Tänk dig att du på din arm bär en korg fylld med mat, lek och upplevelser. Vad i korgen ska du bjuda hunden på? Överraska honom! Belönar du alltid på samma sätt, är risken stor att hunden kommer att rata andra typer av belöningar. Det stämmer inte med hans förväntningar.

 

Lär hunden att belöningarna kan variera. Ena gången klappar du, andra gången leker du eller berömmer med rösten. Ibland får hunden en godbit; ibland belönar du med skojiga övningar. Ge gärna en eller två belöningar i rad efter varandra. Lek en stund med hunden, för att sedan avsluta med ett ”tack” och byta mot en godbit.

Ibland kan även inlärda beteenden fungera som positiva förstärkare. För en hund som gillar att skälla kan ”skall” vara en belöning för att han kommer på inkallning. Kanske tycker din hund om att söka efter prylar eller godis eller att rulla runt när du ber honom. Prova att använda det istället för den sedvanliga klappen eller godbiten!

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.