Det är enkelt att träna lydnad med ett aktivt kroppspråk men desto knepigare om och när hunden ska utföra fotgåendet utan visuella signaler/hjälper från föraren än de som är tillåtna.

De flesta hundtränare är omedvetna om sin egen aktivitet i form av händer som rör sig bakåt, framåt och åt sidan när hunden ska inta rätt fotposition eller vår huvudrörelse för at se om hunden sätter sig i rätt position och rakt. Det absolut vanligaste felet är att vi samtidigt som vi tar in hunden i fotposition sätter upp vår hand på magen.

Ofta sker det omedvetet, men för hundens del innebär det viktiga signaler. Avsaknaden av dessa signaler på tävling renderar med stor sannolikhet i betygsavdrag eftersom hunden helt plötsligt saknar vissa signaler som gör att den utför rätt beteende. Det saknas helt enkelt pusselbitar på tävling som finns på träning.

Det är aldrig så att kommandot “fot” är den primära signalen för att hunden ska förstå vilket beteende som avses. Istället är det primärt vårt kroppspråk som signalerar “gå vid vänster sida”. du kan jobba med kommandot “fot” med hunden sittande vi vänster sida hur mycket du vill men om din tävlingsposition är felaktig så kommer det saknas en mycket stor pusselbit på tävling. ställ dig framför en spegel. Säg “fot” och titta in i spegeln. Vad gör din hund?

Slajmträning
Syftet är att lära både hunden och dig själv en korrekt tävlingsposition i stillastående, gående och springande.

Börja med att med överdrivet, mjukt kroppspråk valsa runt på stället med en godbit i varje hand. När din hund är glad, hoppig, uppmärksam intar du blixtsnabbt stående, gående eller springande tävlingsposition, samtidigt som du säger “fot”. Träna gärna framför någon person alternativt en spegel.
Ofta är det lättare för en hund att komma in vid vår sida om den är snett bakom oss. Det är svårast för hunden att inta fotposition när den befinner sig rakt framför oss.
Om du tränar stående tävlingsposition där du själv står stilla, tänk på att titta på hunden först när den satt sig ned. Satte den sig rakt? Om inte, återgå till slajmgubben och gör om på nytt.
Rätta aldrig en hund som satt sig snett!!!! Hunden måste lära sig att göra rätt första gången och på rätt signal.

Fortsätt med slajmträning i stående, gående och springande position.
Kriteriet för belöning är att hunden ansluter på ett korrekt sätt, inte att den går vid sidan. Torrträna gärna utan hund. Fundera på hur du vill se ut på tävling när du ställer upp inför ett moment – när hunden springer in vid sidan på dig för att sätta sig och när du rör dig framåt?

För att den korrekta tävlingspositionen ska bli den utlösande signalen till hundens beteende att sluta upp invid din sida måste du träna på den korrekta tävlingspositionen. Till det krävs speglar alternativt träningskamrater.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.