Saknade hundfunderingar

Jag förstår att ni saknat lite mer köttiga bloggar. Jag tappade lite styrfart sedan i november. Det får bli ett nyårslöfte att återgå till de gamla vanorna med lite mer matnyttiga tips.

Zakk har ju kennelhosta just nu även om den är på bättringsvägen med ytterst få hostningar. Just nu tränar jag honom i "minutträning" som innebär att han får utföra olika moment under en minut utan belöning. Så kort stund att han inte alls vill sluta träna –  men inte så läng tid att han hinner tröttna.

Zakks kunskap består just nu av följande inlärda beteenden;

Fotgående; Stegförflyttningar och vändningar på stället och på signal.

Skall, framifrån och även gåendes rakt mot mig som backar bakåt. Det gör att han inte kan studsa med frambenen utan får vara mer simultan dvs gå och skälla.

Kryp; stegförflyttning till höger, bakåt, vänster om, höger om och vänster om på stälelt. Väldigt lite rakt fram eftersom jag eftersträvar följsamhet och korekt position.

Framåtsändande. Han klarar både fotgåendet och "före" kommandot bra. Springer ut till ca 15 meter då han stannar upp. Jag tillåter mig att vara experimentell fast det inte är den snabbaste vägen . Jag älskar att shejpa in framåtsändandet eftersom den skärper min koncentration. Just nu befinner vi oss på brytpunkten från avsaktning gallopp till trav. Zakk gallopperar ut, tvärnitar och står i ca 20 sekunder och stirrar på mig. Någon gång försöker han komma tillbaka men då lyfter jag handen i ett stopptecken. Han väntar och börjar sedan en krabbliknande gång åt sidan med blicken vänd mot mig. Jag följer efter!  Han måste rikta blicken framåt för att jag ska hiva iväg kongen i svansen på honom. Orsaken är att jag skickar den straxt bakom honom är att han annars  återigen kommer att starta i gallopp. Nu "segar" han igång eftersom kongen inte kommer framför honom.

Ingen metod jag rekommenderar eller skulle lära ut på kurs eftersom den kräver tålamod och kunskap, men vem har sagt att allting måste gå snabbt? Detta kan jag leka med själv för mitt eget höga nöjes skull!

Vi tränar även inkallning med ställande och läggande runt vardagsrumsbordet. Zakk förstår signalen "runt" vilket gör att det finns många tillfällen att kommendera honom att stanna, stå och lägga sig ned i rörelse. "Runt" betyder "spring runt det du ser" vilket kan betyda allting från ett bord till ett hus.

Apportering; Zakk kan nu hålla i apporten oavsett om jag slänger godis runt huvudet på honom, bollar med en boll, säger nonsensord (inte loss). Han släpper inte när jag tramsar med att säga "tomat", "vill du bada" osv. Inte förrän jag säger "loss" spottar han apporten!!

 Och som sagt: Just nu jobbar jag bort en del förväntade belöningar genom att bygga korta beteendekedjor med klapp och beröm som slut.

 Fråga gärna utifrån vad jag skrivit idag . Då kan vi ha en dialog runt olika moment under kommande vecka.

Kommentarer

12 svar

 1. Precis den här typen av saker som jag saknat! Jublar och tar tacksamt emot ditt tänk kring träningen.

 2. En liten fråga bara…hur många moment gör du under den minuten. Det är klart att man kan klämma in massa om man vill och orkar men en liten fingervisning om hur många vore intressant att veta.

  //Sofia

 3. Jag skulle gärna vilja att veta lite mer om "tänket" med där runt-kommandot och inkallningen. Har hört det (i tredje hand) förut, men fick inte hela tankekedjan klar för mig!

  Hoppas ni får en fin avslutning på det gamla året, och ett Gott Nytt!

 4. Gott Nytt År!!!

  Härligt med lite inspirerande läsning . Bra när fantasin tryter och det är -20 ute

  Ha det bäst och Zack, krya på dig.

  Kram

  /Carina & Nero

 5. Ja! Kul att du är igång igen! Framåtsändandet är ju intressant och svårt, precs där du är nu. Använder du någon fysiskt markering, kon eller nåt där han ska sakta ner eller har han 15 m "i kroppen"?

  Säger du loss och får släppandet oavsett om du håller i apporten eller inte?

  Kram/Anna

 6. Hei:)Vil bare ønske deg et godt og framgangsrikt nytt år.Gleder oss til vi ser deg igjen.Stor nyttårsklem til deg:)

 7. Hur har du lärt in Runt? har själv precis börjat med Cirkel (runt mig) men har där fortfarande en liten targetfingersignal, tror den kan åka bort snart. Det skulle ju kanske kunna utvidgas till runt andra saker också?

 8. Hej & God fortsättning! Kul att läsa om dig och Zakks träning! Själv håller jag också på med skall och framåtsändandet. I skallet gör jag nästan precis som du! Känner mig lite stolt nu)) Framåtsändandet går suuuperbra och just nu är jag lite hög från träningen tidigare idag Tog bort targeten för en tid sedan och vips, hon vänder sig inte om! Hoppas nu detta håller i sig…

  Hoppas vi syns snart igen, har såklart nya saker som jag behöver din expertis för att lösa!

  Tjing!

 9. Tack för inspirationen! Jag och Nessie har utvecklat momentet "runt". Hon kunde sedan tidigare gå runt en stol på kommando, och det var därför inte svårt att få henne att generalisera till annat. Men tränar man inne, så är sakerna inte så stora Papperskorg, tvättställning, soffbord… Så jag började krympa sakerna. Vad förväntas man som hund göra med de små sakerna? Väldigt intressant! Man ställer ett bokstöd på papperskorgen – tar bort papperskorgen och hunden går runt bokstödet – ställer en mugg på bokstödet… Nu börjar det bli knepigt! Kanske till och med idiotiskt Är det en rolig utmaning att kunna alternera mellan att ett föremål är en target, ett objekt för apportering, eller något man ska gå runt?? Bra för hjärnan (hundens menar jag nu främst) eller en katastrof för träningen? Nä, KUL för oss båda tror jag

 10. Himmel, jag blir nästan yr i huvudet av allt ni gör! Douglas ska "bara" bli apportör, vi tränar mest avlämningar, att inte välja bland apporterna o s v!

 11. Behövde lite inspiration så tack för det Har kommit av mig lite så nu blr jag i och för sig lite stressad till den 15:e…

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

VAnliga frågor & SVAR (FAQ)

Problem i kassan

Har du inte köpt en utbildning hos oss tidigare?

Då har du antagligen påbörjat ett köp men ångrat dig när du kommit till betalningen. Allt har fungerat i vårt system men något har gått fel när du gått till vår banks system. Det innebär att ett konto skapats hos oss – vilket behövs för att du skall kunna betala (och därefter registreras på utbildningen).

Du har alltså avbrutit betalningen av någon anledning. 

Hur gör jag då?

Titta efter mail från oss där du får instruktioner om hur du skapar ett lösenord eller så begär du ett nytt lösenord via systemet.

Har du köpt en utbildning hos oss tidigare?

Systemet känner igen din e-postadress och då ska du börja med att logga in.

Hur loggar jag in när jag är i kassan?

Inringad i en tjock orange ruta finns funktionen för att logga in. Här kan du även be om ett nytt lösenord – om du råkat glömma det.

Jag kommer inte vidare från kassan när jag klickar på knappen “slutför köp”

 • Skrolla upp på sidan så ser du felmeddelandet och det som måste åtgärdas
 • Titta på fälten och rutorna – de som är markerade med röd linje är de fält som berörs

Prova igen (läs gärna vad som gäller för de olika felmeddelandena nedan)

Jamen jag har ju angett samma e-postadress i båda fälten!

Har du kopierat och klistrat in e-postadressen?

Då händer det ofta att ett så kallat blanksteg oavsiktligen kommer med – före eller efter e-postadressen. Blanksteg uppfattas av systemet som ett “tecken” – som då inte återfinns i första fältet.

Du har inte kryssat i rutan “Jag har läst och godkänner shoppens integritetspolicy samt villkor för anmälan och köp”

Kryssrutan är längst ned på sidan under betalningsvalen. Här finner du länkar till vår policy och våra villkor. Du hittar även dessa som länkar i sidfoten (längst ned på sidan).

När du väl skall betala slussas du vidare till en betalningsportal som ligger utanför vårt system. Denna sida kommer se olika ut beroende på vilken betalningsmetod du väljer och vilken bank den är kopplad till. Därför kan vi inte ge en generell instruktion utan bara förklara vad du skall vara uppmärksam på. Ditt bankkort måste vara aktiverat för internethandel.

OBS! Här måste du läsa NOGGRANNT vilken typ av BankId som banken godkänner och eventuellt klicka på rätt länk/knapp då vi inte vet exakt vilka alternativ ditt kort erbjuder.

 • Du kanske kan välja mellan BankId på den enheten du beställer från eller från telefonen. 
 • Du kanske bara kan välja BankId på den enheten du köper ifrån. Har du inget BankId installerat på den enheten får du problem.
 • Du kanske bara kan välja BankId på telefonen. Om du köpt på dator/tabloid måste du då först öppna BankId på telefonen och godkänna där före du klickar på “gå vidare”.

Exempel på hur olika det kan se ut/fungera

Här kan du välja att använda

  1. BankId installerat på enheten du köper ifrån
  2. BankId:installerat på telefonen
  3. SMS och pinkod

 

Här kan du bara använda BankId från telefonen.

Digitalt presentkort

Det går att köpa presentkort i vår shop. Det gäller för alla utbildningar som säljs i shoppen.

Du som köper presentkortet väljer själv:

 • summa 
 • vem/vilka du vill skicka presentkortet till via e-post
 • när du vill presentkortet skall skickas av vårt system
 • om du vill få e-post när presentkortet använts
 • om samma design skall gå till en eller flera mottagare
 • mellan våra olika motiv

När du fått ett presentkort med e-post medföljer en PDF-fil med instruktioner. Där finns flera alternativ.

Vi  rekommenderar

Vi tycker det är lättast att klistra in “koden” när du kommer till kassan.

 • Om ditt presentkort är värt mindre än den utbildning du väljer att köpa kommer du att få betala en del av utbildningen.
 • Om ditt presentkort är värt mer än den utbildning du väljer att köpa kommer ditt köp att innebära noll/0 kr.

 

Hur ser jag kvarvarande saldo på mitt presentkort?

När du köpt en utbildning hos oss (oavsett om det är med presentkort eller ej) – har ett konto skapats.

Du kan logga in på “Mina sidor” och där fylla i din kod för att se kvarvarande saldo på presentkortet.

 

Vad är "Mina sidor"?

Detta fungerar om du har konto här (det har du om du tidigare köpt en utbildning i denna shoppen). Du kan även be systemet skicka en länk via e-post för att sätta ett nytt lösenord (om du glömt lösenordet).

Om det däremot är första gången du shoppar hos oss kan du inte logga in före du köpt något.

Ett konto skapas automatiskt när du genomför ditt första köp och du får e-post med instruktioner om hur du går vidare.

Fakturauppg.

 • Du kan ändra de uppgifter som kommer att användas i kassan

Ordrar

 • Här ser du dina senaste ordrar (ordernummer, datum, status och summa)

Kontouppgifter

 • Här kan du ändra dina kontouppgifter (förnamn, efternamn, visningsnamn samt e-postadress). OBS! Ändrar du e-postadress är det alltså det du loggar in med.
 • Ändra lösenord (kräver du kan ditt nuvarande)

Räkna ut saldo på ditt presentkort

 • Fyll i presentkortskoden för att se aktuellt saldo

Mina “när du vill”-kurser

 • Längst ned på sidan kommer du åt dina aktiva “när du vill”-kurser och föreläsningar

Utbildning "när du vill"

Det är utbildningar i självstudieform (föreläsningar, kurser och annat) som:

 • du får tillgång till direkt när du betalt och valt lösenord (du får e-post med instruktioner om hur du ändrar lösenord)
 • är tillgängliga ett visst antal (fördefinierade dagar)
 • oftast är helt lärarlösa

När du fått bekräftelse på din betalning via e-post ska utbildningen vara tillgänglig längst ned på “Mina Sidor”. OBS! Där syns ingenting förrän du loggat in.

Hör av dig till oss om du vill gå om en utbildning i denna kategorin – före du köper den igen. Före omköp måste vi först återställa vissa inställningar för att det skall fungera.

På “Mina sidor” finns det en länk som heter “Glömt lösenordet”.

Klicka där och följ instruktionerna.

Vill du få vårt nyhetsbrev?

Du får ett mail där du godkänner prenumerationen.
Titta i skräpkorgen om du inte ser mailet.

villkor för anmälan och köp

genom att klicka i rutan när du checkar ut - godkänner du dessa villkor.

Kallelse till utbildning “på plats”

I samband med betalningen får du ett kvitto. Cirka tio dagar innan påbörjad kurs skickar vi information om vad du behöver ta med dig. OBS! Om du inte erhållit
information titta då först i din skräpkorg innan du kontaktar oss på kurser@evabodfaldt.com

Kallelse till Utbildning “när du vill”

Vi skickar inte ut en kallelse till kurser i kategorin “när du vill”. Kursen blir tillgänglig direkt efter att du köpt den och du kan gå in när du vill under de dagar kursen är tillgänglig.

AVBOKNING OCH ÅTERBETALNING

Avbokning ska ske skriftligt.

 • Återbetalning minus en administrativ avgift om 300 kr (kurser) sker senast 14 dagar före kursstart.
 • Vid förhinder senare än 14 dagar före kursstart måste du själv sälja platsen vidare till annan person i de fall då vi inte redan har en reservlista.
 • Vid sjukdom eller olycksfall ber vi dig kontakta din bank angående din avbeställningsförsäkring (vid kortbetalning).

ÖVRIGA VILLKOR

 • Enligt lagen om tillsyn över hundar och katter (Lag 2007:1150) har en hundägare alltid strikt ansvar för sin hund
 • Vill du ta bilder? Kontrollera först med övriga deltagare att de vill vill vara med på bild.
 • Filmning av lärare är inte tillåten.

Utskick

Du får INTE påminnelser eller annat såsom till exempel nyhetsbrev automatiskt, utan att aktivt själv kryssa i att du vill ha det när du checkar ut.

BETALNING

Vi accepterar kortbetalning och Swish via bokningssystemet.

Integritetspolicy

VI EFTERSTRÄVAR EN HÖG NIVÅ AV DATASKYDD

Vid samarbete med partners (kommunikatörer, designers, kreatörer och liknande) råder sekretess gällande all kunddata. Datan får bara användas inom Eva Bodfäldt Education AB. Detta oavsett om det gäller:

 1. Anonymiserad data – uppgifter som inte längre kan identifiera en fysisk person (går utanför GDPR)
 2. Pseudonymiserade data – information som enbart kan kopplas till en identifierbar fysisk person med hjälp av kompletterande uppgifter (omfattas delvis av GDPR:s krav).
 3. Personuppgifter – upplysningar som avser en identifierad eller identifierbar fysisk person (omfattas i sin helhet av GDPR:s krav).

  Personuppgifter handlar således om all slags information som direkt eller indirekt kan knytas till en (fysisk) person som är i livet. Det kan röra sig om namn, adress, bilregistreringsnummer, personnummer men även foton och ljudinspelningar. Läs mer här om personuppgifter.

För detta använder oss av Matomo Analytics. Vår installation är lokal – vilket innebär att endast vi har tillgång till statistiken. Även om vi skulle använda oss av Matomos molntjänster är deras servrar i Europa. Nya Zeeland är ett av de få tredjepartländer som i dagsläget är godkända ur GDPR-synpunkt.

VI SAMLAR IN PERSONUPPGIFTER FÖR ATT KUNNA: