Hänt i veckan – mental träning och föreläsning på den egna brukshundklubben


Veckan började med en av mycket få privata träningar. Det är roligt, stimulerande och jag älskar att pilla med små detaljer. Eller rättare sagt grunder. Det är nämligen i princip alltid där det knakar. Hunden har inte, eller har glömt, grunderna. På tisdag hälsade jag på min maestro Anders Hallgren. Numera bor vi inte alls långt ifrån varandra. Jag är Anders tack skyldig för att han fick mitt liv att ta en helt annan riktning. Ned från hästryggen, åt h-e med ekonomistudierna och en enkel biljett till Arboga och Stora Sofielunds Hundskola.

Därefter en tur till Stockholm under onsdagen. Ett par väl valda svordomar över trafiken och kanske även insikten över att jag inte längre rattar bilen med samma självklarhet. Snart är det två år sedan jag flyttade från huvudstaden. Jag åkte dit för att lyssna på vännen Eva Marie Wergårds föreläsning om mental träning inför tävling. “Mental träning startar när jag trycker på knappen för min anmälan till tävlingen och inte enbart själva tävlingsdagen”. Jag håller helt med Eva Marie. För min egen del, är den sista veckan en smekmånad, där jag försöker att bygga vårt gemensamma självförtroende. Jag jobbar enbart med grundövningar som är lätta och får oss att bli tajta med varandra.

Eva Marie jämförde mental träning med vilken träning som helst. Att styra sina tävlingsnerver är som vilket träning som helst – det kräver repetition. “Sätt det i ryggmärgen”, “Mental träning och hundträning är väldigt lika”, “att göra hunden rättvisa innebär att träna sig själv”. Sedan gjorde Eva Marie en strike på oss. “Hur ofta störningstränar ni era hundar?”. Det gör vi ju hela tiden, tänkte jag. – Hur mycket störningstränar ni er själva, klämmer Eva Marie till och jag funderar. Oftast bara på tävling, inser jag. Jag var nog bättre på det förr när jag tävlade bruks. Då kunde tävlingsledaren medvetet vara otrevlig, glömsk eller aktivt kommendera mig fel.

Det är inte ovanligt att vi på tävlingsdagen kliver upp ur sängen med negativa känslor, “nu jädrar ska du komma in med apporten”, “måtte hon inte sticka iväg till tävlingsledaren”. Tankar som inte hör hemma och som slår ned oss i skorna. Då är vi störningen för hunden! Den känner inte igen oss och får svårt att utföra arbetet som den normalt sett klarar av på träningen. Eva Marie hälsar, “om störningen är jag själv behöver jag tänka om. Här var Eva Marie och jag eniga om att göra beteendet enklare. När jag tävlade bruks tränade jag ingångar på planen för att sedan avbryta med en belöning. Jag blev trygg om jag visste att min hund dansade in på appellplanen tillsammans med mig. Idag försöker jag träna likadant inför jaktproven. Jag upplever att om jag sätter starten smittar det av sig på resten av provet. – Er hjärna är som en valps, börja med att träna i köket, säger Eva Marie och låter blicken glida över oss.

Jag mindes plötsligt hundägaren vars hund “fejkvilade” istället för att på riktigt vara lugn. Jag frågade om hon själv fejkvilade eller om hon var lugn på riktigt. Jyckar är ju experter på att läsa av våra känslor. Vi kan inte begära saker av dem som vi själva inte tränar på.

Eva Marie tog också upp hur olika vi är som människor och att vi behöver olika typer av feedback. Jag tänker på ett av de tävlingsekipage som var återkommande kunder i träningen. Det var ingen som helst idé att berömma Helen mer än med högst ett par ord. Helens svar var oftast, “Säg vad jag kan göra bättre istället, jag vet vad som är bra”.


Igår kväll höll jag en föreläsning på min egen brukshundklubb i Nyköping. Jag blev väldigt glad när jag upptäckte att det var fullsatt. Ämnet var rätt nördigt,- Belöning, koncentration och uthållighet. Jag pratade bland annat om farorna med ritualiserade belöningspositioner och demonstrerade med Tesla. Vad händer om jag belönar ritualiserat utan förändring? Jag illustrerade ett exempel med Tesla där jag höll en godis i den ena handen och ett apportföremål i den andra handen. Sedan bytte jagr plats på godbiten och apporten. Några sekunder satt Tesla som ett frågetecken innan hon insåg att övningen var spegelvänd.

Jag jämförde oss hundtränare med att snickare. Om våra verktyg inte fungerar blir kvalitén på huset undermåligt. Vi är ofta så duktiga med kriterieplaner men hur ofta gör vi kriterieplaner för hur vi belönar och att belöningar, likt verktyg, behöver benämnas på olika vis? Allt kan inte heta “bra”, “varsågod” och “klick”. Trevlig helg!


Kommentarer

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

VAnliga frågor & SVAR (FAQ)

Problem i kassan

Har du inte köpt en utbildning hos oss tidigare?

Då har du antagligen påbörjat ett köp men ångrat dig när du kommit till betalningen. Allt har fungerat i vårt system men något har gått fel när du gått till vår banks system. Det innebär att ett konto skapats hos oss – vilket behövs för att du skall kunna betala (och därefter registreras på utbildningen).

Du har alltså avbrutit betalningen av någon anledning. 

Hur gör jag då?

Titta efter mail från oss där du får instruktioner om hur du skapar ett lösenord eller så begär du ett nytt lösenord via systemet.

Har du köpt en utbildning hos oss tidigare?

Systemet känner igen din e-postadress och då ska du börja med att logga in.

Hur loggar jag in när jag är i kassan?

Inringad i en tjock orange ruta finns funktionen för att logga in. Här kan du även be om ett nytt lösenord – om du råkat glömma det.

Jag kommer inte vidare från kassan när jag klickar på knappen “slutför köp”

 • Skrolla upp på sidan så ser du felmeddelandet och det som måste åtgärdas
 • Titta på fälten och rutorna – de som är markerade med röd linje är de fält som berörs

Prova igen (läs gärna vad som gäller för de olika felmeddelandena nedan)

Jamen jag har ju angett samma e-postadress i båda fälten!

Har du kopierat och klistrat in e-postadressen?

Då händer det ofta att ett så kallat blanksteg oavsiktligen kommer med – före eller efter e-postadressen. Blanksteg uppfattas av systemet som ett “tecken” – som då inte återfinns i första fältet.

Du har inte kryssat i rutan “Jag har läst och godkänner shoppens integritetspolicy samt villkor för anmälan och köp”

Kryssrutan är längst ned på sidan under betalningsvalen. Här finner du länkar till vår policy och våra villkor. Du hittar även dessa som länkar i sidfoten (längst ned på sidan).

När du väl skall betala slussas du vidare till en betalningsportal som ligger utanför vårt system. Denna sida kommer se olika ut beroende på vilken betalningsmetod du väljer och vilken bank den är kopplad till. Därför kan vi inte ge en generell instruktion utan bara förklara vad du skall vara uppmärksam på. Ditt bankkort måste vara aktiverat för internethandel.

OBS! Här måste du läsa NOGGRANNT vilken typ av BankId som banken godkänner och eventuellt klicka på rätt länk/knapp då vi inte vet exakt vilka alternativ ditt kort erbjuder.

 • Du kanske kan välja mellan BankId på den enheten du beställer från eller från telefonen. 
 • Du kanske bara kan välja BankId på den enheten du köper ifrån. Har du inget BankId installerat på den enheten får du problem.
 • Du kanske bara kan välja BankId på telefonen. Om du köpt på dator/tabloid måste du då först öppna BankId på telefonen och godkänna där före du klickar på “gå vidare”.

Exempel på hur olika det kan se ut/fungera

Här kan du välja att använda

  1. BankId installerat på enheten du köper ifrån
  2. BankId:installerat på telefonen
  3. SMS och pinkod

 

Här kan du bara använda BankId från telefonen.

Digitalt presentkort

Det går att köpa presentkort i vår shop. Det gäller för alla utbildningar som säljs i shoppen.

Du som köper presentkortet väljer själv:

 • summa 
 • vem/vilka du vill skicka presentkortet till via e-post
 • när du vill presentkortet skall skickas av vårt system
 • om du vill få e-post när presentkortet använts
 • om samma design skall gå till en eller flera mottagare
 • mellan våra olika motiv

När du fått ett presentkort med e-post medföljer en PDF-fil med instruktioner. Där finns flera alternativ.

Vi  rekommenderar

Vi tycker det är lättast att klistra in “koden” när du kommer till kassan.

 • Om ditt presentkort är värt mindre än den utbildning du väljer att köpa kommer du att få betala en del av utbildningen.
 • Om ditt presentkort är värt mer än den utbildning du väljer att köpa kommer ditt köp att innebära noll/0 kr.

 

Hur ser jag kvarvarande saldo på mitt presentkort?

När du köpt en utbildning hos oss (oavsett om det är med presentkort eller ej) – har ett konto skapats.

Du kan logga in på “Mina sidor” och där fylla i din kod för att se kvarvarande saldo på presentkortet.

 

Vad är "Mina sidor"?

Detta fungerar om du har konto här (det har du om du tidigare köpt en utbildning i denna shoppen). Du kan även be systemet skicka en länk via e-post för att sätta ett nytt lösenord (om du glömt lösenordet).

Om det däremot är första gången du shoppar hos oss kan du inte logga in före du köpt något.

Ett konto skapas automatiskt när du genomför ditt första köp och du får e-post med instruktioner om hur du går vidare.

Fakturauppg.

 • Du kan ändra de uppgifter som kommer att användas i kassan

Ordrar

 • Här ser du dina senaste ordrar (ordernummer, datum, status och summa)

Kontouppgifter

 • Här kan du ändra dina kontouppgifter (förnamn, efternamn, visningsnamn samt e-postadress). OBS! Ändrar du e-postadress är det alltså det du loggar in med.
 • Ändra lösenord (kräver du kan ditt nuvarande)

Räkna ut saldo på ditt presentkort

 • Fyll i presentkortskoden för att se aktuellt saldo

Mina “när du vill”-kurser

 • Längst ned på sidan kommer du åt dina aktiva “när du vill”-kurser och föreläsningar

Utbildning "när du vill"

Det är utbildningar i självstudieform (föreläsningar, kurser och annat) som:

 • du får tillgång till direkt när du betalt och valt lösenord (du får e-post med instruktioner om hur du ändrar lösenord)
 • är tillgängliga ett visst antal (fördefinierade dagar)
 • oftast är helt lärarlösa

När du fått bekräftelse på din betalning via e-post ska utbildningen vara tillgänglig längst ned på “Mina Sidor”. OBS! Där syns ingenting förrän du loggat in.

Hör av dig till oss om du vill gå om en utbildning i denna kategorin – före du köper den igen. Före omköp måste vi först återställa vissa inställningar för att det skall fungera.

På “Mina sidor” finns det en länk som heter “Glömt lösenordet”.

Klicka där och följ instruktionerna.

Vill du få vårt nyhetsbrev?

Du får ett mail där du godkänner prenumerationen.
Titta i skräpkorgen om du inte ser mailet.

villkor för anmälan och köp

genom att klicka i rutan när du checkar ut - godkänner du dessa villkor.

Kallelse till utbildning “på plats”

I samband med betalningen får du ett kvitto. Cirka tio dagar innan påbörjad kurs skickar vi information om vad du behöver ta med dig. OBS! Om du inte erhållit
information titta då först i din skräpkorg innan du kontaktar oss på kurser@evabodfaldt.com

Kallelse till Utbildning “när du vill”

Vi skickar inte ut en kallelse till kurser i kategorin “när du vill”. Kursen blir tillgänglig direkt efter att du köpt den och du kan gå in när du vill under de dagar kursen är tillgänglig.

AVBOKNING OCH ÅTERBETALNING

Avbokning ska ske skriftligt.

 • Återbetalning minus en administrativ avgift om 300 kr (kurser) sker senast 14 dagar före kursstart.
 • Vid förhinder senare än 14 dagar före kursstart måste du själv sälja platsen vidare till annan person i de fall då vi inte redan har en reservlista.
 • Vid sjukdom eller olycksfall ber vi dig kontakta din bank angående din avbeställningsförsäkring (vid kortbetalning).

ÖVRIGA VILLKOR

 • Enligt lagen om tillsyn över hundar och katter (Lag 2007:1150) har en hundägare alltid strikt ansvar för sin hund
 • Vill du ta bilder? Kontrollera först med övriga deltagare att de vill vill vara med på bild.
 • Filmning av lärare är inte tillåten.

Utskick

Du får INTE påminnelser eller annat såsom till exempel nyhetsbrev automatiskt, utan att aktivt själv kryssa i att du vill ha det när du checkar ut.

BETALNING

Vi accepterar kortbetalning och Swish via bokningssystemet.

Integritetspolicy

VI EFTERSTRÄVAR EN HÖG NIVÅ AV DATASKYDD

Vid samarbete med partners (kommunikatörer, designers, kreatörer och liknande) råder sekretess gällande all kunddata. Datan får bara användas inom Eva Bodfäldt Education AB. Detta oavsett om det gäller:

 1. Anonymiserad data – uppgifter som inte längre kan identifiera en fysisk person (går utanför GDPR)
 2. Pseudonymiserade data – information som enbart kan kopplas till en identifierbar fysisk person med hjälp av kompletterande uppgifter (omfattas delvis av GDPR:s krav).
 3. Personuppgifter – upplysningar som avser en identifierad eller identifierbar fysisk person (omfattas i sin helhet av GDPR:s krav).

  Personuppgifter handlar således om all slags information som direkt eller indirekt kan knytas till en (fysisk) person som är i livet. Det kan röra sig om namn, adress, bilregistreringsnummer, personnummer men även foton och ljudinspelningar. Läs mer här om personuppgifter.

För detta använder oss av Matomo Analytics. Vår installation är lokal – vilket innebär att endast vi har tillgång till statistiken. Även om vi skulle använda oss av Matomos molntjänster är deras servrar i Europa. Nya Zeeland är ett av de få tredjepartländer som i dagsläget är godkända ur GDPR-synpunkt.

VI SAMLAR IN PERSONUPPGIFTER FÖR ATT KUNNA: