Fotograf, Pernilla Åhs

Hur naturligt är egentligen ett beteende?

Är det naturligt för hundar att springa längs staketet och skälla? Jag har aldrig sett en hund springa längs en tomtgräns, utan staket, och skälla på människor som passerar. Inte förrän människor och djur kliver in på reviret.

Att hunden för ett herrans liv vid staketet är oftast en spegling av vad som sker vid ytterdörren. Skillnaden är avståndet och att jag har “lite” mer upplevd kontroll, men känslan hos hunden är med stor sannolikhet densamma som vid staketet. Det bästa tipset är att förebygga staketskällningar från unga år. Inte bara för hundens skull utan även för grannsämjans.

Tycker vi själva att det är problem och i så fall för vem?

En staketskällare riskerar att bli betraktad som en grymt otrevlig granne. Det är sällan roligt för någon part, vare sig för grannen, hunden eller dig själv. Men, ska vi börja med att betrakta oss själva? Hur stort är problemet egentligen för dig själv? Hur stor är din motivation att lära hunden ett alternativt beteende? Om svaret är ja, vet du själv exakt vad du vill att din hund ska göra när människor passerar tomtgränsen? Vill du ens att hunden ska springa fram till staketet?

Har du provat att involvera grannarna i träningen? Det underlättar din träning väsentligt. En dålig grannsämja riskerar däremot att förvärra staketskällandet. Gör i så fall en pudel, ta med en chokladask, be om ursäkt och be om din grannes hjälp. Visa grannarna att du vill lösa problemet.

Om du inte orkar, vill eller har lust att lära din hund vad den ska göra när människor och djur passerar staketet är det bättre för alla parter att du avgränsar tomten. Låt inte hunden vara på framsidan. Du löser mycket sällan problemet genom att öppna dörren och skrika, tjata eller bli förbannad. Tvärtom, förstärker det oftast beteendet att staketskälla.

Exakt vilket beteende vill du att hunden ska kunna när den hör eller ser någon passera? Det är det beteendet som du ska belöna, inget annat. Följande filmer är exempel på hur du kan träna. Förutsättningen för träningen är att du har någonting som hunden tycker om. Det kan vara mat, bollar eller något annat, inklusive att grannen belönar hunden för exakt rätt beteende när hen passerar. Lösningen är förebyggande, sällan åtgärdande. Även när problemet redan är ett faktum är mitt svar detsamma: lär hunden vad den ska göra när situationen uppstår. Sluta skäll!

Följande filmer är tänkta som en inspiration för din träning. Principen är densamma oavsett hund men allvaret i hunden kan se olika ut och viljan att ta emot belöning kan se annorlunda ut från fall till fall. Det kan innebära att du behöver ändra din egen roll när ni är ute tillsammans på tomten.

Se 4 filmer om Ragnar här

Lycka til!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.