Fotograf, Tina Johansson

Fotograf, Tina Johansson

Jag fick ett mail för två veckor sedan. – Jag behöver hjälp med en papillon, en omplacering som jag nyligen tagit över. Han, “Fifty” är livrädd för andra hundar och flyr om de närmar sig honom. Han behöver inte älska alla men jag vill inte att han flyr och jag vill kunna träna honom på klubben. Kan du hjälpa mig?

Monica och jag bor långt ifrån varandra och istället för att ses bestämmer vi tid för en telefonkonsultation. Det är alltid en utmaning att ge råd över telefonen eftersom det bara är hundägaren som kan föra sin talan och inte hunden.

Jag frågar vad Monica brukar göra vid möten med andra hundar och hon förklarar att hon försöker avleda Fifty genom att fånga hans intresse för henne och godiset. Det fungerar ibland men ofta tar rädslan över och Fifty flyr i kopplet.

Jag ger Monica rådet att lyfta Fifty istället för att försöka avleda honom med godis. Det blir tyst ett par sekunder i telefonen innan Monica säger, – Förstärker jag inte Fiftys rädsla genom att lyfta honom?

– Det beror på, om du är orolig och rädd när du lyfter Fifty eller om du lyfter och samtidigt riktar din nyfikenhet och vänlighet mot den du möter.

Monica börjar träningen på den egna klubben där hon kan få hjälp av klubbkompisarna. Träningen startar redan vid parkeringen. Redan där i bilen skakar Fifty och vill inte gå ur bilen när Monica ber honom att hoppa ut.

Instruktionen till Monica och hennes vänner (med lugna och vänliga hundar) är att de absolut inte ska prata om Fiftys problem utan enbart prata om roliga saker. -Håll blicken på dina vänner och prata vänligt med deras hundar. Ge hen en godis och när Fifty visar intresse för vad du gör ger du även honom en godis. Så länge som han är rädd låter du honom vara.

Tanken är att Monicas lugn, nyfikenhet och positiva attityd till sin omgivning kommer att minska Fiftys rädsla och istället ersätta den med nyfikenhet. “Vem i allsin dagar är det som matte har så trevligt tillsammans med?”

Monica får även i uppgift att tillsammans med den andra hundägaren gå en promenad tillsammans och direktiven är desamma som vid parkeringen: inget prat om problem, utan enbart ämnen som framkallar skratt och positiva energier. Om och när Fifty känner sig trygg lyfter Monica ned honom på marken. Det är viktigt att den andra hunden förhåller sig neutralt och fortsatt är kopplad. Fifty belönas för att han tar kontakt med Monica. Träningen avslutas till sist på appellplanen.

Idag, två veckor senare, får jag ett mail från Monica.

“Hej och stort tack ! 

Tack för verktygen för att hantera min lilla Papillon’s rädsla för andra hundar. Han har svarat otroligt bra på övningarna och numer kan vi träna på brukshundklubben utan ängslan och flykt. Bara nyfikenhet. Och att gå från att vara fobisk till detta, på bara ca två veckor är fantastiskt!”

Sens moral, du kan göra “fel” saker” bara du har rätt attityd.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.