkor för anmälan och köp

genom att klicka i rutan när du checkar ut - godkänner du dessa villkor.

Kallelse till utbildning “på plats”

I samband med betalningen får du ett kvitto. Cirka tio dagar innan påbörjad kurs skickar vi information om vad du behöver ta med dig. OBS! Om du inte erhållit
information titta då först i din skräpkorg innan du kontaktar oss på kurser@evabodfaldt.com

Kallelse till Utbildning “när du vill”

Vi skickar inte ut en kallelse till kurser i kategorin “när du vill”. Kursen blir tillgänglig direkt efter att du köpt den och du kan gå in när du vill under de dagar kursen är tillgänglig.

AVBOKNING OCH ÅTERBETALNING

Avbokning ska ske skriftligt.

 • Återbetalning minus en administrativ avgift om 300 kr (kurser) sker senast 14 dagar före kursstart.
 • Vid förhinder senare än 14 dagar före kursstart måste du själv sälja platsen vidare till annan person i de fall då vi inte redan har en reservlista.
 • Vid sjukdom eller olycksfall ber vi dig kontakta din bank angående din avbeställningsförsäkring (vid kortbetalning).

ÖVRIGA VILLKOR

 • Enligt lagen om tillsyn över hundar och katter (Lag 2007:1150) har en hundägare alltid strikt ansvar för sin hund
 • Vill du ta bilder? Kontrollera först med övriga deltagare att de vill vill vara med på bild.
 • Filmning av lärare är inte tillåten.

Utskick

Du får INTE påminnelser eller annat såsom till exempel nyhetsbrev automatiskt, utan att aktivt själv kryssa i att du vill ha det när du checkar ut.

BETALNING

Vi accepterar kortbetalning och Swish via bokningssystemet.

Integritetspolicy

VI EFTERSTRÄVAR EN HÖG NIVÅ AV DATASKYDD

Vid samarbete med partners (kommunikatörer, designers, kreatörer och liknande) råder sekretess gällande all kunddata. Datan får bara användas inom Eva Bodfäldt Education AB. Detta oavsett om det gäller:

 1. Anonymiserad data – uppgifter som inte längre kan identifiera en fysisk person (går utanför GDPR)
 2. Pseudonymiserade data – information som enbart kan kopplas till en identifierbar fysisk person med hjälp av kompletterande uppgifter (omfattas delvis av GDPR:s krav).
 3. Personuppgifter – upplysningar som avser en identifierad eller identifierbar fysisk person (omfattas i sin helhet av GDPR:s krav).

  Personuppgifter handlar således om all slags information som direkt eller indirekt kan knytas till en (fysisk) person som är i livet. Det kan röra sig om namn, adress, bilregistreringsnummer, personnummer men även foton och ljudinspelningar. Läs mer här om personuppgifter.

För detta använder oss av Matomo Analytics. Vår installation är lokal – vilket innebär att endast vi har tillgång till statistiken. Även om vi skulle använda oss av Matomos molntjänster är deras servrar i Europa. Nya Zeeland är ett av de få tredjepartländer som i dagsläget är godkända ur GDPR-synpunkt.

VI SAMLAR IN PERSONUPPGIFTER FÖR ATT KUNNA: