Förra året blev ju inte riktigt det tävlingsår jag hade tänkt mig med hals- och svansproblem (på Zakk alltså). 2012 startar desto roligare med en etta i öppen klass på B-prov i Bro i lördags. Det är en fantastisk känsla när allting stämmer. Zakk är en het hund och jag har jobbat mycket med balans i träningen.
Om  Zakk är alltför förväntansfull i en viss rikting så får han aldrig arbeta åt det hållet. Lugnet vid min sida är alltid kriteriet för att han ska få aktivitet. Det primära är inte att Zakk sitter, utan att jag ser att han är lugn och koncentrerad. Därför är det så kul att få skörda frukterna av arbetet. Därmed inte sagt att nästa prov kommer att gå på räls, men förutsättningarna finns i dagsläget. Som vanligt handlar det om oss förare. Om jag är lugn och fokuserad på att vara här och nu under provet så är förutsättningarna oändligt mycket större att det går bra.

Vi har kommit med om två veckor på ytterligare ett jaktprov i Västerås och startar som nummer 1. Till dess ska jag “lura skallen” av honom genom att träna fotgåendet lite extra med roliga störningar. Sticker Zakk iväg så får han ett negativt straff, dvs belöningen försvinner istället för att jag själv korrigerar honom. Numera är Zakk ytterst svårlurad och resultatet av störningarna blir istället att han trycker sig ändå närmre mitt vänstra ben. – Seså, försök inte lura mig nu!! Perfekt, eftersom störningarna blir en signal att gå fot.
Belöningen för att Zakk klarar av störningen blir någon form av arbete eller annan belöning som roar en liten labrador.
 Nu ska vi ha kul, om två veckor väntar nästa prov.

8 svar

 1. Spännade! Berätta gärna mer om vilken typ av störningar du hittar på och hur det går

 2. en sak àr klar!
  utan din enorma kànsla fòr vad som gàr an att làra ut
  till en hund skulle det inte se sà bra ut
  att sedan Zakk tycks vara ett litet arbetsknippe tillsammans med dig,
  ger resultaten. Heja Eva och Zakk. Ni bàda àr ett riktigt hàrligt arbetsteam.

  hàlsningar fràn Mumlan

 3. Härlig bild och grattis till Bro-provet!
  Vi var snubblande nära i nkl, men lite pip i passiviteten förstörde det hela.

 4. Grattis! Här väntar vi lite med prov och fortsätter träna passivitet och avlämningar ett tag till…:-)

 5. Grattis till 1:an! Kämpar med fotgåendet här med på mitt lilla energiknippe 😉 Lycka till i Västerås!
  Hälsningar Maud

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.