Fortsättning av inlärning av kryp – del två

Din hund behöver kunna detta inför fortsättningen:

Hunden har förstått att den ska vara aktiv – inte du.

Hunden har förstått att belöningen sker mellan frambenen.

Hunden har förstått att flera beteenden belönas förutom att resa sig eller kasta sig famåt. Lugna huvudrörelser framåt blir dock belönade.

 

 • Vänsterhanden bromsar om det går för fort.
 • Signalen till ny aktivitet är att du sitter stilla med händerna i knäet. Inte att hunden följer dina händers rörelse.
 • Högerhanden signalerar att en belöning är på väg.
 • Vänsterhanden bromsar och stoppar för hög aktivitet
 • Hunden lär sig att krypa framför dig – inte vid vänster sida.

Det är oerhört viktigt att din hund är lugn och att du alltid lugnt bromsar för hög aktivitet med din vänstra hand. Tänk på din magkänsla, du ska förmedla ett träningslugn där hunden lär sig att själv agera inom ramen  för rätt aktivitet.

Börja även att lägga in sociala belöningar före och efter du givit godbiten. Hoppa över godbiten då och då så att du får en variation i dina belöningar. Det är viktigt att du tidigt börjar variera belöningen.

Öka avståndet mellan dig och hunden

Nästa steg är att du ökar avståndet mellan dig och hunden. Ge hunden en godbit samtidigt som du flyttar dig en eller två decimeter tillbaka. När du nu drar åt dig belöningshanden kommer hunden ligga på ett större avstånd i förhållande till dig. Belöna återigen någon form av rörelse med huvudet eller en tass. Därefter belönar du bara de gånger hunden sträcker fram huvudet i lagom hastighet. För hög hastighet motas med vänster handen. Öka  gradvis avståndet mellan dig och hunden genom att kasta istället för att ge belöningen till hunden, fortfarande mellan frambenen. Ta blixtsnabbt bort belöningen om hunden reser sig eller du missar.

Störning före tid

När hunden kan krypa lugnt och någon enstaka hundlängd, är det dags för störningsträning. Det innebär att du kommer att utveckla hundens kunskap om vad som är rätt och fel genom att förändra var belöningen finns. Du generaliserar hundens kunskap genom förändringar. Det är viktigt att du backar tillbaka till enkla beteenden, återigen en sträckning eller vridning av huvudet eller en rörelse med ett ben. Var beredd på att din hund kanske reser sig eller störtar mot belöningen. Arbeta lugnt med vänsterhanden utan otrevliga förbud. Det viktiga är att hunden får tid att tänka och prova utan att den blir osäker  – tankegympa helt enkelt.

Istället för att du håller handen knuten på ditt lår, provar du att lägga godbitarna i en skål intill dig – bjuder din hund på beteendet då? Det är en helt ny situation för hunden, det räcker med en liten rörelse med tass eller huvud utan att hunden rör sig framåt, för belöning. Efter någon eller några belönignar har ofta poletten trillar ned – att det är samma beteende som tidgare fast belöningen plötsligt nu blir till en störning för hunden. Låt hunden krypa längre. Variera var du sätter skålen men låt den vara nära dig till en början innan du flyttar den längre bort. Kriteriet för belöning är lugn aktivitet mot dig med korrekta bakben. Gör hunden fel, tar du bort skålen och hunden får lägga sig igen. Det är ok att det blir fel två gånger men sedan får du tänka om. Blir det ett tredje fel på raken skapar du osäkerhet. Hunden slutar att bjuda på beteenden eller blir kanske överaktiv och börjar gnälla. Planering, planering!

Variera platsen för belöning – använd din fantasi. Kan hunden krypa när du håller matskålen ovanför hundens huvud? Den behööver fortfarande inte kunna beteendet på signal. Det viktiga är att den provar. Blir det fel tar du bort skålen så att hunden lägger sig ned igen.

Nu har din hund lärt sig att belöningen kan vara placerad lite hur som helst – och att den oavsett placering ändå provar att krypa. Kan du resa dig upp på knä? Kan du resa dig upp helt och hållet? Vad händer om du sitter på en stol två meter från hunden? Prova dig fram, variationen ökar hundens kunskap.

 När hunden kan och förstår vad den ska göra trots störning, så är det ytterst sällan ett problem att hunden ska krypa längre sträckor.

 Pauser, pauser, pauser

Vi har en enorm tilltro till att hunden lär sig i den aktiva fasen av inlärningen vilket jag inte tror är riktigt sant. Om vi låter hunden vila en liten stund, belönar en – tre gånger, pausar, belönar en till tre gånger, utvecklas momentet mycket snabbare. Jag är övertygad om att vilan, liksom hos människor, får poletten att trilla ned och inte bara den aktiva fasen. Skapa balans mellan aktivitet – vila. Hur mycket orkar din hund?

När lägger jag in signalen?

Jag lägger in signalen när jag ser att hunden arbetar på ett korrekt sätt med bakbenen. Jag vill att den kryper så lågt som möjligt, med bröstkorgen i marken och med benen antingen under sig, med ett ben i taget och inte hoppande som en hare. Alternativet är att hunden skjuter ifrån med ett bakben i taget, bakom sig. Oavsett teknik, är det viktigt att hunden lär sig att den inte får "hoppa jämfota". Konsekvent säger jag "kryp" och belönar med en godbit när jag ser att hunden har rätt teknik. Jag kan belöna även ett annat beteende t.ex en huvudrörelse i början men då säger jag inte "kryp".

Kommentarer

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

VAnliga frågor & SVAR (FAQ)

Problem i kassan

Har du inte köpt en utbildning hos oss tidigare?

Då har du antagligen påbörjat ett köp men ångrat dig när du kommit till betalningen. Allt har fungerat i vårt system men något har gått fel när du gått till vår banks system. Det innebär att ett konto skapats hos oss – vilket behövs för att du skall kunna betala (och därefter registreras på utbildningen).

Du har alltså avbrutit betalningen av någon anledning. 

Hur gör jag då?

Titta efter mail från oss där du får instruktioner om hur du skapar ett lösenord eller så begär du ett nytt lösenord via systemet.

Har du köpt en utbildning hos oss tidigare?

Systemet känner igen din e-postadress och då ska du börja med att logga in.

Hur loggar jag in när jag är i kassan?

Inringad i en tjock orange ruta finns funktionen för att logga in. Här kan du även be om ett nytt lösenord – om du råkat glömma det.

Jag kommer inte vidare från kassan när jag klickar på knappen “slutför köp”

 • Skrolla upp på sidan så ser du felmeddelandet och det som måste åtgärdas
 • Titta på fälten och rutorna – de som är markerade med röd linje är de fält som berörs

Prova igen (läs gärna vad som gäller för de olika felmeddelandena nedan)

Jamen jag har ju angett samma e-postadress i båda fälten!

Har du kopierat och klistrat in e-postadressen?

Då händer det ofta att ett så kallat blanksteg oavsiktligen kommer med – före eller efter e-postadressen. Blanksteg uppfattas av systemet som ett “tecken” – som då inte återfinns i första fältet.

Du har inte kryssat i rutan “Jag har läst och godkänner shoppens integritetspolicy samt villkor för anmälan och köp”

Kryssrutan är längst ned på sidan under betalningsvalen. Här finner du länkar till vår policy och våra villkor. Du hittar även dessa som länkar i sidfoten (längst ned på sidan).

När du väl skall betala slussas du vidare till en betalningsportal som ligger utanför vårt system. Denna sida kommer se olika ut beroende på vilken betalningsmetod du väljer och vilken bank den är kopplad till. Därför kan vi inte ge en generell instruktion utan bara förklara vad du skall vara uppmärksam på. Ditt bankkort måste vara aktiverat för internethandel.

OBS! Här måste du läsa NOGGRANNT vilken typ av BankId som banken godkänner och eventuellt klicka på rätt länk/knapp då vi inte vet exakt vilka alternativ ditt kort erbjuder.

 • Du kanske kan välja mellan BankId på den enheten du beställer från eller från telefonen. 
 • Du kanske bara kan välja BankId på den enheten du köper ifrån. Har du inget BankId installerat på den enheten får du problem.
 • Du kanske bara kan välja BankId på telefonen. Om du köpt på dator/tabloid måste du då först öppna BankId på telefonen och godkänna där före du klickar på “gå vidare”.

Exempel på hur olika det kan se ut/fungera

Här kan du välja att använda

  1. BankId installerat på enheten du köper ifrån
  2. BankId:installerat på telefonen
  3. SMS och pinkod

 

Här kan du bara använda BankId från telefonen.

Digitalt presentkort

Det går att köpa presentkort i vår shop. Det gäller för alla utbildningar som säljs i shoppen.

Du som köper presentkortet väljer själv:

 • summa 
 • vem/vilka du vill skicka presentkortet till via e-post
 • när du vill presentkortet skall skickas av vårt system
 • om du vill få e-post när presentkortet använts
 • om samma design skall gå till en eller flera mottagare
 • mellan våra olika motiv

När du fått ett presentkort med e-post medföljer en PDF-fil med instruktioner. Där finns flera alternativ.

Vi  rekommenderar

Vi tycker det är lättast att klistra in “koden” när du kommer till kassan.

 • Om ditt presentkort är värt mindre än den utbildning du väljer att köpa kommer du att få betala en del av utbildningen.
 • Om ditt presentkort är värt mer än den utbildning du väljer att köpa kommer ditt köp att innebära noll/0 kr.

 

Hur ser jag kvarvarande saldo på mitt presentkort?

När du köpt en utbildning hos oss (oavsett om det är med presentkort eller ej) – har ett konto skapats.

Du kan logga in på “Mina sidor” och där fylla i din kod för att se kvarvarande saldo på presentkortet.

 

Vad är "Mina sidor"?

Detta fungerar om du har konto här (det har du om du tidigare köpt en utbildning i denna shoppen). Du kan även be systemet skicka en länk via e-post för att sätta ett nytt lösenord (om du glömt lösenordet).

Om det däremot är första gången du shoppar hos oss kan du inte logga in före du köpt något.

Ett konto skapas automatiskt när du genomför ditt första köp och du får e-post med instruktioner om hur du går vidare.

Fakturauppg.

 • Du kan ändra de uppgifter som kommer att användas i kassan

Ordrar

 • Här ser du dina senaste ordrar (ordernummer, datum, status och summa)

Kontouppgifter

 • Här kan du ändra dina kontouppgifter (förnamn, efternamn, visningsnamn samt e-postadress). OBS! Ändrar du e-postadress är det alltså det du loggar in med.
 • Ändra lösenord (kräver du kan ditt nuvarande)

Räkna ut saldo på ditt presentkort

 • Fyll i presentkortskoden för att se aktuellt saldo

Mina “när du vill”-kurser

 • Längst ned på sidan kommer du åt dina aktiva “när du vill”-kurser och föreläsningar

Utbildning "när du vill"

Det är utbildningar i självstudieform (föreläsningar, kurser och annat) som:

 • du får tillgång till direkt när du betalt och valt lösenord (du får e-post med instruktioner om hur du ändrar lösenord)
 • är tillgängliga ett visst antal (fördefinierade dagar)
 • oftast är helt lärarlösa

När du fått bekräftelse på din betalning via e-post ska utbildningen vara tillgänglig längst ned på “Mina Sidor”. OBS! Där syns ingenting förrän du loggat in.

Hör av dig till oss om du vill gå om en utbildning i denna kategorin – före du köper den igen. Före omköp måste vi först återställa vissa inställningar för att det skall fungera.

På “Mina sidor” finns det en länk som heter “Glömt lösenordet”.

Klicka där och följ instruktionerna.

Vill du få vårt nyhetsbrev?

Du får ett mail där du godkänner prenumerationen.
Titta i skräpkorgen om du inte ser mailet.

villkor för anmälan och köp

genom att klicka i rutan när du checkar ut - godkänner du dessa villkor.

Kallelse till utbildning “på plats”

I samband med betalningen får du ett kvitto. Cirka tio dagar innan påbörjad kurs skickar vi information om vad du behöver ta med dig. OBS! Om du inte erhållit
information titta då först i din skräpkorg innan du kontaktar oss på kurser@evabodfaldt.com

Kallelse till Utbildning “när du vill”

Vi skickar inte ut en kallelse till kurser i kategorin “när du vill”. Kursen blir tillgänglig direkt efter att du köpt den och du kan gå in när du vill under de dagar kursen är tillgänglig.

AVBOKNING OCH ÅTERBETALNING

Avbokning ska ske skriftligt.

 • Återbetalning minus en administrativ avgift om 300 kr (kurser) sker senast 14 dagar före kursstart.
 • Vid förhinder senare än 14 dagar före kursstart måste du själv sälja platsen vidare till annan person i de fall då vi inte redan har en reservlista.
 • Vid sjukdom eller olycksfall ber vi dig kontakta din bank angående din avbeställningsförsäkring (vid kortbetalning).

ÖVRIGA VILLKOR

 • Enligt lagen om tillsyn över hundar och katter (Lag 2007:1150) har en hundägare alltid strikt ansvar för sin hund
 • Vill du ta bilder? Kontrollera först med övriga deltagare att de vill vill vara med på bild.
 • Filmning av lärare är inte tillåten.

Utskick

Du får INTE påminnelser eller annat såsom till exempel nyhetsbrev automatiskt, utan att aktivt själv kryssa i att du vill ha det när du checkar ut.

BETALNING

Vi accepterar kortbetalning och Swish via bokningssystemet.

Integritetspolicy

VI EFTERSTRÄVAR EN HÖG NIVÅ AV DATASKYDD

Vid samarbete med partners (kommunikatörer, designers, kreatörer och liknande) råder sekretess gällande all kunddata. Datan får bara användas inom Eva Bodfäldt Education AB. Detta oavsett om det gäller:

 1. Anonymiserad data – uppgifter som inte längre kan identifiera en fysisk person (går utanför GDPR)
 2. Pseudonymiserade data – information som enbart kan kopplas till en identifierbar fysisk person med hjälp av kompletterande uppgifter (omfattas delvis av GDPR:s krav).
 3. Personuppgifter – upplysningar som avser en identifierad eller identifierbar fysisk person (omfattas i sin helhet av GDPR:s krav).

  Personuppgifter handlar således om all slags information som direkt eller indirekt kan knytas till en (fysisk) person som är i livet. Det kan röra sig om namn, adress, bilregistreringsnummer, personnummer men även foton och ljudinspelningar. Läs mer här om personuppgifter.

För detta använder oss av Matomo Analytics. Vår installation är lokal – vilket innebär att endast vi har tillgång till statistiken. Även om vi skulle använda oss av Matomos molntjänster är deras servrar i Europa. Nya Zeeland är ett av de få tredjepartländer som i dagsläget är godkända ur GDPR-synpunkt.

VI SAMLAR IN PERSONUPPGIFTER FÖR ATT KUNNA: