Kanske ligger du i hängmattan på landet och i ditt knä vilar din nya kompis. Hen sover djupt. Kanske har du precis plockat upp söndertuggade sidor av sommarromanen.


Tänk på att valpen behöver fler upplevelser än den egna tomten. Passa på att åka till ett fik, ta med en filt och ett tuggben. Vänj valpen vid att den i olika miljöer kan ligga på sin filt och lugnt gnaga på ett ben. Valpar har olika intressen av människor, en del är ointresserade vilket är helt okej, andra kanske är reserverade medan flertalet är nyfikna och ibland rent av översvallande i sina hälsningar.

Människor kan inte låta bli valpar. Det är lika bra att du har en strategi, både för din egen skull och för valpens. Se möjligheterna till ett träningstillfälle istället för att bli irriterad på alla som vill hälsa. Har du en översvallande glad valp kan du först visa att du har gott godis i handen och sedan låta den hälsa. Det ökar sannolikheten för att valpen trots hälsningen på den främmande personen, vänder sig om mot dig och tigger om en godbit. Belöna den kontakten men stanna kvar och fortsätt hälsningen. Efter två á tre belöningar för ögonkontakt kan du sedan vända och gå innan du belönar. Det bidrar till lugnare hälsningar och bättre kontakt med dig.

Har du istället en reserverad valp är det viktigt att du tar det lugnt och läser av personen. Alla är inte hundvana och kan oavsiktligt skrämma din valp. I många fall är det bättre att du då kliver mellan valpen och personen för att vänligt prata med denne. Låt det bli trevlig pratstund utan att nödvändigtvis personen ifråga prompt måste hälsa på din valp.. Du lär nämligen din valp mycket om möten genom att själv vara trevlig.


Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.