I lördags träffades vi för dag nummer 2 på årets första valpkurs. Det var kul att se att den lilla stabby hunden lärt sig att koppla av inomhus från det första och mer oroliga kurstillfället. Matte Maria berättade dag 1 att hon alltid gått i skogen med sin valp och att Ella då var väldigt följsam. Förra veckan fick Maria i uppgift att ägna mer tid åt att träna passivitet i en rörigare miljö än skogen.

Dag 1 tränade vi grundläggande passivitetsträning  (ryggsäcken) där valparna satt mellan knäna på sina ägare med en godbit liggande på golvet framför. När de var lugna gav vi ett "varsågod" eller tog upp och gav godbiten till valpen.Många valpägare har svårt att inse värdet av att tidigt i hundens liv lära valpen att slappna av vid hantering. Det är lätt att på grund av okunskap sätta, eller släppa ned den sprattlande valpen på golvet när han/hon tröttnat på att bli buren eller att sitta i vårt knä. Genom att sätta ned valpen när han/hon aktivt försöker ta sig loss binder du omedvetet ris åt egen rygg. Det kommer surt efter den dagen du ska sköta pälsen, titta i munnen eller klippa klorna. Den hund som vi ofta släpper ned när den sprattlar och slänger med huvudet, använder lättare tänderna i en situation där den senare upplever ett krav på stillhet.

Det är få, om någon valp, som med glädje vill få sina klor klippta. En orsak är vår egen rädsla för att klippa fel, en känsla vi naturligtvis smittar valpen med. Därför är det viktigt att du stegvis lär din hund att acceptera kloklippning så att du lär dig att agera på ett lugnt, bestämt och tryggt sätt. I min dvd  redogör jag för stegen till en lyckad kloklippning. Men, oavsett hur pedagogiska vi är i inlärningen kan det hända att en valp reagerar med ilska för att slippa från situationen. Försök då inte att skälla eller stirra på valpen, utan behåll ditt lugn. Håll lugnt men bestämt fast valpen med bägge händerna, nedanför öronen och i halsskinnet, så att du inte blir biten. Och ja, då  kan det låta förfärligt illa om en valp. Är du förstagångshundägare är det en hjärtskärande och obehaglig upplevelse, men släpper du valpen i den situationen så har du skapat dig ett framtida bekymmer. Först när valpen är lugn, även om det tar en stund, kan du släppa greppet och övergå till att lugnt smeka honom/henne. Hantera valpen ofta, gärna två gånger om dagen. Träna på att vara lugna tillsammans!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.