Fotograf, Tina Johansson

Fotograf, Tina Johansson

“Hen tuggar”, “Hen griper med släpper sedan apporten”, “Hen rullar apporten i munnen”. Vad ska jag göra?

Vi pratat ofta om att vi har gått för fort fram, men vad innebär det egentligen? På vilket vis har vi skyndat alltför snabbt? Generellt sett har vi en tradition av att förlänga tid och avstånd innan vi introducerar störningar. Jag tycker att det är absurt eftersom det inte går att undvika störningar.

Genom att träna in ett tydligt belöningssystem vilket innebär att hunden kan skilja på “bra”, “gott, “bus” och “slut” skapar vi tydliga verktyg att använda i hundträningen. Hunden i just den här filmen kunde gripa ett föremål men inte hålla fast densamma. Istället rullade han föremålet alternativt släppte det direkt i samband med gripandet. Vi började med att ändra förutsättningarna för Jacques gripande genom att successivt hålla godbiten närmare apporten vilket innebar att Jacques aktivt måste välja bort godbiten och istället gripa pennan. Han fick börja tänka! Vi försökte tom aktivt mota bort honom med hjälp av godbiten. Kriteriet för “gott” var gripande – ej håll fast.

I nästa steg tränade vi på diskriminering mellan “bra” och “gott” i samband med att Jacques grep apporten. Ur träningen växer sedan “håll fast” fram helt naturligt, utan att vi själva sitter tysta och tittar på hunden. “Du håller väl fast?

Efter den mycket uppskattade föreläsningen “Älskade Valp”i början av juli planerar jag ytterligare webinars under hösten 2020 och jag tar gärna emot förslag på teman. Vad skulle du vilja att jag föreläser om? Kanske delar ur Kontaktkontraktet, fotgående, apportering, utfall, skvallerträning, On/Off, belöningssystemet, dirigering…..eller?? Välkommen med dina önskningar!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.