Östersunds bk bestämde sig för att ge alla hundägare inspiration och utbildning under ett par dagar i form av föreläsningar, kurser och clinics. Jag blev inbjuden att hålla föredraget “Magneten”. Efter en  spännande resa till Sundsvall med förseningar och ett missat anslutningståg och en hyrd Audi A 3:a (kul och snabb) äntrade jag scenen på Storsjöteatern några timmar senare och i tid.
Östersundsborna är en härlig och engagerad publik med många frågor. Det blev en härlig kväll! Tack till arrangörerna!
Dagen efter arbetade jag med privata träningar: utfallsproblematik, grundläggande tänk i jaktträningen av retriever och tävlingsträning (fotgående). Det var också en givande och rolig dag. Jag ska berätta om en av träningarna där hundmöten var problemet.

Det är så lätt att vi vid åsynen av en annan hund stannar upp och reagerar med rädsla och oro, “var ska jag ta vägen”. En del av problematiken med hundmöten ligger i att vi själva stannar upp, blir oroliga och önskar oss bort från platsen fortast möjligt. Vi tänker alltså oss bort från en plats istället för att tänka på en plats vi vill till. Tanken om att vilja bort från något är viktig. Hur tänker du själv?

När Molly fick syn på en hund skulle hon omedelbart tänka på att en person som hon tycker väldigt mycket om, som stod och väntade femtio meter längre fram. Är ni med? Molly ser en hund, ser personen som gör henne glad och som står femtio meter längre fram. Under glada skratt sätter Molly raskt fart för att hälsa på sin kära vän som står längre bort och väntar.

Vi tränade på detta och när Molly såg/tänkte “rätt” blev mötet helt odramatiskt. Molly och hunden Ebba gick förbi med käcka, glada miner och svansar utan att stanna upp och önska sig bort. De båda var ju på väg till ett roligt möte, inte på flykt från ett obehagligt sådant. Vad hände då när Molly och Ebba kom till den platsen där det trevliga mötet skulle ske? Där vankades det härliga godbitar, lek och alla andra upptåg som vi och våra fyrbenta kompisar kan dela och hitta på tillsammans. En plats att längta till.
Kanske kan du rent av låta en av dina familjemedlemmarna springa i förväg i ett hundmöte?

Fick precis feed-back från gårdagens privatträning “Haft en magisk träning med XXX idag. Fokuserat och kontrollerat. Klockan med godisskålar. TACK!!!!”
Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.