Eva Bodfäldts blogg

Skräpbeteenden i vår hundträning

En beteendekedja består av flera olika beteenden länkade med varandra som bildar en kortare eller längre kedja. Tyvärr slinker skräpbeteenden med på köpet när vi slarvar med grunderna.

Skräpbeteenden i vår hundträning

foto, Eva Bodfäldt

Ett beteende är mycket sällan just ett beteende utan består av flera olika beteenden sammansatt i länkar som bildar en kortare eller längre kedja av beteenden. Skräpbeteenden slinker med på köpet för att vi slarvar med att bygga korrekta beteendekedjor.

Låt mig beskriva ett vanligt skräpbeteende i apporteringen. Hunden släpper apporten framför våra fötter. Vi pekar på apporten och säger ”apport”. Hunden plockar upp apporten, vi tar den och fortsätter kedjan (hunden får komma in vid vänster sida och får kanske en ny uppgift). Om beteendet upprepas, kommer vi omedvetet att lägga till ett beteende som inte hör hemma i beteendekedjan. Kedjan har nu blivit längre men svagare.

Det går att sudda ut felaktiga länkar i kedjan. Korrigeringar kan ibland fungera förutsatt att hunden lyssnar och förstår din korrigering. Då är det en tydlig signal för hunden att avbryta felaktigheten, men om den felaktiga kedjan ofta upprepas riskerar du att korrigeringen blir en del av beteendekedjan. Du har fortsatt inte lärt hunden den ursprungligt korrekta beteendekedjan. Och, om hunden inte rättar sig vid din korrigering riskerar du istället en konflikt. Därför är jag försiktig med att använda korrigeringar i beteendekedjor. Vi vill att den föregående delen i kedjan ska fungera som en signal till nästa beteende. Vi vill att kommande länk i kedjan belönar länken innan. Ett gripande av en apport ska t.ex omedelbart leda till att hunden söker upp mig utan avvikelser. 

 

Träna höns i USA

I slutet av nittiotalet reste jag och kollegan Marie Fogelquist till Arkansas för att gå tre stycken kurser i inlärningspsykologi. Under tre veckor varvades föreläsningar med ”learning by doing” med praktisk träning. PHD Marian (elev till B:F Skinner) och PHD Bob Bailey. Första veckan fick lära oss tillämpad inlärningspsykologi i praktiken. På höns!

Vi fick lära oss att göra progressionsplaner och vårt mantra genom utbildningen blev: mål, kriterium, tajming, förstärkningsmängd. Felaktig tajming straffade sig omedelbart. 

Istället för ett önskat beteende följde raskt flera oönskade beteenden. Marian och Bob kallade dessa beteenden för skräpbeteenden. Slarv från vår sida mao. 

Hönorna började flaxa 

De krafsade med fötterna eller hackade på våra händer och ryckte oss i kläderna när vi inte lyckades tajma kriteriet, dvs beteendet. Just det sistnämnda beteendet, att hacka på oss, uppstod om vi råkade klicka samtidigt som vi sträckte ut kåsan med pellets i, istället för att först klicka och sedan röra armen (något för oss i hundvärlden att reflektera över). Belöningssignalen övergick felaktigt från ljudet av klicken till rörelsen av armen. Jämför med hundar som hoppar och stöter mot våra fickor eller mot vår hand för att få godis när vi inte har en tydlig belöningsmarkör.

Är vi ”lumpers” eller ”splitters”?

Marian och Bob använde begreppet ”lumper” och ”splitter”. Den svenska definitionen av en ”lumper” innebär en person som försöker göra allting samtidigt. Som att t.ex kasta ett föremål och hoppas att hunden springer iväg, griper föremålet, springer tillbaka utan avbrott för att lämna det i min hand. Kanske dessutom i grupp tillsammans med andra hundar. 

Hur suddar vi felaktiga beteenden i en beteendekedja?

 1. Belöna hunden och avbryt momentet innan skräpbeteendet uppträder. På det viset förstärker du en korrekt del i kedjan. Om det t.ex gäller apportering kan du belöna hunden när den springer mot dig med apporten i munnen. Du säger ”tack” eller använder en belöningssignal (ej beröm) och slänger iväg gott godis alternativt presenterar en leksak i snöre som du själv håller i. 
 2. Du lägger till ett beteende på signal som hunden kan innan den påbörjar skräpbeteendet. Då förändras naturligtvis den tänkta beteendekedjan men det har den ju ändå gjort. Istället för att du säger ”tack” kanske du säger ”gå runt” eller ”fot”. 
 1. Du lyfter ut den felande länken ur kedjan och tränar den separat. Inget av de tidigare  beteendena behöver du bry dig om. Du kapar helt kedjan och startar i samma position där du vill att hunden ska vara när den lämnar av apporten.

 

Skippa kedjan

 • sitta vid sidan, 
 • kasta apport, 
 • springa till apporten, 
 • gripa apporten, 
 • springa rakt tillbaka till dig utan avvikelser. 

 

Lär hunden att gripa föremål inom samma avstånd du vill att den ska lämna föremål 

Det är initialt inte viktigt att du tar apporten. Däremot är det viktigt att du har en belöningssignal som markerar att hunden gör rätt. Du behöver inte stå stilla. Du kan sitta i soffan, stå vid diskbänken, komma in genom ytterdörren, ligga ned eller vara upptagen med något. Det viktiga är att gripandet sker nära dig. 

Skräpbeteenden i fotgåendet

 • hunden drar sig framför oss, vi stannar upp/backar och går vidare när hunden är i rätt position. 
 • hunden drar sig bakom oss, vi börjar springa för att den ska följa med (att springa är för de flesta hundar synonymt med en belöning,
 • Hunden drar sig ut från vår sida. Vi belönar när de söker sig tillbaka. 

Rättar vi felaktiga beteenden mer än vi belönar önskade beteenden, riskerar vi att bygga in såväl fler skräpsignaler som fler skräpbeteenden i momentet. Kedjan blir helt enkelt längre och mycket sämre. Någonstans här börjar dessutom frustrationen ta ett strupgrepp om oss. Vi förstår inte varför jycken inte kan lära sig att bara gå vid vår sida. 

Vänster sida – en target

Det är inte rörelsen i fotgåendet som lär hunden den korrekta positionen utan generaliseringen av antalet ingångar till vänster sida i förhållande till belöningsplaceringen och vinkeln. 

För att hunden ska förstå helheten i momentet fotgående behöver vi i större grad fokusera på att lära hunden att söka sig till korrekt utgångsposition oavsett om jag står stilla (den vi alltid använder), går framåt, går sidvärtes, backar, snurrar på stället eller springer. Ju fler ingångar hunden förstår, desto mer kunskap har den inför längre fotgåenden.

Fel uppstår alltid, se det som en lärdom istället för ett misslyckande. Tänk så tråkigt vi skulle ha om hundträningen alltid blev rätt. 

Trevlig helg!

 

//Eva Bodfäldt

Kommentarer

8 svar

 1. Så mycket bra och kloka ord. Något jag måste tänka på. Då träningen blir mycket roligare och tydligare för hunden. Tack för de orden Eva.

 2. Tack, det var många tankar som jag haft i en osalig blandning som blev klarare formulerade. Blev en aha-upplevelse.

  1. Det är en gråzon anser jag. Ett skräpbeteende är ett beteende som inte hör dit överhuvudtaget. Det är ett extra beteende i kedjan men naturligtvis även i enkla beteenden. En hund som lägger sig ned och sedan rättar till sig, slår med tassen eller ljudar räknar jag som ett skräpbeteende men det är också något som jag som förare agerar på vilket gör att beteendet riskerar att få än mer syre.

 3. Skriver ut, lägger i bilen som påminnelse inför varje träning och stegringsplanering.
  TACK!!!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

VAnliga frågor & SVAR (FAQ)

Problem i kassan

Har du inte köpt en utbildning hos oss tidigare?

Då har du antagligen påbörjat ett köp men ångrat dig när du kommit till betalningen. Allt har fungerat i vårt system men något har gått fel när du gått till vår banks system. Det innebär att ett konto skapats hos oss – vilket behövs för att du skall kunna betala (och därefter registreras på utbildningen).

Du har alltså avbrutit betalningen av någon anledning. 

Hur gör jag då?

Titta efter mail från oss där du får instruktioner om hur du skapar ett lösenord eller så begär du ett nytt lösenord via systemet.

Har du köpt en utbildning hos oss tidigare?

Systemet känner igen din e-postadress och då ska du börja med att logga in.

Hur loggar jag in när jag är i kassan?

Inringad i en tjock orange ruta finns funktionen för att logga in. Här kan du även be om ett nytt lösenord – om du råkat glömma det.

