Syskonskola hos Anita Norrblom

Jag kan bara utbrista; – vilka duktiga hundar vi har! De känns nästan lite lillgamla. – Jag kan, jag kan hojtar de alla med tassen viftandes i luften.

Anita tyckte att syskonen var jättetrevliga och duktiga och jag tror faktiskt inte att hon smörade . Adder som har haft vissa problem med passiviteten när de andra ska göra något var helt avkopplad redan från start idag. Han låg till och med ihoprullad intill Cissi.

Anita har ett klart och tydligt koncept som är lätt att ta till sig. Anita understryker att jaktlabbarna är designade för att arbeta. Det behöver vi inte lära dem!  Däremot måste vi lära dem att bromsa. Anitas grundstenar är kontakt, lydnad, passivitet och stadga. Kontakten ska vi alltid kunna få/kräva i alla situationer där det behövs. "Är det du och jag?"

Anita lär alltid in kontakten framifrån och aldrig vid vänster sida eftersom hundarna ska ha fokus utåt på vad som händer. Vi fick börja med att sätta hundarna framför oss. Sedan höll vi en godbit nära vårt ansikte medan vi lugnt pratade med hundarna och allteftersom säkte godbiten mot hundarnas mun. Varje försök från hundarnas sida att röra sig i riktning mot godbiten stoppades omedelbart av vår utsträckta vänsterhand.  När vi väl nått nosen på våra hundar var det inte tal om att de snabbt skulle slafsa till sig läckerbiten (jag hade kyckling ) utan de skulle som Anita utrryckte sig "vördnadsfullt ta emot godbiten". En positiv träning men med tydliga inslag av vem som kontrollerar situatuionen/godbiten. En bra balans mellan trevligheter men som ändå fick hundarna att ödmjukt be om lov. Allt utan höjd röst!

Ja,ja, efter ett par repetitioner strödde Anita lite spritt beröm över oss. Jag fick höra att jag gjorde någon konstighet innan jag steg ut från sidan på Zakk. Antar att jag helt enkelt  tog kontakt med honom innan jag klev iväg. Nåväl, efter den tillsägelsen lämnade jag Zakk utan att ta kontakt, men med ett "vänta".

Kontakten ska alltid tas framifrån! I got it Anita!

"Är det du och jag" ska vi sedan kunna använda så fort vi ser att hundarna börjar gå upp i varv, oavsett situation. Jag kan meddela att metoden fungerade förträffligt. Jag testade den vid ett par tillfällen då Zakk inte hade det lugn och koncentration jag eftersträvar. Sedan var han cool och uppmärksam.

Banne mig om han inte började se ut som pappsen rent av! Det du Birgitta!

Definitionen av passivitet enligt Anita, är en hund som iakktar ett skeende utan att aktivt engagera sig.

Det var en otroligt lärorik dag och med en mycket tydlig röd tråd genom hela träningen: Lydnad, lydnad, lydnad. Jag flinade gott när Anita sa att hon är manisk med grunderna, framför allt fotgåendet. "Börja promenaden med låta hunden gå fot vid vänster sida, därefter kan du släppa iväg den". En genial träning i vardagen!

 

Adder, den lille juvelen.

 

Anne och Susa

 

Cissi med sömntutan Adder

 

Viveka och Tara och i förgrunden halva Häxa

 

Susa diskar Annes lunchburk.

Hmmmm………Anita och Johanna blev suddiga och fick inte vara med och jag stod bakom kameran.

 

 

Kommentarer

7 svar

 1. Ja visst var det en härlig dag! Jag känner mig jättepeppad – även att träna passivitet Eva…

  Kände som jag sa (svamlade nog till det lite så klart)att Anita gav en sån bra helhetsbild av träningen så positivt och tydligt både för hund och förare (även jag fick ju till det till slut) och samma tydlighet om vad som var ok eller inte ok. Detta var precis vad jag behövde!

  Hoppas att du har en jättehärlig resa!

 2. Vad duktig han är lille mini-Will ….en liten fundering på "du o jag-kontakten". Ska hunden titta på föraren hela tiden medan godbiten sakta förs mot nosen? ….hur gjorde du senare för att få "du o jag" då Zakk var okoncentrerad?…….Ha en bra vecka!!

 3. Hej Lollo!

  Ja, sanningen att säga pendlar nog blicken mellan mig och godbiten. Det viktiga som jag uppfattade av Anita, var att jyckqarna är lite "ödmjuka" dvs inte stirrar med utploppade ögon på godbiten. Genom att de inte får hugga åt sig godbiten utan "suga" in den får de rätt attityd – lugna och uppmärksamma. Det jag gillade så mycket var att det var lugn och ro i övningen. Ändå var den verkligen en aktivitetssänkare.

  Den används vid behov dvs när hunden varvar för mycket. Fungerade kanon!

 4. PS. Du kliver alltså ut framför hunden när den blir orolig och kör "är det du och jag?". Jag använde godis en – två gånger men provade även utan.

 5. Intressant övning. Måste testas. Får verkligen många matnyttiga(!) tips på den här bloggen, tack!

 6. hej igen. nu provade jag det här, min hund var dock inte orolig, utan jag bara ställde mig framför honom med en korvbit i handen. när han inte fick den direkt, började han köra hela sitt "register" (vi har klickertränat). nu visste jag ju inte riktigt hur jag skulle göra – han brukar avsluta med att lägga sig ner – han var ju helt lugn och uppmärksam – det var "han och jag", så då fick han belöningen. hur skulle jag gjort?

 7. Hej Inger!
  Jag skulle ge honom ett "stanna" eller "vänta" kommando. rör han sig efter det skulle jag lugnt ta honom under hakan och sätta ned honom med samma kommando.
  Det är viktigt att vi har ett kommando där hundarna förstår att de inte ska göra någonting annat än att vara stilla.

  Vänta inte för länge men var inte rädd för att rätta honom en eller två gånger. Läs honom! Hur ser blicken ut? Ge honom godbiten när han ser lugn och behärskad ut. Good Luck!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

VAnliga frågor & SVAR (FAQ)

Problem i kassan

Har du inte köpt en utbildning hos oss tidigare?

Då har du antagligen påbörjat ett köp men ångrat dig när du kommit till betalningen. Allt har fungerat i vårt system men något har gått fel när du gått till vår banks system. Det innebär att ett konto skapats hos oss – vilket behövs för att du skall kunna betala (och därefter registreras på utbildningen).

Du har alltså avbrutit betalningen av någon anledning. 

Hur gör jag då?

Titta efter mail från oss där du får instruktioner om hur du skapar ett lösenord eller så begär du ett nytt lösenord via systemet.

Har du köpt en utbildning hos oss tidigare?

Systemet känner igen din e-postadress och då ska du börja med att logga in.

Hur loggar jag in när jag är i kassan?

Inringad i en tjock orange ruta finns funktionen för att logga in. Här kan du även be om ett nytt lösenord – om du råkat glömma det.

Jag kommer inte vidare från kassan när jag klickar på knappen “slutför köp”

 • Skrolla upp på sidan så ser du felmeddelandet och det som måste åtgärdas
 • Titta på fälten och rutorna – de som är markerade med röd linje är de fält som berörs

Prova igen (läs gärna vad som gäller för de olika felmeddelandena nedan)

Jamen jag har ju angett samma e-postadress i båda fälten!

Har du kopierat och klistrat in e-postadressen?

Då händer det ofta att ett så kallat blanksteg oavsiktligen kommer med – före eller efter e-postadressen. Blanksteg uppfattas av systemet som ett “tecken” – som då inte återfinns i första fältet.

Du har inte kryssat i rutan “Jag har läst och godkänner shoppens integritetspolicy samt villkor för anmälan och köp”

Kryssrutan är längst ned på sidan under betalningsvalen. Här finner du länkar till vår policy och våra villkor. Du hittar även dessa som länkar i sidfoten (längst ned på sidan).

När du väl skall betala slussas du vidare till en betalningsportal som ligger utanför vårt system. Denna sida kommer se olika ut beroende på vilken betalningsmetod du väljer och vilken bank den är kopplad till. Därför kan vi inte ge en generell instruktion utan bara förklara vad du skall vara uppmärksam på. Ditt bankkort måste vara aktiverat för internethandel.

OBS! Här måste du läsa NOGGRANNT vilken typ av BankId som banken godkänner och eventuellt klicka på rätt länk/knapp då vi inte vet exakt vilka alternativ ditt kort erbjuder.

 • Du kanske kan välja mellan BankId på den enheten du beställer från eller från telefonen. 
 • Du kanske bara kan välja BankId på den enheten du köper ifrån. Har du inget BankId installerat på den enheten får du problem.
 • Du kanske bara kan välja BankId på telefonen. Om du köpt på dator/tabloid måste du då först öppna BankId på telefonen och godkänna där före du klickar på “gå vidare”.

Exempel på hur olika det kan se ut/fungera

Här kan du välja att använda

  1. BankId installerat på enheten du köper ifrån
  2. BankId:installerat på telefonen
  3. SMS och pinkod

 

Här kan du bara använda BankId från telefonen.

Digitalt presentkort

Det går att köpa presentkort i vår shop. Det gäller för alla utbildningar som säljs i shoppen.

Du som köper presentkortet väljer själv:

 • summa 
 • vem/vilka du vill skicka presentkortet till via e-post
 • när du vill presentkortet skall skickas av vårt system
 • om du vill få e-post när presentkortet använts
 • om samma design skall gå till en eller flera mottagare
 • mellan våra olika motiv

När du fått ett presentkort med e-post medföljer en PDF-fil med instruktioner. Där finns flera alternativ.

Vi  rekommenderar

Vi tycker det är lättast att klistra in “koden” när du kommer till kassan.

 • Om ditt presentkort är värt mindre än den utbildning du väljer att köpa kommer du att få betala en del av utbildningen.
 • Om ditt presentkort är värt mer än den utbildning du väljer att köpa kommer ditt köp att innebära noll/0 kr.

 

Hur ser jag kvarvarande saldo på mitt presentkort?

När du köpt en utbildning hos oss (oavsett om det är med presentkort eller ej) – har ett konto skapats.

Du kan logga in på “Mina sidor” och där fylla i din kod för att se kvarvarande saldo på presentkortet.

 

Vad är "Mina sidor"?

Detta fungerar om du har konto här (det har du om du tidigare köpt en utbildning i denna shoppen). Du kan även be systemet skicka en länk via e-post för att sätta ett nytt lösenord (om du glömt lösenordet).

Om det däremot är första gången du shoppar hos oss kan du inte logga in före du köpt något.

Ett konto skapas automatiskt när du genomför ditt första köp och du får e-post med instruktioner om hur du går vidare.

Fakturauppg.

 • Du kan ändra de uppgifter som kommer att användas i kassan

Ordrar

 • Här ser du dina senaste ordrar (ordernummer, datum, status och summa)

Kontouppgifter

 • Här kan du ändra dina kontouppgifter (förnamn, efternamn, visningsnamn samt e-postadress). OBS! Ändrar du e-postadress är det alltså det du loggar in med.
 • Ändra lösenord (kräver du kan ditt nuvarande)

Räkna ut saldo på ditt presentkort

 • Fyll i presentkortskoden för att se aktuellt saldo

Mina “när du vill”-kurser

 • Längst ned på sidan kommer du åt dina aktiva “när du vill”-kurser och föreläsningar

Utbildning "när du vill"

Det är utbildningar i självstudieform (föreläsningar, kurser och annat) som:

 • du får tillgång till direkt när du betalt och valt lösenord (du får e-post med instruktioner om hur du ändrar lösenord)
 • är tillgängliga ett visst antal (fördefinierade dagar)
 • oftast är helt lärarlösa

När du fått bekräftelse på din betalning via e-post ska utbildningen vara tillgänglig längst ned på “Mina Sidor”. OBS! Där syns ingenting förrän du loggat in.

Hör av dig till oss om du vill gå om en utbildning i denna kategorin – före du köper den igen. Före omköp måste vi först återställa vissa inställningar för att det skall fungera.

På “Mina sidor” finns det en länk som heter “Glömt lösenordet”.

Klicka där och följ instruktionerna.

Vill du få vårt nyhetsbrev?

Du får ett mail där du godkänner prenumerationen.
Titta i skräpkorgen om du inte ser mailet.

villkor för anmälan och köp

genom att klicka i rutan när du checkar ut - godkänner du dessa villkor.

Kallelse till utbildning “på plats”

I samband med betalningen får du ett kvitto. Cirka tio dagar innan påbörjad kurs skickar vi information om vad du behöver ta med dig. OBS! Om du inte erhållit
information titta då först i din skräpkorg innan du kontaktar oss på kurser@evabodfaldt.com

Kallelse till Utbildning “när du vill”

Vi skickar inte ut en kallelse till kurser i kategorin “när du vill”. Kursen blir tillgänglig direkt efter att du köpt den och du kan gå in när du vill under de dagar kursen är tillgänglig.

AVBOKNING OCH ÅTERBETALNING

Avbokning ska ske skriftligt.

 • Återbetalning minus en administrativ avgift om 300 kr (kurser) sker senast 14 dagar före kursstart.
 • Vid förhinder senare än 14 dagar före kursstart måste du själv sälja platsen vidare till annan person i de fall då vi inte redan har en reservlista.
 • Vid sjukdom eller olycksfall ber vi dig kontakta din bank angående din avbeställningsförsäkring (vid kortbetalning).

ÖVRIGA VILLKOR

 • Enligt lagen om tillsyn över hundar och katter (Lag 2007:1150) har en hundägare alltid strikt ansvar för sin hund
 • Vill du ta bilder? Kontrollera först med övriga deltagare att de vill vill vara med på bild.
 • Filmning av lärare är inte tillåten.

Utskick

Du får INTE påminnelser eller annat såsom till exempel nyhetsbrev automatiskt, utan att aktivt själv kryssa i att du vill ha det när du checkar ut.

BETALNING

Vi accepterar kortbetalning och Swish via bokningssystemet.

Integritetspolicy

VI EFTERSTRÄVAR EN HÖG NIVÅ AV DATASKYDD

Vid samarbete med partners (kommunikatörer, designers, kreatörer och liknande) råder sekretess gällande all kunddata. Datan får bara användas inom Eva Bodfäldt Education AB. Detta oavsett om det gäller:

 1. Anonymiserad data – uppgifter som inte längre kan identifiera en fysisk person (går utanför GDPR)
 2. Pseudonymiserade data – information som enbart kan kopplas till en identifierbar fysisk person med hjälp av kompletterande uppgifter (omfattas delvis av GDPR:s krav).
 3. Personuppgifter – upplysningar som avser en identifierad eller identifierbar fysisk person (omfattas i sin helhet av GDPR:s krav).

  Personuppgifter handlar således om all slags information som direkt eller indirekt kan knytas till en (fysisk) person som är i livet. Det kan röra sig om namn, adress, bilregistreringsnummer, personnummer men även foton och ljudinspelningar. Läs mer här om personuppgifter.

För detta använder oss av Matomo Analytics. Vår installation är lokal – vilket innebär att endast vi har tillgång till statistiken. Även om vi skulle använda oss av Matomos molntjänster är deras servrar i Europa. Nya Zeeland är ett av de få tredjepartländer som i dagsläget är godkända ur GDPR-synpunkt.

VI SAMLAR IN PERSONUPPGIFTER FÖR ATT KUNNA: