Liten blir större….

…och nu får Zakk knappt plats i Scooteroverallen längre. Med största möda lyckades jag klämma in honom i overallen. Pia fick hjälpa till att stänga blixtlåset om oss.

Fotograf, Irmi Persson

Zakk tycker inte om att åka taxi (mig alltså). Efter en stund uppger han sin djupt indignerade stämma; – Släpp ned mig för böveln! Passivitetsträning är inte herrns grej i livet, oavsett hur och var den sker. Imorse tränade vi lek och bus för att switcha till passivitet, antingen mellan mina knän, alternativt halvliggande på rygg i min famn. När Zakk blir stilla och lugn släpper jag greppet om honom och säger "bus", sedan är det just bus och lek. Jag repeterar On/Off (Kontaktkontraktet, 2008) ett par gånger för att sedan bryta med ett "slut". Därefter är valplektionen slut. Tiden mellan bus och aktivitet utökas undan för undan. On/Off resulterar inte alltid i lek utan blandas med "bara" frihet och "varsågod".

Eftersom det har varit kallt under ett par dagar så har Zakk bara varit ute för att göra sina behov. Det resulterade blixtsnabbt i att han tappade sina förväntningar på mig. Nu har vi tagit upp on/off utomhus igen. När vi busar, kommer Zakk tillbaka med prylarna (även nycklar) och kryper upp i famnen på mig. Det blir mycket gos och kel ihop med föremål. Inomhus har jag börjat att säga dirigeringskommandot "ut" de få gånger jag kastar iväg någonting. Det är ingenting jag behöver träna just nu, men några gånger per dag skickar jag iväg en nyckelknippa eller ett gosedjur – av ren glädje och nyfikenhet.

I och med träningen av  tomtgränsen har jag lärt Zakk en signal för korrigering/bryt ditt beteende. Ni minns säkert att jag skrev att jag harklade mig och slog ihop händerna vid tre tillfällen när han tänkte överskrida den minimala häcken in till grannen. Vid de få tillfällen han nu gör något otillåtet som att äta på sladdar eller knapra på väggen, räcker det med att jag harklar mig. Då upphör han omedelbart med beteendet, vänder sig mot mig och viftar på svansen. Självklart ger jag honom en alternativ sysselsättning.

Kompostgallret åkte upp idag! Det finns ingen anledning nu när han blir större och mer nyfiken, att han ska ges det alltför stora ansvaret att hålla sig innanför tomtgränsen. Det är bättre att han får lov att hänga på gallret och morsa på grannarna när de passerar. Att korrigera honom för att han kliver över häcken för att hälsa på någon förbipasserande gynnar inte hans sociala interaktion med andra människor.

Zakk reagerar ofta med att backa när människor sträcker ut händerna för att ta tag i honom. Sitter de däremot med händerna intill kroppen och pratar med honom, så att han först får komma kroppsnära, är det inga problem med att klappa honom.Jag tolkar inte hans beteende som reservation, utan snarare som en effekt av att han inte vill bli upplyft.

Utsträckta händer blockerar ofta kommunikationen, håll istället händerna intill kroppen. Klappa hunden först när han/honkommer hudnära. Då är risken så oändligt mycket mindre att hunden backar undan. Om hunden ska lyftas, tänk då på att ha en godis i den ena handen som han/hon får i själva lyftögonblicket. Lyft eller sträcka inte ut händerna mot den hund som backar undan!  Händerna nära kroppen…… händerna nära kroppen…..händerna nära kroppen…Fler tips finns i kapitlet "Nära mig" i Kontaktkontraktet.

Trevlig helg!

Kommentarer

2 svar

 1. Åh vad jag lär mig mycket av att läsa om dig och ditt nya underverk. Tänk om jag vetat allt detta när min lilla valp (min första) kom hem i somras. Det hade definitivt underlättat massor, nu får man försöka jobba i kapp så gott man kan och hoppas att det blir en underbar hund av honom i alla fall. 🙂

 2. Vad söt Zakk är ,och så läraktig och duktig. Vi längtar efter att få träffa er och få se alla nya saker ni hittat på. Det är ju så spännande, du uppfinner ju nya övningar hela tiden. så vi förväntar oss en ny rolig Att hålla valpkurs, med Zakk och dig.

  Välkommen till Emmaboda ! Kram Monica

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

VAnliga frågor & SVAR (FAQ)

Problem i kassan

Har du inte köpt en utbildning hos oss tidigare?

Då har du antagligen påbörjat ett köp men ångrat dig när du kommit till betalningen. Allt har fungerat i vårt system men något har gått fel när du gått till vår banks system. Det innebär att ett konto skapats hos oss – vilket behövs för att du skall kunna betala (och därefter registreras på utbildningen).

Du har alltså avbrutit betalningen av någon anledning. 

Hur gör jag då?

Titta efter mail från oss där du får instruktioner om hur du skapar ett lösenord eller så begär du ett nytt lösenord via systemet.

Har du köpt en utbildning hos oss tidigare?

Systemet känner igen din e-postadress och då ska du börja med att logga in.

Hur loggar jag in när jag är i kassan?

Inringad i en tjock orange ruta finns funktionen för att logga in. Här kan du även be om ett nytt lösenord – om du råkat glömma det.

Jag kommer inte vidare från kassan när jag klickar på knappen “slutför köp”

 • Skrolla upp på sidan så ser du felmeddelandet och det som måste åtgärdas
 • Titta på fälten och rutorna – de som är markerade med röd linje är de fält som berörs

Prova igen (läs gärna vad som gäller för de olika felmeddelandena nedan)

Jamen jag har ju angett samma e-postadress i båda fälten!

Har du kopierat och klistrat in e-postadressen?

Då händer det ofta att ett så kallat blanksteg oavsiktligen kommer med – före eller efter e-postadressen. Blanksteg uppfattas av systemet som ett “tecken” – som då inte återfinns i första fältet.

Du har inte kryssat i rutan “Jag har läst och godkänner shoppens integritetspolicy samt villkor för anmälan och köp”

Kryssrutan är längst ned på sidan under betalningsvalen. Här finner du länkar till vår policy och våra villkor. Du hittar även dessa som länkar i sidfoten (längst ned på sidan).

När du väl skall betala slussas du vidare till en betalningsportal som ligger utanför vårt system. Denna sida kommer se olika ut beroende på vilken betalningsmetod du väljer och vilken bank den är kopplad till. Därför kan vi inte ge en generell instruktion utan bara förklara vad du skall vara uppmärksam på. Ditt bankkort måste vara aktiverat för internethandel.

OBS! Här måste du läsa NOGGRANNT vilken typ av BankId som banken godkänner och eventuellt klicka på rätt länk/knapp då vi inte vet exakt vilka alternativ ditt kort erbjuder.

 • Du kanske kan välja mellan BankId på den enheten du beställer från eller från telefonen. 
 • Du kanske bara kan välja BankId på den enheten du köper ifrån. Har du inget BankId installerat på den enheten får du problem.
 • Du kanske bara kan välja BankId på telefonen. Om du köpt på dator/tabloid måste du då först öppna BankId på telefonen och godkänna där före du klickar på “gå vidare”.

Exempel på hur olika det kan se ut/fungera

Här kan du välja att använda

  1. BankId installerat på enheten du köper ifrån
  2. BankId:installerat på telefonen
  3. SMS och pinkod

 

Här kan du bara använda BankId från telefonen.

Digitalt presentkort

Det går att köpa presentkort i vår shop. Det gäller för alla utbildningar som säljs i shoppen.

Du som köper presentkortet väljer själv:

 • summa 
 • vem/vilka du vill skicka presentkortet till via e-post
 • när du vill presentkortet skall skickas av vårt system
 • om du vill få e-post när presentkortet använts
 • om samma design skall gå till en eller flera mottagare
 • mellan våra olika motiv

När du fått ett presentkort med e-post medföljer en PDF-fil med instruktioner. Där finns flera alternativ.

Vi  rekommenderar

Vi tycker det är lättast att klistra in “koden” när du kommer till kassan.

 • Om ditt presentkort är värt mindre än den utbildning du väljer att köpa kommer du att få betala en del av utbildningen.
 • Om ditt presentkort är värt mer än den utbildning du väljer att köpa kommer ditt köp att innebära noll/0 kr.

 

Hur ser jag kvarvarande saldo på mitt presentkort?

När du köpt en utbildning hos oss (oavsett om det är med presentkort eller ej) – har ett konto skapats.

Du kan logga in på “Mina sidor” och där fylla i din kod för att se kvarvarande saldo på presentkortet.

 

Vad är "Mina sidor"?

Detta fungerar om du har konto här (det har du om du tidigare köpt en utbildning i denna shoppen). Du kan även be systemet skicka en länk via e-post för att sätta ett nytt lösenord (om du glömt lösenordet).

Om det däremot är första gången du shoppar hos oss kan du inte logga in före du köpt något.

Ett konto skapas automatiskt när du genomför ditt första köp och du får e-post med instruktioner om hur du går vidare.

Fakturauppg.

 • Du kan ändra de uppgifter som kommer att användas i kassan

Ordrar

 • Här ser du dina senaste ordrar (ordernummer, datum, status och summa)

Kontouppgifter

 • Här kan du ändra dina kontouppgifter (förnamn, efternamn, visningsnamn samt e-postadress). OBS! Ändrar du e-postadress är det alltså det du loggar in med.
 • Ändra lösenord (kräver du kan ditt nuvarande)

Räkna ut saldo på ditt presentkort

 • Fyll i presentkortskoden för att se aktuellt saldo

Mina “när du vill”-kurser

 • Längst ned på sidan kommer du åt dina aktiva “när du vill”-kurser och föreläsningar

Utbildning "när du vill"

Det är utbildningar i självstudieform (föreläsningar, kurser och annat) som:

 • du får tillgång till direkt när du betalt och valt lösenord (du får e-post med instruktioner om hur du ändrar lösenord)
 • är tillgängliga ett visst antal (fördefinierade dagar)
 • oftast är helt lärarlösa

När du fått bekräftelse på din betalning via e-post ska utbildningen vara tillgänglig längst ned på “Mina Sidor”. OBS! Där syns ingenting förrän du loggat in.

Hör av dig till oss om du vill gå om en utbildning i denna kategorin – före du köper den igen. Före omköp måste vi först återställa vissa inställningar för att det skall fungera.

På “Mina sidor” finns det en länk som heter “Glömt lösenordet”.

Klicka där och följ instruktionerna.

Vill du få vårt nyhetsbrev?

Du får ett mail där du godkänner prenumerationen.
Titta i skräpkorgen om du inte ser mailet.

villkor för anmälan och köp

genom att klicka i rutan när du checkar ut - godkänner du dessa villkor.

Kallelse till utbildning “på plats”

I samband med betalningen får du ett kvitto. Cirka tio dagar innan påbörjad kurs skickar vi information om vad du behöver ta med dig. OBS! Om du inte erhållit
information titta då först i din skräpkorg innan du kontaktar oss på kurser@evabodfaldt.com

Kallelse till Utbildning “när du vill”

Vi skickar inte ut en kallelse till kurser i kategorin “när du vill”. Kursen blir tillgänglig direkt efter att du köpt den och du kan gå in när du vill under de dagar kursen är tillgänglig.

AVBOKNING OCH ÅTERBETALNING

Avbokning ska ske skriftligt.

 • Återbetalning minus en administrativ avgift om 300 kr (kurser) sker senast 14 dagar före kursstart.
 • Vid förhinder senare än 14 dagar före kursstart måste du själv sälja platsen vidare till annan person i de fall då vi inte redan har en reservlista.
 • Vid sjukdom eller olycksfall ber vi dig kontakta din bank angående din avbeställningsförsäkring (vid kortbetalning).

ÖVRIGA VILLKOR

 • Enligt lagen om tillsyn över hundar och katter (Lag 2007:1150) har en hundägare alltid strikt ansvar för sin hund
 • Vill du ta bilder? Kontrollera först med övriga deltagare att de vill vill vara med på bild.
 • Filmning av lärare är inte tillåten.

Utskick

Du får INTE påminnelser eller annat såsom till exempel nyhetsbrev automatiskt, utan att aktivt själv kryssa i att du vill ha det när du checkar ut.

BETALNING

Vi accepterar kortbetalning och Swish via bokningssystemet.

Integritetspolicy

VI EFTERSTRÄVAR EN HÖG NIVÅ AV DATASKYDD

Vid samarbete med partners (kommunikatörer, designers, kreatörer och liknande) råder sekretess gällande all kunddata. Datan får bara användas inom Eva Bodfäldt Education AB. Detta oavsett om det gäller:

 1. Anonymiserad data – uppgifter som inte längre kan identifiera en fysisk person (går utanför GDPR)
 2. Pseudonymiserade data – information som enbart kan kopplas till en identifierbar fysisk person med hjälp av kompletterande uppgifter (omfattas delvis av GDPR:s krav).
 3. Personuppgifter – upplysningar som avser en identifierad eller identifierbar fysisk person (omfattas i sin helhet av GDPR:s krav).

  Personuppgifter handlar således om all slags information som direkt eller indirekt kan knytas till en (fysisk) person som är i livet. Det kan röra sig om namn, adress, bilregistreringsnummer, personnummer men även foton och ljudinspelningar. Läs mer här om personuppgifter.

För detta använder oss av Matomo Analytics. Vår installation är lokal – vilket innebär att endast vi har tillgång till statistiken. Även om vi skulle använda oss av Matomos molntjänster är deras servrar i Europa. Nya Zeeland är ett av de få tredjepartländer som i dagsläget är godkända ur GDPR-synpunkt.

VI SAMLAR IN PERSONUPPGIFTER FÖR ATT KUNNA: