Dagarna sticker iväg i en rasande fart. Idag var det näst sista dagen på bruks och lydnadslydnaden. Hundarna arbetar strålande, kanske för att de “tvingas” tänka och fokusera på momenten. Principen är att utsätta hundarna på gränsen och ibland över deras förmåga.

Allt för att öka deras koncentration och kunskap om momentet. Vad som helst kan inträffa – bollar kommer flygande, snälla och elaka tävlingsledare stör och provocerar ekipaget. Självklart gör hundarna fel – det är själva poängen med träningen. Tävlingsträning är känslig – inte alls som lydnad i vardagen. Hundarna ska prestera och utföra moment med ögonblicklig snabbhet och precision. För det krävs självförtroende. Är hundarna rädda för att göra fel eller känner negationer och irritation från föraren och träningskamraterna nås sällan framgångar. Istället blir hunden passiv och okoncentrerad. Den här veckan har förarna arbetat med kollektiva belöningar i olika moment. Effekten är enorm jämfört med om enbart föraren belönar hunden. Jämför med sökets avslutningar då alla gemensamt belönar hunden när den hittat sista figuranten eller gjort det sista tomslaget.

Hur hanterar du situationen när din hund inte gör rätt? Hur ofta avbryter och kallar du tillbaka din hund när det blir fel? Vilken attityd har du då? Kanske är du lite irriterad och småsur? Det är inte ovanligt att hundarna efter ett par avbrutna och misslyckade försök blir passiva. De lägger helt enkelt av och vill inte försöka en ytterligare gång. Var noga med att när det blir fel – att du ändå belönar hunden för att den försökte. Hunden vet ju uppenbarligen inte vad som förväntas av den. Lär dig att tacka för att hunden försökte, men sätt en betyggskala på hundens prestation. Jag brukar retas lite och visa leksaken eller godbiten. Sedan gör jag om momentet.

Lär dig att kontrollera dina känslor! När jag på trettio meter avstånd kan känna och se att föraren är irriterad utan att jag egentligen kan höra det – hur ska då hunden känna sig? Rätt timing i all ära – men kontroll av egna känslor är minst lika viktigt om du vill bli en skicklig tränare i tävlingsträning.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.