Premiär för clinic i kryp – ett liggande fritt följ

Vad har våra hundar för uppfattning om vad vi försöker lära dem? Hur ofta skiljer sig den från hur vi tänkt oss att momentet ska ut? Om och runt momentet “kryp” samlades nästan 40 entusiastiska hundägare igår kväll.

Momentet kryp anses ofta som ett svårt momentet att lära hunden. Som vanligt ställde några av deltagarna välvilligt upp med sina hundar . Två schäfertikar varav en av dem precis hade påbörjat inlärningen. Den andra damen hade nog orsakat husse några gråa hår då hon med beundransvärd teknik sänkte hela sin kropp till ca en dm över golvet och sedan smög sig fram vid vänster sida. Reklamfilm nästa! Tävlingsmässigt höll det naturligtvis inte då både armbågar och bröst ska befinna sig på marken.

Nessie den lilla trevliga aussien var återigen demonstrationshund. Hon är lugn och ger ett mycket klokt intryck. Tänk, tänk, tänk…..jaha…är det så här du menar?

Eftersom mitt stora intresse ligger i utvecklingen av nya inlärningsmetoder så ställs då och då frågan, "när jag gick för dig…..så sa du så här", så också igår kväll. Det finns många vägar som bär till Rom men det är så tråkigt att köra samma väg varenda gång . Genom att skifta metod och prova sig fram breddar jag förhoppningsvis hela tiden mitt kunnande istället för att bli oändligt trygg i en a två olika inlärningsmodeller.

Den stora förändringen mot tidigare är att jag nu redan från start ( tiidgare nära golvet) placerar godbiten ca 5 cm framför hundens nos men även ca 5 cm rakt ovanför nosen. Så mycket att jag faktiskt bjuder hunden att försöka lyfta på armbågarna för att ta godbiten.

Jag rättar hunden genom att snabbt peta till den på skuldran om/när den reser sig alternativt ta bort godbiten. Undvik att säga nej! Det skapar lätt passivitet och gör hunden tveksam.

Det första kriteriet är att hunden klarar av att ligga ned, titta på handen med godbiten i utan att lyfta på armbågarna. Belöna med att ge hunden godbiten mellan sina framben. En lugn hund kan du gott då och då variera sättet du ger godbiten på genom att den på ditt kommando får hoppa upp och ta godbiten, allt för att öka aktiviteten.

Få repettitioner! Inledningsvis handlar det endast om att lära hunden att inte lyfta på armbågarna – men med huvudet sträckt uppåt. Genom att sitta på huk vid sidan av hunden, hålla belöningen ovanför hundens huvud kommer vi att skapa en bra grund för att vi sedan ska kunna resa oss upp utan att hunden "tänker fotgående", och själv reser sig när vi påbörjar en rörelse. Vi har ju redan från börjat lärt jycken att belöningarna kommer från himlen.

Nästa kriterium är att passivt och på huk, med handen ovanför hunden vänta på att den påbörjar en liten rörelse med huvudet, vänster, höger, framåt. Ju lugnare desto bättre! Du förstärker mao en tanke framför en rörelse. Kropp och ben är inte viktiga i det här skedet. Förstår hunden att den ska röra på huvudet för att få godbiten kommer kroppen att "hänga med".

2-3 repetitioner, sedan tar du paus. Det är så små responser från hunden vi arbetar med och det är lätt att skapa osäkerhet och frustratione om vi tragglar ett millimeterbeteende alltför många gånger. Bjud istället  hunden på aperitifer.

Del två kommer i övermorgon. Signaler och fortsatt utveckling av momentet.

Fråga gärna!

 

Kommentarer

8 svar

 1. åhhh vilket bra inlägg! jag kämpar med krypet på en HET Aska…tack Eva. Ser framemot nästa inlägg!

  kram

 2. Stort tack för igår! Det är så kul att komma hem med ny inspiration! Jag älskar att få konkreta idéer som jag inser hur jag kan gå vidare med! Det är exakt det jag vill ha såna som du till. Jag får en insikt som är så logisk att den sjunker ända ner i tårna – och jag ser precis hur jag ska kombinera det med det vi redan gör. Nessie och jag har givetvis också pratat om gårdagen och summerat den. Hon hälsar och säger att det var kul

 3. Tack för en inspirerande kväll!!! Redan i morse när vi slog upp våra blå hundarna och jag plockade vi fram godbitar och började träna enl ovan. Wisca som är som en "hetpotatis" framåt – blev lugn och sansad ;O En metod som jag tror passar henne utmärkt, nu börjar vi om lite från början får vi se var detta slutar, förhoppningsvis ett lugnt lågt fint kryp…!!!
  Kram från Linköping

 4. Hm… Nu kan jag själv vara ovanför och jag kan inte locka upp henne med godbit eller leksak. När jag försöker, ser hon ut som om jag sagt ett kul skämt Svansen går Hon bjuder nu direkt på annan aktivitet, röra huvudet eller tassarna. Helst tassarna! Hon liksom ligger och smådunkar, men går inte framåt. Och hon tycker att det är det roligaste vi har gjort på länge Bör jag trots det fokusera på enbart huvudrörelse, och nonchalera tassarna? Eller kan jag sakta men säkert låta henne börja röra på sig? Hon är helt lugn, glad och koncentrerad. Kicki

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

VAnliga frågor & SVAR (FAQ)

Problem i kassan

Har du inte köpt en utbildning hos oss tidigare?

Då har du antagligen påbörjat ett köp men ångrat dig när du kommit till betalningen. Allt har fungerat i vårt system men något har gått fel när du gått till vår banks system. Det innebär att ett konto skapats hos oss – vilket behövs för att du skall kunna betala (och därefter registreras på utbildningen).

Du har alltså avbrutit betalningen av någon anledning. 

Hur gör jag då?

Titta efter mail från oss där du får instruktioner om hur du skapar ett lösenord eller så begär du ett nytt lösenord via systemet.

Har du köpt en utbildning hos oss tidigare?

Systemet känner igen din e-postadress och då ska du börja med att logga in.

Hur loggar jag in när jag är i kassan?

Inringad i en tjock orange ruta finns funktionen för att logga in. Här kan du även be om ett nytt lösenord – om du råkat glömma det.

Jag kommer inte vidare från kassan när jag klickar på knappen “slutför köp”

 • Skrolla upp på sidan så ser du felmeddelandet och det som måste åtgärdas
 • Titta på fälten och rutorna – de som är markerade med röd linje är de fält som berörs

Prova igen (läs gärna vad som gäller för de olika felmeddelandena nedan)

Jamen jag har ju angett samma e-postadress i båda fälten!

Har du kopierat och klistrat in e-postadressen?

Då händer det ofta att ett så kallat blanksteg oavsiktligen kommer med – före eller efter e-postadressen. Blanksteg uppfattas av systemet som ett “tecken” – som då inte återfinns i första fältet.

Du har inte kryssat i rutan “Jag har läst och godkänner shoppens integritetspolicy samt villkor för anmälan och köp”

Kryssrutan är längst ned på sidan under betalningsvalen. Här finner du länkar till vår policy och våra villkor. Du hittar även dessa som länkar i sidfoten (längst ned på sidan).

När du väl skall betala slussas du vidare till en betalningsportal som ligger utanför vårt system. Denna sida kommer se olika ut beroende på vilken betalningsmetod du väljer och vilken bank den är kopplad till. Därför kan vi inte ge en generell instruktion utan bara förklara vad du skall vara uppmärksam på. Ditt bankkort måste vara aktiverat för internethandel.

OBS! Här måste du läsa NOGGRANNT vilken typ av BankId som banken godkänner och eventuellt klicka på rätt länk/knapp då vi inte vet exakt vilka alternativ ditt kort erbjuder.

 • Du kanske kan välja mellan BankId på den enheten du beställer från eller från telefonen. 
 • Du kanske bara kan välja BankId på den enheten du köper ifrån. Har du inget BankId installerat på den enheten får du problem.
 • Du kanske bara kan välja BankId på telefonen. Om du köpt på dator/tabloid måste du då först öppna BankId på telefonen och godkänna där före du klickar på “gå vidare”.

Exempel på hur olika det kan se ut/fungera

Här kan du välja att använda

  1. BankId installerat på enheten du köper ifrån
  2. BankId:installerat på telefonen
  3. SMS och pinkod

 

Här kan du bara använda BankId från telefonen.

Digitalt presentkort

Det går att köpa presentkort i vår shop. Det gäller för alla utbildningar som säljs i shoppen.

Du som köper presentkortet väljer själv:

 • summa 
 • vem/vilka du vill skicka presentkortet till via e-post
 • när du vill presentkortet skall skickas av vårt system
 • om du vill få e-post när presentkortet använts
 • om samma design skall gå till en eller flera mottagare
 • mellan våra olika motiv

När du fått ett presentkort med e-post medföljer en PDF-fil med instruktioner. Där finns flera alternativ.

Vi  rekommenderar

Vi tycker det är lättast att klistra in “koden” när du kommer till kassan.

 • Om ditt presentkort är värt mindre än den utbildning du väljer att köpa kommer du att få betala en del av utbildningen.
 • Om ditt presentkort är värt mer än den utbildning du väljer att köpa kommer ditt köp att innebära noll/0 kr.

 

Hur ser jag kvarvarande saldo på mitt presentkort?

När du köpt en utbildning hos oss (oavsett om det är med presentkort eller ej) – har ett konto skapats.

Du kan logga in på “Mina sidor” och där fylla i din kod för att se kvarvarande saldo på presentkortet.

 

Vad är "Mina sidor"?

Detta fungerar om du har konto här (det har du om du tidigare köpt en utbildning i denna shoppen). Du kan även be systemet skicka en länk via e-post för att sätta ett nytt lösenord (om du glömt lösenordet).

Om det däremot är första gången du shoppar hos oss kan du inte logga in före du köpt något.

Ett konto skapas automatiskt när du genomför ditt första köp och du får e-post med instruktioner om hur du går vidare.

Fakturauppg.

 • Du kan ändra de uppgifter som kommer att användas i kassan

Ordrar

 • Här ser du dina senaste ordrar (ordernummer, datum, status och summa)

Kontouppgifter

 • Här kan du ändra dina kontouppgifter (förnamn, efternamn, visningsnamn samt e-postadress). OBS! Ändrar du e-postadress är det alltså det du loggar in med.
 • Ändra lösenord (kräver du kan ditt nuvarande)

Räkna ut saldo på ditt presentkort

 • Fyll i presentkortskoden för att se aktuellt saldo

Mina “när du vill”-kurser

 • Längst ned på sidan kommer du åt dina aktiva “när du vill”-kurser och föreläsningar

Utbildning "när du vill"

Det är utbildningar i självstudieform (föreläsningar, kurser och annat) som:

 • du får tillgång till direkt när du betalt och valt lösenord (du får e-post med instruktioner om hur du ändrar lösenord)
 • är tillgängliga ett visst antal (fördefinierade dagar)
 • oftast är helt lärarlösa

När du fått bekräftelse på din betalning via e-post ska utbildningen vara tillgänglig längst ned på “Mina Sidor”. OBS! Där syns ingenting förrän du loggat in.

Hör av dig till oss om du vill gå om en utbildning i denna kategorin – före du köper den igen. Före omköp måste vi först återställa vissa inställningar för att det skall fungera.

På “Mina sidor” finns det en länk som heter “Glömt lösenordet”.

Klicka där och följ instruktionerna.

Vill du få vårt nyhetsbrev?

Du får ett mail där du godkänner prenumerationen.
Titta i skräpkorgen om du inte ser mailet.

villkor för anmälan och köp

genom att klicka i rutan när du checkar ut - godkänner du dessa villkor.

Kallelse till utbildning “på plats”

I samband med betalningen får du ett kvitto. Cirka tio dagar innan påbörjad kurs skickar vi information om vad du behöver ta med dig. OBS! Om du inte erhållit
information titta då först i din skräpkorg innan du kontaktar oss på kurser@evabodfaldt.com

Kallelse till Utbildning “när du vill”

Vi skickar inte ut en kallelse till kurser i kategorin “när du vill”. Kursen blir tillgänglig direkt efter att du köpt den och du kan gå in när du vill under de dagar kursen är tillgänglig.

AVBOKNING OCH ÅTERBETALNING

Avbokning ska ske skriftligt.

 • Återbetalning minus en administrativ avgift om 300 kr (kurser) sker senast 14 dagar före kursstart.
 • Vid förhinder senare än 14 dagar före kursstart måste du själv sälja platsen vidare till annan person i de fall då vi inte redan har en reservlista.
 • Vid sjukdom eller olycksfall ber vi dig kontakta din bank angående din avbeställningsförsäkring (vid kortbetalning).

ÖVRIGA VILLKOR

 • Enligt lagen om tillsyn över hundar och katter (Lag 2007:1150) har en hundägare alltid strikt ansvar för sin hund
 • Vill du ta bilder? Kontrollera först med övriga deltagare att de vill vill vara med på bild.
 • Filmning av lärare är inte tillåten.

Utskick

Du får INTE påminnelser eller annat såsom till exempel nyhetsbrev automatiskt, utan att aktivt själv kryssa i att du vill ha det när du checkar ut.

BETALNING

Vi accepterar kortbetalning och Swish via bokningssystemet.

Integritetspolicy

VI EFTERSTRÄVAR EN HÖG NIVÅ AV DATASKYDD

Vid samarbete med partners (kommunikatörer, designers, kreatörer och liknande) råder sekretess gällande all kunddata. Datan får bara användas inom Eva Bodfäldt Education AB. Detta oavsett om det gäller:

 1. Anonymiserad data – uppgifter som inte längre kan identifiera en fysisk person (går utanför GDPR)
 2. Pseudonymiserade data – information som enbart kan kopplas till en identifierbar fysisk person med hjälp av kompletterande uppgifter (omfattas delvis av GDPR:s krav).
 3. Personuppgifter – upplysningar som avser en identifierad eller identifierbar fysisk person (omfattas i sin helhet av GDPR:s krav).

  Personuppgifter handlar således om all slags information som direkt eller indirekt kan knytas till en (fysisk) person som är i livet. Det kan röra sig om namn, adress, bilregistreringsnummer, personnummer men även foton och ljudinspelningar. Läs mer här om personuppgifter.

För detta använder oss av Matomo Analytics. Vår installation är lokal – vilket innebär att endast vi har tillgång till statistiken. Även om vi skulle använda oss av Matomos molntjänster är deras servrar i Europa. Nya Zeeland är ett av de få tredjepartländer som i dagsläget är godkända ur GDPR-synpunkt.

VI SAMLAR IN PERSONUPPGIFTER FÖR ATT KUNNA: