Definierar vi träning utifrån sekunder, minuter och timmar?
Om inte, vad definierar annars träning?
“Träning är att överföra ett budskap till hunden”
Kenth Svartberg
Jag läste för en tid sedan en tråd på Facebook. Den handlade om vad vi bedömer vara den bästa starten för en valp. Åsikterna var relativt likartade:
”Låt valpen vara valp och starta inte träningen för tidigt”.
Men, vad menar vi egentligen med begreppet träning?
Min definition av begreppet träning
Själv anser jag att träning handlar om den egna medvetenheten. Vi agerar med ett mål i sikte. Det spelar ingen roll om det handlar om rumsrenhet, följsamhetsträning, fotgående eller kloklippning och tiden (<20 sek – > 60 min) är oväsentlig. Träning sker hela tiden.
Träning säger däremot ingenting om resultatet eftersom vi kan lägga ned mycket tid men ändå hamna långt ifrån målet. Den kan vara effektiv men även totalt ineffektiv.
Ett vanligt fel är att vi tränar enligt korvstoppningsmodellen, dvs. vi ska ha ett lyckande direkt, ofta där flera beteenden samverkar i en kedja av beteenden (inkallning, apportering, gå fint i koppel mfl.
Träning handlar om att kunna definiera ett eller flera mål och att sätta upp delmål.
Kriterium – bestäm vilket beteende/respons som ska belönas.
Tajming – belöna kriteriet som du bestämt och inget annat.
Förstärkningsmängd – lika viktigt är det att inte fastna i att repetera något som hunden faktiskt har förstått. Har hunden gjort rätt 2-3 gånger i en följd behövs en paus och därefter behöver vi formulera ett nytt kriterium. Vi behöver mao göra någon form av förändring.
Vilka förändringar kan vi göra för att närma oss målet snabbast möjligt?
Miljö – vi pausar och går vidare och repeterar tidigare träning men nu i en ny miljö. Då formulerar vi ett nytt kriterium.
Belöningsplacering – jag förändrar alltid typen av belöning alternativt belöningsplaceringen innan jag ens överväger att öka avstånd/tid. Om jag lär hunden att stanna använder jag belöningssystemet (Kontaktkontraktet) först, innan jag ökar avståndet. Vid en förändrad belöningsplacering formulerar jag därmed ett nytt kriterium. I starten är jag noga med att placera belöningen så att det samtidigt innebär en hjälp för hunden. Sedan varierar jag belöningens placering (stör medvetet hunden med en felaktig belöningsplacering), oavsett om jag håller den i min hand eller om den är utlagd. Jag varierar även tonläget. Jag ser min röst som en kvalitetssäkrare. Om jag vill att min hund ska förstå att förhålla sig stilla kan jag medvetet träna hunden genom att jag själv är medvetet hetsig. Klarar hunden den störningen? Belöna!
Paus – en lika viktig del i din träning är planering av pauser. De flesta av oss har nog upplevt att hundens kunskap är större efter en tids paus i träningen. Ofta räcker det med en micropaus t.ex att inte belöna från handen utan att istället slänga iväg en godis/leksak så att hunden får motionera andra muskler än hjärnan för ett par sekunder. I andra fall kan det behövas en längre paus. Ibland åtskilliga dagar.
Vid ett byte av miljö eller en belöningsplacering behöver vi oftast backar träningen. Ibland ända till steg 1. Det behövs oftast inte mer än någon liten påminnelse men…. det är bra att tänka på så vi inte står där och säger, “men hen kan det ju hemma”.
Igår eftermiddag skulle jag visa mina kursdeltagare på valp-och unghundskursen, hur vi kan träna “hantering som aktivering”. Men inte sjutton lyckades jag skjuta Pike, som hemma på mattan, så att hon kastade sig omkull på sidan. Istället lade hon sig i sitt finaste “lydnadsligg” och tittade högst levande mig i ögonen, “får man en gotta nu, matte?”.
Vad är din definition av träning?
Det är lätt att förstärka aktiva beteenden, svårare att förstärka lugn och ro. Men visst kan vi använda godis även där. Bedöm själv. Vad sker i den här träningen? Målet är att uppnå lugn och ro. Hur många steg är det dit?
//Eva Bodfäldt