Eva Bodfäldts blogg

Jaktprovet och verkligheten

Jag är väldigt nöjd med vår insats med tanke på en relativt sett otränad hund. Dagen gav mig insikt om vad jag behöver träna mer på. Vi fick omdömet ”Very good”. Tack till SSRK Östergötland för ett trevligt arrangerat jaktprov. På vägen hem, inte så långt från provplatsen får jag bromsa in eftersom tre bilar, varav en med varningsblinkers, har stannat på båda sidor om vägen.

Äntligen

Pike blev friskförklarad första veckan i juni efter en lång tid av utredningar, operation och rehab. Visst har jag kunnat träna en del men den mesta tiden har gått åt till rehabträning. 

Jag valde ändå att anmäla Pike till jaktprov i Askeby i dag strax utanför Linköping. Jag behövde det. Det kändes som en seger att äntligen få gå vidare och att kunna se framåt. Efter övernattning hos goda vänner och en härlig middag hos ”gamla” kursdeltagare stöp jag i säng vid 21-tiden. 

Klockan väsnades vid 06.00 och efter en kort och mysig frukost  (tack Åsa) styrde vi kosan mot Askeby.

De senaste veckorna har Pikes aktivitet ökat, kanske inför ett stundande löp men jag tog det säkra före det osäkra och promenerade med henne en timme vid ankomsten.

Provet var enkelt men ändå utslagsgivande. Det inleddes med att domaren hälsade välkommen och med uppmaning att följa skytten. Här vill man som domare se att hunden går fot med föraren och inte med skytten. 

Efter cirka tjugo meter avlossas ett skott på höger sidan om stigen in i skogen. Jag vänder upp i skottriktningen men Pike som är grön i gamet håller fortsatt blicken på skytten. Det gjorde nu inte så mycket eftersom det var ett bomskott dvs. ingen apport kastades. Vi fortsätter framåt, efter skytten, och ställer sedan upp på stigen med nosriktning in mot skogen. Skytten ställer sig ett par meter framför Pike och mig och på mitt tecken avlossas ett skott. Kastaren, gömd en bit in i skogen, kastar iväg apporten vilken landar med en duns bakom ett granbuskage. 

Jag väntar ett par sekunder med att skicka Pike. Dels för att domaren ska kunna bedöma att hon är stadig och för att jag inte vill associera skottet med att hon omedelbart släpps iväg. Det är lätt att förivra sig på ett prov.

Pike är en duktig markör och hämtar snabbt in apporten och lämnar den i min hand. Hon får sitta efter efter avlämningen och när jag lägger ned apporten bakom mig. Tonåringen mår bra av att lugna ned sig ett par sekunder.  

Vi följer sedan skytten och efter en kort sträcka avlossas ytterligare ett skott. Denna gång in mot söket. Jag får området anvisat av domaren. Pike startar såsom hon har gjort sista tiden, med stor frenesi och hämtar snabbt in den första apporten. När hon är på väg in med den andra apporten får hon vittring av en, i hennes tycke, mer väldoftande apport och begår då i domarens ögon det oförlåtliga misstaget att byta apport. ”Så brukar hon aldrig göra” hänger i luften men jag kniper igen. Jag har ju hört det tillräckligt många gånger själv och vet ju vad det beror på. Jag har missat en del i träningen. 

Om, om, om……

Om jag bara hade varit på alerten hade jag kunnat vissla på henne när jag såg att hon fick vittring på den andra apporten men eftersom hon inte bytt apport tidigare var jag inte tillräckligt observant. 

Pike är en mycket spontan apportör som tar allt men har under träning visat en viss ovarsamhet om apporten varit alltför lätt. Det gjorde hon tyvärr nu. De tyngre apporterna bar hon fint. I övrigt täckte hon marken väl och hämtade in samtliga apporter. Efter söket fortsatte transporten bakom skytten och i riktning mot vattnet. 

Vi blev anvisade en plats cirka 25 meter från vattnet i stark lutning ned mot vattnet.  En bit ut satt en kastare i en roddbåt som efter skottet kastade en apport ut på öppet vatten cirka 20 meter från land men bakom en vassrugge. Jag har tränat hörselmarkeringar så det var lätt som en plätt för Pike att lokalisera nedslaget. Den andra apporten kastades också den på öppet vatten bakom vassen men till vänster. Båda apporterades in snabbt och effektivt med bra avlämningar. Sedan var provet slut. 

Jag är väldigt nöjd med vår insats. Jag har fått insikt om vad jag behöver träna mer på. Vi fick omdömet ”Very good”.  Den största segern var att komma till start. För ett par månader sedan var det långt ifrån en självklarhet. Tack till SSRK Östergötland för ett trevligt arrangerat jaktprov. 

På vägen hem, inte långt från provplatsen tvingas jag att bromsa in eftersom tre bilar har stannat på båda sidor om vägen. Den ena bilen har varningsblinkers påslagna. Jag tänker att de kanske har kört på ett djur. Plötsligt ser jag ser något som rör sig mellan bilarna. Bilarna börjar så sakteliga rulla och då ser jag den mycket trötta jämthunden med pejl som sakta går längs vägkanten. 

En person försöker få kontakt med hunden men den viker undan och fortsätter längs vägen. Fullständigt livsfarligt, både för hunden men även för de bilister som kan tänkas väja för den lösa hunden som bitvis går mitt i vägen. Jag kör fram ett stycke och bestämmer mig för att använda Pike som lockbete. Det fungerar och jag kan ta hunden i halsbandet och lyfta upp honom i bilen. Längre fram går en man med en schäfer och jag stannar till och frågar om han känner till någon som blivit av med en jämthund. Han svarar nekande och vi pratar en kort stund innan en van plötsligt bromsar in framför min bil. En bister jägare hoppar ut.

Jag förklarar att hunden gått på vägen och att ett flertal bilar fått väja för hunden. Jag öppnar luckan och mannen rycker upp burdörren, tar tag i sin hund och sliter ut den. Sliter för att hunden själv inte vill hoppa ut. Sedan släpar han hunden, sittandes på hasorna, i halsbandet till bilen där han kastar in hunden i buren. 

Jag går fram till honom och frågar vad han tror att han håller på med och får till svar, ”han ska lära sig att inte vara på vägarna”. Han tar sin hund och kör iväg. Kvar står jag och mannen med den långhåriga schäfern med gapande munnar. Hur tänkte han då? På vilket vis tänkte han att hunden skulle förstå det sammanhanget?

Efter ett par samtal med vänner får jag reda på att andra som plockat upp hundar som utgjort en trafikvara både för sig själv och andra blivit utskällda (vilket jag inte blev). Utskällda för att de troligen räddat livet på såväl hund som andra bilister??!!!

Jag ringer en erfaren jägare som häpnar över händelsen och att människor dessutom blir utskällda när de tar hand om trötta jakthundar som strövar längs vägarna. ”Om en hund utgör en trafikfara är det väl en självklarhet att man agerar”. 

Men frågan återstår, varför vänder inte en hund som fått tappt tillbaka till sin husse? Varför väljer den att gå längs en trafikerad landsväg? Kanske för att den behandlas som skit?

Fotograf Eva Bodfäldt

//Eva Bodfäldt

Kommentarer

4 svar

 1. Grattis till ett bra jaktprov! Uppskattar dina blogginlägg.

  Kan inte låta bli att kommentera att jag som har får har tyvärr fått erfara av kollegor att det finns (drivande) jakthundar som river får. Det är inte alltid jägare ersätter för den skada och ekonomiskt bortfall som det blir för bonden. (Trots att de lovat på plats.)
  Givetvis inte alla jägare o.s.v.
  Men det är tyvärr ett större problem med hundar (inte bara jakt) som är lösa och river får.

 2. Grattis till att ha kommit ut på prov! Har själv kämpat med rehab-hund och förstår att det är en stor seger. Väldigt tråkigt med jägaren dock.

  Jag kommer aldrig glömma en gång i mina tonår då jag och min mor körde E4:an mellan Nyköping och Norrköping. Rätt som det var såg jag en räv, nej en tax!! Som i panik springer på fel sida om viltstängslet. Vi stannade naturligtvis och letade men hunden måste ha lyckats ta sig tillbaka till rätt sida. Kör en bit till och då ligger en död, större jakthund i vägrenen. Bilen som har kört på hunden verkar ha åkt vidare, ingen varningsskylt är uppställd.

  Vi ringde naturligtvis 112 som redan hade fått ett stort antal samtal om hundar på fel sida om viltstängslet. Än idag minns jag det här med stor sorg för de stackars hundarna, för den bilist som körde på hunden, och naturligtvis för ägarna som kanske följde sina hundar ut på motorvägen i pejlen.

  Själv hade jag varit evigt tacksam om någon hade räddat min hund i det läget! All heder åt dig som åtminstone försökte ifrågasätta ägarens agerande.

 3. Grattis till start på jaktprov!
  Dessutom en god insats efter vägen, att jägaren inte verkade begripa något är oansvarigt, minst sagt!

 4. Lycka till med Pike ! Ni har kämpat så hårt med all rehab!

  Man undrar varifrån alla dessa ilskna jägare kommer. Stackars hundar som bor hos dem. Blir beklämd bara av tanken.
  Förstår att de hellre går vilse i skogen än återvänder hem.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

VAnliga frågor & SVAR (FAQ)

Problem i kassan

Har du inte köpt en utbildning hos oss tidigare?

Då har du antagligen påbörjat ett köp men ångrat dig när du kommit till betalningen. Allt har fungerat i vårt system men något har gått fel när du gått till vår banks system. Det innebär att ett konto skapats hos oss – vilket behövs för att du skall kunna betala (och därefter registreras på utbildningen).

Du har alltså avbrutit betalningen av någon anledning. 

Hur gör jag då?

Titta efter mail från oss där du får instruktioner om hur du skapar ett lösenord eller så begär du ett nytt lösenord via systemet.

Har du köpt en utbildning hos oss tidigare?

Systemet känner igen din e-postadress och då ska du börja med att logga in.

Hur loggar jag in när jag är i kassan?

Inringad i en tjock orange ruta finns funktionen för att logga in. Här kan du även be om ett nytt lösenord – om du råkat glömma det.

Jag kommer inte vidare från kassan när jag klickar på knappen “slutför köp”

 • Skrolla upp på sidan så ser du felmeddelandet och det som måste åtgärdas
 • Titta på fälten och rutorna – de som är markerade med röd linje är de fält som berörs

Prova igen (läs gärna vad som gäller för de olika felmeddelandena nedan)

Jamen jag har ju angett samma e-postadress i båda fälten!

Har du kopierat och klistrat in e-postadressen?

Då händer det ofta att ett så kallat blanksteg oavsiktligen kommer med – före eller efter e-postadressen. Blanksteg uppfattas av systemet som ett “tecken” – som då inte återfinns i första fältet.

Du har inte kryssat i rutan “Jag har läst och godkänner shoppens integritetspolicy samt villkor för anmälan och köp”

Kryssrutan är längst ned på sidan under betalningsvalen. Här finner du länkar till vår policy och våra villkor. Du hittar även dessa som länkar i sidfoten (längst ned på sidan).

När du väl skall betala slussas du vidare till en betalningsportal som ligger utanför vårt system. Denna sida kommer se olika ut beroende på vilken betalningsmetod du väljer och vilken bank den är kopplad till. Därför kan vi inte ge en generell instruktion utan bara förklara vad du skall vara uppmärksam på. Ditt bankkort måste vara aktiverat för internethandel.

OBS! Här måste du läsa NOGGRANNT vilken typ av BankId som banken godkänner och eventuellt klicka på rätt länk/knapp då vi inte vet exakt vilka alternativ ditt kort erbjuder.

 • Du kanske kan välja mellan BankId på den enheten du beställer från eller från telefonen. 
 • Du kanske bara kan välja BankId på den enheten du köper ifrån. Har du inget BankId installerat på den enheten får du problem.
 • Du kanske bara kan välja BankId på telefonen. Om du köpt på dator/tabloid måste du då först öppna BankId på telefonen och godkänna där före du klickar på “gå vidare”.

Exempel på hur olika det kan se ut/fungera

Här kan du välja att använda

  1. BankId installerat på enheten du köper ifrån
  2. BankId:installerat på telefonen
  3. SMS och pinkod

 

Här kan du bara använda BankId från telefonen.

Digitalt presentkort

Det går att köpa presentkort i vår shop. Det gäller för alla utbildningar som säljs i shoppen.

Du som köper presentkortet väljer själv:

 • summa 
 • vem/vilka du vill skicka presentkortet till via e-post
 • när du vill presentkortet skall skickas av vårt system
 • om du vill få e-post när presentkortet använts
 • om samma design skall gå till en eller flera mottagare
 • mellan våra olika motiv

När du fått ett presentkort med e-post medföljer en PDF-fil med instruktioner. Där finns flera alternativ.

Vi  rekommenderar

Vi tycker det är lättast att klistra in “koden” när du kommer till kassan.

 • Om ditt presentkort är värt mindre än den utbildning du väljer att köpa kommer du att få betala en del av utbildningen.
 • Om ditt presentkort är värt mer än den utbildning du väljer att köpa kommer ditt köp att innebära noll/0 kr.

 

Hur ser jag kvarvarande saldo på mitt presentkort?

När du köpt en utbildning hos oss (oavsett om det är med presentkort eller ej) – har ett konto skapats.

Du kan logga in på “Mina sidor” och där fylla i din kod för att se kvarvarande saldo på presentkortet.

 

Vad är "Mina sidor"?

Detta fungerar om du har konto här (det har du om du tidigare köpt en utbildning i denna shoppen). Du kan även be systemet skicka en länk via e-post för att sätta ett nytt lösenord (om du glömt lösenordet).

Om det däremot är första gången du shoppar hos oss kan du inte logga in före du köpt något.

Ett konto skapas automatiskt när du genomför ditt första köp och du får e-post med instruktioner om hur du går vidare.

Fakturauppg.

 • Du kan ändra de uppgifter som kommer att användas i kassan

Ordrar

 • Här ser du dina senaste ordrar (ordernummer, datum, status och summa)

Kontouppgifter

 • Här kan du ändra dina kontouppgifter (förnamn, efternamn, visningsnamn samt e-postadress). OBS! Ändrar du e-postadress är det alltså det du loggar in med.
 • Ändra lösenord (kräver du kan ditt nuvarande)

Räkna ut saldo på ditt presentkort

 • Fyll i presentkortskoden för att se aktuellt saldo

Mina “när du vill”-kurser

 • Längst ned på sidan kommer du åt dina aktiva “när du vill”-kurser och föreläsningar

Utbildning "när du vill"

Det är utbildningar i självstudieform (föreläsningar, kurser och annat) som:

 • du får tillgång till direkt när du betalt och valt lösenord (du får e-post med instruktioner om hur du ändrar lösenord)
 • är tillgängliga ett visst antal (fördefinierade dagar)
 • oftast är helt lärarlösa

När du fått bekräftelse på din betalning via e-post ska utbildningen vara tillgänglig längst ned på “Mina Sidor”. OBS! Där syns ingenting förrän du loggat in.

Hör av dig till oss om du vill gå om en utbildning i denna kategorin – före du köper den igen. Före omköp måste vi först återställa vissa inställningar för att det skall fungera.

På “Mina sidor” finns det en länk som heter “Glömt lösenordet”.

Klicka där och följ instruktionerna.

Vill du få vårt nyhetsbrev?

Du får ett mail där du godkänner prenumerationen.
Titta i skräpkorgen om du inte ser mailet.

villkor för anmälan och köp

genom att klicka i rutan när du checkar ut - godkänner du dessa villkor.

Kallelse till utbildning “på plats”

I samband med betalningen får du ett kvitto. Cirka tio dagar innan påbörjad kurs skickar vi information om vad du behöver ta med dig. OBS! Om du inte erhållit
information titta då först i din skräpkorg innan du kontaktar oss på kurser@evabodfaldt.com

Kallelse till Utbildning “när du vill”

Vi skickar inte ut en kallelse till kurser i kategorin “när du vill”. Kursen blir tillgänglig direkt efter att du köpt den och du kan gå in när du vill under de dagar kursen är tillgänglig.

AVBOKNING OCH ÅTERBETALNING

Avbokning ska ske skriftligt.

 • Återbetalning minus en administrativ avgift om 300 kr (kurser) sker senast 14 dagar före kursstart.
 • Vid förhinder senare än 14 dagar före kursstart måste du själv sälja platsen vidare till annan person i de fall då vi inte redan har en reservlista.
 • Vid sjukdom eller olycksfall ber vi dig kontakta din bank angående din avbeställningsförsäkring (vid kortbetalning).

ÖVRIGA VILLKOR

 • Enligt lagen om tillsyn över hundar och katter (Lag 2007:1150) har en hundägare alltid strikt ansvar för sin hund
 • Vill du ta bilder? Kontrollera först med övriga deltagare att de vill vill vara med på bild.
 • Filmning av lärare är inte tillåten.

Utskick

Du får INTE påminnelser eller annat såsom till exempel nyhetsbrev automatiskt, utan att aktivt själv kryssa i att du vill ha det när du checkar ut.

BETALNING

Vi accepterar kortbetalning och Swish via bokningssystemet.

Integritetspolicy

VI EFTERSTRÄVAR EN HÖG NIVÅ AV DATASKYDD

Vid samarbete med partners (kommunikatörer, designers, kreatörer och liknande) råder sekretess gällande all kunddata. Datan får bara användas inom Eva Bodfäldt Education AB. Detta oavsett om det gäller:

 1. Anonymiserad data – uppgifter som inte längre kan identifiera en fysisk person (går utanför GDPR)
 2. Pseudonymiserade data – information som enbart kan kopplas till en identifierbar fysisk person med hjälp av kompletterande uppgifter (omfattas delvis av GDPR:s krav).
 3. Personuppgifter – upplysningar som avser en identifierad eller identifierbar fysisk person (omfattas i sin helhet av GDPR:s krav).

  Personuppgifter handlar således om all slags information som direkt eller indirekt kan knytas till en (fysisk) person som är i livet. Det kan röra sig om namn, adress, bilregistreringsnummer, personnummer men även foton och ljudinspelningar. Läs mer här om personuppgifter.

För detta använder oss av Matomo Analytics. Vår installation är lokal – vilket innebär att endast vi har tillgång till statistiken. Även om vi skulle använda oss av Matomos molntjänster är deras servrar i Europa. Nya Zeeland är ett av de få tredjepartländer som i dagsläget är godkända ur GDPR-synpunkt.

VI SAMLAR IN PERSONUPPGIFTER FÖR ATT KUNNA: