Vattensvans

Water tail eller vattensvans som det kallas på svenska, innebär en ofta smärtsam men kortvarig inflammation i nerverna i svansroten när hunden blir kall om bakdelen. Mina tidigare hundar har drabbats vid något enstaka tillfälle medan Zakk verkar drabbas väldigt lätt.
Hans symtom stämde heller inte in på den gängse beskrivningen. I normala fall släpper förlamningen inom ett par dagar. Zakk hade vid ett tillfälle förra hösten problem i nästan en månad. Kan det då verkligen “bara” vara en vattensvans?

Jag hade turen att träffa en mycket skicklig kiropraktor i Norge i höstas, Geir Wiik som gjorde en grundlig undersökning av Zakk. Efter behandling, vid den tidpunkten hade Zakk inte vattensvans) förändrades svanshållningen avsevärt. Svansen viftade inte längre lågt under rygglinjen utan istället en aning över rygglinjen. Dessutom förändrades de sidvärtes svansrörelserna. Svansen var glad och svepande igen.

Geir rekommenderade en svensk kollega, Eva Solstrand, som vi kontinuerligt gått till sedan i oktober i fjol. Det är lätt att tro att många problem härstammar från ryggen men i Zakks fall har problemen även suttit i själva svansen,speciellt runt violfläcken som varit svullen. I höstas var halva svansen tjock och den sista delen såg ut som en pinne. Delarna passade verkligen inte ihop.

Eva har behandlat med kiropraktik och laser och själv har jag dagligen masserat och stretchat Zakk. Svansen ingår alltid i behandlingen. Det finns två ligament som utgår från svansrotens sidor. De känns som två tjocka strängar. Zakks högra ligament var betydligt tjockare än det vänstra. Jag har hållit ett statiskt tryck med tummar och pekfingrar i varje ligament någon minut varje dag. Skillnaden märktes efter ca fyra, fem gånger. Det högra, tjockare och mer spända ligamentet blev mindre spänt och idag är de båda ligamenten liksidiga.

Jag har även stretchat svansen genom att börja intill svansroten med lätta böjningar uppåt och arbetat mig genom svansen, kota för kota. Från att ha haft en låg svanshållning med sluttande kors, har Zakk en rakare rygg och en svans som viftar över rygglinjen. Skillnaden är remarkabel.

Känsligheten kommer Zakk nog alltid att dras med. Kanske är det inte heller en vattensvans i den vanliga bemärkelsen. Kanske kan det istället vara en svårläkt skada  med återkommande inflammationer?

Förutom min dagliga massage och kontinuerliga återbesök hos Eva är jag noga med att alltid smörja in Zakks ryggslut och en decimeter av svansen, från svansroten, med vaselin som förhindrar att vattnet tränger in vid simning. Jag torkar och masserar Zakk, även svansen, omedelbart han kommer upp ur vattnet och lägger sedan på ett Backontracktäcke. Det gäller att få igång blodcirkulationen snabbast möjligt. Liniment går också att använda för att öka blodcirkulationen efter kyla eller bad.
 Observera att vinden är minst lika farlig för en blöt hund med anlag för vattensvans som vatten. Ett täcke kan förhindra onödiga bekymmer med vattensvans förutsatt att hunden torkats torr innan.

Summa summarum är att Zakk mår mycket bra idag därför att jag vet hur jag ska sköta honom för att inte problemen ska uppstå på nytt.

Hoppas dessa rader kan hjälpa någon av er andra vars hundar har liknande bekymmer.

Kommentarer

5 svar

 1. Hur gör man då med en schäfer som tror att hon är en spets? Den enda schäfer jag sett med krok på svansen, det är min det…;))

 2. Hej, detta ska jag prova! Jag har en jaktlabbe 2 år Zappah som efter intensivt badande första året inte fick någon form av vattensvans alls men så i november fick han för sig att hoppa ned i vattnet och därefter har vi haft 4 eller 5 vattensvansar trots noggrann torkning efter bad mm. En gång fick han vattensvans efter en varm dusch inomhus och där han var inomhus ända tills han var torr morgonen därpå. Zappahs svans läker inte heller på 2-3 dagar utan det tar 2-3 veckor om man inte ger Rimadyl vilket jag fick sista gången, då gick det över på en vecka. Jag ska kontakta Eva Solberg och göra som du beskriver med Zakk. Tack för tipsen!

 3. Jag vill minnas att en som hade en hund med detta problem stickade en svansvärmare åt hunden. Det fungerade tydligen utmärkt

  /Gabriel

 4. Hej Eva, nu har jag fått svaret till Zappahs återkommande vattensvansar. Svaret var en dels en inflammation i prostatan dels en urinvägsinfektion. Nu är båda åtgärdade och efter detta har vi inte sett tillstymmelse till vattensvans. Ett tips….

  //Key med Zappah

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

VAnliga frågor & SVAR (FAQ)

Problem i kassan

Har du inte köpt en utbildning hos oss tidigare?

Då har du antagligen påbörjat ett köp men ångrat dig när du kommit till betalningen. Allt har fungerat i vårt system men något har gått fel när du gått till vår banks system. Det innebär att ett konto skapats hos oss – vilket behövs för att du skall kunna betala (och därefter registreras på utbildningen).

Du har alltså avbrutit betalningen av någon anledning. 

Hur gör jag då?

Titta efter mail från oss där du får instruktioner om hur du skapar ett lösenord eller så begär du ett nytt lösenord via systemet.

Har du köpt en utbildning hos oss tidigare?

Systemet känner igen din e-postadress och då ska du börja med att logga in.

Hur loggar jag in när jag är i kassan?

Inringad i en tjock orange ruta finns funktionen för att logga in. Här kan du även be om ett nytt lösenord – om du råkat glömma det.

Jag kommer inte vidare från kassan när jag klickar på knappen “slutför köp”

 • Skrolla upp på sidan så ser du felmeddelandet och det som måste åtgärdas
 • Titta på fälten och rutorna – de som är markerade med röd linje är de fält som berörs

Prova igen (läs gärna vad som gäller för de olika felmeddelandena nedan)

Jamen jag har ju angett samma e-postadress i båda fälten!

Har du kopierat och klistrat in e-postadressen?

Då händer det ofta att ett så kallat blanksteg oavsiktligen kommer med – före eller efter e-postadressen. Blanksteg uppfattas av systemet som ett “tecken” – som då inte återfinns i första fältet.

Du har inte kryssat i rutan “Jag har läst och godkänner shoppens integritetspolicy samt villkor för anmälan och köp”

Kryssrutan är längst ned på sidan under betalningsvalen. Här finner du länkar till vår policy och våra villkor. Du hittar även dessa som länkar i sidfoten (längst ned på sidan).

När du väl skall betala slussas du vidare till en betalningsportal som ligger utanför vårt system. Denna sida kommer se olika ut beroende på vilken betalningsmetod du väljer och vilken bank den är kopplad till. Därför kan vi inte ge en generell instruktion utan bara förklara vad du skall vara uppmärksam på. Ditt bankkort måste vara aktiverat för internethandel.

OBS! Här måste du läsa NOGGRANNT vilken typ av BankId som banken godkänner och eventuellt klicka på rätt länk/knapp då vi inte vet exakt vilka alternativ ditt kort erbjuder.

 • Du kanske kan välja mellan BankId på den enheten du beställer från eller från telefonen. 
 • Du kanske bara kan välja BankId på den enheten du köper ifrån. Har du inget BankId installerat på den enheten får du problem.
 • Du kanske bara kan välja BankId på telefonen. Om du köpt på dator/tabloid måste du då först öppna BankId på telefonen och godkänna där före du klickar på “gå vidare”.

Exempel på hur olika det kan se ut/fungera

Här kan du välja att använda

  1. BankId installerat på enheten du köper ifrån
  2. BankId:installerat på telefonen
  3. SMS och pinkod

 

Här kan du bara använda BankId från telefonen.

Digitalt presentkort

Det går att köpa presentkort i vår shop. Det gäller för alla utbildningar som säljs i shoppen.

Du som köper presentkortet väljer själv:

 • summa 
 • vem/vilka du vill skicka presentkortet till via e-post
 • när du vill presentkortet skall skickas av vårt system
 • om du vill få e-post när presentkortet använts
 • om samma design skall gå till en eller flera mottagare
 • mellan våra olika motiv

När du fått ett presentkort med e-post medföljer en PDF-fil med instruktioner. Där finns flera alternativ.

Vi  rekommenderar

Vi tycker det är lättast att klistra in “koden” när du kommer till kassan.

 • Om ditt presentkort är värt mindre än den utbildning du väljer att köpa kommer du att få betala en del av utbildningen.
 • Om ditt presentkort är värt mer än den utbildning du väljer att köpa kommer ditt köp att innebära noll/0 kr.

 

Hur ser jag kvarvarande saldo på mitt presentkort?

När du köpt en utbildning hos oss (oavsett om det är med presentkort eller ej) – har ett konto skapats.

Du kan logga in på “Mina sidor” och där fylla i din kod för att se kvarvarande saldo på presentkortet.

 

Vad är "Mina sidor"?

Detta fungerar om du har konto här (det har du om du tidigare köpt en utbildning i denna shoppen). Du kan även be systemet skicka en länk via e-post för att sätta ett nytt lösenord (om du glömt lösenordet).

Om det däremot är första gången du shoppar hos oss kan du inte logga in före du köpt något.

Ett konto skapas automatiskt när du genomför ditt första köp och du får e-post med instruktioner om hur du går vidare.

Fakturauppg.

 • Du kan ändra de uppgifter som kommer att användas i kassan

Ordrar

 • Här ser du dina senaste ordrar (ordernummer, datum, status och summa)

Kontouppgifter

 • Här kan du ändra dina kontouppgifter (förnamn, efternamn, visningsnamn samt e-postadress). OBS! Ändrar du e-postadress är det alltså det du loggar in med.
 • Ändra lösenord (kräver du kan ditt nuvarande)

Räkna ut saldo på ditt presentkort

 • Fyll i presentkortskoden för att se aktuellt saldo

Mina “när du vill”-kurser

 • Längst ned på sidan kommer du åt dina aktiva “när du vill”-kurser och föreläsningar

Utbildning "när du vill"

Det är utbildningar i självstudieform (föreläsningar, kurser och annat) som:

 • du får tillgång till direkt när du betalt och valt lösenord (du får e-post med instruktioner om hur du ändrar lösenord)
 • är tillgängliga ett visst antal (fördefinierade dagar)
 • oftast är helt lärarlösa

När du fått bekräftelse på din betalning via e-post ska utbildningen vara tillgänglig längst ned på “Mina Sidor”. OBS! Där syns ingenting förrän du loggat in.

Hör av dig till oss om du vill gå om en utbildning i denna kategorin – före du köper den igen. Före omköp måste vi först återställa vissa inställningar för att det skall fungera.

På “Mina sidor” finns det en länk som heter “Glömt lösenordet”.

Klicka där och följ instruktionerna.

Vill du få vårt nyhetsbrev?

Du får ett mail där du godkänner prenumerationen.
Titta i skräpkorgen om du inte ser mailet.

villkor för anmälan och köp

genom att klicka i rutan när du checkar ut - godkänner du dessa villkor.

Kallelse till utbildning “på plats”

I samband med betalningen får du ett kvitto. Cirka tio dagar innan påbörjad kurs skickar vi information om vad du behöver ta med dig. OBS! Om du inte erhållit
information titta då först i din skräpkorg innan du kontaktar oss på kurser@evabodfaldt.com

Kallelse till Utbildning “när du vill”

Vi skickar inte ut en kallelse till kurser i kategorin “när du vill”. Kursen blir tillgänglig direkt efter att du köpt den och du kan gå in när du vill under de dagar kursen är tillgänglig.

AVBOKNING OCH ÅTERBETALNING

Avbokning ska ske skriftligt.

 • Återbetalning minus en administrativ avgift om 300 kr (kurser) sker senast 14 dagar före kursstart.
 • Vid förhinder senare än 14 dagar före kursstart måste du själv sälja platsen vidare till annan person i de fall då vi inte redan har en reservlista.
 • Vid sjukdom eller olycksfall ber vi dig kontakta din bank angående din avbeställningsförsäkring (vid kortbetalning).

ÖVRIGA VILLKOR

 • Enligt lagen om tillsyn över hundar och katter (Lag 2007:1150) har en hundägare alltid strikt ansvar för sin hund
 • Vill du ta bilder? Kontrollera först med övriga deltagare att de vill vill vara med på bild.
 • Filmning av lärare är inte tillåten.

Utskick

Du får INTE påminnelser eller annat såsom till exempel nyhetsbrev automatiskt, utan att aktivt själv kryssa i att du vill ha det när du checkar ut.

BETALNING

Vi accepterar kortbetalning och Swish via bokningssystemet.

Integritetspolicy

VI EFTERSTRÄVAR EN HÖG NIVÅ AV DATASKYDD

Vid samarbete med partners (kommunikatörer, designers, kreatörer och liknande) råder sekretess gällande all kunddata. Datan får bara användas inom Eva Bodfäldt Education AB. Detta oavsett om det gäller:

 1. Anonymiserad data – uppgifter som inte längre kan identifiera en fysisk person (går utanför GDPR)
 2. Pseudonymiserade data – information som enbart kan kopplas till en identifierbar fysisk person med hjälp av kompletterande uppgifter (omfattas delvis av GDPR:s krav).
 3. Personuppgifter – upplysningar som avser en identifierad eller identifierbar fysisk person (omfattas i sin helhet av GDPR:s krav).

  Personuppgifter handlar således om all slags information som direkt eller indirekt kan knytas till en (fysisk) person som är i livet. Det kan röra sig om namn, adress, bilregistreringsnummer, personnummer men även foton och ljudinspelningar. Läs mer här om personuppgifter.

För detta använder oss av Matomo Analytics. Vår installation är lokal – vilket innebär att endast vi har tillgång till statistiken. Även om vi skulle använda oss av Matomos molntjänster är deras servrar i Europa. Nya Zeeland är ett av de få tredjepartländer som i dagsläget är godkända ur GDPR-synpunkt.

VI SAMLAR IN PERSONUPPGIFTER FÖR ATT KUNNA: