Oh, alla dessa korrigeringar….

…som väcker så många känslor hos oss. Jag har aldrig påstått att jag inte korrigerar. Däremot är jag bedrövad över att debatten ofta är så inskränkt. Positiva bestraffningar är elaka, negativa bestraffningar är snälla.

Vad är egentligen definitionen av en korrigering?

Är vi per automatik sjystare för att vi tar bort någonting positivt (negativ bestraffning) från hunden som den förväntar sig att få (boll, godis,kel etc) ? Är en time out snäll? Är verkligen dessa korrigeringar snällare än om vi tillför hunden ett knyck i kopplet (positiv bestraffning)?

Samtliga är korrigeringar av ett felaktigt beteende!!!! Det vi borde fokusera på, är med vilken inställning vi utför en korrigering. Irritation är den värsta relationsförstöraren av alla. Och hör och häpna, den drabbar oss alla ibland – oavsett korrigeringsmetod. Botemedlet heter; tänk, planera, träna! Lär dig att känna igen signalerna på irritation – avbryt träningen!

Kommentarer

13 svar

 1. Så länge man ej tillför hunden smärta!

  Smärta enligt mej är när man rycker i kopplet, genom ett knyck!..

  Slå, sparka ja allt som medför smärta är för mej ej acceptabelt.

 2. Håller med dej helt och hållet… detta är en debatt som adlrig slutar tror jag.. Den kan diskuteras i det oändliga. Idag är det så att man nästan ska skämmas för att man erkänner att man korrigerar sin hund. Ordet korrigering betyder ju för alla väldigt mkt och olika. Varför förstöra ett bra ord. Jag använder mej av det när det behövs och ibland går folk i taket.. Jag vågar erkänna att jag kan ta tag i min hund, , uscha henne gör jag med, och jag råkar visst bli förbannad nån gång med när jag säger til henne, men jag är ingen robot.. inte mina hundar heller… Som tur är..

  Så länge man är rättvis och konsekvent och inte rent av elak.

  Ett knyck i kopplet gör inte ont.. Beroende på hur du gör, tar du kopplet och slår till allt vad du kan, tro f–n att det gör ont, men det som du beskriver som ett knyck tycker jag är skitbra.. nåt som får hunden uppmärksam!

  det här med positiva och neg straff, gör bara folk förvirrade tyvärr… varför inte enkelt bara säga vad de betyder direkt.. istället för att använda speciella ord på det?? När ingen förstår innebörden.. Jag kunde innan inte begripa hur man kunde säga positivt straff. det fanns inget straff enligt mej som är positivt!!!! Nu vet jag vad det betyder.. men krånligt..

  Ha en trevlig helg!

 3. Måste ju bara säga det med att min träning inte består av korringar… Jag vill träna positivt med min hund. Men i vissa lägen behövs det sägas till.. det är i vardagssituationer som det behövs. I träning av "cirkuskonster" är det annorlunda…

 4. Ja, det har gått troll i orden "Korrigering" och även "Ledarskap", det är sant, det är väl därför man försöker komma ifrån dessa ord?

  "Korrigering" finns ju inte ens i klickerträningens ordlista och "Ledarskap" skriver ju Anders Hallgren på sin hemsida att han har bytt ut mot "Lärarskap".

  Det är väl ett sätt att få hundägare att tänka i nya banor och komma bort från de traditionella hårda träningsmetoderna.

  Att jämföra negativ bestraffning med ett ryck i kopplet är väl ändå lite missvisande, eftersom den bestraffningen bygger på positiva metoder!

  Att ta bort en belöning som hunden vill jobba för, har ju på längre sikt också större effekt än "gamla korrigeringar".

  Att vara sjyst mot hunden innebär för mig att lägga upp träningen så att hunden lyckas så många gånger som möjligt.

  Tillfogar vi hunden smärta vid en korrigering så anser jag att man är elak oavsett sinnesstämning på föraren!

  Dessutom är väl alla negativa beteenden från ägarens sida samarbetsförstörande!

  Vem vill umgås med någon som är sur eller misshandlar en så fort man inte gör något som passar?

  Om man på kurser får lära sig att rycka i kopplet, var går gränsen sen för hundägaren?

  Och speciellt om Eva Bodfäldt har sagt eller skrivit i bloggen att man ska göra så!

  En liten knyck, ett litet ryck eller ordentligt ryck?

  Vad gör ont, vad gör inte ont? Är det någon som har frågat hunden?

  Enligt Anders Hallgren finns det ju en undersökning på området. Läs den!

  Det finns på hemsidan naturupplevelsermedkvalitet.se under Hundkurser, "Samspelsregler" som Pelle Agorelius, Saxhytte Gård, har formulerat och som man kan skicka efter.

  Dessa tycker jag beskriver perfekt hur man bör samarbeta med sin hund.

  Att "korrigera" ett felaktigt beteende kan man göra med andra metoder än de Du beskriver!

  Ha en fortsatt trevlig helg!

 5. Jodå,jag har gett mina hundar ett knyck i kopplet nångång. Lite som en påminnelse,att bryta ett tänkt beteende, dvs jag ser att det är på gång, alltså bryter jag det och alltid erbjuder jag ett alternativ och löser upp obehaget. AochO är att lära sig läsa sin hund.

 6. TACK Eva! För en superinspirerande "Sikta-mot-stjärnorna-kurs". Massor med kramar till dig och lycka till med valpen .

  /Carina & "schäferkillen"

 7. Britten, du skriver "En liten knyck, ett litet ryck eller ordentligt ryck?

  Vad gör ont, vad gör inte ont? Är det någon som har frågat hunden?

  Enligt Anders Hallgren finns det ju en undersökning på området. Läs den!

  Det finns på hemsidan naturupplevelsermedkvalitet.se under Hundkurser, "Samspelsregler" som Pelle Agorelius, Saxhytte Gård, har formulerat och som man kan skicka efter."

  Har man frågat hunden? Tja, den givna motfrågan är väl om man har frågat fasanerna, hjortarna, rådjuren och de andra invånarna av skogen vad de tycker om jakt som hobby?

  Har man dödandet av andra varelser som hobby skall man nog inte slå sig för bröstet allt för mycket vad gäller etiska frågor.

  Alla bör vi fundera över vad vi gör mot andra individer, inte bara våra egna hundar.

  En sak är dock säker, har man träffat Eva och sett hennes hundar vet man att det är kärlek och respekt som är grunden.

  Att hon knycker i kopplet är inte värre än att jag knuffar till min kompis lite skämtsamt, eller daskar till henne på armen, om hon inte lyssnar på vad jag säger. Visst kan man då fråga sig: hur hårt? Men i detta sammanhang tror jag att alla förstår att det inte är fråga om att Eva knycker så att det gör ont och att jag heller inte puttar omkull min kompis, utan att allt sker i vänskapens tecken.

  (Dessutom jämförs inte knycket med negativ bestraffning utan med positiv, dvs något läggs till för att minska ett oönskat beteende.) Det har inget att göra med om det upplevs positivt eller negativt. Ha en trevlig helg!

 8. Jag skrev i förra inlägget:

  "Efter ett antal kurser för Eva har jag fått lära mig att rycka och slita i min hund Och min hund ÄLSKAR när jag rycker i honom"

  Vill poängtera att jag inte menade "rycka och slita"- bokstavligt.

  Utan vad jag menade var att vi på kursen fick lära oss att betinga LÄTTA koppelryck med ngt som hunden ville ha.

 9. I den gamla traditionella träningen, så korrigerades hundarna fysiskt under inlärning. Som inlärningsmetod. Man kastade ner hundarna samtidigt som man sa "Ligg!". Man gjorde plötsliga högersvängar för att få möjlighet att ge ett kraftigt ryck så att hunden lärde sig att vara uppmärksam osv.

  Jag är övertygad om att dagens metoder som bygger på kontakt och glädje är betydligt mer framgångsrika. Men det finns också något som heter ovillkorlighet. Jag tror att det är någonstans i det gränslandet som alla inte är överens om hur det ska hanteras.

 10. Eva så bra du skriver och jag håller med dig!!!

  jag är en positiv tränare anser jag!!!

  men att korrigera skulle vara sååå hemskt så man läser hos vissa idag är så överdrivet.

  Jag är så glad över att ha ett bra BRA och NEJ hos min hund och att hon förstår skillnaden och att ett NEJ är att göra fel, dvs ett beteende inte jag som förare vill ha, det behöver inte göra ont, men det är fel!!

  håller med om att ordet korrigering har ett negativ klang, för så tränade man tävlingslydnad förut! idag är folk smartare och lär hundarna trix på ett bra och positivt sätt. Men för mig finns det oxå ett ovillkorligt och det är i vardagen!! där finns det ett NEJ, HIT, och ett STANNA och dessa kommandon är såååå viktiga!!! hur man lär in dom är upp till var o en!!!

  men i vissa kretsar så lär man inte in dessa utan där anser man att hunden ska lära sig att skvallra konstant, dvs själv ta ansvar.

  jag tror det är ett mkt bra sätt, men man måste faktiskt se till individen av hund, jag har två såna o att träna dom som individer snarare än metod gör dom till de hundar jag vill. Se till hunden inte så mkt till metoden!!!

  ett knyck i kopplet kan göra jätte ont på en hund, men kan vara som ett klapp i baken på en annan!!!

  ALLA är vi olika!!! inget är fel så länge man inte slår hunden!!

  ordet korrigering har (tycker jag) fått så fel betydelse!!

  men du skriver bra eva o jag håller med dig!!

  //fran o labbarna

 11. Hej Eva! Tack och lov att jag gick dina kurser till slut:) Det värsta man kan göra mot hunden är att jämt vara irriterad . Och det var jag typ jämt! Att nypa till hunden i rumpen eller i nacken när den totalt blockerar sig har jag gjort. Det är hemskt tycker många men är inte det värre att gå och vilja nypa till hunden jämt och stirra elakt???

 12. Ja det där med irritation, vi är ju bara människor så det kommer över en ibland. Det är då man ska har karaktären att säga till sig själv, "nu slutar jag, jag ska inte träna just nu" Gå in och mys i soffan, ta en skön promenad istället.

  Om man ska lära ett barn att cykla, tänk om man tog det i örat om det ramlade? Nej istället hjälper man det upp, förklarar, stötta och motiverar. det är ju rätt enkelt, gör samma sak för din hund och den kommer göra tusenfalt tillbaka.

 13. Nej jag går inte i taket för att någon korrigerar sin hundpå ett schysst sätt. Men vad är ett schysst sätt? Att som man ofta ser en förare som just arg och irriterad går på sin hund för att man inte står ut längre med, gnällandet, taskiga fotgåendet eller vad det nu kan vara är inte schysst tycker jag. Eller som ajg såg häromdagen, den halvvuxna valpen som reste sig i platsliggningen och blev vänd på rygg med en åthutning. Tyvärr är det ju så med korrigeringar att det är få som utförs neutralt och med timing. Då tycker i alla fall jag att ett negativ straff är att föredra.

  I fallet med valpen ett "hoppsan, reste du dig, va synd då blir det ingen belöning" sen gör man genast om så valpen får lyckas. Ser inget elakt i det.

  Tina

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

VAnliga frågor & SVAR (FAQ)

Problem i kassan

Har du inte köpt en utbildning hos oss tidigare?

Då har du antagligen påbörjat ett köp men ångrat dig när du kommit till betalningen. Allt har fungerat i vårt system men något har gått fel när du gått till vår banks system. Det innebär att ett konto skapats hos oss – vilket behövs för att du skall kunna betala (och därefter registreras på utbildningen).

Du har alltså avbrutit betalningen av någon anledning. 

Hur gör jag då?

Titta efter mail från oss där du får instruktioner om hur du skapar ett lösenord eller så begär du ett nytt lösenord via systemet.

Har du köpt en utbildning hos oss tidigare?

Systemet känner igen din e-postadress och då ska du börja med att logga in.

Hur loggar jag in när jag är i kassan?

Inringad i en tjock orange ruta finns funktionen för att logga in. Här kan du även be om ett nytt lösenord – om du råkat glömma det.

Jag kommer inte vidare från kassan när jag klickar på knappen “slutför köp”

 • Skrolla upp på sidan så ser du felmeddelandet och det som måste åtgärdas
 • Titta på fälten och rutorna – de som är markerade med röd linje är de fält som berörs

Prova igen (läs gärna vad som gäller för de olika felmeddelandena nedan)

Jamen jag har ju angett samma e-postadress i båda fälten!

Har du kopierat och klistrat in e-postadressen?

Då händer det ofta att ett så kallat blanksteg oavsiktligen kommer med – före eller efter e-postadressen. Blanksteg uppfattas av systemet som ett “tecken” – som då inte återfinns i första fältet.

Du har inte kryssat i rutan “Jag har läst och godkänner shoppens integritetspolicy samt villkor för anmälan och köp”

Kryssrutan är längst ned på sidan under betalningsvalen. Här finner du länkar till vår policy och våra villkor. Du hittar även dessa som länkar i sidfoten (längst ned på sidan).

När du väl skall betala slussas du vidare till en betalningsportal som ligger utanför vårt system. Denna sida kommer se olika ut beroende på vilken betalningsmetod du väljer och vilken bank den är kopplad till. Därför kan vi inte ge en generell instruktion utan bara förklara vad du skall vara uppmärksam på. Ditt bankkort måste vara aktiverat för internethandel.

OBS! Här måste du läsa NOGGRANNT vilken typ av BankId som banken godkänner och eventuellt klicka på rätt länk/knapp då vi inte vet exakt vilka alternativ ditt kort erbjuder.

 • Du kanske kan välja mellan BankId på den enheten du beställer från eller från telefonen. 
 • Du kanske bara kan välja BankId på den enheten du köper ifrån. Har du inget BankId installerat på den enheten får du problem.
 • Du kanske bara kan välja BankId på telefonen. Om du köpt på dator/tabloid måste du då först öppna BankId på telefonen och godkänna där före du klickar på “gå vidare”.

Exempel på hur olika det kan se ut/fungera

Här kan du välja att använda

  1. BankId installerat på enheten du köper ifrån
  2. BankId:installerat på telefonen
  3. SMS och pinkod

 

Här kan du bara använda BankId från telefonen.

Digitalt presentkort

Det går att köpa presentkort i vår shop. Det gäller för alla utbildningar som säljs i shoppen.

Du som köper presentkortet väljer själv:

 • summa 
 • vem/vilka du vill skicka presentkortet till via e-post
 • när du vill presentkortet skall skickas av vårt system
 • om du vill få e-post när presentkortet använts
 • om samma design skall gå till en eller flera mottagare
 • mellan våra olika motiv

När du fått ett presentkort med e-post medföljer en PDF-fil med instruktioner. Där finns flera alternativ.

Vi  rekommenderar

Vi tycker det är lättast att klistra in “koden” när du kommer till kassan.

 • Om ditt presentkort är värt mindre än den utbildning du väljer att köpa kommer du att få betala en del av utbildningen.
 • Om ditt presentkort är värt mer än den utbildning du väljer att köpa kommer ditt köp att innebära noll/0 kr.

 

Hur ser jag kvarvarande saldo på mitt presentkort?

När du köpt en utbildning hos oss (oavsett om det är med presentkort eller ej) – har ett konto skapats.

Du kan logga in på “Mina sidor” och där fylla i din kod för att se kvarvarande saldo på presentkortet.

 

Vad är "Mina sidor"?

Detta fungerar om du har konto här (det har du om du tidigare köpt en utbildning i denna shoppen). Du kan även be systemet skicka en länk via e-post för att sätta ett nytt lösenord (om du glömt lösenordet).

Om det däremot är första gången du shoppar hos oss kan du inte logga in före du köpt något.

Ett konto skapas automatiskt när du genomför ditt första köp och du får e-post med instruktioner om hur du går vidare.

Fakturauppg.

 • Du kan ändra de uppgifter som kommer att användas i kassan

Ordrar

 • Här ser du dina senaste ordrar (ordernummer, datum, status och summa)

Kontouppgifter

 • Här kan du ändra dina kontouppgifter (förnamn, efternamn, visningsnamn samt e-postadress). OBS! Ändrar du e-postadress är det alltså det du loggar in med.
 • Ändra lösenord (kräver du kan ditt nuvarande)

Räkna ut saldo på ditt presentkort

 • Fyll i presentkortskoden för att se aktuellt saldo

Mina “när du vill”-kurser

 • Längst ned på sidan kommer du åt dina aktiva “när du vill”-kurser och föreläsningar

Utbildning "när du vill"

Det är utbildningar i självstudieform (föreläsningar, kurser och annat) som:

 • du får tillgång till direkt när du betalt och valt lösenord (du får e-post med instruktioner om hur du ändrar lösenord)
 • är tillgängliga ett visst antal (fördefinierade dagar)
 • oftast är helt lärarlösa

När du fått bekräftelse på din betalning via e-post ska utbildningen vara tillgänglig längst ned på “Mina Sidor”. OBS! Där syns ingenting förrän du loggat in.

Hör av dig till oss om du vill gå om en utbildning i denna kategorin – före du köper den igen. Före omköp måste vi först återställa vissa inställningar för att det skall fungera.

På “Mina sidor” finns det en länk som heter “Glömt lösenordet”.

Klicka där och följ instruktionerna.

Vill du få vårt nyhetsbrev?

Du får ett mail där du godkänner prenumerationen.
Titta i skräpkorgen om du inte ser mailet.

villkor för anmälan och köp

genom att klicka i rutan när du checkar ut - godkänner du dessa villkor.

Kallelse till utbildning “på plats”

I samband med betalningen får du ett kvitto. Cirka tio dagar innan påbörjad kurs skickar vi information om vad du behöver ta med dig. OBS! Om du inte erhållit
information titta då först i din skräpkorg innan du kontaktar oss på kurser@evabodfaldt.com

Kallelse till Utbildning “när du vill”

Vi skickar inte ut en kallelse till kurser i kategorin “när du vill”. Kursen blir tillgänglig direkt efter att du köpt den och du kan gå in när du vill under de dagar kursen är tillgänglig.

AVBOKNING OCH ÅTERBETALNING

Avbokning ska ske skriftligt.

 • Återbetalning minus en administrativ avgift om 300 kr (kurser) sker senast 14 dagar före kursstart.
 • Vid förhinder senare än 14 dagar före kursstart måste du själv sälja platsen vidare till annan person i de fall då vi inte redan har en reservlista.
 • Vid sjukdom eller olycksfall ber vi dig kontakta din bank angående din avbeställningsförsäkring (vid kortbetalning).

ÖVRIGA VILLKOR

 • Enligt lagen om tillsyn över hundar och katter (Lag 2007:1150) har en hundägare alltid strikt ansvar för sin hund
 • Vill du ta bilder? Kontrollera först med övriga deltagare att de vill vill vara med på bild.
 • Filmning av lärare är inte tillåten.

Utskick

Du får INTE påminnelser eller annat såsom till exempel nyhetsbrev automatiskt, utan att aktivt själv kryssa i att du vill ha det när du checkar ut.

BETALNING

Vi accepterar kortbetalning och Swish via bokningssystemet.

Integritetspolicy

VI EFTERSTRÄVAR EN HÖG NIVÅ AV DATASKYDD

Vid samarbete med partners (kommunikatörer, designers, kreatörer och liknande) råder sekretess gällande all kunddata. Datan får bara användas inom Eva Bodfäldt Education AB. Detta oavsett om det gäller:

 1. Anonymiserad data – uppgifter som inte längre kan identifiera en fysisk person (går utanför GDPR)
 2. Pseudonymiserade data – information som enbart kan kopplas till en identifierbar fysisk person med hjälp av kompletterande uppgifter (omfattas delvis av GDPR:s krav).
 3. Personuppgifter – upplysningar som avser en identifierad eller identifierbar fysisk person (omfattas i sin helhet av GDPR:s krav).

  Personuppgifter handlar således om all slags information som direkt eller indirekt kan knytas till en (fysisk) person som är i livet. Det kan röra sig om namn, adress, bilregistreringsnummer, personnummer men även foton och ljudinspelningar. Läs mer här om personuppgifter.

För detta använder oss av Matomo Analytics. Vår installation är lokal – vilket innebär att endast vi har tillgång till statistiken. Även om vi skulle använda oss av Matomos molntjänster är deras servrar i Europa. Nya Zeeland är ett av de få tredjepartländer som i dagsläget är godkända ur GDPR-synpunkt.

VI SAMLAR IN PERSONUPPGIFTER FÖR ATT KUNNA: