Jag hjälpte en vän idag med sin schäfertik som tränger i fria följet. Mitt tidigare råd var att placera bollen i armhålan, utgå från en halt och förstärka enbart för kontakt och stillasittande. Enkelt råd som oftast fungerar utmärkt. Så inte denna gång. En frustrerad matte dyker upp på träning med en hund som tränger lika mycket som vid föregående träningstillfälle.

Jag bestämmer mig för att bara iaktta exakt vad som händer mellan klick och belöning. För att hinna upptäcka eventuella skräpbeteenden får hunden sitta vid vänster sida, matte placerar vänsterhanden med en godbit i höjd med vänstra skulderbladet på sin hund.
Kriteriet är att sitta stilla med kontakt invid mattes sida.
 “Klick”, tiken tittar omedelbart på högerhanden som klickar. Därefter vrider hon sig till vänster mot godbiten i mattes hand.
Hmmm…….kanske ligger felet redan där. Klickern förstärker rätt beteende men är även en skräpsignal för att titta på mattes högra hand. Tanke = framåt/höger.
Matte tar både klicker och godis i vänsterhanden och vi repeterar kriteriet att sitta stilla med kontakt. Nu går det bättre och vi slipper skräpbeteendet att titta till höger. Nu tittar hon istället till vänster vid klicket. Genom att godbiten och klickern finns i mattes vänstra hand undviker vi skräpbeteendet.

Senare under dagen provade jag att sätta Zakk vid min vänstra sida, ge fotkommando utan att gå och klicka för kontakt och stillasittande. I klickögonblicket flyttade Zakk sin nacke ca 1cm bakåt, inte framåt.
Belöningsplaceringen är oerhört viktig när vi felsöker. Det räcker inte heller med att vi klickar för rätt kriterium om det som i det här fallet innebär att klickern även är en signal för att titta till höger. Om hunden då får sin belöning, vilket beteende har vi belönat?

2 svar

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.