Kryp, kryp och mera kryp

Hej Hopp!

Läser din blogg regelbundet med stor behållning

MEN, nu väntar jag otåligt på kåserandet runt kryp – till vardags och tävling. Du blev ju distraherad av YouTube sist!!

Ha det bäst!

 

Ok Carina, Per och alla ni andra som undrat över var det blev av blogginslaget om kryp. Varsågoda! Här kommer början.

Jag har alltid provat mig fram och jag gillar att experimentera med nya inlärningsmodeller. De senaste åren har det naturligtvis resulterat i att jag klickat in krypet och använt mig av en target pinne. Fördelen är att jag redan från början kunnat stå upprätt och träna, när hunden väl förstått principen med att han ska röra sig efter pinnen. Men….jag har återgått till min favorit – utan klicker och pinne. Jag upplever att jag med den här inlärningsmodellen får en hund som kryper avslappnat och lugnt med bra teknik.

1. Sätt dig ned framför hunden. Lägg ned din hund med hjälp av en godbit. Jag sitter ca en halv hundlängd mittemot och framför hunden. Undvik att lägga hunden på kommando eftersom det inte är viktigt i sammanhanget. Jag bryr mig inte heller ett skvatt om hunden ligger snett på ena skinkan. Det jagar oftast upp hunden mera om jag ska tjafsa om hur den ska ligga inför krypet.

2. Den högra handen belönar, den vänstra stoppar – den är bromsen. Jag sitter på huk, visar att jag har godis i höger hand och knyter därefter snabbt handen på mitt högra lår. Kastar sig hunden efter godishanden, motar jag den milt och tyst med vänster hand på nosen. Det är ingen korrigering utan mer ett stopp – hunden ska inte lyckas nå fram till den högra handen. Undvik att säga någonting eftersom hunden felaktigt söker din ögonkontakt om du säger "nej".

3. Första kriteriet för belöning. När hunden ligger stilla med blicken fäst på högra handen – belönar du direkt med att sträcka fram godbiten mellan hundens framben, nära bröstkorgen.

4. När hunden förstår att den ska titta på din hand och inte i din blick, övergår du till att fånga flera beteenden beroende på vad hunden har lätt för att göra. Jag vill att hunden inledningsvis ska förstå att alla beteenden som görs liggande är ok, bara den inte reser sig upp eller kastar sig framåt. – dessa beteenden belönas inte. Hunden får med andra ord, innan den kommer så långt som att krypa framåt, lära sig att röra på ett bakben, göra en huvudrörelse.åt ett elelr flera håll Det har jag nytta av inför fortsättningen, när hunden ska lära sig vilken teknik den ska röra sig framåt med.

Nåväl, kanske rör hunden på ett bakben – det belönar jag. Kanske sträcker den huvudet en aning framåt – det belönar jag! Kanske vrids huvudet till vänster- det belönar jag också. Ganska snabbt lär sig hunden att den inte kan ta sig framåt genom att snabbt kasta sig mot höger hand. Istället provar den att bjuda "små", lugna beteenden. Belöna varje intention att hunden rör sig lugnt, oavsett om det är en huvudrörelse eller en spark med ena bakbenet. Det skapar trygghet och vilja att prova igen. Ett framben? Perfekt – belöna! Det är viktigt att hunden förstår att den ska prova sig fram när du sitter helt stilla och att godbiten alltid levereras i position – det är aldrig fråga om en belöning hunden själv får krypa fram mot.

5. Efter varje belöningstillfälle drar du tillbaka handen och låter den vila helt stilla mot ditt lår; din passiva position ska signalera till hunden att börja agera. Försöker din hund  att följa belöningshanden när du drar tillbaka den tll ditt lår motar du lugnt med vänster hand, bromshanden.

Din hund behöver kunna detta inför fortsättningen;

Hunden har förstått att den ska vara aktiv – inte du.

Hunden har förstått att belöningen sker mellan frambenen.

 Hunden har förstått att flera beteenden belönas förutom att resa sig eller kasta sig famåt. Tveksamma huvudrörelser framåt blir dock belönade.

Jag skriver mera imorgon. Uppstår det frågor om det här blogginslaget så maila mig gärna på info@hundkonsulten.se så ska jag klargöra eventuella frågetecken.

 

Lycka till!

Kommentarer

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

VAnliga frågor & SVAR (FAQ)

Problem i kassan

Har du inte köpt en utbildning hos oss tidigare?

Då har du antagligen påbörjat ett köp men ångrat dig när du kommit till betalningen. Allt har fungerat i vårt system men något har gått fel när du gått till vår banks system. Det innebär att ett konto skapats hos oss – vilket behövs för att du skall kunna betala (och därefter registreras på utbildningen).

Du har alltså avbrutit betalningen av någon anledning. 

Hur gör jag då?

Titta efter mail från oss där du får instruktioner om hur du skapar ett lösenord eller så begär du ett nytt lösenord via systemet.

Har du köpt en utbildning hos oss tidigare?

Systemet känner igen din e-postadress och då ska du börja med att logga in.

Hur loggar jag in när jag är i kassan?

Inringad i en tjock orange ruta finns funktionen för att logga in. Här kan du även be om ett nytt lösenord – om du råkat glömma det.

Jag kommer inte vidare från kassan när jag klickar på knappen “slutför köp”

 • Skrolla upp på sidan så ser du felmeddelandet och det som måste åtgärdas
 • Titta på fälten och rutorna – de som är markerade med röd linje är de fält som berörs

Prova igen (läs gärna vad som gäller för de olika felmeddelandena nedan)

Jamen jag har ju angett samma e-postadress i båda fälten!

Har du kopierat och klistrat in e-postadressen?

Då händer det ofta att ett så kallat blanksteg oavsiktligen kommer med – före eller efter e-postadressen. Blanksteg uppfattas av systemet som ett “tecken” – som då inte återfinns i första fältet.

Du har inte kryssat i rutan “Jag har läst och godkänner shoppens integritetspolicy samt villkor för anmälan och köp”

Kryssrutan är längst ned på sidan under betalningsvalen. Här finner du länkar till vår policy och våra villkor. Du hittar även dessa som länkar i sidfoten (längst ned på sidan).

När du väl skall betala slussas du vidare till en betalningsportal som ligger utanför vårt system. Denna sida kommer se olika ut beroende på vilken betalningsmetod du väljer och vilken bank den är kopplad till. Därför kan vi inte ge en generell instruktion utan bara förklara vad du skall vara uppmärksam på. Ditt bankkort måste vara aktiverat för internethandel.

OBS! Här måste du läsa NOGGRANNT vilken typ av BankId som banken godkänner och eventuellt klicka på rätt länk/knapp då vi inte vet exakt vilka alternativ ditt kort erbjuder.

 • Du kanske kan välja mellan BankId på den enheten du beställer från eller från telefonen. 
 • Du kanske bara kan välja BankId på den enheten du köper ifrån. Har du inget BankId installerat på den enheten får du problem.
 • Du kanske bara kan välja BankId på telefonen. Om du köpt på dator/tabloid måste du då först öppna BankId på telefonen och godkänna där före du klickar på “gå vidare”.

Exempel på hur olika det kan se ut/fungera

Här kan du välja att använda

  1. BankId installerat på enheten du köper ifrån
  2. BankId:installerat på telefonen
  3. SMS och pinkod

 

Här kan du bara använda BankId från telefonen.

Digitalt presentkort

Det går att köpa presentkort i vår shop. Det gäller för alla utbildningar som säljs i shoppen.

Du som köper presentkortet väljer själv:

 • summa 
 • vem/vilka du vill skicka presentkortet till via e-post
 • när du vill presentkortet skall skickas av vårt system
 • om du vill få e-post när presentkortet använts
 • om samma design skall gå till en eller flera mottagare
 • mellan våra olika motiv

När du fått ett presentkort med e-post medföljer en PDF-fil med instruktioner. Där finns flera alternativ.

Vi  rekommenderar

Vi tycker det är lättast att klistra in “koden” när du kommer till kassan.

 • Om ditt presentkort är värt mindre än den utbildning du väljer att köpa kommer du att få betala en del av utbildningen.
 • Om ditt presentkort är värt mer än den utbildning du väljer att köpa kommer ditt köp att innebära noll/0 kr.

 

Hur ser jag kvarvarande saldo på mitt presentkort?

När du köpt en utbildning hos oss (oavsett om det är med presentkort eller ej) – har ett konto skapats.

Du kan logga in på “Mina sidor” och där fylla i din kod för att se kvarvarande saldo på presentkortet.

 

Vad är "Mina sidor"?

Detta fungerar om du har konto här (det har du om du tidigare köpt en utbildning i denna shoppen). Du kan även be systemet skicka en länk via e-post för att sätta ett nytt lösenord (om du glömt lösenordet).

Om det däremot är första gången du shoppar hos oss kan du inte logga in före du köpt något.

Ett konto skapas automatiskt när du genomför ditt första köp och du får e-post med instruktioner om hur du går vidare.

Fakturauppg.

 • Du kan ändra de uppgifter som kommer att användas i kassan

Ordrar

 • Här ser du dina senaste ordrar (ordernummer, datum, status och summa)

Kontouppgifter

 • Här kan du ändra dina kontouppgifter (förnamn, efternamn, visningsnamn samt e-postadress). OBS! Ändrar du e-postadress är det alltså det du loggar in med.
 • Ändra lösenord (kräver du kan ditt nuvarande)

Räkna ut saldo på ditt presentkort

 • Fyll i presentkortskoden för att se aktuellt saldo

Mina “när du vill”-kurser

 • Längst ned på sidan kommer du åt dina aktiva “när du vill”-kurser och föreläsningar

Utbildning "när du vill"

Det är utbildningar i självstudieform (föreläsningar, kurser och annat) som:

 • du får tillgång till direkt när du betalt och valt lösenord (du får e-post med instruktioner om hur du ändrar lösenord)
 • är tillgängliga ett visst antal (fördefinierade dagar)
 • oftast är helt lärarlösa

När du fått bekräftelse på din betalning via e-post ska utbildningen vara tillgänglig längst ned på “Mina Sidor”. OBS! Där syns ingenting förrän du loggat in.

Hör av dig till oss om du vill gå om en utbildning i denna kategorin – före du köper den igen. Före omköp måste vi först återställa vissa inställningar för att det skall fungera.

På “Mina sidor” finns det en länk som heter “Glömt lösenordet”.

Klicka där och följ instruktionerna.

Vill du få vårt nyhetsbrev?

Du får ett mail där du godkänner prenumerationen.
Titta i skräpkorgen om du inte ser mailet.

villkor för anmälan och köp

genom att klicka i rutan när du checkar ut - godkänner du dessa villkor.

Kallelse till utbildning “på plats”

I samband med betalningen får du ett kvitto. Cirka tio dagar innan påbörjad kurs skickar vi information om vad du behöver ta med dig. OBS! Om du inte erhållit
information titta då först i din skräpkorg innan du kontaktar oss på kurser@evabodfaldt.com

Kallelse till Utbildning “när du vill”

Vi skickar inte ut en kallelse till kurser i kategorin “när du vill”. Kursen blir tillgänglig direkt efter att du köpt den och du kan gå in när du vill under de dagar kursen är tillgänglig.

AVBOKNING OCH ÅTERBETALNING

Avbokning ska ske skriftligt.

 • Återbetalning minus en administrativ avgift om 300 kr (kurser) sker senast 14 dagar före kursstart.
 • Vid förhinder senare än 14 dagar före kursstart måste du själv sälja platsen vidare till annan person i de fall då vi inte redan har en reservlista.
 • Vid sjukdom eller olycksfall ber vi dig kontakta din bank angående din avbeställningsförsäkring (vid kortbetalning).

ÖVRIGA VILLKOR

 • Enligt lagen om tillsyn över hundar och katter (Lag 2007:1150) har en hundägare alltid strikt ansvar för sin hund
 • Vill du ta bilder? Kontrollera först med övriga deltagare att de vill vill vara med på bild.
 • Filmning av lärare är inte tillåten.

Utskick

Du får INTE påminnelser eller annat såsom till exempel nyhetsbrev automatiskt, utan att aktivt själv kryssa i att du vill ha det när du checkar ut.

BETALNING

Vi accepterar kortbetalning och Swish via bokningssystemet.

Integritetspolicy

VI EFTERSTRÄVAR EN HÖG NIVÅ AV DATASKYDD

Vid samarbete med partners (kommunikatörer, designers, kreatörer och liknande) råder sekretess gällande all kunddata. Datan får bara användas inom Eva Bodfäldt Education AB. Detta oavsett om det gäller:

 1. Anonymiserad data – uppgifter som inte längre kan identifiera en fysisk person (går utanför GDPR)
 2. Pseudonymiserade data – information som enbart kan kopplas till en identifierbar fysisk person med hjälp av kompletterande uppgifter (omfattas delvis av GDPR:s krav).
 3. Personuppgifter – upplysningar som avser en identifierad eller identifierbar fysisk person (omfattas i sin helhet av GDPR:s krav).

  Personuppgifter handlar således om all slags information som direkt eller indirekt kan knytas till en (fysisk) person som är i livet. Det kan röra sig om namn, adress, bilregistreringsnummer, personnummer men även foton och ljudinspelningar. Läs mer här om personuppgifter.

För detta använder oss av Matomo Analytics. Vår installation är lokal – vilket innebär att endast vi har tillgång till statistiken. Även om vi skulle använda oss av Matomos molntjänster är deras servrar i Europa. Nya Zeeland är ett av de få tredjepartländer som i dagsläget är godkända ur GDPR-synpunkt.

VI SAMLAR IN PERSONUPPGIFTER FÖR ATT KUNNA: