Jag fick en fråga som jag tycker är så intressant att jag, med personens medgivande, publicerar brevet i sin helhet. “Mycket hund” är ett begrepp som hörs lite nu och då, men vad menar vi egentligen?

“Jag funderar över uttrycket “mycket hund” och vad som menas med det. Tycker det används som en ursäkt när hunden inte beter sig som ägaren vill eller som ursäkt för ett dåligt beteende men även på arbetsivriga hundar. Och vad är då “lite hund” eller normal hund?I mina ögon har det blivit ett slentrian ord som borde försvinna. Schäfer =mycket hund!? Inte tycker jag det utan det är en schäfer som är utvecklad till vissa saker. Har ju dsg där vissa tycker det är mycket hund men de säger man om de flesta raser idag så…..Har själv både labbe och dsg och visst skulle jag kunna skylla valpen skällande på mycket hund men hon är ju bara hon med ett beteende som ska jobbas bort. Så hjälp mig att förstå eller få folk att fundera över “mycket hund”.”

Vad tycker du själv?

4 svar

  1. Vi har alltid använt utrycket som en positiv sak eftersom vi vill ha ”mycket hund” i våra hundar. Varför ska man annars ha hund????

  2. För mig innebär uttrycket – mycket hund – en hund som har bra med energi och om rasen är gjord för arbete, vill jobba. Exempelvis som inom rasen labrador där en stor skillnad har utvecklats mellan utställningsvarianten och jaktvarianten.

  3. En fullständigt värdelös och substanslös benämning. I vems ögon? I förhållande till vad? I vilken situation?

  4. Mycket hund (för pengarna) brukar vi säga om de hundar som har lite "extra allt" av både goda och dåliga egenskaper. Inte sällan är det en hund som ägaren/föraren inte kan hantera och få ut det bästa av.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.