En sak är säker: När man väl sätter sig ned i skolbänken så inser man hur förbaskat lite man kan. Nu är jag i alla fall klar med del två av fyra. Jag köpte nya böcker idag på Amazon för 3500 kronor till nästkommande kurser, – tjoho!

 

Jag har ringt min vän och kollega Marie Fogelquist rörande inlärningen. Det är ju aldrig så enkelt som vi vill göra gällande. Tänk om det gick att skilja på klassisk och operant betingning men de samverkar alltid i all inlärning. Tänk om det gick att skilja bestraffning och negativ förstärkning åt men de går i varandra. Tänk om positiv förstärkning fick vara bara lustfulld inlärning, men i begreppet (rent vetenskapligt) ligger ingen emotionell värdering utan endast: Ökar eller minskar beteendet? Ständiga frågor och kan, kan man aldrig känns det som .

Pluggandet och lärandet om neurotransmittorerna öppnar dörrar till nya frågor och naturligtvis ökad kunskap, men herre jistanes vad jag behöver plugga innan jag lägger näsan i vädret. Jag har lärt mig mycket och har på köpet förtstått varför minnet börjar svikta. – Jo, nu ska ni få höra alla kvinnor över 45, det kan vi skylla på minskningen av östrogen!  Nu har jag äntligen en legitim orsak att skylla mitt periodvis dåliga minne på. Inga mer gliringar nu tack! Nu vet ni orsaken .

Zakk och jag gjorde en åktur igår till Anne-Marie Appel på Nacka Djurklinik för att ta tolvveckorssprutan. Raskt la han rabarber på en grymtande gris i plast á 175 kronor. Nästa gång ska jag kolla priset innan han börjar sin shoppingraid i receptionen . Det var i alla fall väsentligt roligare att hälsa på den här gången än under 2007 – 2008 trots att Malin spontant utbrast "nehe, vad tjock han är" .

Anne-Marie är hundarnas riddare. Fram åkte godis ur fickan som hälldes ut på undesökningsbordet. Ett snabbt stick under tiden Zakk åt och sedan var allt klart. Enkelt och positivt för oss alla. Det hela avslutades med pusskalas. Zakk kunde inte få en mer positiv start hos veterinären än denna. Han hälsar och tackar! Inte nog med att Zakk har en positiv förväntan till klickern. Numera har han dessutom samma förväntan på sprutor .

Idag har vi ätit lunch på Slottsträdgården i Ulriksdal. Detta underbara ställe som dessutom har den goda smaken att ta emot hundar. Självklart gäller som alltid (även barn ), att de inte stör andra gäster med att skälla och kuta omkring. Jag lade ut min väst och släppte då och då ned en godbit till Zakk när han låg lugnt och kopplade av. Två flugor i en smäll – han lär sig ligga lugnt och blir samtidigt aktiverad. Jag får dessutom som grädde på moset, positiv förstärkning av omgivningen som tycker att jag har en duktig valp.

Vi träffade en ny liten trubbnosad kompis, en mops. Zakk har faktiskt lite svårt med trubbnosade jyckar så jag får se till att han frotterar sig så ofta han kan med dessa charmtroll (min anmärkning, inte Zakks).

4 svar

 1. jag tror inte Zakk bryr sig ett dugg om näsor 🙂

  Vad han växer.Visst går det för fort. Valptiden går i ett huj!

 2. Jag älskar trubbnäsor! Vilken otroligt gullig Mops Vet inte om Selma håller med mig dock, med tanke på att hennes nos är ungefär en tredjedel av hennes kroppslängd

 3. Jasså man kan skylla på östrogenet efter 45? Låter perfekt. Vissa av oss har nog haft östrogenbrist hela livet

  Syns nästa vecka. Skall bli kul att träffa lilltrollet.

  /maria

 4. Hmm.. Jag som redan har dåligt minne.. och jag har inte ens fyllt 30 än… Var ska det sluta tro

  Ha det gott..

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.