Lekte dina föräldrar med dig som barn?

Lek kan vara förlösande, underbart dråpligt, kaxigt och stärkande för vårt ego. 

Som barn satt jag ofta fastklistrad med näsan tryckt mot bilrutan. Där följde jag Svarta hingsten när han sprang i kapp med vår Citroen. Den svarta vackra hästen flög över staketen och över korsande vägar. Det gällde dock att vara uppmärksam på omgivningen så att han inte sprang in i något av staketen eller i värsta fall blev påkörd. Det var ju min uppgift att se till att han hoppade i rätt tid. Det var en tyst lek och bara min.

Någon gång, i nutid, har jag provat att se Svarta hingsten utanför bilfönstret, men numera är han en blek kopia av sitt forna jag. Han skapar inte längre någon hisnande känsla av eufori när jag tänker på leken.

Vilka lekar växer vi ifrån och hur många av dem behåller vi i vuxen ålder? Själv upplever jag att jag inte tycker det är så kul med hundträning om jag inte känner att den bygger på lek. Det behöver inte innebära att jag studsar runt med en leksak i snöre och leker kamplekar utan ibland handlar det om min inre upplevelse. Som den gången då hjärnan bestämde sig för att jag skulle piffa upp träningen av min unga hunds Zakk jaktfotgående genom att förändra mitt fokus från träning till en upplevelse. Jag bestämde mig för att syftet med fotgåendet var att vi skulle smyga på allt som rörde sig i skogen. Det gällde att röra sig tyst så att jag inte av misstag knäckte grenar på marken. 

Plötsligt skymtade jag någonting som rörde sig i buskarna. Jag stannade upp för att lyssna efter mer information. Jag pekade till Zakk i den riktning jag ”sett” djuret och han var omedelbart med på noterna: beredd att stick iväg när jag gav honom den signalen. Jag pratade lågt med honom om vad som kanske fanns därinne i buskarna, drog därefter tillbaka tillbaka handen och fortsatte fotgåendet. En lek med en kittling av verklighet i botten. Kan jag gestalta den leken idag? Absolut! Jag tror att det är just bristen på lekfullhet som skapar trist träning eller uppfostran.

Lek med maten

Jag åt dåligt som barn. Speciellt avskydde jag skolmaten vilken jag håglöst petade i vilket i sin tur renderade skarpa tillsägelser från skolpersonalen. En kreativ dag mosade jag maten till en jämn gegga på tallriken. Sedan byggde jag en en fin kaka som jag skar i bitar. Vips, så hade jag en aptitlig tårta på tallriken. Lou-Lou och jag, en matpetare liksom jag själv, bakade under ett par måltider tårtor som vi skar i bitar och under glada skratt tuggade i oss, tills en av lärarna lutade sig över oss och bryskt uppmanade oss att omedelbart sluta upp med att leka med maten.

Varför får vi inte leka med maten? Jag skulle tycka det vore väldigt kul att bli bjuden på en middag där värdparet välkomnar oss, inte till bordet, men att söka efter vår mat. Naturligtivs med en liten namnlapp så att vi inte gör misstaget att lägga beslag på någons annans glutenfria tallrik. För min del skulle det vara en galet rolig lek.

 

 

 

 


 

 

Fotograf, Eva Bodfäldt

Lekte dina föräldrar med dig? 

Svaren som jag fått under årens lopp verkar tippa i en riktning men säkert vet jag ju inte. Jag upplever att kan finnas ett samband mellan föräldrar som lekt med sina barn och den egna lusten och glädjen att leka med sin hund. Jag har träffat många hundägare som inte vill leka, som känner sig obekväma och jag funderar ofta på vad som skiljer oss åt. 

Därför är jag nyfiken på om;

 • du tycker om att leka?
 • dina föräldrar lekte med dig som barn?
 • du leker med dina hundar och i så fall vilken typ av lekar som du föredrar?
 • du spelar olika roller? ”Det stora farliga odjuret”, ”den rädda lilla haren” där du gestaltar olika känslor under leken?
 • du mest står stilla och kastar boll?
 • du mest står stilla och kampleker?
 • andra typer av lekar, vilka då?

Jag är oändligt tacksam om du vill besvara frågorna. Antingen på sociala medier alternativt på mail kurser@evabodfaldt.com

Svaren kommer att ligga till grund för min nästa föreläsning!

Tack! 

Kommentarer

2 svar

 1. Nämmen, lekte du också den där leken! För mig var det ibland "Svarta hingsten", men oftare hundar. Trots att vi hade hund i familjen, ville jag alltid ha en egen. Min önskehund sprang bredvid bussen, tunnelbanan eller tåget och jag ansträngde mig enormt för att den skulle hoppa över farliga saker i rätt ögonblick.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

VAnliga frågor & SVAR (FAQ)

Problem i kassan

Har du inte köpt en utbildning hos oss tidigare?

Då har du antagligen påbörjat ett köp men ångrat dig när du kommit till betalningen. Allt har fungerat i vårt system men något har gått fel när du gått till vår banks system. Det innebär att ett konto skapats hos oss – vilket behövs för att du skall kunna betala (och därefter registreras på utbildningen).

Du har alltså avbrutit betalningen av någon anledning. 

Hur gör jag då?

Titta efter mail från oss där du får instruktioner om hur du skapar ett lösenord eller så begär du ett nytt lösenord via systemet.

Har du köpt en utbildning hos oss tidigare?

Systemet känner igen din e-postadress och då ska du börja med att logga in.

Hur loggar jag in när jag är i kassan?

Inringad i en tjock orange ruta finns funktionen för att logga in. Här kan du även be om ett nytt lösenord – om du råkat glömma det.

Jag kommer inte vidare från kassan när jag klickar på knappen “slutför köp”

 • Skrolla upp på sidan så ser du felmeddelandet och det som måste åtgärdas
 • Titta på fälten och rutorna – de som är markerade med röd linje är de fält som berörs

Prova igen (läs gärna vad som gäller för de olika felmeddelandena nedan)

Jamen jag har ju angett samma e-postadress i båda fälten!

Har du kopierat och klistrat in e-postadressen?

Då händer det ofta att ett så kallat blanksteg oavsiktligen kommer med – före eller efter e-postadressen. Blanksteg uppfattas av systemet som ett “tecken” – som då inte återfinns i första fältet.

Du har inte kryssat i rutan “Jag har läst och godkänner shoppens integritetspolicy samt villkor för anmälan och köp”

Kryssrutan är längst ned på sidan under betalningsvalen. Här finner du länkar till vår policy och våra villkor. Du hittar även dessa som länkar i sidfoten (längst ned på sidan).

När du väl skall betala slussas du vidare till en betalningsportal som ligger utanför vårt system. Denna sida kommer se olika ut beroende på vilken betalningsmetod du väljer och vilken bank den är kopplad till. Därför kan vi inte ge en generell instruktion utan bara förklara vad du skall vara uppmärksam på. Ditt bankkort måste vara aktiverat för internethandel.

OBS! Här måste du läsa NOGGRANNT vilken typ av BankId som banken godkänner och eventuellt klicka på rätt länk/knapp då vi inte vet exakt vilka alternativ ditt kort erbjuder.

 • Du kanske kan välja mellan BankId på den enheten du beställer från eller från telefonen. 
 • Du kanske bara kan välja BankId på den enheten du köper ifrån. Har du inget BankId installerat på den enheten får du problem.
 • Du kanske bara kan välja BankId på telefonen. Om du köpt på dator/tabloid måste du då först öppna BankId på telefonen och godkänna där före du klickar på “gå vidare”.

Exempel på hur olika det kan se ut/fungera

Här kan du välja att använda

  1. BankId installerat på enheten du köper ifrån
  2. BankId:installerat på telefonen
  3. SMS och pinkod

 

Här kan du bara använda BankId från telefonen.

Digitalt presentkort

Det går att köpa presentkort i vår shop. Det gäller för alla utbildningar som säljs i shoppen.

Du som köper presentkortet väljer själv:

 • summa 
 • vem/vilka du vill skicka presentkortet till via e-post
 • när du vill presentkortet skall skickas av vårt system
 • om du vill få e-post när presentkortet använts
 • om samma design skall gå till en eller flera mottagare
 • mellan våra olika motiv

När du fått ett presentkort med e-post medföljer en PDF-fil med instruktioner. Där finns flera alternativ.

Vi  rekommenderar

Vi tycker det är lättast att klistra in “koden” när du kommer till kassan.

 • Om ditt presentkort är värt mindre än den utbildning du väljer att köpa kommer du att få betala en del av utbildningen.
 • Om ditt presentkort är värt mer än den utbildning du väljer att köpa kommer ditt köp att innebära noll/0 kr.

 

Hur ser jag kvarvarande saldo på mitt presentkort?

När du köpt en utbildning hos oss (oavsett om det är med presentkort eller ej) – har ett konto skapats.

Du kan logga in på “Mina sidor” och där fylla i din kod för att se kvarvarande saldo på presentkortet.

 

Vad är "Mina sidor"?

Detta fungerar om du har konto här (det har du om du tidigare köpt en utbildning i denna shoppen). Du kan även be systemet skicka en länk via e-post för att sätta ett nytt lösenord (om du glömt lösenordet).

Om det däremot är första gången du shoppar hos oss kan du inte logga in före du köpt något.

Ett konto skapas automatiskt när du genomför ditt första köp och du får e-post med instruktioner om hur du går vidare.

Fakturauppg.

 • Du kan ändra de uppgifter som kommer att användas i kassan

Ordrar

 • Här ser du dina senaste ordrar (ordernummer, datum, status och summa)

Kontouppgifter

 • Här kan du ändra dina kontouppgifter (förnamn, efternamn, visningsnamn samt e-postadress). OBS! Ändrar du e-postadress är det alltså det du loggar in med.
 • Ändra lösenord (kräver du kan ditt nuvarande)

Räkna ut saldo på ditt presentkort

 • Fyll i presentkortskoden för att se aktuellt saldo

Mina “när du vill”-kurser

 • Längst ned på sidan kommer du åt dina aktiva “när du vill”-kurser och föreläsningar

Utbildning "när du vill"

Det är utbildningar i självstudieform (föreläsningar, kurser och annat) som:

 • du får tillgång till direkt när du betalt och valt lösenord (du får e-post med instruktioner om hur du ändrar lösenord)
 • är tillgängliga ett visst antal (fördefinierade dagar)
 • oftast är helt lärarlösa

När du fått bekräftelse på din betalning via e-post ska utbildningen vara tillgänglig längst ned på “Mina Sidor”. OBS! Där syns ingenting förrän du loggat in.

Hör av dig till oss om du vill gå om en utbildning i denna kategorin – före du köper den igen. Före omköp måste vi först återställa vissa inställningar för att det skall fungera.

På “Mina sidor” finns det en länk som heter “Glömt lösenordet”.

Klicka där och följ instruktionerna.

Vill du få vårt nyhetsbrev?

Du får ett mail där du godkänner prenumerationen.
Titta i skräpkorgen om du inte ser mailet.

villkor för anmälan och köp

genom att klicka i rutan när du checkar ut - godkänner du dessa villkor.

Kallelse till utbildning “på plats”

I samband med betalningen får du ett kvitto. Cirka tio dagar innan påbörjad kurs skickar vi information om vad du behöver ta med dig. OBS! Om du inte erhållit
information titta då först i din skräpkorg innan du kontaktar oss på kurser@evabodfaldt.com

Kallelse till Utbildning “när du vill”

Vi skickar inte ut en kallelse till kurser i kategorin “när du vill”. Kursen blir tillgänglig direkt efter att du köpt den och du kan gå in när du vill under de dagar kursen är tillgänglig.

AVBOKNING OCH ÅTERBETALNING

Avbokning ska ske skriftligt.

 • Återbetalning minus en administrativ avgift om 300 kr (kurser) sker senast 14 dagar före kursstart.
 • Vid förhinder senare än 14 dagar före kursstart måste du själv sälja platsen vidare till annan person i de fall då vi inte redan har en reservlista.
 • Vid sjukdom eller olycksfall ber vi dig kontakta din bank angående din avbeställningsförsäkring (vid kortbetalning).

ÖVRIGA VILLKOR

 • Enligt lagen om tillsyn över hundar och katter (Lag 2007:1150) har en hundägare alltid strikt ansvar för sin hund
 • Vill du ta bilder? Kontrollera först med övriga deltagare att de vill vill vara med på bild.
 • Filmning av lärare är inte tillåten.

Utskick

Du får INTE påminnelser eller annat såsom till exempel nyhetsbrev automatiskt, utan att aktivt själv kryssa i att du vill ha det när du checkar ut.

BETALNING

Vi accepterar kortbetalning och Swish via bokningssystemet.

Integritetspolicy

VI EFTERSTRÄVAR EN HÖG NIVÅ AV DATASKYDD

Vid samarbete med partners (kommunikatörer, designers, kreatörer och liknande) råder sekretess gällande all kunddata. Datan får bara användas inom Eva Bodfäldt Education AB. Detta oavsett om det gäller:

 1. Anonymiserad data – uppgifter som inte längre kan identifiera en fysisk person (går utanför GDPR)
 2. Pseudonymiserade data – information som enbart kan kopplas till en identifierbar fysisk person med hjälp av kompletterande uppgifter (omfattas delvis av GDPR:s krav).
 3. Personuppgifter – upplysningar som avser en identifierad eller identifierbar fysisk person (omfattas i sin helhet av GDPR:s krav).

  Personuppgifter handlar således om all slags information som direkt eller indirekt kan knytas till en (fysisk) person som är i livet. Det kan röra sig om namn, adress, bilregistreringsnummer, personnummer men även foton och ljudinspelningar. Läs mer här om personuppgifter.

För detta använder oss av Matomo Analytics. Vår installation är lokal – vilket innebär att endast vi har tillgång till statistiken. Även om vi skulle använda oss av Matomos molntjänster är deras servrar i Europa. Nya Zeeland är ett av de få tredjepartländer som i dagsläget är godkända ur GDPR-synpunkt.

VI SAMLAR IN PERSONUPPGIFTER FÖR ATT KUNNA: