Du stöttar inte din hund därför att du kortar kopplet i ett möte


Fotograf, Paulina Westerlind

Vi skräms ofta av att se en hund som står längst ut i kopplet och stirrar mot oss i ett möte. Speciellt när vi ser att hundägaren inte försöker att ta kontroll över situationen. Kanske är den gamla klyschan “du stöttar hunden i kopplet genom att korta det” orsak till att en del hundar tillåts att stå (och agera) längst ut i kopplet i möten. Vi gör ju fel om vi kortar kopplet. Ingenting kan vara mer fel.

Jag tycker det finns anledning att inte bara snegla, utan uppmärksamt titta på hästvärlden och hanteringen av 500-600 kg häst. Det skulle bredda vår kunskap om hur och på vilka sätt vi kan kommunicera genom kopplet med våra hundar. 

En häst styrs till en del med hjälp av tygeln och det läggs stor vikt vid att ryttaren ska rida med så mjuka och lugna händer som möjligt. Du lär dig att ”krama” en tygel, leda hästen med ett tygeltag vilket innebär att du för handen rakt ut från hästen och övertydligt visar vilken riktning hästen ska böja sin huvud åt. Du berömmer och släpper efter i tygeln så fort hästen gör rätt. Det är en kunskap som vi hundägare skulle ha stor nytta av att kunna. Vår inställning handlar ofta om att ”hur ska vi få hunden att sluta dra i kopplet” istället för skapa en positiv kommunikation med hjälp av kopplet. 


Fotograf, Paulina Westerlind

Träna på att korta kopplet

Vi skulle kunna göra en hundanpassad variant där vi vare sig använder kopplet i första hand för att korrigera hunden alternativt helt undviker att ta tag i kopplet. Jag tycker att det är viktigt att vi tränar på att snabbt gå ifatt hunden medan vi kortar kopplet, utan att hunden upplever det som negativt. Det görs enklast genom klassisk betingning och i helt neutrala situationer. Ta tag i halsbandet samtidigt som du ger en belöning. Ta tag i halsbandet och småprata sedan gemytligt och vänligt. “Du och jag Emil”. Generalisera sedan träningen till olika situationer och miljöer tills du kan hugga tag i halsbandet även i en akut situation. Kort koppel borde vara en trygghet och inte en stress . Kort koppel kan, om vi tränar det under positiva omständigheter, skapa skapa förutsättningar för trygghet i en mer akut situation.


Fotograf, Paulina Westerlind

Kommentarer

2 svar

 1. Väldigt intressant.
  Min hund har ett klockrent kom och brevid mig komando. Funkar alltid ! Förutom i hundmöten. Bubbla så kommer hon fort som bara den och får en karamell och håller sig där tills jag säger tjossan=fri.
  Ser vi däremot en hund så blir hon låst. Springer längt ut i kopplet och stannar och stirrar, sen vill hon ligga på där framme släpper intr blicken och vill slita fram mig till hunden. Hon kastar och slänger sig och försöker hålla blicken på de hela tiden. Skäller inte morrar inte piper inte. Ja kan få hennes fokus ibland korta stunder kommer o tar en godis fast ja har fler och tänker mata på rullband men det är som att hon känner att hon inte kan släppa kontrollen över den hunden. Kommer super hetsigt till mig och tar en godis och kastar sig ut igen. De gånger ja hinner se hunden före henne har ja satt henne ner står o matar. Men när hon får syn på hunden blir de samma spännan ögonen spännerbakbenen som en fjäder och har väldigt svårt att sitta ner reser sig men sätter sig halvt varje gång ja ber henne sitta. Vore trevligt att komma över detta då min andra cattledog bryr sig inte ett dugg om de andra hundarna vi möter. Tittar knappt på dom. De är samma beteende oavsett om ja har favorit leksaken eller köttbulle.

 2. Bra sammanfattning. Dock saknar jag likelsen med NR i ridningen. Eftergift vid rätt svar. En häst som är lätt i handen är inte automatiskt lätt när jag leder den med grimskaft i en grimma. Detta skulle vara den bästa jämförelse med hundar i koppel. De flesta hästar skulle bara drar iväg när de är rädda pg de är inte korrekt tränat från marken. Att sitta på hästen vs har en häst som är lätt att manövrera även från marken är tyvärr ingen självklarhet. Korrekt användning av NR är ytterst viktig för att uppnå säkerhet runt hästar och samma gäller för hundar med koppel. Absolut kan man blanda in PR i all träning vilket jag gör dagligen. Alltid handen på tygeln, grimskaft eller kopplet som gör skillnad. Bara några funderingar till en bra skriven sammanfattning!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

VAnliga frågor & SVAR (FAQ)

Problem i kassan

Har du inte köpt en utbildning hos oss tidigare?

Då har du antagligen påbörjat ett köp men ångrat dig när du kommit till betalningen. Allt har fungerat i vårt system men något har gått fel när du gått till vår banks system. Det innebär att ett konto skapats hos oss – vilket behövs för att du skall kunna betala (och därefter registreras på utbildningen).

Du har alltså avbrutit betalningen av någon anledning. 

Hur gör jag då?

Titta efter mail från oss där du får instruktioner om hur du skapar ett lösenord eller så begär du ett nytt lösenord via systemet.

Har du köpt en utbildning hos oss tidigare?

Systemet känner igen din e-postadress och då ska du börja med att logga in.

Hur loggar jag in när jag är i kassan?

Inringad i en tjock orange ruta finns funktionen för att logga in. Här kan du även be om ett nytt lösenord – om du råkat glömma det.

Jag kommer inte vidare från kassan när jag klickar på knappen “slutför köp”

 • Skrolla upp på sidan så ser du felmeddelandet och det som måste åtgärdas
 • Titta på fälten och rutorna – de som är markerade med röd linje är de fält som berörs

Prova igen (läs gärna vad som gäller för de olika felmeddelandena nedan)

Jamen jag har ju angett samma e-postadress i båda fälten!

Har du kopierat och klistrat in e-postadressen?

Då händer det ofta att ett så kallat blanksteg oavsiktligen kommer med – före eller efter e-postadressen. Blanksteg uppfattas av systemet som ett “tecken” – som då inte återfinns i första fältet.

Du har inte kryssat i rutan “Jag har läst och godkänner shoppens integritetspolicy samt villkor för anmälan och köp”

Kryssrutan är längst ned på sidan under betalningsvalen. Här finner du länkar till vår policy och våra villkor. Du hittar även dessa som länkar i sidfoten (längst ned på sidan).

När du väl skall betala slussas du vidare till en betalningsportal som ligger utanför vårt system. Denna sida kommer se olika ut beroende på vilken betalningsmetod du väljer och vilken bank den är kopplad till. Därför kan vi inte ge en generell instruktion utan bara förklara vad du skall vara uppmärksam på. Ditt bankkort måste vara aktiverat för internethandel.

OBS! Här måste du läsa NOGGRANNT vilken typ av BankId som banken godkänner och eventuellt klicka på rätt länk/knapp då vi inte vet exakt vilka alternativ ditt kort erbjuder.

 • Du kanske kan välja mellan BankId på den enheten du beställer från eller från telefonen. 
 • Du kanske bara kan välja BankId på den enheten du köper ifrån. Har du inget BankId installerat på den enheten får du problem.
 • Du kanske bara kan välja BankId på telefonen. Om du köpt på dator/tabloid måste du då först öppna BankId på telefonen och godkänna där före du klickar på “gå vidare”.

Exempel på hur olika det kan se ut/fungera

Här kan du välja att använda

  1. BankId installerat på enheten du köper ifrån
  2. BankId:installerat på telefonen
  3. SMS och pinkod

 

Här kan du bara använda BankId från telefonen.

Digitalt presentkort

Det går att köpa presentkort i vår shop. Det gäller för alla utbildningar som säljs i shoppen.

Du som köper presentkortet väljer själv:

 • summa 
 • vem/vilka du vill skicka presentkortet till via e-post
 • när du vill presentkortet skall skickas av vårt system
 • om du vill få e-post när presentkortet använts
 • om samma design skall gå till en eller flera mottagare
 • mellan våra olika motiv

När du fått ett presentkort med e-post medföljer en PDF-fil med instruktioner. Där finns flera alternativ.

Vi  rekommenderar

Vi tycker det är lättast att klistra in “koden” när du kommer till kassan.

 • Om ditt presentkort är värt mindre än den utbildning du väljer att köpa kommer du att få betala en del av utbildningen.
 • Om ditt presentkort är värt mer än den utbildning du väljer att köpa kommer ditt köp att innebära noll/0 kr.

 

Hur ser jag kvarvarande saldo på mitt presentkort?

När du köpt en utbildning hos oss (oavsett om det är med presentkort eller ej) – har ett konto skapats.

Du kan logga in på “Mina sidor” och där fylla i din kod för att se kvarvarande saldo på presentkortet.

 

Vad är "Mina sidor"?

Detta fungerar om du har konto här (det har du om du tidigare köpt en utbildning i denna shoppen). Du kan även be systemet skicka en länk via e-post för att sätta ett nytt lösenord (om du glömt lösenordet).

Om det däremot är första gången du shoppar hos oss kan du inte logga in före du köpt något.

Ett konto skapas automatiskt när du genomför ditt första köp och du får e-post med instruktioner om hur du går vidare.

Fakturauppg.

 • Du kan ändra de uppgifter som kommer att användas i kassan

Ordrar

 • Här ser du dina senaste ordrar (ordernummer, datum, status och summa)

Kontouppgifter

 • Här kan du ändra dina kontouppgifter (förnamn, efternamn, visningsnamn samt e-postadress). OBS! Ändrar du e-postadress är det alltså det du loggar in med.
 • Ändra lösenord (kräver du kan ditt nuvarande)

Räkna ut saldo på ditt presentkort

 • Fyll i presentkortskoden för att se aktuellt saldo

Mina “när du vill”-kurser

 • Längst ned på sidan kommer du åt dina aktiva “när du vill”-kurser och föreläsningar

Utbildning "när du vill"

Det är utbildningar i självstudieform (föreläsningar, kurser och annat) som:

 • du får tillgång till direkt när du betalt och valt lösenord (du får e-post med instruktioner om hur du ändrar lösenord)
 • är tillgängliga ett visst antal (fördefinierade dagar)
 • oftast är helt lärarlösa

När du fått bekräftelse på din betalning via e-post ska utbildningen vara tillgänglig längst ned på “Mina Sidor”. OBS! Där syns ingenting förrän du loggat in.

Hör av dig till oss om du vill gå om en utbildning i denna kategorin – före du köper den igen. Före omköp måste vi först återställa vissa inställningar för att det skall fungera.

På “Mina sidor” finns det en länk som heter “Glömt lösenordet”.

Klicka där och följ instruktionerna.

Vill du få vårt nyhetsbrev?

Du får ett mail där du godkänner prenumerationen.
Titta i skräpkorgen om du inte ser mailet.

villkor för anmälan och köp

genom att klicka i rutan när du checkar ut - godkänner du dessa villkor.

Kallelse till utbildning “på plats”

I samband med betalningen får du ett kvitto. Cirka tio dagar innan påbörjad kurs skickar vi information om vad du behöver ta med dig. OBS! Om du inte erhållit
information titta då först i din skräpkorg innan du kontaktar oss på kurser@evabodfaldt.com

Kallelse till Utbildning “när du vill”

Vi skickar inte ut en kallelse till kurser i kategorin “när du vill”. Kursen blir tillgänglig direkt efter att du köpt den och du kan gå in när du vill under de dagar kursen är tillgänglig.

AVBOKNING OCH ÅTERBETALNING

Avbokning ska ske skriftligt.

 • Återbetalning minus en administrativ avgift om 300 kr (kurser) sker senast 14 dagar före kursstart.
 • Vid förhinder senare än 14 dagar före kursstart måste du själv sälja platsen vidare till annan person i de fall då vi inte redan har en reservlista.
 • Vid sjukdom eller olycksfall ber vi dig kontakta din bank angående din avbeställningsförsäkring (vid kortbetalning).

ÖVRIGA VILLKOR

 • Enligt lagen om tillsyn över hundar och katter (Lag 2007:1150) har en hundägare alltid strikt ansvar för sin hund
 • Vill du ta bilder? Kontrollera först med övriga deltagare att de vill vill vara med på bild.
 • Filmning av lärare är inte tillåten.

Utskick

Du får INTE påminnelser eller annat såsom till exempel nyhetsbrev automatiskt, utan att aktivt själv kryssa i att du vill ha det när du checkar ut.

BETALNING

Vi accepterar kortbetalning och Swish via bokningssystemet.

Integritetspolicy

VI EFTERSTRÄVAR EN HÖG NIVÅ AV DATASKYDD

Vid samarbete med partners (kommunikatörer, designers, kreatörer och liknande) råder sekretess gällande all kunddata. Datan får bara användas inom Eva Bodfäldt Education AB. Detta oavsett om det gäller:

 1. Anonymiserad data – uppgifter som inte längre kan identifiera en fysisk person (går utanför GDPR)
 2. Pseudonymiserade data – information som enbart kan kopplas till en identifierbar fysisk person med hjälp av kompletterande uppgifter (omfattas delvis av GDPR:s krav).
 3. Personuppgifter – upplysningar som avser en identifierad eller identifierbar fysisk person (omfattas i sin helhet av GDPR:s krav).

  Personuppgifter handlar således om all slags information som direkt eller indirekt kan knytas till en (fysisk) person som är i livet. Det kan röra sig om namn, adress, bilregistreringsnummer, personnummer men även foton och ljudinspelningar. Läs mer här om personuppgifter.

För detta använder oss av Matomo Analytics. Vår installation är lokal – vilket innebär att endast vi har tillgång till statistiken. Även om vi skulle använda oss av Matomos molntjänster är deras servrar i Europa. Nya Zeeland är ett av de få tredjepartländer som i dagsläget är godkända ur GDPR-synpunkt.

VI SAMLAR IN PERSONUPPGIFTER FÖR ATT KUNNA: