Det vanligaste felet när vår hund hittat någon intressant doft, är att vi drar honom bort från luktfläcken. Men tänk efter, du står längst bak i kopplet och försöker påverka honom att sluta nosa och istället följa med dig. Hur synlig är du för hunden just då?

 Hur vore det om du istället kliver fram och tar plats istället för att du står längst bak i kön? Vad händer till exempel om du istället för att dra i kopplet, går och ställer dig på luktfläcken? Vad händer om du lugnt och tungt rör dig mot hunden tills han backar undan? Du kan variera med att belöna med ett "varsågod" så att din hund får då och då får fortsätta att nosa en stund till.

I en av mina valpgrupper tränar Charlotte och Cato, grand danois. Cato är 9 månader, inte en direkt lättmotiverad jycke. Han gillar förvisso godis och visst kan han springa efter en trasa och busa med matte, men plötsligt tycker han att det är mer intressant med luktfläckar. Charlotte fick i uppgift att utveckla belöningarna så att dessa även omfattade "varsågod", vilket innebär att Cato får fri tillgång till lukter en stund efter en bra prestation. Charlottte tränar väldigt korta pass, några minuter, innan Cato får belöning i form av "varsågod" och frihet att nosa runt som han vill en stund. Dessemellan får han ställa upp på att vara koncentrerad på Charlotte en stund. Försöker Cato då att sätta ned nosen i marken sätter Charlotte snabbt sin fot på luktfläcken och markerar att det är hennes. Cato lär sig undan för undan att ju mer han samarbetar med Charlotte desto större chans är det att han får tillbaka sin frihet att nosa.

Med en hund som Cato gäller det att se över belöningslådan eftersom de vanliga verktygen som godis och lek inte räcker till. Luktfläckarna blir helt enkelt en form av belöning när Cato gör rätt. Det är rörande att se hur han aktivt viftar på svansen och söker kontakt med Charlotte för att påverka henne att säga "varsågod". Även leken stärks när Cato vet att om han anstränger sig så får han stämpla ut en stund. Det är ett win win system där Cato lär sig att det är kul att samarbeta och att han påverkar Charlotte med rätt attityd.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.