– Hur får jag min hund att sluta dra i kopplet?

Som vanligt är råden lika många som det finns invånare i Sverige. – Jag har provat allt, suckar säkert någon stackare bedrövat i just denna sekund när jag skriver den här bloggen. Ibland är det svårt att veta i vilken ände vi ska börja nysta i. Det finns inte alltid ett “simsalabim”, eftersom en mängd bakomliggande faktorer orsakar att hundskrället drar som den värsta slädhund.

Den stora skillnaden är att slädhunden drar för att det är kul. Det är inte alltid fallet med våra “vanliga” hundar. Nedan kommer en lista över några orsaker varför hunden inte förstår vad det innebär att gå fint i kopplet.

Den första som slår mig är den vattentäta skillnad vi oftast gör mellan den kopplade- och den lösa hunden. Sluta upp med att göra den skillnaden. Släpp istället kopplet ofta, ofta och gå åt andra hållet, backa eller spring! Lek indian – håll dig undan. Låt inte hunden uppleva dig som någon svans som alltid hänger efter. En lina går dessutom alldeles utmärkt att använda som ett koppel. Låt den längsta delen av linan löpa längs marken efter dig. Då kan du enkelt stanna eller backa utan att behöva släppa kopplet. Du låter bara linan rinna genom dina fingrar medan du byter riktning. Belöna/agera så fort hunden rör sig mot dig.

“Stanna när hunden börjar dra i kopplet”

Rådet kan absolut fungera mycket bra. Speciellt på mjuka hundar som inte har så mycket driv framåt. För hundar med mer spring i benen och mycket energi riskerar vårt stopp, när hunden börjar att dra, att bli en belöning för ett felaktigt beteende. Vi vill ju inte att hunden ska gå allra längst ut i kopplet, eller hur? Vi vill att hunden ska uppleva att det är positivt när kopplet hänger löst, oavsett om vi håller det kort eller långt.

Jag minns speciellt en doberman som hade byggt en fantastisk, men av matte, oönskad beteendekedja. Så fort matte började att gå slängde sig, 1. Zeke rakt ut i kopplets fulla längd, 2. Då stannade matte Lisa, 3. Zeke vände sig om och sprang och ställde sig invid Lisas vänstra sida, 4. Zeke fick beröm och Lisa började på nytt att gå framåt, 5. Zeke kastar sig ut och allting börjar om från början. Kedjan repeteras och Lisas frustration ökar. Zeke har förstått – men inte samma sak som Lisa försöker att lära honom.

Hur gör man då?

Inom hästvärlden pratar man om mjuka händer. En hand som håller hårt i tygeln kommer att få en negativ inverkan på hästen och hästens mun. I värsta fall lägger hästen tungan över bettet, kör upp huvudet och sedan springer den, okontaktbar för ryttaren.

Skillnaden mellan en stum hand i en tygel och en stum hand i ett koppel är inte så stor. Djuren reagerar ofta på samma sätt -de stänger av och uppfattas felaktigt som hårda och stumma.

Vi kan kommunicera på ett positivt sätt via kopplet. I Kontaktkontraktet beskriver jag “positiva knyck” där vi i lugna situationer betingar ett lätt knyck, ju lättare desto bättre, med en godis, lek, kel etc. Jag kallar det för koppel-lekar.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.