Så sakteliga har ett tanke börjat att gry. Ska jag börja träna och tävla lydnad igen? Det var fem år sedan sist. Eftersom jag alltid haft som policy att inte undervisa i de grenar som jag själv inte tävlar i så har jag inte heller hållit några lydnadskurser de sista åren. Jag saknar det verkligen. jag känner att jag har så mycket att ge. Därför bestämde jag mig för att se var jag stod kunskapsmässigt genom att gå en kurs för duktiga Lena Kerje

Vid presentationen roade jag mina kurskamrater med att be Lena behandla mig som en nybörjare vilket Lena klarade utmärkt, stundtals med en del fniss. Det är inte alltid så lätt att behålla nybörjarrollen.

Efter två roliga dagar kan jag konstatera att jag är väl med i matchen. Jag är inte ringrostig, vilket naturligtivs känns skönt. Grundträningen (Kontaktkontraktet) som jag gör oavsett vad jag ska träna och tävla i skapar goda förutsättningar att snabbt gå vidare. Targeting är inget redskap som jag tidigare använt på Tesla men eftersom hon redan i grundträningen är tränad i “mottryck” förstår hon med lätthet target träningen.

Jag har bestämt mig för att träna in fjärrdirigeringen med frambenen låsta och där fick jag bra tips av Lena. – Lite 80-tals tips, flinade jag när Lena berättade hur hon överdriver hjälperna – samtidigt som hon tränar in stilla framben på två pyttesmå kuddar (de är för övrigt beställda).

Jag tränar ca tre gånger per dag men inte mer än fem minuter eftersom jag prioriterar Teslas träningskonditionen nu till en början. Tesla är inte van att träna på det här viset och därför är jag mycket sparsam med repetitioner. Däremot förändrar jag övningarna. Jag repeterar sällan mer än en sak tre gånger. Just nu tränar jag “kasta dig bakåt/ligg” och “hoppa blixtsnabbt upp och framåt” mot mig, enligt Lena modellen. Parallellt tränar jag Tesla att kliva upp på en target (inför fjärren), stå stilla och börja in huvudet mellan frambenen. Sedan tränar jag in en “springtarget” som jag senare ska använda i rutan.

Utöver dessa övningar tränar jag in tävlingspositionen där jag växlar mellan “slajmposition” och generalenposition”. Sedan får Tesla frishejpa stå, sitt och lägg. Det är bra för kreativiteten och snabbheten. Mitt mål är att träna Tesla i så korta sekvenser att Tesla tycker att det är toppenroligt och stimulerande.

Jag fick bevis på att det är rätt, när Tesla vägrade att kliva av planen efter det andra träningspasset. Det ser lovande ut med “räkan”.

2 svar

  1. Så rolig läsning, Eva! Och tack för påminnelsen om "max tre rep, sedan ska något förändras"! Bra käpphäst som jag glömt av, känner jag… 🙂

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.