Vi bygger relationer med schyssta metoder!

Fler än en hund, för-och nackdelar

Skälen till varför vi köper ytterligare en eller flera hundar är många. Kanske är vi beroende av flera hundar eftersom vi är aktiva inom olika tävlingsgrenar (drag, bruks etc) eller kanske är vi i behov av flera hundar i tjänsten (polis, tull, jakt, vallning etc). Arbetet är så pass krävande att det helt enkelt inte räcker med en hund.

Skälen till varför vi köper ytterligare en eller flera hundar är många. Kanske är vi beroende av flera hundar eftersom vi är aktiva inom olika tävlingsgrenar (drag, bruks etc) eller kanske är vi i behov av flera hundar i tjänsten (polis, tull, jakt, vallning etc). Arbetet är så pass krävande att det helt enkelt inte räcker med en hund.

Ytterligare ett skäl kan vara att vi vill att vår hund ska få en kompis och att det är underbart roligt att uppleva interaktionen mellan hundarna.

Det allmänna rådet är att den äldre hunden bör vara minst två år äldre och den främsta anledningen är att vi hunnit skapa en bra relation vilket gör att vi får bra hjälp i fostran av den nya familjemedlemmen. Den ungre hunden kommer att ha den äldre hunden som förebild, på gott och på ont.

De eventuella problem som den äldre hunden kan ha kopieras ofta, men inte alltid, av den yngre hunden. Det är ett skäl till att vi kontinuerligt bör göra saker på egen hand med den yngre hunden så att den får göra sina egna erfarenheter utan påverkan av den äldre hunden.

Jag har ett par frågor till dig som jag hoppas att du vill svara på,

 1. Vad är dina positiva och negativa erfarenheter av att ha fler än en hund?
 2. Har “flerhundsägandet” påverkat dig i relationen till hundarna jämfört med när du endast hade en hund?

Du får gärna svara i den här tråden, på FB eller skriva till mig på info@evabodfaldt.com

Kommentarer

Ett svar

 1. Kul att du tar upp det här ämnet!
  En gång i tiden hade vi en beagle och efter några år köpte vi en labradorvalp. Sedan dess har vi inte haft ‘bara’ en hund utom tillfälligt, när någon av gamlingarna dött. Varför? Ett svar är att det är fint och intressant att se hur de interagerar med varandra. Har man en ras, som vi (labrador), är det också fascinerande att se deras olika personligheter trots att de ibland har varit genetiskt lika. Som hundägare tror jag att det ger mycket, det finns ett mervärde och en glädje i att se hundarna tillsammans och man lär sig också av det. En annan fördel är att man kan ägna sig åt många olika roliga hundaktiviteter. Från hundarnas perspektiv har jag uppfattat det som positivt för dem – förutom under en period nyss när vi hade en valp som var en riktig piraya, då tror jag inte den äldre tiken tyckte det var så kul. Men nu är valpen drygt ett år och de är fina vänner. Jag ser dem ofta vila intill varandra, de ger uttryck för samhörighet och tillit. Det ger även mig ro.

  När det gäller negativa erfarenheter så är tiden en given faktor; det kan vara svårt att hinna med fler än en hund ibland. En annan negativ sida är att det är lite svårare att ta med dem till andra eller på lokal, iallafall om man har stora hundar, och bor man som vi i stan så gäller det också att man klarar av att ‘ratta’ två hundar i miljöer med många människor vilket är en större utmaning än om man går med en hund. Och om man, som vi just nu, har en ung hund och en äldre hund är det inte alltid smidigt med umgänget mellan dem utan man får balansera de olika behoven vilket inte alltid är så lätt. Det ställer krav på att man kan hantera deras relation på ett klokt sätt.

  Och visst har det påverkat min relation till hundarna. Även om det var länge sedan jag bara hade en hund var det så en period förra året, när vår gamle hane dog och vi hade tiken ensam kvar innan valpen kom in i bilden. Jag tycker känslan är annorlunda, det var rätt skönt med en hund på sätt och vis och jag hade henne alltid med mig, det gav en ‘bara vi två’-känsla. Samtidigt var jag mindre alert som hundägare så att säga. Har jag två hundar behöver jag engagera mig mer, det ställer högre krav på mig att vara en aktiv hundägare, och det gör att båda hundarna får mer träning och mer uppmärksamhet faktiskt.

  Sedan 1998 har jag levt med två – i perioder tre- hundar. Det finns goda anledningar till det och jag vill fortsätta ha det så.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Vill du få vårt nyhetsbrev?

Du får ett mail där du godkänner prenumerationen.
Titta i skräpkorgen om du inte ser mailet.

villkor för anmälan och köp

genom att klicka i rutan när du checkar ut - godkänner du dessa villkor.

Kallelse till utbildning “på plats”

I samband med betalningen får du ett kvitto. Cirka tio dagar innan påbörjad kurs skickar vi information om vad du behöver ta med dig. OBS! Om du inte erhållit
information titta då först i din skräpkorg innan du kontaktar oss på kurser@evabodfaldt.com

Kallelse till Utbildning “när du vill”

Vi skickar inte ut en kallelse till kurser i kategorin “när du vill”. Kursen blir tillgänglig direkt efter att du köpt den och du kan gå in när du vill under de dagar kursen är tillgänglig.

AVBOKNING OCH ÅTERBETALNING

Avbokning ska ske skriftligt.

 • Återbetalning minus en administrativ avgift om 300 kr (kurser) sker senast 14 dagar före kursstart.
 • Vid förhinder senare än 14 dagar före kursstart måste du själv sälja platsen vidare till annan person i de fall då vi inte redan har en reservlista.
 • Vid sjukdom eller olycksfall ber vi dig kontakta din bank angående din avbeställningsförsäkring (vid kortbetalning).

ÖVRIGA VILLKOR

 • Enligt lagen om tillsyn över hundar och katter (Lag 2007:1150) har en hundägare alltid strikt ansvar för sin hund
 • Vill du ta bilder? Kontrollera först med övriga deltagare att de vill vill vara med på bild.
 • Filmning av lärare är inte tillåten.

Utskick

Du får INTE påminnelser eller annat såsom till exempel nyhetsbrev automatiskt, utan att aktivt själv kryssa i att du vill ha det när du checkar ut.

BETALNING

Vi accepterar kortbetalning och Swish via bokningssystemet.

Integritetspolicy

VI EFTERSTRÄVAR EN HÖG NIVÅ AV DATASKYDD

Vid samarbete med partners (kommunikatörer, designers, kreatörer och liknande) råder sekretess gällande all kunddata. Datan får bara användas inom Eva Bodfäldt Education AB. Detta oavsett om det gäller:

 1. Anonymiserad data – uppgifter som inte längre kan identifiera en fysisk person (går utanför GDPR)
 2. Pseudonymiserade data – information som enbart kan kopplas till en identifierbar fysisk person med hjälp av kompletterande uppgifter (omfattas delvis av GDPR:s krav).
 3. Personuppgifter – upplysningar som avser en identifierad eller identifierbar fysisk person (omfattas i sin helhet av GDPR:s krav).

  Personuppgifter handlar således om all slags information som direkt eller indirekt kan knytas till en (fysisk) person som är i livet. Det kan röra sig om namn, adress, bilregistreringsnummer, personnummer men även foton och ljudinspelningar. Läs mer här om personuppgifter.

VI SAMLAR IN PERSONUPPGIFTER FÖR ATT KUNNA: