Många har frågat om jag inte kan redogöra för hur jag lär in ingången med hjälp av “stolpen”.
Många hundägare använder fortfarande “fiskkroken”, där hunden leds in till rätt fotposition med hjälp av en godis i handen. Nackdelen med fiskkroken är att hunden inte alltid lär sig att använda sin bakdel på ett korrekt sätt.

 

"Stolpen" bygger på shejping, att hunden själv bjuder på små responser som belönas. Stolpen bygger på att det är hunden själv som ska lära sig att vrida sig runt vår hand. Den fungerar som en stolpe, där hunden vrider sig i nacken runt handen. Frambenen kommer att trampa runt på stället och bakbenen utför själva förflyttningen.

Jag brukar be mina kursdeltagare att tänka sig att deras hand är en förlängning av en stolpe som står fast i marken. Stolpen står nitad där jag placerat den!

1. Börja träningen med hunden ståendes framför dig och utan kommandon. Sätt ned din vänstra hand med en godbit i alldels intill hundens vänstra kind. Ge godbiten direkt! Väntar du för länge, kommer troligen din hund att sätta sig ned. Fortsätt med att ge hunden en godbit ytterligare några gånger.

2. Paus

3. Repetera övning1, men nu ger du inte godbiten omedelbart. Kriteriet för belöning är nu istället att hunden påbörjar en vridning av huvud och hals till vänster. Belöna omedelbart aktiviteten. Kriteriet för belöning är alltså att hunden böjer sig i nacke och hals till vänster.

Var noga med att hålla handen blick stilla. I annat fall lär du enbart din hund att följa handen, inte att tänka själv och därigenom bli medveten om att det är bakdelen som ska flyttas.

4. Nästa kriterium för belöning är att din hund vrider sig i bålen till vänster.

Nu börjar det antagligen bli obekvämt för din hund att stå vänsterböjd som en ostkrok. Därför kommer den att stabilisera sig genom att flytta bakbenen närmre dig. Belöna rörelsen omdelbart!

Det är lätt att oavsiktligen belöna att hunden stannar upp, – gör inte det!!

Fortsätt att shejpa rörelsen tills dess att din hund befinner sig invid din sida.Tänk på var du placerar "stolpen" från början, med tanke på hundens slutliga position invid din vänstra sida.

5. Godisen i din vänstra hand utgör en signal för din hund. Banta därför bort belöningen (vänster hand) genom att först lägga till en annan belöning. Alternera med att ge/slänga en godis från vänster/höger hand, alternativt  släng ut en godibt  framför er, skicka på "varsågod".  Din hund ska aldrig veta hur den blir belönad.

6. Jag bryr mig initialt aldrig om att lära in halter invid vänster sida. När hunden förstår att den ska arbeta med sin bakdel så börjar jag istället att förflytta mig till höger. Först när hunden förstår stegförflyttningen till höger börjar jag att stanna med tillägget "sitt" till en början.

Orsaken är att jag prioriterar rörelse och bakdelskontroll framför sitt invid vänster sida.

6 svar

  1. Ytterligare ett "Evaprojekt" att ta tag i. Tack för att du delar med dig av all din kunskap och erfarenhet, det är otroligt värdefullt för oss noviser på hundfronten… 🙂

  2. Och jag tackar för en bra övning att sysselsätta mig med i vinter. Stegförflyttnngarna till höger går nu riktigt bra. När jag kör dem separat ska jag väl tillägga. Men det ska nog sitta som en del av programmet också så småningom.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.