Generaliseringsförmåga – inte bara för hundar

Ibland får man bita i det sura äpplet och tillstå att man inte är den skarpaste kniven i lådan. Idag var en sån dag! 🙂
Jag och Zakk tog in på hotell i Västerås för att slippa kliva upp klockan halvfem imorse för att åka på jaktprov. När jag kom fram till uppsamlingsplatsen gick jag en timmes promenad i Kungsbyn strax öster om Västerås. Det var en ganska annorlunda promenad bland mufflon, rådjur, älgar, hästar och hjortar. Det blev en hel del skvallrande. 🙂

Provet startade klockan 08.00 och jag och Zakk hade startnummer ett. Provet började med ett skott och en dirigering i skogsterräng. Inga problem, Zakk höll en rak och fin linje tills jag blåste stopp. Blixtsnabba inlevereringar men i mina egna ögon en aning slarviga vilket innebär att han inte var helt fokuserad på min avlämningshand. Inget som kommenterades men jag ska lägga lite krut på handtargetträning under veckan.
Orsaken var nog att Zakk var lite för tänd. På det förra jaktprovet lät jag honom jobba av sig på ett antal närsök innan det var vår tur. Den här gången gick vi rakt in och var med på genomgången av provet eftersom han var första startande hund. Självklart ska det bli en framtida målsättning med tanke på senare a-provsstarter, men just för närvarande behöver han blåsa ur sig innan det är vår tur. Jag vill inte att han ska tokflänga i ett stort sök men däremot att han i skritt och sakta trav får leta på ett mycket begränsat område efter godis vilket dessutom är lugnande.

Nåväl, vi fortsatte längs vägen, med skytten gåendes två meter framför oss. Skytten framför betyder i Zakks värld “gå fot” vid min sida. Självklart lyssnar Zakk även på signalen när jag klappar mig själv på vänsterbenet men det finns många vinster med att lära hunden externa signaler: som att skytten kan bli en signal till att gå fot.

Nästa moment var ett fritt sök där en hund i taget skulle söka av ett område efter fågel och kanin. Det såg lättsprunget ut i en öppen och fin skog. Det visade sig vara lite knepigare än så. Möjligen beroende på avsaknaden av vind så här tidigt på morgonen. Zakk har på sina två starter hittills varit stark i sökarbetet. Han arbetar i ett snabbt tempo men har, som domare Mats Närling sa, nosen med sig från start. Det vill jag nog tillskriva att jag lagt ned mycket arbete på att Zakk ska söka precis framför mina fötter. Ofta använder jag godis istället för apporter eller så använder jag mig av kvadratcentimeterstora skinn- eller brandslangsbitar som jag klippt isär. Aldrig bollar eller ens minidummies, som i mina ögon är alltför stora.

Efter söket gick vi tillbaka till platsen för dirigering. Där fick vi en dubbelmarkering med skott, dvs två fåglar kastades, men en i taget och i varsin riktning. Zakk spikade båda två.
Tillbaka till sökrutan och sökarbete för den hund jag gick i par med. Zakks moment bestod i att han skulle förhålla sig passiv och tyst när den andra hunden sökte. Efter den fjärde inhämtade fågeln fick Zakk ett skott i motsatt riktning och bortfrån sökområdet, en enkel markering som innebär att en fågel kastas, Zakk ska memorera nedslagsplatsen och leverera den snabbast möjligt till min hand. Även här tas hänsyn till att Zakk är lugn och uppmärksam vid min västra sida innan han skickas. Även denna fågel spikades med rak och snabb inleverering.

Därefter ny transport till ett härligt andvatten, vilket innebär en grund damm med döda träd som står på pyttesmå öar, max  2 meter i diameter, och annat smått och gott som i mitt tycke inte inbjuder till bad. Alla dessa olika öar som inte är helt lätta att skilja från varandra om man inte lägger dem på hårddisken, vilket jag inte gjorde.

Resten av berättelsen är som ni förstår en lektion i hur man inte ska bete sig vid dubbelmarkeringar. Ett skott från land skjuts och kastaren i båten 40 meter ut i vattnet kastar den första fågeln som landar bakom en av öarna. Därefter ett nytt skott och den andra fågeln landar ca trettio meter till höger om den först kastade fågeln.
Jag skickar Zakk som bärgar in den först kastade fågeln. Förvånat konstaterade jag att den låg längre ut än vad jag själv trodde.
Zakk har alltid varit en mycket bra markör vilket säkert gjort att jag lämnat alltför mycket ansvar till honom. När jag sedan ställer upp inför nästa skick är jag övertygad om att Zakk har full koll på den först kastade fågeln och jag skickar honom som vanligt, utan att anvisa riktningen för honom, vilket så här i efterhand hade varit en fullkomligt strålande idé. :-).

Förutsatt att föraren vet var fågeln finns! Nu är ni med va? Jag hade absolut ingen koll på var fågeln hade kastats. Vad värre var, det hade inte kanonsäkre Zakk heller. Jag trodde att den låg vid en viss ö och efter att jag dirigerat Zakk till ön utan att han hittade fågeln, frågar domare Mats vänligt om jag möjligen har någon koll på var fågeln finns. – Trodde ju det, pep jag självkritiskt! Fågeln ja, den låg 25 meter till höger invid en annan uschlig likadan flytö.

Summan av kardemumman, det är inte bara våra hundar som behöver generaliseringstränas. Jag tror inte jag hade gjort samma misstag på land där jag är mer drillad, men ingen av oss båda har någon större erfarenhet av markeringsträning i den här typen av vatten. En tuff läxa som jag hoppas blir till en bra lärdom för mig i framtiden. Jag schabblade bort min duktige hund och ett solklart förstapris för att jag själv är en usel markör. Nu blir det torrträning med träningsgruppen. Jag har bett om egen markeringsträning.
Nån j-a ordning får det väl vara i ett parti, som Hermansson sa en gång i tiden.
Påt igen, Herräng på torsdag.

Kommentarer

6 svar

 1. Människan har av naturen lite svårt att lära sig av andras misstag. Däremot gör hon gärna egna innan kunskapen faller på plats.
  Det blir såklart bra det där Eva. Allt man vill man kan man, som min dotter sa när hon var tre år!

 2. Intressant att läsa och en påminnelse för oss alla – i synnerhet i samband med det jaktliga, att alltid, alltid markera det som faller. Tack!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

VAnliga frågor & SVAR (FAQ)

Problem i kassan

Har du inte köpt en utbildning hos oss tidigare?

Då har du antagligen påbörjat ett köp men ångrat dig när du kommit till betalningen. Allt har fungerat i vårt system men något har gått fel när du gått till vår banks system. Det innebär att ett konto skapats hos oss – vilket behövs för att du skall kunna betala (och därefter registreras på utbildningen).

Du har alltså avbrutit betalningen av någon anledning. 

Hur gör jag då?

Titta efter mail från oss där du får instruktioner om hur du skapar ett lösenord eller så begär du ett nytt lösenord via systemet.

Har du köpt en utbildning hos oss tidigare?

Systemet känner igen din e-postadress och då ska du börja med att logga in.

Hur loggar jag in när jag är i kassan?

Inringad i en tjock orange ruta finns funktionen för att logga in. Här kan du även be om ett nytt lösenord – om du råkat glömma det.

Jag kommer inte vidare från kassan när jag klickar på knappen “slutför köp”

 • Skrolla upp på sidan så ser du felmeddelandet och det som måste åtgärdas
 • Titta på fälten och rutorna – de som är markerade med röd linje är de fält som berörs

Prova igen (läs gärna vad som gäller för de olika felmeddelandena nedan)

Jamen jag har ju angett samma e-postadress i båda fälten!

Har du kopierat och klistrat in e-postadressen?

Då händer det ofta att ett så kallat blanksteg oavsiktligen kommer med – före eller efter e-postadressen. Blanksteg uppfattas av systemet som ett “tecken” – som då inte återfinns i första fältet.

Du har inte kryssat i rutan “Jag har läst och godkänner shoppens integritetspolicy samt villkor för anmälan och köp”

Kryssrutan är längst ned på sidan under betalningsvalen. Här finner du länkar till vår policy och våra villkor. Du hittar även dessa som länkar i sidfoten (längst ned på sidan).

När du väl skall betala slussas du vidare till en betalningsportal som ligger utanför vårt system. Denna sida kommer se olika ut beroende på vilken betalningsmetod du väljer och vilken bank den är kopplad till. Därför kan vi inte ge en generell instruktion utan bara förklara vad du skall vara uppmärksam på. Ditt bankkort måste vara aktiverat för internethandel.

OBS! Här måste du läsa NOGGRANNT vilken typ av BankId som banken godkänner och eventuellt klicka på rätt länk/knapp då vi inte vet exakt vilka alternativ ditt kort erbjuder.

 • Du kanske kan välja mellan BankId på den enheten du beställer från eller från telefonen. 
 • Du kanske bara kan välja BankId på den enheten du köper ifrån. Har du inget BankId installerat på den enheten får du problem.
 • Du kanske bara kan välja BankId på telefonen. Om du köpt på dator/tabloid måste du då först öppna BankId på telefonen och godkänna där före du klickar på “gå vidare”.

Exempel på hur olika det kan se ut/fungera

Här kan du välja att använda

  1. BankId installerat på enheten du köper ifrån
  2. BankId:installerat på telefonen
  3. SMS och pinkod

 

Här kan du bara använda BankId från telefonen.

Digitalt presentkort

Det går att köpa presentkort i vår shop. Det gäller för alla utbildningar som säljs i shoppen.

Du som köper presentkortet väljer själv:

 • summa 
 • vem/vilka du vill skicka presentkortet till via e-post
 • när du vill presentkortet skall skickas av vårt system
 • om du vill få e-post när presentkortet använts
 • om samma design skall gå till en eller flera mottagare
 • mellan våra olika motiv

När du fått ett presentkort med e-post medföljer en PDF-fil med instruktioner. Där finns flera alternativ.

Vi  rekommenderar

Vi tycker det är lättast att klistra in “koden” när du kommer till kassan.

 • Om ditt presentkort är värt mindre än den utbildning du väljer att köpa kommer du att få betala en del av utbildningen.
 • Om ditt presentkort är värt mer än den utbildning du väljer att köpa kommer ditt köp att innebära noll/0 kr.

 

Hur ser jag kvarvarande saldo på mitt presentkort?

När du köpt en utbildning hos oss (oavsett om det är med presentkort eller ej) – har ett konto skapats.

Du kan logga in på “Mina sidor” och där fylla i din kod för att se kvarvarande saldo på presentkortet.

 

Vad är "Mina sidor"?

Detta fungerar om du har konto här (det har du om du tidigare köpt en utbildning i denna shoppen). Du kan även be systemet skicka en länk via e-post för att sätta ett nytt lösenord (om du glömt lösenordet).

Om det däremot är första gången du shoppar hos oss kan du inte logga in före du köpt något.

Ett konto skapas automatiskt när du genomför ditt första köp och du får e-post med instruktioner om hur du går vidare.

Fakturauppg.

 • Du kan ändra de uppgifter som kommer att användas i kassan

Ordrar

 • Här ser du dina senaste ordrar (ordernummer, datum, status och summa)

Kontouppgifter

 • Här kan du ändra dina kontouppgifter (förnamn, efternamn, visningsnamn samt e-postadress). OBS! Ändrar du e-postadress är det alltså det du loggar in med.
 • Ändra lösenord (kräver du kan ditt nuvarande)

Räkna ut saldo på ditt presentkort

 • Fyll i presentkortskoden för att se aktuellt saldo

Mina “när du vill”-kurser

 • Längst ned på sidan kommer du åt dina aktiva “när du vill”-kurser och föreläsningar

Utbildning "när du vill"

Det är utbildningar i självstudieform (föreläsningar, kurser och annat) som:

 • du får tillgång till direkt när du betalt och valt lösenord (du får e-post med instruktioner om hur du ändrar lösenord)
 • är tillgängliga ett visst antal (fördefinierade dagar)
 • oftast är helt lärarlösa

När du fått bekräftelse på din betalning via e-post ska utbildningen vara tillgänglig längst ned på “Mina Sidor”. OBS! Där syns ingenting förrän du loggat in.

Hör av dig till oss om du vill gå om en utbildning i denna kategorin – före du köper den igen. Före omköp måste vi först återställa vissa inställningar för att det skall fungera.

På “Mina sidor” finns det en länk som heter “Glömt lösenordet”.

Klicka där och följ instruktionerna.

Vill du få vårt nyhetsbrev?

Du får ett mail där du godkänner prenumerationen.
Titta i skräpkorgen om du inte ser mailet.

villkor för anmälan och köp

genom att klicka i rutan när du checkar ut - godkänner du dessa villkor.

Kallelse till utbildning “på plats”

I samband med betalningen får du ett kvitto. Cirka tio dagar innan påbörjad kurs skickar vi information om vad du behöver ta med dig. OBS! Om du inte erhållit
information titta då först i din skräpkorg innan du kontaktar oss på kurser@evabodfaldt.com

Kallelse till Utbildning “när du vill”

Vi skickar inte ut en kallelse till kurser i kategorin “när du vill”. Kursen blir tillgänglig direkt efter att du köpt den och du kan gå in när du vill under de dagar kursen är tillgänglig.

AVBOKNING OCH ÅTERBETALNING

Avbokning ska ske skriftligt.

 • Återbetalning minus en administrativ avgift om 300 kr (kurser) sker senast 14 dagar före kursstart.
 • Vid förhinder senare än 14 dagar före kursstart måste du själv sälja platsen vidare till annan person i de fall då vi inte redan har en reservlista.
 • Vid sjukdom eller olycksfall ber vi dig kontakta din bank angående din avbeställningsförsäkring (vid kortbetalning).

ÖVRIGA VILLKOR

 • Enligt lagen om tillsyn över hundar och katter (Lag 2007:1150) har en hundägare alltid strikt ansvar för sin hund
 • Vill du ta bilder? Kontrollera först med övriga deltagare att de vill vill vara med på bild.
 • Filmning av lärare är inte tillåten.

Utskick

Du får INTE påminnelser eller annat såsom till exempel nyhetsbrev automatiskt, utan att aktivt själv kryssa i att du vill ha det när du checkar ut.

BETALNING

Vi accepterar kortbetalning och Swish via bokningssystemet.

Integritetspolicy

VI EFTERSTRÄVAR EN HÖG NIVÅ AV DATASKYDD

Vid samarbete med partners (kommunikatörer, designers, kreatörer och liknande) råder sekretess gällande all kunddata. Datan får bara användas inom Eva Bodfäldt Education AB. Detta oavsett om det gäller:

 1. Anonymiserad data – uppgifter som inte längre kan identifiera en fysisk person (går utanför GDPR)
 2. Pseudonymiserade data – information som enbart kan kopplas till en identifierbar fysisk person med hjälp av kompletterande uppgifter (omfattas delvis av GDPR:s krav).
 3. Personuppgifter – upplysningar som avser en identifierad eller identifierbar fysisk person (omfattas i sin helhet av GDPR:s krav).

  Personuppgifter handlar således om all slags information som direkt eller indirekt kan knytas till en (fysisk) person som är i livet. Det kan röra sig om namn, adress, bilregistreringsnummer, personnummer men även foton och ljudinspelningar. Läs mer här om personuppgifter.

För detta använder oss av Matomo Analytics. Vår installation är lokal – vilket innebär att endast vi har tillgång till statistiken. Även om vi skulle använda oss av Matomos molntjänster är deras servrar i Europa. Nya Zeeland är ett av de få tredjepartländer som i dagsläget är godkända ur GDPR-synpunkt.

VI SAMLAR IN PERSONUPPGIFTER FÖR ATT KUNNA: