Eva Bodfäldts blogg

Låt valpen vara valp!

Jag läste för en tid sedan en tråd på Facebook. Den handlade om vad vi bedömer vara den bästa starten för en valp. Åsikterna var relativt likartade: ”Låt valpen vara valp och starta inte träningen för tidigt”. Men vad menar vi egentligen med begreppet träning?

Definierar vi träning utifrån sekunder, minuter och timmar?

Om inte, vad definierar annars träning?

“Träning är att överföra ett budskap till hunden”

Kenth Svartberg

Jag läste för en tid sedan en tråd på Facebook. Den handlade om vad vi bedömer vara den bästa starten för en valp. Åsikterna var relativt likartade:

”Låt valpen vara valp och starta inte träningen för tidigt”.

Men, vad menar vi egentligen med begreppet träning? 

Min definition av begreppet träning

Själv anser jag att träning handlar om den egna medvetenheten. Vi agerar med ett mål i sikte. Det spelar ingen roll om det handlar om rumsrenhet, följsamhetsträning, fotgående eller kloklippning och tiden (<20 sek  –  > 60 min) är oväsentlig. Träning sker hela tiden.

Träning säger däremot ingenting om resultatet eftersom vi kan lägga ned mycket tid men ändå hamna långt ifrån målet. Den kan vara effektiv men även totalt ineffektiv. 

Ett vanligt fel är att vi tränar enligt korvstoppningsmodellen, dvs. vi ska ha ett lyckande direkt, ofta där flera beteenden samverkar i en kedja av beteenden (inkallning, apportering, gå fint i koppel mfl.  

Träning handlar om att kunna definiera ett eller flera mål och att sätta upp delmål.

Kriterium – bestäm vilket beteende/respons som ska belönas.

Tajming – belöna kriteriet som du bestämt och inget annat. 

Förstärkningsmängd – lika viktigt är det att inte fastna i att repetera något som hunden faktiskt har förstått. Har hunden gjort rätt 2-3 gånger i en följd behövs en paus och därefter behöver vi formulera ett nytt kriterium. Vi behöver mao göra någon form av förändring.

Vilka förändringar kan vi göra för att närma oss målet snabbast möjligt?

Miljö – vi pausar och går vidare och repeterar tidigare träning men nu i en ny miljö. Då formulerar vi ett nytt kriterium. 

Belöningsplacering – jag förändrar alltid typen av belöning alternativt belöningsplaceringen innan jag ens överväger att öka avstånd/tid. Om jag lär hunden att stanna använder jag belöningssystemet (Kontaktkontraktet) först, innan jag ökar avståndet. Vid en förändrad belöningsplacering formulerar jag därmed ett nytt kriterium. I starten är jag noga med att placera belöningen så att det samtidigt innebär en hjälp för hunden. Sedan varierar jag belöningens placering (stör medvetet hunden med en felaktig belöningsplacering), oavsett om jag håller den i min hand eller om den är utlagd. Jag varierar även tonläget. Jag ser min röst som en kvalitetssäkrare. Om jag vill att min hund ska förstå att förhålla sig stilla kan jag medvetet träna hunden genom att jag själv är medvetet hetsig. Klarar hunden den störningen?  Belöna!

Paus –  en lika viktig del i din träning är planering av pauser. De flesta av oss har nog upplevt att  hundens kunskap är större efter en tids paus i träningen.  Ofta räcker det med en micropaus t.ex att inte belöna från handen utan att istället slänga iväg en godis/leksak så att hunden får motionera andra muskler än hjärnan för ett par sekunder. I andra fall kan det behövas en längre paus. Ibland åtskilliga dagar.

Vid ett byte av miljö eller en belöningsplacering behöver vi oftast backar träningen. Ibland ända till steg 1. Det behövs oftast inte mer än någon liten påminnelse men…. det är bra att tänka på så vi inte står där och säger, “men hen kan det ju hemma”. 

Igår eftermiddag skulle jag visa mina kursdeltagare på valp-och unghundskursen, hur vi kan träna “hantering som aktivering”. Men inte sjutton lyckades jag skjuta Pike, som hemma på mattan, så att hon kastade sig omkull på sidan. Istället lade hon sig i sitt finaste “lydnadsligg” och tittade högst levande mig i ögonen, “får man en gotta nu, matte?”. 

träning är att överföra ett budskap till hunden

Vad är din definition av träning?

Det är lätt att förstärka aktiva beteenden, svårare att förstärka lugn och ro. Men visst kan vi använda godis även där. Bedöm själv. Vad sker i den här träningen? Målet är att uppnå lugn och ro. Hur många steg är det dit?

Spela videoklipp

//Eva Bodfäldt

Kommentarer

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

VAnliga frågor & SVAR (FAQ)

Problem i kassan

Har du inte köpt en utbildning hos oss tidigare?

Då har du antagligen påbörjat ett köp men ångrat dig när du kommit till betalningen. Allt har fungerat i vårt system men något har gått fel när du gått till vår banks system. Det innebär att ett konto skapats hos oss – vilket behövs för att du skall kunna betala (och därefter registreras på utbildningen).

Du har alltså avbrutit betalningen av någon anledning. 

Hur gör jag då?

Titta efter mail från oss där du får instruktioner om hur du skapar ett lösenord eller så begär du ett nytt lösenord via systemet.

Har du köpt en utbildning hos oss tidigare?

Systemet känner igen din e-postadress och då ska du börja med att logga in.

Hur loggar jag in när jag är i kassan?

Inringad i en tjock orange ruta finns funktionen för att logga in. Här kan du även be om ett nytt lösenord – om du råkat glömma det.

Jag kommer inte vidare från kassan när jag klickar på knappen “slutför köp”

 • Skrolla upp på sidan så ser du felmeddelandet och det som måste åtgärdas
 • Titta på fälten och rutorna – de som är markerade med röd linje är de fält som berörs

Prova igen (läs gärna vad som gäller för de olika felmeddelandena nedan)

Jamen jag har ju angett samma e-postadress i båda fälten!

Har du kopierat och klistrat in e-postadressen?

Då händer det ofta att ett så kallat blanksteg oavsiktligen kommer med – före eller efter e-postadressen. Blanksteg uppfattas av systemet som ett “tecken” – som då inte återfinns i första fältet.

Du har inte kryssat i rutan “Jag har läst och godkänner shoppens integritetspolicy samt villkor för anmälan och köp”

Kryssrutan är längst ned på sidan under betalningsvalen. Här finner du länkar till vår policy och våra villkor. Du hittar även dessa som länkar i sidfoten (längst ned på sidan).

När du väl skall betala slussas du vidare till en betalningsportal som ligger utanför vårt system. Denna sida kommer se olika ut beroende på vilken betalningsmetod du väljer och vilken bank den är kopplad till. Därför kan vi inte ge en generell instruktion utan bara förklara vad du skall vara uppmärksam på. Ditt bankkort måste vara aktiverat för internethandel.

OBS! Här måste du läsa NOGGRANNT vilken typ av BankId som banken godkänner och eventuellt klicka på rätt länk/knapp då vi inte vet exakt vilka alternativ ditt kort erbjuder.

 • Du kanske kan välja mellan BankId på den enheten du beställer från eller från telefonen. 
 • Du kanske bara kan välja BankId på den enheten du köper ifrån. Har du inget BankId installerat på den enheten får du problem.
 • Du kanske bara kan välja BankId på telefonen. Om du köpt på dator/tabloid måste du då först öppna BankId på telefonen och godkänna där före du klickar på “gå vidare”.

Exempel på hur olika det kan se ut/fungera

Här kan du välja att använda

  1. BankId installerat på enheten du köper ifrån
  2. BankId:installerat på telefonen
  3. SMS och pinkod

 

Här kan du bara använda BankId från telefonen.

Digitalt presentkort

Det går att köpa presentkort i vår shop. Det gäller för alla utbildningar som säljs i shoppen.

Du som köper presentkortet väljer själv:

 • summa 
 • vem/vilka du vill skicka presentkortet till via e-post
 • när du vill presentkortet skall skickas av vårt system
 • om du vill få e-post när presentkortet använts
 • om samma design skall gå till en eller flera mottagare
 • mellan våra olika motiv

När du fått ett presentkort med e-post medföljer en PDF-fil med instruktioner. Där finns flera alternativ.

Vi  rekommenderar

Vi tycker det är lättast att klistra in “koden” när du kommer till kassan.

 • Om ditt presentkort är värt mindre än den utbildning du väljer att köpa kommer du att få betala en del av utbildningen.
 • Om ditt presentkort är värt mer än den utbildning du väljer att köpa kommer ditt köp att innebära noll/0 kr.

 

Hur ser jag kvarvarande saldo på mitt presentkort?

När du köpt en utbildning hos oss (oavsett om det är med presentkort eller ej) – har ett konto skapats.

Du kan logga in på “Mina sidor” och där fylla i din kod för att se kvarvarande saldo på presentkortet.

 

Vad är "Mina sidor"?

Detta fungerar om du har konto här (det har du om du tidigare köpt en utbildning i denna shoppen). Du kan även be systemet skicka en länk via e-post för att sätta ett nytt lösenord (om du glömt lösenordet).

Om det däremot är första gången du shoppar hos oss kan du inte logga in före du köpt något.

Ett konto skapas automatiskt när du genomför ditt första köp och du får e-post med instruktioner om hur du går vidare.

Fakturauppg.

 • Du kan ändra de uppgifter som kommer att användas i kassan

Ordrar

 • Här ser du dina senaste ordrar (ordernummer, datum, status och summa)

Kontouppgifter

 • Här kan du ändra dina kontouppgifter (förnamn, efternamn, visningsnamn samt e-postadress). OBS! Ändrar du e-postadress är det alltså det du loggar in med.
 • Ändra lösenord (kräver du kan ditt nuvarande)

Räkna ut saldo på ditt presentkort

 • Fyll i presentkortskoden för att se aktuellt saldo

Mina “när du vill”-kurser

 • Längst ned på sidan kommer du åt dina aktiva “när du vill”-kurser och föreläsningar

Utbildning "när du vill"

Det är utbildningar i självstudieform (föreläsningar, kurser och annat) som:

 • du får tillgång till direkt när du betalt och valt lösenord (du får e-post med instruktioner om hur du ändrar lösenord)
 • är tillgängliga ett visst antal (fördefinierade dagar)
 • oftast är helt lärarlösa

När du fått bekräftelse på din betalning via e-post ska utbildningen vara tillgänglig längst ned på “Mina Sidor”. OBS! Där syns ingenting förrän du loggat in.

Hör av dig till oss om du vill gå om en utbildning i denna kategorin – före du köper den igen. Före omköp måste vi först återställa vissa inställningar för att det skall fungera.

På “Mina sidor” finns det en länk som heter “Glömt lösenordet”.

Klicka där och följ instruktionerna.

Vill du få vårt nyhetsbrev?

Du får ett mail där du godkänner prenumerationen.
Titta i skräpkorgen om du inte ser mailet.

villkor för anmälan och köp

genom att klicka i rutan när du checkar ut - godkänner du dessa villkor.

Kallelse till utbildning “på plats”

I samband med betalningen får du ett kvitto. Cirka tio dagar innan påbörjad kurs skickar vi information om vad du behöver ta med dig. OBS! Om du inte erhållit
information titta då först i din skräpkorg innan du kontaktar oss på kurser@evabodfaldt.com

Kallelse till Utbildning “när du vill”

Vi skickar inte ut en kallelse till kurser i kategorin “när du vill”. Kursen blir tillgänglig direkt efter att du köpt den och du kan gå in när du vill under de dagar kursen är tillgänglig.

AVBOKNING OCH ÅTERBETALNING

Avbokning ska ske skriftligt.

 • Återbetalning minus en administrativ avgift om 300 kr (kurser) sker senast 14 dagar före kursstart.
 • Vid förhinder senare än 14 dagar före kursstart måste du själv sälja platsen vidare till annan person i de fall då vi inte redan har en reservlista.
 • Vid sjukdom eller olycksfall ber vi dig kontakta din bank angående din avbeställningsförsäkring (vid kortbetalning).

ÖVRIGA VILLKOR

 • Enligt lagen om tillsyn över hundar och katter (Lag 2007:1150) har en hundägare alltid strikt ansvar för sin hund
 • Vill du ta bilder? Kontrollera först med övriga deltagare att de vill vill vara med på bild.
 • Filmning av lärare är inte tillåten.

Utskick

Du får INTE påminnelser eller annat såsom till exempel nyhetsbrev automatiskt, utan att aktivt själv kryssa i att du vill ha det när du checkar ut.

BETALNING

Vi accepterar kortbetalning och Swish via bokningssystemet.

Integritetspolicy

VI EFTERSTRÄVAR EN HÖG NIVÅ AV DATASKYDD

Vid samarbete med partners (kommunikatörer, designers, kreatörer och liknande) råder sekretess gällande all kunddata. Datan får bara användas inom Eva Bodfäldt Education AB. Detta oavsett om det gäller:

 1. Anonymiserad data – uppgifter som inte längre kan identifiera en fysisk person (går utanför GDPR)
 2. Pseudonymiserade data – information som enbart kan kopplas till en identifierbar fysisk person med hjälp av kompletterande uppgifter (omfattas delvis av GDPR:s krav).
 3. Personuppgifter – upplysningar som avser en identifierad eller identifierbar fysisk person (omfattas i sin helhet av GDPR:s krav).

  Personuppgifter handlar således om all slags information som direkt eller indirekt kan knytas till en (fysisk) person som är i livet. Det kan röra sig om namn, adress, bilregistreringsnummer, personnummer men även foton och ljudinspelningar. Läs mer här om personuppgifter.

För detta använder oss av Matomo Analytics. Vår installation är lokal – vilket innebär att endast vi har tillgång till statistiken. Även om vi skulle använda oss av Matomos molntjänster är deras servrar i Europa. Nya Zeeland är ett av de få tredjepartländer som i dagsläget är godkända ur GDPR-synpunkt.

VI SAMLAR IN PERSONUPPGIFTER FÖR ATT KUNNA: