Frida gav oss läxan att syskonen till nästa gång ska kunna sitta ned med ögonkontakt och invänta “varsågod” till en utlagd godis.
– Bagatell, tycker den brådmogne Zakk.

Jag startar med att Zakk sitter framför mig (även jag sitter ned). Jag sätter ut en skål med en godis i, till höger eller vänster ca 5 dm rakt ut åt sidan från hans lår räknat. I början försökte han naturligtvis att kasta sig över skålen så fort jag andades om att sätta ned den. Om jag då tog bort skålen skällde han ut mig, – förbaskade matte, ge hit godiset ! Jag bytte snabbt strategi (för vem vill ha en frusterad liten valp) och övergick istället till att stoppa honom med den andra handen från att kasta sig över skålen. Det hade en lugnande effekt på honom!

Jag behöll handen på/intill honom så att han inte kunde sno åt sig godiset utan att jag hann ingripa. Den andra handen var lyft åt det håll skålen stod och i den sekund Zakk tittade på mig fällde jag ut handen, som en gammal Volkswagenblinkers, samtidigt som jag angav riktningen även med rösten. Vad är då mitt höger och vad är Zakks höger? Jag har bestämt att oavsett vilket håll den lille mannens nos kommer att peka åt, utgår jag från mitt höger och vänster. Det har fungerat på tidigare hundar, det är bara border collies som inte kan lära sig det .

Idag kunde Zakk sitta stilla utan att jag höll en stödjande hand på honom, och han förstår att han ska titta på mig för att jag ska säga höger/vänster. När Zakk förstår signalerna väl åt båda riktningarna, ställer jag ut båda skålarna samtidigt.Just nu sover han gott efter femton minuters promenad i skogen. Han är som min mamma – gillar inte kyla!   

Jag tränar Zakk ett par minuter åt gången och är noga med att växla mellan olika belöningsformer. En dirigering (godis i skål) leder till puss och gos efteråt medan en annan dirigering leder till lek efter att han ätit upp godbiten. I de fall Zakk tröttnar själv så får jag lägga det på minnet. Alla tricks sker på hans villkor! Just nu ska han bara lära sig att det är roligt att lära. Ett par minuter – ett par gånger per dag. Övrig tid leker vi och det blir en hel del on/off träning förutom "följa John" i olika situationer och miljöer.

När vi söker upp andra miljöer sitter vi mest och tittar på allt som sker runt omkring oss. Jag vill framför allt lära honom att koppla av oavsett var han befinner sig. Jag är noga med att ingen kommer fram och stör honom när han sover, oavsett om det är en hund eller människa. Jag tar med ett liggunderlag som Zakk får sova på. Det är en enkel signal eftersom Zakk ännu inte förstår svenska.

2 svar

  1. Heja Zakk! Det där med höger och vänster är verkligen ingen barnlek. Det finns många tvåbenta som aldrig lär sig det. Och att då hålla koll på vad som är höger och vänster för matte måste ju verkligen vara den högre skolan. Hoppas det är riktigt gott godis i skålen.

  2. HAHAA!

    Det där med höger å vänster, hänger nog mer på retriverfolkets oförmåga att snabbt som ögat se HUNDENS hö/vä!!

    Å dessutom BEHÖVER ju tröööga retrivers dessa dubbelkommndon, med både folkswagenblinkers och röst!!

    BC = Ögonen på fåren och öronen på föraren. That´s all it take´s, girl…

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.