Jag kommer inte vidare från kassan när jag klickar på knappen “slutför köp”

 • Skrolla upp på sidan så ser du felmeddelandet och det som måste åtgärdas
 • Titta på fälten och rutorna – de som är markerade med röd linje är de fält som berörs

Prova igen (läs gärna vad som gäller för de olika felmeddelandena nedan)

Jamen jag har ju angett samma e-postadress i båda fälten!

Har du kopierat och klistrat in e-postadressen?

Då händer det ofta att ett så kallat blanksteg oavsiktligen kommer med – före eller efter e-postadressen. Blanksteg uppfattas av systemet som ett “tecken” – som då inte återfinns i första fältet.

Du har inte kryssat i rutan “Jag har läst och godkänner shoppens integritetspolicy samt villkor för anmälan och köp”

Kryssrutan är längst ned på sidan under betalningsvalen. Här finner du länkar till vår policy och våra villkor. Du hittar även dessa som länkar i sidfoten (längst ned på sidan).

När du väl skall betala slussas du vidare till en betalningsportal som ligger utanför vårt system. Denna sida kommer se olika ut beroende på vilken betalningsmetod du väljer och vilken bank den är kopplad till. Därför kan vi inte ge en generell instruktion utan bara förklara vad du skall vara uppmärksam på. Ditt bankkort måste vara aktiverat för internethandel.

OBS! Här måste du läsa NOGGRANNT vilken typ av BankId som banken godkänner och eventuellt klicka på rätt länk/knapp då vi inte vet exakt vilka alternativ ditt kort erbjuder.

 • Du kanske kan välja mellan BankId på den enheten du beställer från eller från telefonen. 
 • Du kanske bara kan välja BankId på den enheten du köper ifrån. Har du inget BankId installerat på den enheten får du problem.
 • Du kanske bara kan välja BankId på telefonen. Om du köpt på dator/tabloid måste du då först öppna BankId på telefonen och godkänna där före du klickar på “gå vidare”.

Exempel på hur olika det kan se ut/fungera

Här kan du välja att använda

  1. BankId installerat på enheten du köper ifrån
  2. BankId:installerat på telefonen
  3. SMS och pinkod

 

Här kan du bara använda BankId från telefonen.

Digitalt presentkort

Det går att köpa presentkort i vår shop. Det gäller för alla utbildningar som säljs i shoppen.

Du som köper presentkortet väljer själv:

 • summa 
 • vem/vilka du vill skicka presentkortet till via e-post
 • när du vill presentkortet skall skickas av vårt system
 • om du vill få e-post när presentkortet använts
 • om samma design skall gå till en eller flera mottagare
 • mellan våra olika motiv

När du fått ett presentkort med e-post medföljer en PDF-fil med instruktioner. Där finns flera alternativ.

Vi  rekommenderar

Vi tycker det är lättast att klistra in “koden” när du kommer till kassan.

 • Om ditt presentkort är värt mindre än den utbildning du väljer att köpa kommer du att få betala en del av utbildningen.
 • Om ditt presentkort är värt mer än den utbildning du väljer att köpa kommer ditt köp att innebära noll/0 kr.

 

Hur ser jag kvarvarande saldo på mitt presentkort?

När du köpt en utbildning hos oss (oavsett om det är med presentkort eller ej) – har ett konto skapats.

Du kan logga in på “Mina sidor” och där fylla i din kod för att se kvarvarande saldo på presentkortet.

 

Vad är "Mina sidor"?

Detta fungerar om du har konto här (det har du om du tidigare köpt en utbildning i denna shoppen). Du kan även be systemet skicka en länk via e-post för att sätta ett nytt lösenord (om du glömt lösenordet).

Om det däremot är första gången du shoppar hos oss kan du inte logga in före du köpt något.

Ett konto skapas automatiskt när du genomför ditt första köp och du får e-post med instruktioner om hur du går vidare.

Fakturauppg.

 • Du kan ändra de uppgifter som kommer att användas i kassan

Ordrar

 • Här ser du dina senaste ordrar (ordernummer, datum, status och summa)

Kontouppgifter

 • Här kan du ändra dina kontouppgifter (förnamn, efternamn, visningsnamn samt e-postadress). OBS! Ändrar du e-postadress är det alltså det du loggar in med.
 • Ändra lösenord (kräver du kan ditt nuvarande)

Räkna ut saldo på ditt presentkort

 • Fyll i presentkortskoden för att se aktuellt saldo

Mina “när du vill”-kurser

 • Längst ned på sidan kommer du åt dina aktiva “när du vill”-kurser och föreläsningar

Utbildning "när du vill"

Det är utbildningar i självstudieform (föreläsningar, kurser och annat) som:

 • du får tillgång till direkt när du betalt och valt lösenord (du får e-post med instruktioner om hur du ändrar lösenord)
 • är tillgängliga ett visst antal (fördefinierade dagar)
 • oftast är helt lärarlösa

När du fått bekräftelse på din betalning via e-post ska utbildningen vara tillgänglig längst ned på “Mina Sidor”. OBS! Där syns ingenting förrän du loggat in.

Hör av dig till oss om du vill gå om en utbildning i denna kategorin – före du köper den igen. Före omköp måste vi först återställa vissa inställningar för att det skall fungera.

På “Mina sidor” finns det en länk som heter “Glömt lösenordet”.

Klicka där och följ instruktionerna.

Vill du få vårt nyhetsbrev?

Du får ett mail där du godkänner prenumerationen.
Titta i skräpkorgen om du inte ser mailet.

villkor för anmälan och köp

genom att klicka i rutan när du checkar ut - godkänner du dessa villkor.

Kallelse till utbildning “på plats”

I samband med betalningen får du ett kvitto. Cirka tio dagar innan påbörjad kurs skickar vi information om vad du behöver ta med dig. OBS! Om du inte erhållit
information titta då först i din skräpkorg innan du kontaktar oss på kurser@evabodfaldt.com

Kallelse till Utbildning “när du vill”

Vi skickar inte ut en kallelse till kurser i kategorin “när du vill”. Kursen blir tillgänglig direkt efter att du köpt den och du kan gå in när du vill under de dagar kursen är tillgänglig.

AVBOKNING OCH ÅTERBETALNING

Avbokning ska ske skriftligt.

 • Återbetalning minus en administrativ avgift om 300 kr (kurser) sker senast 14 dagar före kursstart.
 • Vid förhinder senare än 14 dagar före kursstart måste du själv sälja platsen vidare till annan person i de fall då vi inte redan har en reservlista.
 • Vid sjukdom eller olycksfall ber vi dig kontakta din bank angående din avbeställningsförsäkring (vid kortbetalning).

ÖVRIGA VILLKOR

 • Enligt lagen om tillsyn över hundar och katter (Lag 2007:1150) har en hundägare alltid strikt ansvar för sin hund
 • Vill du ta bilder? Kontrollera först med övriga deltagare att de vill vill vara med på bild.
 • Filmning av lärare är inte tillåten.

Utskick

Du får INTE påminnelser eller annat såsom till exempel nyhetsbrev automatiskt, utan att aktivt själv kryssa i att du vill ha det när du checkar ut.

BETALNING

Vi accepterar kortbetalning och Swish via bokningssystemet.

Integritetspolicy

VI EFTERSTRÄVAR EN HÖG NIVÅ AV DATASKYDD

Vid samarbete med partners (kommunikatörer, designers, kreatörer och liknande) råder sekretess gällande all kunddata. Datan får bara användas inom Eva Bodfäldt Education AB. Detta oavsett om det gäller:

 1. Anonymiserad data – uppgifter som inte längre kan identifiera en fysisk person (går utanför GDPR)
 2. Pseudonymiserade data – information som enbart kan kopplas till en identifierbar fysisk person med hjälp av kompletterande uppgifter (omfattas delvis av GDPR:s krav).
 3. Personuppgifter – upplysningar som avser en identifierad eller identifierbar fysisk person (omfattas i sin helhet av GDPR:s krav).

  Personuppgifter handlar således om all slags information som direkt eller indirekt kan knytas till en (fysisk) person som är i livet. Det kan röra sig om namn, adress, bilregistreringsnummer, personnummer men även foton och ljudinspelningar. Läs mer här om personuppgifter.

För detta använder oss av Matomo Analytics. Vår installation är lokal – vilket innebär att endast vi har tillgång till statistiken. Även om vi skulle använda oss av Matomos molntjänster är deras servrar i Europa. Nya Zeeland är ett av de få tredjepartländer som i dagsläget är godkända ur GDPR-synpunkt.

VI SAMLAR IN PERSONUPPGIFTER FÖR ATT KUNNA: