De som någon gång provat yoga, meditation eller mindfulness har också provat en medveten koncentrationsteknik. Men hur ser det ut rent allmänt? Vet vi egentligen vad vi koncentrerar oss på? Vad händer om vi koncentrerar våra tankar på saker som inte leder oss i rätt riktning?

När vi pratar om koncentration och uthållighet i förhållande till hundträning är det en mängd faktorer som vi behöver beakta. Det är inte bara hundens koncentrationsförmåga och uthållighet jag behöver utveckla: snarare min egen.

Jag kan koncentrera mig på,

Mina tankar

Hjärnan spelar spratt med oss hela tiden. ”Jag tycker inte om det här momentet”, ”Detta kommer aldrig att gå bra”. Dina tankar spelar roll och kommer därför att påverka hunden. Om du inte kan hitta en tanke som är produktiv och som du kan koncentrera dig på, befinner du dig kanske i en miljö som är alltför svår. Kan du hitta en enklare miljö? Kan du då koncentrera dig på en tanke som är ändamålsenlig och konstruktiv?

Mina känslor.

Du kan påverka dina känslor genom att aktivt koncentrera dig på din kropp. Hur du står, hur du andas. Du kan faktiskt bestämma över din kropp och på det viset komma åt hjärnan som försöker få dig att blir arg, irriterad, rädd eller uppgiven. Ge din hjärna en match! Prova ett leende, eller att känna dina fötter. Koncentrera dig enbart på att känna dem.

Hur rör jag mig och hur står jag?

Låt mig ta ett exempel: Ifall jag står med hunden invid min sida och tittar på andra hundar och är koncentrerad på att min hund inte ska pipa, gnälla eller hoppa på grannen är risken stor att tanken blir till sanning. Jag är koncentrerad på fel tanke – att allt går åt pipsvängen! Prova att koncentrera dig på att stå lugnt, med hunden i kort koppel och ”bara” andas. Flytta din koncentration och negativa tankar till att fokusera på den egna andningen. Det är ofta lika smittsamt som kennelhosta – fast trevligare.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.