Vi lever i ett samhälle där koppelpromenader är ett måste. För en del hundar innebär kopplet en tillfällig säkerhet innan det är fritt fram att springa lös medan det för andra är livets dragsele.

Vad är det för faktorer som spelar in när en hund drar i kopplet? Ett av de vanligaste felen är att det är inte vi utan hunden som bestämmer tempo och riktning. Han/hon bestämmer när vi stannar och när han/hon ska byta från den ena sidan till den andra. Tillåt inte att din hund flaxar från än den ena och än den andra sidan om dig. Lär din hund att konsekvensen av att du håller kopplet i din högra hand är att hunden även ska gå på din höra sida och vice versa, vänster hand innebär att hunden går på din västra sida. Det kommer att underlätta framtida möten – din hund vet att den inte får korsa din väg oavsett situation, förrän du byter hand i kopplet.

Koppelknyck,

behöver inte vara negativt. Visa din hund en godis eller leksak som du snabbt gömmer bakom din rygg. Ryck med lätta, snabba knyck i kopplet tills du får ögonkontakt. Lek/ge en godbit invid ditt vänstra knä samtidigt som du rör dig framåt eller i en svag cirkel. Prova nu i olika situationer att röra dig i olika riktningar. När din hund går utan att dra i kopplet stannar du samtidigt som du knycker i kopplet. Ögonkontakt leder till belöning, aktivitet, frihet, varsågod etc. Eftersom knycket är betingat till lek/godis kommer knycket fungera som en klicker. Rätt beteende leder till knyck som leder till något kul.

Bestäm rikning, träna många stopp och knyck i slakt koppel. Aktivera din hund rent allmänt i kopplet så är chansen avsevärt större att ni kommer att trivas tillsammans.

Idag på valpkursen placerade vi ut en leksak, godis, glad människa med godis eller leksak, som hundägaren fick träna mot. Till en början genom att enbart st still och knycka för att få kontakt och belöna med ett "varsågod" till belöningen. Sedan fick hundägaren röra sig mot den utlagda belöningen och prova att stanna samtidigt som de knyckte. Omedelbart hunden  tog kontakt bjöds den på ett "varsågod". Vill du att din hund ska komma närmre – dra aldrig in den. Backa alltid!

Mer om koppelträning finns att läsa i Kontakkontraktet.

 

 

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.